Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Χταπόδι στιφάδο με πορτοκάλι



Ένα υπέροχο πιάτο!Αρωματικό και νόστιμο!
Η λεπτομέρεια με το πορτοκάλι δίνει πολλά συν σε αυτή την συνταγή!
Ευχαριστώ την Χρύσα για αυτήν την συνταγή.

Υλικά


  • 1 κιλό χταπόδι
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 100 γραμ. κόκκινο κρασί
  • 50 γραμ. ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • λίγο κύμινο
  • 3-4 κόκκοι πιπέρι
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • το χυμό από 2 πορτοκάλια
  • λίγο αλάτι

    Οδηγίες


    1. Κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε σε κατσαρόλα μαζί με μισό φλιτζάνι νερό και το δαφνόφυλλο.
    2. Σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί και τα κρεμμυδάκια, που στο μεταξύ τα έχουμε περάσει από το τηγάνι και τα έχουμε σβήσει με τον χυμό πορτοκάλι
    3. Τα αφήνουμε να καραμελώσουν
    4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.
    5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοψήνουμε περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια
    6. Αν τα πλοκάμια του χταποδιού είναι χοντρά, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε ακόμη λίγο νερό.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Μπισκότα του "μπαμπά"


Μια συνταγή επαγγελματική για μπισκότα που τρώγονται μετά "μανίας"

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο super fresco ή βουτύρου
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 4 αυγά ( 2ασπραδια τα κρατάμε)
  • 1 1/2 πακέτο φαρίνα (750 γρ.)
  • 2 -3 βανίλιες
  • Λίγο κονιάκ ή άλλο αρωματικό ποτό (1 κουταλιά του γλυκού περίπου)
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού φουντούκι τριμμένο (όχι σκόνη)
  • Μαρμελάδα, μερέντα.
Οδηγίες


  1. Αρχικά έχουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Καλό είναι το βούτυρο να είναι μαλακό.
  3. Βάζουμε το βούτυρο στο μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει περίπου 5 λεπτά.


Ρίχνουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  1. Προσθέτουμε 2 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  2. Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και την βανίλια.
  3. Καλό είναι να έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι
  4. Χτυπάμε και μετά αφού σκληρύνει η ζύμη μας ζυμώνουμε λίγο με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.


    1. Τα δυο ασπράδια τα βάζουμε  σε βαθύ πιάτο και ρίχνουμε ελάχιστο νερό και τα χτυπάμε να ανακατευτούν λίγο.
    2. Σε άλλο πιάτο βάζουμε το φουντούκι μας.
    3. Αρχίζουμε και πλάθουμε τα μπισκότα μας σαν μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού.
    4. Στην λαμαρίνα του φούρνου μας, έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα.
    5. Βάζουμε τα μπισκότα μας πρώτα στο ασπράδι να βραχούν και τα ρίχνουμε στο φουντούκι μέσα.
    6. Έπειτα τα τοποθετούμε στην λαμαρίνα μας σε κάποια απόσταση μεταξύ τους περίπου 3-5 πόντους.Έχουμε προθερμάνει το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.Βάζουμε τα μπισκότα μας να ψηθούν.
    7. Στα πρώτα 5-6 λεπτά, βγάζουμε την λαμαρίνα  και πατάμε τα μπισκότα τόσο ώστε να δημιουργηθεί μια μικρή λακκουβίτσα.Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-12 λεπτά ακόμη.
      1. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώνουν  και σε ένα πιάτο βάζουμε μαρμελάδα της αρεσκείας μας και την διαλύουμε με λίγο κονιάκ.
      2. Τοποθετούμε λίγη μαρμελάδα ή μερέντα στα μπισκότα μας και διακοσμούμε αν θέλουμε με τρούφα ,ξηρούς καρπούς ή κουβερτούρα.

