Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Μελόπιτα της Γιωργίας


Ένα γλυκό που το συνηθίζουν πολύ στην Γερμανία.
Καιρός να την δοκιμάσουμε και εμείς.Η συνταγή είναι της φίλης Georgia Weismuller.
Γεωργία σε ευχαριστώ και καλές γιορτές!!!

Υλικά
350 γρ αλεύρι
300 γρ ζάχαρη
100 γρ αλεσμένο φουντούκι
3 κουταλάκια  lebkuchen(μίγμα διαφόρων μπαχαρικών όπως γαρύφαλλο,μοσχοκάρυδο,κανέλα,κόλιανδρο,γλυκάνισο,και κόντιτα)
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλιά κακάο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
1/4 του λίτρου γάλα
2 κουταλιές μέλι
150γρ λιωμένο βούτυρο


Οδηγίες
Βάζουμε σε μία  λεκάνη όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε.Αν θέλουμε μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα κόντιτα.
Συνεχίζουμε την διαδικασία προσθέτοντας  τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύοντας με το μίξερ.


Σε ταψί φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα βάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στούς 200 βαθμούς για 20 λεπτά.


Μικρά tips.
Αν θέλουμε γαρνίρουμε με γλάσο σοκολάτας η άχνη.

Αρνάκι τυλιχτό


Ένα πιάτο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ξεχωριστό!
Ικανό να μας βγάλει ασπροπρόσωπους  και σε επίσημο γεύμα.Απλό και πάνω από όλα νόστιμο.

Υλικά
1 μπούτι αρνίσιο 2-3 κιλά
αμπελόφυλλα
σκελίδες σκόρδο
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
λαδόκολλα

Οδηγίες
Στρώνουμε σε μία λαμαρίνα του φούρνου την λαδόκολλα(να είναι μεγάλη γιατί θα τυλίξουμε με αυτήν το μπούτι).

Πλένουμε το κρέας  και με ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες.Βουτάμε τις καθαρισμένες σκελίδες στο αλατοπίπερο και τις βάζουμε μέσα στις τρύπες που ανοίξαμε στο κρέας.

Στην συνέχεια στρώνουμε λίγα αμπελόφυλλα πάνω στην λαδόκολλα,τόσα ώστε να καλύπτουν την μια επιφάνεια του κρέατος.
Έπειτα καλύπτουμε και το υπόλοιπο κρέας με αμπελόφυλλα.
Μετά ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και κλείνουμε καλά την λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 2-3 ώρες στους 200 βαθμούς.Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο ζυγίζει το κρέας.

Μικρά tips
Όσα πιο αργά ψηθεί το κρέας τόσο καλύτερο θα είναι.Οι ποσότητες σκόρδου και αλατοπίπερου είναι κατά βούληση.Καλό θα είναι να μην βάλουμε πολύ αλάτι.
Πρός το τέλος για να ξεροψηθεί λίγο ανοίγουμε την λαδόκολλα και αφήνουμε 5-10 λεπτά.
Προσοχή τα αμπελόφυλλα καίγονται εύκολα.
Καλή επιτυχία!!!

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Κιμαδόπιτα


Η κιμαδόπιτα αυτή έχει υποστεί πολλές παραλλαγές .Η αρχική είναι της μαμάς μου αλλά κάτι λίγο η αλλαγή του φύλλου κάτι μερικές παραμβάσεις στην γέμιση αλλάζει.
Το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο,το άρωμα ξεχωριστό και η εμφάνιση κλέβει τις παραστάσεις.

Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας
500γρ κιμάς μοσχαρίσιος
2-3 κρεμμύδια μεγάλα
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά πράσινη,1 κόκκινη και 1 πορτοκαλί η κίτρινη
μπαχάρι σε κόκκους
πιπέρι
1 αυγό
λίγο αλάτι
1 φλυτζάνι κεφαλοτύρι
1 αυγό για την επάλειψη του φύλλου

Οδηγίες
1.     Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι ,το ελαιόλαδο ,το σκόρδο,το μπαχάρι,τις πιπεριές να σωταριστούν.
2.     Πριν ρίξουμε τον κιμά αφαιρούμε τους κόκκους απο το μπαχάρι.
3.     Ρίχνουμε τον κιμά και σωτάρουμε
4.     Επειτα προσθέτουμε το πιπέρι και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά ή ώσπου να πιεί το ζουμί του. Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.
5.     Οταν κρυώσει βάζουμε το αυγό χτυπημένο,το κεφαλοτύρι και λίγο αλάτι αν χρειάζεται.
6.     Σε ένα ταψί φούρνου στρώνουμε μια λαδόκολλα και τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας
7.     Ρίχνουμε το μισό μίγμα του κιμά μέσα και ακολουθούμε την διαδικασία τυλίγματος όπως Ζαμπονοτυρόπιτα πλεκτή.
8.     Στο άλλο φύλλο βάζουμε το υπόλοιπο μίγμα.
9.     Αλείφουμε τα φύλλα μας με αυγό και ψήνουμε στους 160-180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.
Μι
 Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και πράσινη ελιά κομμένη σε φετούλες.
Επίσης μπορούμε να τυλίξουμε το φύλλο μας ρολό.
Καλή Επιτύχια!

