Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Λικέρ Λεμόνι η Limoncello



Αρωματικό,γευστικό και ταυτόχρονα χωνευτικό!


Ευχαριστώ την φίλη μου Ειρήνη για την υπέροχη συνταγή!





Υλικά


Φλούδες 8 λεμονιών ( μόνο το κίτρινο , όχι άσπρο γιατί πικρίζει ) αφού έχουν πλυθεί πολύ καλά για να φύγει το κερί .
1 κιλό τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα .
1200 γραμμάρια ζάχαρη .
1200 γραμμάρια νερό .


Οδηγίες


  1. Πλένουμε και σκουπίζουμε πολύ καλά τα λεμόνια . Αφαιρούμε την φλούδα με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες .
  2. Τοποθετούμε τις φλούδες μαζί με το τσίπουρο σε φιάλη για 15 μέρες . Την ανακινούμε κάθε μέρα .
  3. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη 2-3 βράσεις και κρυώνουμε το .
  4. Αφαιρούμε τις φλούδες από το οινόπνευμα και τις πετάμε . Σουρώνουμε  το περιεχόμενο του βάζου και προσθέτουμε μέσα το σιρόπι . Το αφήνουμε 15 μέρες και μετά το βάζουμε στο ψυγείο .
  5. Σερβίρεται με το φαγητό ως χωνευτικό !

Μικρά tips

Από τα ξυσμένα λεμόνια στύβετε το χυμό και αφού τον διαχνίσετε , τον βάζετε σε παγοθήκες και έχετε χυμό λεμονιού ότι ώρα θέλετε , αρκεί να βγάλετε ένα παγάκι και να το αφήσετε να λιώσει μέσα σε ένα μικρό ποτηράκι !
Όταν έρθει η ώρα να το βάλετε σε άλλο μπουκάλι καλό θα είναι να μην αναταραχθεί. Έτσι το ποτό μας θα έχει διαύγεια. Εγώ το σούρωσα σταδιακά 4 φορές με αποστειρωμένες γάζες.Τέλος αν θέλουμε για καθαρότερο χρώμα μπορούμε να βάλουμε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής κίτρινο.

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Η διατροφολόγος Δήμητρα Τσερδανέλη μας λέει....τι πρέπει να προσέξουμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μπαίνουμε σιγά σιγά στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα! Ένα άρθρο από την φίλη Δήμητρα Τσερδανέλη και το Diet for all .. Διαιτολογικές Συμβουλές.Την ευχαριστώ για την συνεργασία!

Tα Χριστούγεννα είναι η εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφών. Οι περισσότεροι μπαίνουν σε πειρασμούς είτε σε πάρτη του γραφείου ή πάρτη φίλων ή και σε οικογενειακές υποχρεώσεις. Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων η αυτοσυγκράτηση πολλών μειώνεται λόγω των πολλών πειρασμών.

Επίσης είναι και η δοκιμασία για τον καθένα που προσπαθεί αν ακολουθήσει μία δίαιτα είναι για απώλεια βάρους ή ακόμα απλώς μία σωστή διατροφή. Το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι συνήθως γεμάτο από τα φαγητά υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, χοληστερίνης, ζάχαρης, νατρίου και θερμίδων, όμως συναισθηματικά - είναι πολύ σημαντικό για μας.

Είχατε μία πολύ κουραστική χρονιά. Θεωρείται ότι τα Χριστούγεννα είναι μία εποχή χαλάρωσης και ανταμοιβής για τις δυσκολίες και τις αναποδιές της χρονιάς που πέρασε. Έτσι χαλαρώνετε, και απολαμβάνεται όλες τις Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, ξεχνώντας όλες τις προσπάθειες να προσέξετε την σιλουέτα ( Τα ρούχα που δεν μπαίνετε ) και την υγεία σας ( Χοληστερίνη, Σάκχαρο, Πίεση κ.α.) μέσα από κάποια διατροφή που προσπαθούσατε να ακολουθήσατε όλη την χρονιά κατεσυχάζοντας τον εαυτό σας ότι μετά τις γιορτές θα ξαναμπείτε σε πρόγραμμα….


