Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Παγωτό φιστίκι


Δροσερό ,με βελούδινη υφή και πάνω από όλα με άρωμα και γεύση από φιστίκι Αιγίνης.
Η διαδικασία απλή!
Ας δούμε τα υλικά.....


Υλικά
500 γρ κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική
1 κουτί γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο)
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
3-4 κουτ.σούπας γλυκόζη
3-4 κουτ.σούπας ουίσκι
1,5 κούπα φιστίκι Αιγίνης ανάλατο
1 κουτ. της σούπας αραχιδέλαιο η άλλο σπορέλαιο

Οδηγίες

Πριν ξεκινήσετε να φτιάξετε το παγωτό να έχετε υπόψιν σας ότι η κρέμα γάλακτος ,το εβαπορέ και το ζαχαρούχο γάλα πρέπει να είναι στο ψυγείο τουλάχιστον 8 ώρες.
Στον αναδευτήρα (μίξερ) βάζουμε το εβαπορέ ,το ζαχαρούχο την γλυκόζη και κρέμα γάλακτος.
Κρατάμε μόνο 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος για την διαδικασία αλέσματος του φιστικιού.
Ανακατεύουμε καλά στην αρχή σε μέτρια ταχύτητα και μετά σε δυνατή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο .Τοποθετούμε στο σκεύος ανάμιξης στην κατάψυξη για μισή ώρα.
Το φιστίκι που έχουμε πρέπει να είναι ανάλατο και κατά συνέπεια ωμό.
Σε αντικολλητικό τηγάνι το καβουρντίζουμε 1-2 λεπτά ανακατεύοντας το συνέχεια.


Με την βοήθεια του multi κόβουμε το φιστίκι .Να μην γίνει σκόνη .Θέλουμε να το "ακούμε" στο δόντι.
Από την ποσότητα που θα βγει μετά την κοπή τοποθετούμε πάλι στο multi το 1/3 της ποσότητας του φιστικιού.
Βάζουμε μέσα το αραχιδέλαιο η καλαμποκέλαιο,το ουίσκι .Αλέθουμε για 5-10 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος.Συνεχίζουμε την διαδικασία για 1-2 λεπτά μέχρι να έχουμε μια κρεμώδη υφή.
Αν έχετε γουδί σας συνιστώ να κάνετε την διαδικασία χωρίς την κρέμα γάλακτος στο γουδί.


Αφήστε το μείγμα να μείνει ώστε να ενωθούν τα αρώματα.
Εν τω μεταξύ έχει περάσει μισή ώρα.Βγάζουμε το μπολ ανάμιξης με την κρέμα από την κατάψυξη και αναδεύουμε για 2-3 λεπτά στον αναδευτήρα και τοποθετούμε πάλι στην κατάψυξη.
Αφήνουμε για μισή ώρα.
Στην συνέχεια βγάζουμε μετά από μισή ώρα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του φιστικιού και το αλεσμένο φιστίκι.



Αναδεύουμε για 1-2 λεπτά και τοποθετούμε το παγωτό μας σε σκεύος για κατάψυξη.


Αφήνουμε να παγώσει για 6-7 ώρες και μετά είναι έτοιμο για δροσερές απολαύσεις.

Μικρά tips
Την  ώρα της διαδικασίας λόγω καύσωνα ήταν όλοι στο σπίτι.
Με ρώτησε λοιπόν η "κολώνα " του σπιτιού γιατί αλέθω το φιστίκι με σπορέλαιο και ουίσκι.
Η απάντηση ήταν η εξής:
Σκεπτόμενη το πως φτιάχνονται τα λικέρ,το πως οι αρωματοποιοί βγάζουν αρώματα ,έτσι και εγώ με την βοήθεια του αλκοόλ θα επιτύγχανα την" άμεση " αποδέσμευση του αρώματος του φιστικιού και φυσικά την έντονη γεύση.
Ξαναρωτήθηκα για το χρώμα του παγωτού ,ενώ έχει άριστη γεύση δεν έχει χρώμα πράσινο.
Η απάντηση  είναι απλή.
Το παγωτό είναι σπιτικό και δεν υπάρχουν προσμίξεις χημικές και χρωστικά.
Όταν ήρθε η ώρα να το δοκιμάσουν είπαν ότι είναι το καλύτερο παγωτό φιστίκι που έχουν δοκιμάσει.
Το παγωτό μοσχοβολούσε φιστίκι.
Τέλος να σας πω για το αραχιδέλαιο.Το αραχιδέλαιο είναι το έλαιο που βγαίνει από την αραχίδα,κοινώς φιστίκι αράπικο.
Αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε καλαμποκέλαιο.