  1. Μικρά tips
  2. Τα μπισκότα αυτά  μπορούμε να μην τα γεμίσουμε όλα με μαρμελάδα ή μερέντα και να τα φυλάξουμε έτσι καλά κλεισμένα σε σκεύος, ώστε να κρατήσουν την ξηρότητα τους.
  3. Απορροφούν την υγρασία της μαρμελάδας και μετά από 2-3 μέρες δεν είναι τραγανά.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Λουλουδένιο ψωμί


Μια εύκολη και εντυπωσιακή ιδέα για να σερβίρετε το ζυμωτό ψωμί!




Υλικά

  • Αλεύρι
  • μαγιά
  • νερό
  • σουσάμι
  • αλάτι
  • λάδι (προαιρετικά)
Οδηγίες

Φτιάξτε μια ζύμη για ψωμί της αρεσκείας σας.
  1. Ζυμώνουμε το ψωμί μας και απευθείας πλάθουμε σε σχήμα μπαστούνι μεσαίου μεγέθους.
  2. Τοποθετούμε το μπαστούνι πάνω σε μια λαμαρίνα, αφού έχουμε στρώσει πρώτα λαδόκολλα.

  3. Έπειτα αρχίζουμε και κόβουμε με το ψαλίδι το μπαστούνι μέχρι τα 3 / 4 του πάχους του σχηματίζοντας ένα φύλλο. (Βλέπε φωτογραφία).
 
  1. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι το κάτω μέρος του μπαστουνιού.
  2. Αφού ολοκληρώσουμε την διαδικασία, με ένα πινέλο αλείφουμε το ψωμί μας με νερό και αν θέλουμε βάζουμε σουσάμι.

  3. Έπειτα αφήνουμε να φουσκώσει το «λουλούδι» μας για μισή ώρα περίπου.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180-200 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για 30 -40 λεπτά περίπου.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Συκώτι αλα Βενετσάνα


Το πιο γευστικό συκώτι που έχω μαγειρέψει.
Μια συνταγή της φίλης Βησαρίας από τις Μαγειρικές διαδρομές

Υλικά

  • 1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
  • 3-4 κρεμμύδια
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπερια κίτρινη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ποτ.κρασιού ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη (ή δυνατόν καστανή)
  • αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
  1. Λέμε στο χασάπη να μας κόψει το συκώτι σε 3-4 κομμάτια και να μας το καθαρίσει απο την πέτσα του.
  2. Κόβουμε κάθε κομμάτι του συκωτιού σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν βεντάλια, χωρίς να αποσπώνται απο το ολόκληρο κομμάτι να παραμένουν “ενωμένες” μεταξύ τους .
  3. Κόβουμε τα κρεμμύδια μας σε πολύ λεπτές ροδέλες και τις πιπεριές μας σε μακρόστενες λωρίδες (ζουλιέν).
  4. Ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό.
  5. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 3 (1-9 έχει το μάτι της κουζίνας μου).
  6. Ζεσταίνουμε το 1/4 του λαδιού σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
  7. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε κρεμμύδι και το αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και τότε προσθέτουμε 2-3 κ.σ. βαλσάμικο με 1 κ.γλ. ζάχαρη και τα αφήνουμε να καραμελώσουν ανακατεύοντας συχνά και απαλά, για να μη διαλυθούν.
  8. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το τηγάνι.
  9. Συνεχίζουμε το ίδιο πάντα τηγάνι με το άλλο ¼ του λαδιού και με την ίδια ένταση φωτιάς να μαράνουμε τις πιπεριές και να τις βγάλουμε και αυτές απο το τηγάνι.
  10. Αυξάνουμε το μάτι της κουζίνας στο 7, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και όταν και αυτό κάψει καλά , τότε ρίχνουμε τις λωρίδες του συκωτιού, ανακατεύοντας με αργές σιγανές κινήσεις για να μην κολλήσουν και διαλυθούν οι λωρίδες του συκωτιού, μέχρι να δούμε το συκώτι να παίρνει χρώμα, προσθέτοντας λίγο αλάτι, πιπέρι
  11. Ανακατεύουμε για λίγο ακόμη και ρίχνουμε απο πάνω τα κρεμμύδια τις πιπεριές και τα ¾ του μαϊντανού συνεχίζοντας το μαγείρεμα για 3-4 λεπτά ακόμη.
  12. Αδειάζουμε το τηγάνι σε μιά πιατέλα και τη διατηρούμε ζεστή.
  13. Οταν είναι να σερβιριστεί ρίχνουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο μπόλικο πιπέρι.