Μην παραβλέπετε το γεγονός, ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να « ανταμείψετε » τον εαυτό σας, χωρίς να επιβαρύνετε τον εαυτό σας με περιττές θερμίδες και χωρίς να προσθέσετε ακόμη ένα πρόβλημα, αυτό των περιττών κιλών για την Καινούργια Χρονιά.

Το μυστικό είναι να « αποσυνδέσετε » την έννοια της ανταμοιβής από το φαγητό και να την « επανασυνδέσετ娻 με άλλες δραστηριότητες της αρεσκείας σας, όπως λόγου χάρη- ένα μικρό δώρο στον εαυτό σας, συνάντηση με κάποιους φίλους που έχετε να δείτε καιρό ή μία βόλτα στο σινεμά ή θέατρο.

Όλα καλά, και έξω βγήκατε και δώρο πήρατε για τον εαυτό σας. Τι γίνεται όμως όταν βγαίνετε για φαγητό με τους φίλους ή βρίσκεστε καλεσμένοι σε γιορτινά τραπέζια ή σε γεύματα εργασίας? Οι κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις διαταράσσουν του ομαλούς ρυθμούς σας και το πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν τρώμε παρουσία άλλων, ή ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε αυξάνεται κατά 44 % από όταν είμαστε μόνοι ή με την συνηθισμένη μας παρέα π.χ. την οικογένεια μας ή τον σύντροφο μας. Μήπως, λοιπόν δεν είναι μόνο η παρουσία των άλλων που σας παρασύρει. Χωρίς αμφιβολία, όλοι βρίσκουν νοστιμότατα τα μεζεδάκια που σερβίροντας και το κρασί που τα συνοδεύει. Δεν φτάνουν όμως στο σημείο να τρώνε ασταμάτητα και να χάσουν τον έλεγχό τους δίχως να αντιληφθούν το αίσθημα του κορεσμού τους. Το πρόβλημά είναι στο πώς αντιλαμβάνεστε να επαγγελματικά γεύματα ή τους εξόδους φαγητού με τους φίλους ή τους συναδέλφους σας. Μην ξεχνάτε ότι ο σκοπός αυτών των συναντήσεων δεν είναι το φαγητό, αλλά ευκαιρία να δείτε τους φίλους σας. Δεν θα σας παραξειγήσει κανείς αν δεν γεμίστε το πιάτο σας 2 και 3 φορές. Η ευχάριστη βραδιά και η γαλήνη που αναζητάτε δεν θα έρθει με ένα υπερθερμιδικό χωρίς έλεγχο γεύμα, αλλά με την ατμόσφαιρα που το συνοδεύει. Δεν είναι στο πιάτο σας, ούτε στο τραπέζι, αλλά γύρω από αυτό.

Φτάσατε στο σημείο λοιπόν να συγρατήσετε τον εαυτό σας και να αρνηθείτε να φάτε συνειδητά……Δεν χρειάζεται να μην τρώτε τίποτα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υπερβολική αυτοσυγκράτηση λειτουργεί καταπιεστικά. Οι άνθρωποι που κλίνουν προς αυτό το πρότυπο συμπεριφοράς, αγνοούν τα μηνύματα πείνας και δεν ικανοποιούν τις πραγματικές τους ανάγκες, επειδή «αυτό ή το άλλο παχαίνει». Οι άνθρωποι αυτοί, ωστόσο, κινδυνεύουν να πέσουν στην παγίδα του « ή όλα ή τίποτα». Μόλις παραβιάσουν τους κανόνες που έχουν θέσει στην διατροφή τους, είναι ικανοί να φτάσουν στην υπερβολή, να σκεφτούν «έφαγα ένα γλυκό, τα κατέστρεψα όλα. Τώρα δεν έχει νόημα να συνεχίσω την δίαιτα μου.» Μην ξεχνάτε ότι τρώγοντας εκτός του προγράμματος την μία μέρα, δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να τρώτε υπερβολικά ή να πεινάτε την επόμενη μέρα. Δεν χάλασε η δίαιτα σας. Όταν βρίσκεστε σε γεύματα που δεν μπορείτε να επιλέξετε το φαγητό σας καταναλώστε το φαγητό σας με μέτρο, φάτε πρώτα την σαλάτα και γεμίστε το πιάτο σας με όσα θα θέλατε να δοκιμάσετε, αλλά μία φορά, βλέποντας από την αρχή το τι θα φάτε. Μην αγνοήσετε το αίσθημα του κορεσμού από το στομάχι σας και όχι από το μάτι, γιατί το μάτι δεν χορταίνει…Και να θυμάστε πάντα « παν μετρον –αριστον»