                                                    Καλή επιτυχία!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

22 σχόλια:

  1. Παιδικές αναμνήσεις μου φέρνει στο μυαλό αυτο το παγωτάκι Μάρα μου! Φιλάκια πολλά, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναμνήσεις;Και σε μένα...τυχαίο; Δεν νομίζω...
      Φιλιά Καπετάνισσα μου!!!!!

      Διαγραφή
  2. Μάρα, μου φαίνεται τέλειο το παγωτό, άν είχα φυστίκι θα το έφτιαχνα σήμερα ΄κιόλας.
    φιλάκια δροσερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου να το φτιάξεις...αξίζει
      Φιλια φιστικένια ;-)

      Διαγραφή
  3. Καλησπερα Μαρα μου
    Βραδακι με την πυρωμενη ζεστη να κατακυριευει την ατμοσφαιρα,το κλιματιστικο να προσπαθει να εμποδισει την επιμονη εισβολη της απο τις χαραμαδες και τα τζαμια,περιφερομαι ως αδικη καταρα..αναζητωντας καποια οαση δροσιας.Και την βρηκα.! την χαμενη δροσια με την επιγεια γευση.Τι ωραιο παγωτο ειναι αυτο Μαρα?Ποσο εμπνευμενη ειναι η αναμειξη του αλκοολ με το αραχιδελαιο και τον ξηρο καρπο για την σωστη πινελια αρωματος στο παγωτο!Το φιστικι -αγαπημενος ξηρος καρπος-με την πλουσια και μεστη γευση δινει την σφραγιδα νοστιμιας ενω η διακριτικη προσθηκη του αλκοολ χαριζει την ξεχωριστη νοτα ευφροσυνης στον ουρανισκο.Κριμα που η απολαυση πρεπει να περιμενει ως τη Δευτερα ,μια που οσο και να εψαξα στα ντουλαπια μου δεν βρηκα τα καταλληλα υλικα..Καλο ΣΚ Μαρα μου με φιλια πολλα,πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έρχεται η Δευτέρα Φωτεινή!!!!!!!
      Να σου ευχηθώ καλή εβδομάδα και να σου πω ότι με πολύ ποιητική διάθεση περιγράφεις αυτό το παγωτό !!!!!!!!!!
      Φιλιαααααααααααα

      Διαγραφή
  4. Μπράβο ρε Μάρα μας και πάλι μας ξεστράβωσες στην κουζίνα κι έκανες τα σάλια μας να τρέχουν! Μιλάμε οτι έφτιαξες ΠΑΓΩΤΑΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχχαχαχ ΠΑΓΩΤΑΡΑ,,,,,φίλε μου Act,απλά ψάχνομαι.
      Όσο για τα σάλια το παθαίνω και εγώ.....Καλή εβδομάς...