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Λικέρ Λεμόνι η Limoncello



Αρωματικό,γευστικό και ταυτόχρονα χωνευτικό!


Ευχαριστώ την φίλη μου Ειρήνη για την υπέροχη συνταγή!





Υλικά


Φλούδες 8 λεμονιών ( μόνο το κίτρινο , όχι άσπρο γιατί πικρίζει ) αφού έχουν πλυθεί πολύ καλά για να φύγει το κερί .
1 κιλό τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα .
1200 γραμμάρια ζάχαρη .
1200 γραμμάρια νερό .


Οδηγίες


  1. Πλένουμε και σκουπίζουμε πολύ καλά τα λεμόνια . Αφαιρούμε την φλούδα με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες .
  2. Τοποθετούμε τις φλούδες μαζί με το τσίπουρο σε φιάλη για 15 μέρες . Την ανακινούμε κάθε μέρα .
  3. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη 2-3 βράσεις και κρυώνουμε το .
  4. Αφαιρούμε τις φλούδες από το οινόπνευμα και τις πετάμε . Σουρώνουμε  το περιεχόμενο του βάζου και προσθέτουμε μέσα το σιρόπι . Το αφήνουμε 15 μέρες και μετά το βάζουμε στο ψυγείο .
  5. Σερβίρεται με το φαγητό ως χωνευτικό !

Μικρά tips

Από τα ξυσμένα λεμόνια στύβετε το χυμό και αφού τον διαχνίσετε , τον βάζετε σε παγοθήκες και έχετε χυμό λεμονιού ότι ώρα θέλετε , αρκεί να βγάλετε ένα παγάκι και να το αφήσετε να λιώσει μέσα σε ένα μικρό ποτηράκι !
Όταν έρθει η ώρα να το βάλετε σε άλλο μπουκάλι καλό θα είναι να μην αναταραχθεί. Έτσι το ποτό μας θα έχει διαύγεια. Εγώ το σούρωσα σταδιακά 4 φορές με αποστειρωμένες γάζες.Τέλος αν θέλουμε για καθαρότερο χρώμα μπορούμε να βάλουμε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής κίτρινο.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η διατροφολόγος Δήμητρα Τσερδανέλη μας λέει....τι πρέπει να προσέξουμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μπαίνουμε σιγά σιγά στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα! Ένα άρθρο από την φίλη Δήμητρα Τσερδανέλη και το Diet for all .. Διαιτολογικές Συμβουλές.Την ευχαριστώ για την συνεργασία!

Tα Χριστούγεννα είναι η εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών. Οι περισσότεροι μπαίνουν σε πειρασμούς είτε σε πάρτη του γραφείου ή πάρτη φίλων ή και σε οικογενειακές υποχρεώσεις. Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων η αυτοσυγκράτηση πολλών μειώνεται λόγω των πολλών πειρασμών.

Επίσης είναι και η δοκιμασία για τον καθένα που προσπαθεί αν ακολουθήσει μία δίαιτα είναι για απώλεια βάρους ή ακόμα απλώς μία σωστή διατροφή. Το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι συνήθως γεμάτο από τα φαγητά υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, χοληστερίνης, ζάχαρης, νατρίου και θερμίδων, όμως συναισθηματικά - είναι πολύ σημαντικό για μας.