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε μερικές από συμβουλές κάνοντας έτσι την μαγειρική σας ποιο υγιεινή.

1. Αποφύγετε την προσθήκη φρέσκιας κρέμα στα ζυμαρικά

2. Προτιμήστε τις πατάτες στο αλουμινόχαρτο ή ακόμη στο φούρνο και όχι τηγανιτές

3. Παρασκευάστε μία ποιο υγιεινή σάλτσα για τα φαγητά σας, με φρέσκα ντομάτα, λαχανικά της αρεσκείας σας

4. Αποφύγετε πολλά μπαχαρικά που κάνουν πικάντικά τα φαγητά σας όπως π.χ. πιπέρι – αυξάνει την όρεξη

5. Αποφύγετε το βράσιμο των ζυμαρικών σε ζωικό λίπος. Προτιμήστε ζωμό λαχανικών και ατμό αρωματίζοντας τα λαχανικά με μπαχαρικά.

6. Προσθέστε λάδι στο τέλος του μαγειρέματος, κάνοντας ποιο υγιεινό το γεύμα σας και ελέγχοντας την ποσότητα του λαδιού στο πιάτο σας, αν έχετε πρόβλημα βάρους.

7. Φτιάξτε την γέμιση για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα πιο υγιεινή

· Χρησιμοποιήστε φυτικά λάδι ή φυτικές μαργαρίνες αντί βούτυρο

· Αποφύγετε μεγάλη ποσότητα συκωτιού και προσθέστε περισσότερο ρύζι και λαχανικά

· Χρησιμοποιήστε την μισή δόση των ξηρών καρπών

· Προτιμήστε περισσότερα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες

· Προτιμάτε ζωμό λαχανικών για καλύτερη γεύση

· Προτιμήστε αντί 1 αυγό 2 ασπράδια

Μερικές χρήσιμές συμβουλές πάρτη Χριστουγέννων

1. Μην πάτε στα πάρτη πεινασμένοι, φάτε 1 ώρα πριν στο σπίτι κάτι ελαφρύ.

2. Πιείτε 1-2 ποτήρια νερό πριν από το φαγητό σας, γεμίζει έτσι το στομάχι σας.

3. Όταν έρθουν τα φαγητά, μην βιαστείτε να γεμίστε το πιάτο σας. Μιλήστε με τον κόσμο και πάρετε πρώτα ένα ελαφρύ ποτό
4.Να προτιμήσετε ένα κυρίως πιάτο, αντί ορεκτικά αν έχετε πρόβλημα βάρους.

5.Γεμίστε μία φορά το πιάτο σας με τα φαγητά που πρόκειται να καταναλώσετε

6.Να αποφύγετε τα τηγανιτά και φαγητά πλούσια σε βούτυρα και κρέμα γάλακτος.

7.Επιλέξτε άσπρο κρέας ( π.χ. ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχο μοσχάρι) αντί χοιρινό, κατσίκι  και  αρνί

8.Να αφαιρείτε ορατό λίπος και πέτσα από τα κρέας

9.Να συνοδεύετε κάθε φαγητό με λαχανικά

10.Να αποφύγετε γλυκά με πολλά λιπαρά ( π.χ. πάστες ), προτιμήστε μελομακάρονο ή δίπλες και όχι σε υπερβολική ποσότητα.

11.Μην τσιμπολογάτε με το χέρι, προτιμήστε τα μαχαιροπίρουνα για κάθε τι που θα καταναλώσετε

12.Πριν πάρετε κάποιο φαγητό, γλυκό ή ορεκτικό, σκεφτείτε αν πραγματικό το θέλετε.