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ζαμπονοτυρόπιτα "πλεκτή"


Μια ζαμπονοτυρόπιτα που η τεχνική της είναι άνω των 40 ετών.
Ο πατέρας μου την έφτιαχνε με φύλλο άλλο.Αυτό που βάζουν στην μπουγάτσα οι Θεσσαλονικείς.
Η γέμιση ήταν διαφορετική.Η παραλλαγή με τα υλικά είναι δική μου έμπνευση.
Με ότι γέμιση και αν την φτιάξετε το αποτέλεσμα σαν εμφάνιση θα είναι το ίδιο.

Υλικά για δύο ρολά


§  2 φύλλα σφολιάτας
§  15 φέτες γκούντα
§  10 φέτες μπέικον
§  10 φέτες ζαμπόν
§  200 γρ. κρέμα γάλακτος
§  1 αυγό


Οδηγίες
Κόβουμε το μπέικον ,το ζαμπόν και το τυρίσε μικρούς κύβους, σε ένα μπωλ
Έπειτα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το μισό αυγό αφού το έχουμε ελαφρώς χτυπήσει.
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου να δέσουν τα υλικά.

Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί και βάζουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας επάνω, ρίχνουμε στην μέση το μισό μίγμα, αρχίζουμε και κόβουμε το φύλλο σφολιάτας σε 8-10 λωρίδες δεξιά και αριστερά από το μίγμα.
Έπειτα αρχίζουμε και πλέκουμε τις λωρίδες όπως στην φωτογραφία

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο  με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και το υπόλοιπο μίγμα.

Τέλος αλείφουμε με το υπόλοιπο αυγό τα πλεκτά μας φύλλα.
Ψήνουμε στους 160 -180 για 40 -50 λεπτά
Όταν ψηθεί η πίτα μας, καλό θα ήταν να την αφήσουμε περίπου 10 λεπτά στο ταψί, πριν την μεταφέρουμε στην πιατέλα.
Τέλος την σερβίρουμε άκοπη στο τραπέζι και κερδίζουμε τις εντυπώσεις.
Καλή επιτυχία!


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Μαγειρεύοντας στολίδια


Αυτές τις μέρες εκτός από τις μαγειρικές μας δεξιότητες,αναδύεται από μέσα μας και ένα "καλλιτεχνικό" ταλέντο.Διακοσμούμε το σπίτι και πολλές φορές με ιδιόχειρες κατασκευές.
Εγώ σε αυτά τα πράγματα έχω που λένε "δυό χέρια ζεβρά".
Αυτά τα στολιδάκια τα είχα φτιάξει παλιά.Τώρα που με έπιασε ο καλλιτεχνικός μου οίστρος είπα να τα ξαναφτιάξω.

Υλικά

1 φλυτζάνι κανέλα 
4 κουταλιές ατλακόλ η γύψο
λίγο αλεύρι
1 φλυτζάνι νερό(περίπου)


Οδηγίες
Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε.Αν χρειαστεί νερό η αλεύρι προσθέτουμε αναλόγως.


Με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε " "φύλλο"
Με  κούπ-κατ σε χριστουγεννίατικα σχήματα φτιάχνουμε τα στολίδια.



Tα διακοσμούμε με υλικά της αρεσκείας μας.
Εγώ χρησιμοποιήσα γαρύφαλλα,μπαχάρι,σουσάμι και σπρέι χρυσό.





Κάνουμε μια τρύπα  σε κάποιο σημείο  και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα.Τα αφήνουμε να στεγνώσουν για 3-4 μέρες γυρνώντας τα καθημερινώς.Τέλος τα ψεκάζουμε εαν θέλουμε με σπρέι και στις τρυπούλες βάζουμε κορδέλα.


Στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο το οποίο θα μοσχοβολά .
Καλές γιορτές!

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Κοτόσουπα βελουτέ


Μια σούπα νόστιμη και θρεπτική .
Μπορεί να είναι από μόνη της το κυρίως πιάτο στο τραπέζι μας η να γίνει το πρώτο πιάτο σε επίσημο η γιορτινό γεύμα!