Είχατε μία πολύ κουραστική χρονιά. Θεωρείται ότι τα Χριστούγεννα είναι μία εποχή χαλάρωσης και ανταμοιβής για τις δυσκολίες και τις αναποδιές της χρονιάς που πέρασε. Έτσι χαλαρώνετε, και απολαμβάνεται όλες τις Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, ξεχνώντας όλες τις προσπάθειες να προσέξετε την σιλουέτα ( Τα ρούχα που δεν μπαίνετε ) και την υγεία σας ( Χοληστερίνη, Σάκχαρο, Πίεση κ.α.) μέσα από κάποια διατροφή που προσπαθούσατε να ακολουθήσατε όλη την χρονιά κατεσυχάζοντας τον εαυτό σας ότι μετά τις γιορτές θα ξαναμπείτε σε πρόγραμμα….


Μην παραβλέπετε το γεγονός, ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να « ανταμείψετε » τον εαυτό σας, χωρίς να επιβαρύνετε τον εαυτό σας με περιττές θερμίδες και χωρίς να προσθέσετε ακόμη ένα πρόβλημα, αυτό των περιττών κιλών για την Καινούργια Χρονιά.

Το μυστικό είναι να « αποσυνδέσετε » την έννοια της ανταμοιβής από το φαγητό και να την « επανασυνδέσετ娻 με άλλες δραστηριότητες της αρεσκείας σας, όπως λόγου χάρη- ένα μικρό δώρο στον εαυτό σας, συνάντηση με κάποιους φίλους που έχετε να δείτε καιρό ή μία βόλτα στο σινεμά ή θέατρο.

Όλα καλά, και έξω βγήκατε και δώρο πήρατε για τον εαυτό σας. Τι γίνεται όμως όταν βγαίνετε για φαγητό με τους φίλους ή βρίσκεστε καλεσμένοι σε γιορτινά τραπέζια ή σε γεύματα εργασίας? Οι κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις διαταράσσουν του ομαλούς ρυθμούς σας και το πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν τρώμε παρουσία άλλων, ή ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε αυξάνεται κατά 44 % από όταν είμαστε μόνοι ή με την συνηθισμένη μας παρέα π.χ. την οικογένεια μας ή τον σύντροφο μας. Μήπως, λοιπόν δεν είναι μόνο η παρουσία των άλλων που σας παρασύρει. Χωρίς αμφιβολία, όλοι βρίσκουν νοστιμότατα τα μεζεδάκια που σερβίροντας και το κρασί που τα συνοδεύει. Δεν φτάνουν όμως στο σημείο να τρώνε ασταμάτητα και να χάσουν τον έλεγχό τους δίχως να αντιληφθούν το αίσθημα του κορεσμού τους. Το πρόβλημά είναι στο πώς αντιλαμβάνεστε να επαγγελματικά γεύματα ή τους εξόδους φαγητού με τους φίλους ή τους συναδέλφους σας. Μην ξεχνάτε ότι ο σκοπός αυτών των συναντήσεων δεν είναι το φαγητό, αλλά ευκαιρία να δείτε τους φίλους σας. Δεν θα σας παραξειγήσει κανείς αν δεν γεμίστε το πιάτο σας 2 και 3 φορές. Η ευχάριστη βραδιά και η γαλήνη που αναζητάτε δεν θα έρθει με ένα υπερθερμιδικό χωρίς έλεγχο γεύμα, αλλά με την ατμόσφαιρα που το συνοδεύει. Δεν είναι στο πιάτο σας, ούτε στο τραπέζι, αλλά γύρω από αυτό.