13.Κάντε στον εαυτό σας πάντα την ερώτηση « Τι έχετε να χάσετε αν δεν το καταναλώσετε και τι έχετε να κερδίσετε αν αρκεστείτε σε ένα κομμάτι ή σε μία ποιο υγιεινή επιλογή»


Σκεφτείτε ότι η μαγεία γεύσης ενός φαγητού χάνεται στην υπερβολική ποσότητα.
Βγείτε κερδισμένοι από τον πειρασμό των Χριστουγέννων απολαμβάνοντας όλες τις γεύσεις χωρίς υπερβολή και ξεκινήστε την Καινούργια Χρονιά με ένα πρόβλημα λιγότερο.

Πατάτες ....αλλά της δούκισσας


Σκεφτόμουν πως να το περιγράψω αυτό το φαγητό-συνοδευτικό.
Της Δούκισσας,δηλαδή;Στην Φίλη μου Δάφνη ο τίτλος δεν αρέσει ...και μάλιστα λέει χαρακτηριστικά!


Ο τίτλος…«της δούκισσας», οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μου αρέσει και πολύ διότι δεν τα πάω γενικά καλά με όλους τους «τίτλους», αλλά έτσι τις ονομάζουν αυτές τις πατάτες οι Γάλλοι!
«Pommes de terre Duchesse». Άλλωστε είπαμε, δεν είναι τίποτε άλλο από πουρέ πατάτας ψημένο!
Την συνταγή την βρήκα στον εξής σύνδεσμο:Πατάτες της Δούκισσας
Υλικά
  • 4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και βρασμένες -
  • 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο -
  • 1 ½  κουτ. σούπας παρμεζάνα (προαιρετικά) -
  • 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος -
  • 1 κρόκος αυγού για τον πουρέ -
  • 1 κρόκος αυγού για το άλειμμα -
  • Ελάχιστο αλάτι -
  • Πιπέρι λευκό -
Οδηγίες

Λιώνω τις βρασμένες πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή τις περνώ από την μηχανή του πουρέ, μέχρι να είναι απόλυτα ομαλές.
Προσθέτω το βούτυρο, την παρμεζάνα, και την κρέμα γάλακτος, μέσα στην οποία έχω διαλύσει και τον ένα κρόκο αυγού.

Ρίχνω ελάχιστο αλάτι και το λευκό πιπέρι και ανακατεύω τον πουρέ πολύ καλά. Αφήνω να κρυώσει λίγο και να σφίξει και τον βάζω σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.

Φτιάχνω ροζέτες με τον πουρέ, τις αραδιάζω σε ταψί στο οποίο έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και αλείφω ελαφρά και προσεκτικά την επιφάνεια με τον δεύτερο κρόκο αυγού, που έχω χτυπήσει με ελάχιστο νερό.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι να πάρει η επιφάνεια ένα όμορφο, χρυσό χρώμα.
Μικρά tips
Στον πουρέ μας μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε μοσχοκάρυδο ή σκόρδο σε σκόνη. Συνοδεύουμε ψητό κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκια.

Eπίσης εκτός από ροζέτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κούπ-κατ για να δώσουμε όποιο σχήμα μας αρέσει.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Μπιφτέκια της καρδιάς



Πέρυσι τέτοιο καιρό τα είδα και τα ερωτεύτηκα!
Μπιφτέκια της καρδιάς μια συνταγή της φίλης Αντας  προσαρμοσμένη στις δκές μας προτιμίσεις!
Λουλουδένια μου σε ευχαριστώ.

Υλικά

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δυόσμο ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο
  • 1 πράσινη πιιπεριά τριμμένη
  • 1 μεγάλη ντομάτα αποφλοιωμένη και τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί ή 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
  • 1 καρότο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Οδηγίες
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
  2. Τα βάζουμε μία ώρα στο ψυγείο.
  3. Πλάθουμε τα μπιφτέκια σε σχήμα καρδιάς και τα τοποθετούμε σ ένα ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

  4. Τα ψήνουμε στο γκριλ ή στους 200 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.