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. andrik καλώς όρισες!Ελπίζω να δροσίστηκες ...έστω και οπτικά.
      Καλή εβδομάδα εύχομαι!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα και καλό, δροσερό καλοκαίρι!
    Έχεις απόλυτο δίκιο γι' αυτό που λες για το χρώμα του παγωτού και επίσης ο τρόπος που έφτιαξες την πάστα φιστικού μου φαίνεται απόλυτα σωστός και θα τον υιοθετήσω για το μέλλον!
    Αντί για αραχιδέλαιο που δε θυμάμαι να έχω δει ποτέ στο Σ/Μ, μπορούμε να βάλουμε σησαμέλαιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρε Σκοτεινή Σεφ!!!!!!!!!
      Το σησαμέλαιο έχει μια άλλη γεύση που έχω την αίσθηση ότι δεν θα αναδείξει τόσο το φιστίκι.
      Ήταν μέσα στο σκεπτικό μου αλλά το άρωμα του δεν θα μου έδινε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
      Είναι λίγο δύσκολο να βρεις αραχιδέλαιο.Για την ακρίβεια θα βρεις σε καταστήματα που πουλάνε εσανς η προιόντα ανατολίτικης κουζίνας.Σε s/m δύσκολα .Ελπίζω να βοήθησα για το αραχιδέλαιο.Καλό ξημέρωμα!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Ηρθε ο καιρος να σας αφησω για λιγο για το καλοκαιρι.Φορεστε το ομορφο χαμογελό σας και πάρτε μαζι την ομορφότερη διάθεση οπου και αν πάτε.Ας διώξουμε για λίγο τα πράγματα που μας στενοχωρούν και ας απολαυσουμε ένα ησυχο καλοκαίρι.ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΣΕ ΞΑΝΑΒΡΩ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό καλοκαίρι Θείε μου!!!!!!!Καλά να περάσεις!!!!!!!!!!!!
    Ευχαριστώ για τις ευχές!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παγωτάκι σπέσιαλ δροσιστικό, αρωματικό, φυστικένιο να φύγει η κάψα της ημέρας με μια παγωμένη, ξέχειλη κουταλιά!

    Τα είπα όλα παίρνω ένα μπωλάκι και φεύγω.:)
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φτιαγμένο με τόσο μεράκι, αποκλείεται να μην είναι πεντανόστιμο! Την πρώτη απορία της "κολώνας" του σπιτιού σου την είχα κι εγώ διαβάζοντας την εκτέλεση της συνταγής κι ομολογώ πως η απάντησή σου μού έμαθε κάτι καινούριο!
    Το φιστίκι είναι από τις αγαπημένες μου γεύσεις σε παγωτό, αρκεί να βρίσκεις μέσα το φιστίκι!!! Υπερέχει με διαφορά το σπιτικό!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η υφή του φαίνεται πραγματικά απίθανη!
    Είμαι σίγουρη ότι και σε γεύση δεν θα πηγαίνει καθόλου πίσω!
    Φιλιά Μάρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το αραχιδέλαιο ξέρεις τι μου θυμισε... (!!!!)
    Φταίω εγώ ή γυναίκα ή έχει όνομα προκλητικό τούτο το λάδι???
    χαχαχαααααααααααααα

    Τι να πω Μάρα μου για την πληρέστατη από εξηγήσεις ανάρτησή σου?
    Τι να πω μικρέ μου χημικέ που άλεσες το φυστικι με το ουίσκι για να αποδεσμεύσεις τα αρώματα???

    Υποκλείνομαι εις τας ικανότητάς σας!!!
    Ταπεινά αποσύρομαι αν μου το επιτρέπει η αφεντιά σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Fadastiko!!!!
    To pio oreo pagoto fystiki pou exo faei!!!
    To dokimasa ftiagmeno apo th Chrysavgi!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα peps...μόλις τώρα είδα το σχόλιο,αφού μπαίνω όποτε το θυμάμαι.Χαίρομαι που σου άρεσε,μα πιο πολύ που το Χρυσό μας κορίτσι το επιχείρησε!Σας φιλώ...

      Διαγραφή
  14. Εκτός απο ουισκι,κάνει να βάλουμε κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό...??
    Αν ναι,θα υπάρξει διαφορά στην τελική γευση του παγωτού..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη,θα μπορούσες να βάλεις κονιάκ το οποίο έχει άρωμα αλλά όχι τόσο ιδιαίτερο που να επηρεάσει το άρωμα του φιστικιού.Κάτι άλλο δεν θα το συνιστώ γιατί η γεύση θα αλλοιωθεί.

      Διαγραφή