Φτάσατε στο σημείο λοιπόν να συγρατήσετε τον εαυτό σας και να αρνηθείτε να φάτε συνειδητά……Δεν χρειάζεται να μην τρώτε τίποτα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερβολική αυτοσυγκράτηση λειτουργεί καταπιεστικά. Οι άνθρωποι που κλίνουν προς αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς, αγνοούν τα μηνύματα πείνας και δεν ικανοποιούν τις πραγματικές τους ανάγκες, επειδή «αυτό ή το άλλο παχαίνει». Οι άνθρωποι αυτοί, ωστόσο, κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα του « ή όλα ή τίποτα». Μόλις παραβιάσουν τους κανόνες που έχουν θέσει στην διατροφή τους, είναι ικανοί να φτάσουν στην υπερβολή, να σκεφτούν «έφαγα ένα γλυκό, τα κατέστρεψα όλα. Τώρα δεν έχει νόημα να συνεχίσω την δίαιτα μου.» Μην ξεχνάτε ότι τρώγοντας εκτός του προγράμματος την μία μέρα, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να τρώτε υπερβολικά ή να πεινάτε την επόμενη μέρα. Δεν χάλασε η δίαιτα σας. Όταν βρίσκεστε σε γεύματα που δεν μπορείτε να επιλέξετε το φαγητό σας καταναλώστε το φαγητό σας με μέτρο, φάτε πρώτα την σαλάτα και γεμίστε το πιάτο σας με όσα θα θέλατε να δοκιμάσετε, αλλά μία φορά, βλέποντας από την αρχή το τι θα φάτε. Μην αγνοήσετε το αίσθημα του κορεσμού από το στομάχι σας και όχι από το μάτι, γιατί το μάτι δεν χορταίνει…Και να θυμάστε πάντα « παν μετρον –αριστον»

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε μερικές από συμβουλές κάνοντας έτσι την μαγειρική σας ποιο υγιεινή.

1. Αποφύγετε την προσθήκη φρέσκιας κρέμα στα ζυμαρικά

2. Προτιμήστε τις πατάτες στο αλουμινόχαρτο ή ακόμη στο φούρνο και όχι τηγανιτές

3. Παρασκευάστε μία ποιο υγιεινή σάλτσα για τα φαγητά σας, με φρέσκα ντομάτα, λαχανικά της αρεσκείας σας

4. Αποφύγετε πολλά μπαχαρικά που κάνουν πικάντικά τα φαγητά σας όπως π.χ. πιπέρι – αυξάνει την όρεξη

5. Αποφύγετε το βράσιμο των ζυμαρικών σε ζωικό λίπος. Προτιμήστε ζωμό λαχανικών και ατμό αρωματίζοντας τα λαχανικά με μπαχαρικά.

6. Προσθέστε λάδι στο τέλος του μαγειρέματος, κάνοντας ποιο υγιεινό το γεύμα σας και ελέγχοντας την ποσότητα του λαδιού στο πιάτο σας, αν έχετε πρόβλημα βάρους.

7. Φτιάξτε την γέμιση για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα πιο υγιεινή

· Χρησιμοποιήστε φυτικά λάδι ή φυτικές μαργαρίνες αντί βούτυρο

· Αποφύγετε μεγάλη ποσότητα συκωτιού και προσθέστε περισσότερο ρύζι και λαχανικά

· Χρησιμοποιήστε την μισή δόση των ξηρών καρπών

· Προτιμήστε περισσότερα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες

· Προτιμάτε ζωμό λαχανικών για καλύτερη γεύση

· Προτιμήστε αντί 1 αυγό 2 ασπράδια

Μερικές χρήσιμές συμβουλές πάρτη Χριστουγέννων

1. Μην πάτε στα πάρτη πεινασμένοι, φάτε 1 ώρα πριν στο σπίτι κάτι ελαφρύ.

2. Πιείτε 1-2 ποτήρια νερό πριν από το φαγητό σας, γεμίζει έτσι το στομάχι σας.

3. Όταν έρθουν τα φαγητά, μην βιαστείτε να γεμίστε το πιάτο σας. Μιλήστε με τον κόσμο και πάρετε πρώτα ένα ελαφρύ ποτό
4.Να προτιμήσετε ένα κυρίως πιάτο, αντί ορεκτικά αν έχετε πρόβλημα βάρους.

5.Γεμίστε μία φορά το πιάτο σας με τα φαγητά που πρόκειται να καταναλώσετε

6.Να αποφύγετε τα τηγανιτά και φαγητά πλούσια σε βούτυρα και κρέμα γάλακτος.