Την αρχική συνταγή θα την βρείτε http://www.mageirikesdiadromes.gr/recipes/mpiftekakia-ths-kardias.html

Σού σπιτικά



Χτές το απόγευμα παρακολούθησα τις γλυκές αλχημίες με τον Στέλιο Παρλιάρο! Μέσα στις συνταγές που έφτιαξε ήταν και "σού".Θυμήθηκα ότι έχω και εγώ μια καλή συνταγή για Σού.Ετσι την μοιράζομαι μαζί σας.



Υλικά

  • 1 βιταμ
  • 2 φλυτζανια αλευρι
  • 1 κουταλακι του γλυκου μπεικιν παουντερ
  • 1 κουταλακι του γλυκου αλατι
  • 6 αυγα

Οδηγίες

  1. Αρχικά σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 2 φλυτζάνια νερό και το βιτάμ να βράσουν μέχρι το βιτάμ να λιώσει.

  1. Κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι ανακατεύοντας πολύ καλά.
  2. Επειτα βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στο μάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου η ζύμη μας να ξεκολλά από την κατσαρόλα.

  1. Μόλις η ζύμη μας κρυώσει προσθέτουμε ένα ένα  τα αυγά και ζυμώνουμε με το χέρι.
  2. Επειτα στρώνουμε μια λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου πλάθουμε τα σου στο μέγεθος που επιθυμούμε.
  3. Τα βαζουμε στην λαδοκολλα επανω οχι πολυ κοντά.

  1. Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.

Μικρά tips

  • Αν πλάσουμε τα σου σε μέγεθος καρυδιού βγάζουμε περίπου 40 σου
  • Μπορούμε να τα φτιάξουμε και να τα φυλάξουμε σκέτα στην κατάψυξη και τα βγάζουμε όταν χρειαστεί
  • Είναι νόστιμα και με αλμυρή αλλα και γλυκιά γέμιση!

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Γαρίδες τηγανιτές μαριναρισμένες "οι Θεικές"



Μπορεί ο τίτλος να είναι υπερβολικός.
Δεν αναφέρομαι όμως μόνο στην γεύση αλλά και στο πως αποκαλώ την "Θεά "μου Αφροδίτη!
Την ευχαριστώ που μου επιτρέπει την αναδημοσίευση.
Η συνταγή είναι από:  Γλυκές ιστορίες

Βραχάκια


Ένας εύκολος και απολαυστικός μεζές με πατάτες !




Υλικά


Πατάτες βρασμένες με την φλούδα
αλάτι
λάδι για τηγάνι
τυρί ή φέτα  της αρεσκείας σας.


Οδηγίες

  1. Παίρνουμε 6-8 πατάτες ιδίου μεγέθους και της πλένουμε πολύ καλά με ένα σφουγγάρι . Ξύνουμε ελαφρώς τις πατάτες με ένα μαχαίρι χωρίς όμως να αφαιρέσουμε την φλούδα .
  2. Έπειτα τις βάζουμε να βράσουν όπως είναι σε αλατισμένο νερό . Πριν βράσουν καλά καλά τις βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν .
  3. Όπως είναι με το φλούδι , τις κόβουμε με τα χέρια σε άτακτα σχήματα , σαν μικρά βραχάκια .

4.Έχουμε βάλει σε ένα βαθύ τηγάνι ή φριτέζα λάδι μπόλικο να ζεσταθεί και ρίχνουμε τις πατάτες μας να τηγανιστούν για 5-6 λεπτά , ανάλογα με το μέγεθος .
5.Μόλις ροδοκοκκινίσουν , τις βάζουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας .

Μικρά tips
Εάν θέλουμε μπορούμε να βράσουμε τις πατάτες από την προηγούμενη μέρα ή να χρησιμοποιήσουμε όσες έμειναν από πατατοσαλάτα .

Τέλος μπορούμε να βάλουμε ρίγανη ή αρωματικό της αρεσκείας μας .