Υλικά
1 κοτόπουλο (1,5 κιλό και παραπάνω)
2 μεγάλα καρότα
3 μέτριες πατάτες
2 κλωνάρια σέλινο
ρύζι
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο
1-2 αυγά
χυμό λεμονιού


Οδηγίες
Πλένουμε και τεμαχίζουμε το κοτόπουλο .
Το βάζουμε στην κατσαρόλα  προσθέτουμε αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο και το βράζουμε για 25-30 λεπτά.
Στην διάρκεια του βρασμού θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε το φαγητό μας.
Κόβουμε τα καρότα και τις πατάτες σε κύβους.Το σέλινο το αφήνουμε ολόκληρο γιατί το θέλουμε μόνο για το άρωμα του.
Αφαιρούμε το κοτόπουλο και σουρώνουμε τον ζωμό.Καθαρίζουμε την κατσαρόλα από τυχόν υπολείμματα και ρίχνουμε μέσα τον ζωμό με τα καρότα,τις πατάτες και το σέλινο.Τα βράζουμε για  15 και προσθέτουμε το ρύζι.Αφήνουμε να βράσουν για άλλα 20 λεπτά.Στην συνέχεια σουρώνουμε ξανά  την σούπα μας και αφαιρούμε το σέλινο.Στο μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα πολτοποιούμε..
Αυτόν τον πολτό τον βάζουμε πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.
Στην συνέχεια κάνουμε το αυγολέμονο και το προσθέτουμε στην σούπα μας.
Καλή επιτυχία!!!

Μικρά tips
Η ποσότητα του ρυζιού είναι μια κουταλιά για κάθε μερίδα σούπας.
Το πόσο λεμόνι θα χρησιμοποιήσουμε είναι θέμα προσωπικό .
Αν θέλουμε μπορούμε να πολτοποιήσουμε και λίγο κοτόπουλο.
Το κοτόπουλο που μένει μπορούμε να το κάνουμε πανέ,κοτοσαλάτα,κοτόπιτα η και να το σερβίρουμε έτσι δίπλα στην σούπα μας.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Κουραμπιεδάκια


Αχ αυτό είναι οι γιορτές.Μυρωδιές και γεύσεις από τα παιδικά μας χρόνια.Δεν θα ξεχάσω τους γονείς μου που μοσχοβολούσαν βανίλια και κανέλα.
Τα μελομακάρονα τα φτιάξαμε.Τι λείπει; Τι λείπει;
Οι λατρεμένοι μου κουραμπιέδες.Η αδυναμία μου μεγάλη.Κάποια στιγμή τους γεύτηκα και Αύγουστο μήνα με το τζιτζίκι να λαλά πάνω στο κεφάλι μου.Δώρο από τον φίλο μας τον Πάνο.
Ενα κουτί με κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης του Ιωσηφίδη,ξακουστοί για την νοστιμιά τους.Τους απολάμβανα με κλειστά τα μάτια νομίζοντας ότι είναι χριστούγεννα.Και σαν λάτρεις του κουραμπιέ ,τον θέλω μικρό,μια και έξω,να μην παιδεύομαι πολύ.

Υλικά
500γρ βούτυρο φρέσκο(θερμοκρασία δωματίου)
1250 γρ αλεύρι
1/2 πιατάκι του καφέ(ελληνικού) ζάχαρη
1/2 πιατάκι του καφέ κόρν φλάουρ
3 βανίλιες
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 αυγό
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
αμύγδαλα τριμμένα στο μούλτι(όχι σκόνη)

Για γαρνίρισμα
ανθόνερο,άχνη

Οδηγίες
Βάζω το βούτυρο στο μίξερ και το χτυπάω 3-5 λεπτά να αφρατέψει.Προσθέτω την ζάχαρη,το αυγό και το κονιάκ.Στην συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά και τι μισό αλεύρι.Συνεχίζω πλέον το ζύμωμα στο χέρι χρησιμοποιώντας και το υπόλοιπο αλεύρι.
Πάνω σε καθαρό πάγκο βάζω λίγη ζύμη και την ανοίγω με πλάστη στο πάχος που θέλω.
Με κούπ-κατ δίνω το σχήμα που θέλω.
Τοποθετώ τους κουραμπιέδες πάνω σε ταψί όπου έχω βάλει λαδόκολλα.
Ψήνω στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.


Αφού ψηθούν τους ραντίζω με ανθόνερο και μετά τους πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.
Και του χρόνου με υγεία!

Μικρά tips     
Μην περιμένετε να ροδίσουν οι κουραμπιέδες .Αν αλλάξουν χρώμα θα έχουν καεί.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανθόνερο πασπαλίστε τους χλιαρούς με άχνη έχοντας ρίξει μια βανίλια μέσα στην άχνη.Δίνει άρωμα!