7.Επιλέξτε άσπρο κρέας ( π.χ. ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχο μοσχάρι) αντί χοιρινό, κατσίκι  και  αρνί

8.Να αφαιρείτε ορατό λίπος και πέτσα από τα κρέας

9.Να συνοδεύετε κάθε φαγητό με λαχανικά

10.Να αποφύγετε γλυκά με πολλά λιπαρά ( π.χ. πάστες ), προτιμήστε μελομακάρονο ή δίπλες και όχι σε υπερβολική ποσότητα.

11.Μην τσιμπολογάτε με το χέρι, προτιμήστε τα μαχαιροπίρουνα για κάθε τι που θα καταναλώσετε

12.Πριν πάρετε κάποιο φαγητό, γλυκό ή ορεκτικό, σκεφτείτε αν πραγματικό το θέλετε.

13.Κάντε στον εαυτό σας πάντα την ερώτηση « Τι έχετε να χάσετε αν δεν το καταναλώσετε και τι έχετε να κερδίσετε αν αρκεστείτε σε ένα κομμάτι ή σε μία ποιο υγιεινή επιλογή»


Σκεφτείτε ότι η μαγεία γεύσης ενός φαγητού χάνεται στην υπερβολική ποσότητα.
Βγείτε κερδισμένοι από τον πειρασμό των Χριστουγέννων απολαμβάνοντας όλες τις γεύσεις χωρίς υπερβολή και ξεκινήστε την Καινούργια Χρονιά με ένα πρόβλημα λιγότερο.

Πατάτες ....αλλά της δούκισσας


Σκεφτόμουν πως να το περιγράψω αυτό το φαγητό-συνοδευτικό.
Της Δούκισσας,δηλαδή;Στην Φίλη μου Δάφνη ο τίτλος δεν αρέσει ...και μάλιστα λέει χαρακτηριστικά!


Ο τίτλος…«της δούκισσας», οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μου αρέσει και πολύ διότι δεν τα πάω γενικά καλά με όλους τους «τίτλους», αλλά έτσι τις ονομάζουν αυτές τις πατάτες οι Γάλλοι!
«Pommes de terre Duchesse». Άλλωστε είπαμε, δεν είναι τίποτε άλλο από πουρέ πατάτας ψημένο!
Την συνταγή την βρήκα στον εξής σύνδεσμο:Πατάτες της Δούκισσας
Υλικά
  • 4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και βρασμένες -
  • 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο -
  • 1 ½  κουτ. σούπας παρμεζάνα (προαιρετικά) -
  • 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος -
  • 1 κρόκος αυγού για τον πουρέ -
  • 1 κρόκος αυγού για το άλειμμα -
  • Ελάχιστο αλάτι -
  • Πιπέρι λευκό -
Οδηγίες

Λιώνω τις βρασμένες πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή τις περνώ από την μηχανή του πουρέ, μέχρι να είναι απόλυτα ομαλές.
Προσθέτω το βούτυρο, την παρμεζάνα, και την κρέμα γάλακτος, μέσα στην οποία έχω διαλύσει και τον ένα κρόκο αυγού.

Ρίχνω ελάχιστο αλάτι και το λευκό πιπέρι και ανακατεύω τον πουρέ πολύ καλά. Αφήνω να κρυώσει λίγο και να σφίξει και τον βάζω σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.

Φτιάχνω ροζέτες με τον πουρέ, τις αραδιάζω σε ταψί στο οποίο έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και αλείφω ελαφρά και προσεκτικά την επιφάνεια με τον δεύτερο κρόκο αυγού, που έχω χτυπήσει με ελάχιστο νερό.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι να πάρει η επιφάνεια ένα όμορφο, χρυσό χρώμα.
Μικρά tips
Στον πουρέ μας μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε μοσχοκάρυδο ή σκόρδο σε σκόνη. Συνοδεύουμε ψητό κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκια.

Eπίσης εκτός από ροζέτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κούπ-κατ για να δώσουμε όποιο σχήμα μας αρέσει.