Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Σαβόρο



Ένας μεζές για μερακλήδες  η  μπορούμε να το κάνουμε και όταν περισσέψουν τα ψάρια μας, την επόμενη μέρα δηλαδή!


Υλικά



  • 1 κιλό μπαρμπούνια ή λυθρίνια ή γόπες
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 3 ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • δεντρολίβανο
  • 1 κρεμμύδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο αλεύρι
  • ελαιόλαδο

    Οδηγίες
    Καθαρίζουμε τα ψάρια μας, τα αλατίζουμε, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε.
    Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και τοποθετούμε το σκόρδο κομμένο, το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες και σοτάρουμε.
    Έπειτα ρίχνουμε τις ντομάτες που έχουμε κόψει σε κύβους.
    Μόλις πάρουν βράση, βάζουμε τα ψάρια μέσα και τα αφήνουμε για 5 λεπτά.Ρίχνουμε το πιπέρι μας και το δεντρολίβανο.
    Εάν θέλουμε την σάλτσα πιο πυκνή, βάζουμε λίγο αλεύρι να δέσει.

    Μικρά tips
    Μπορούμε αν θέλουμε πιο έντονη γεύση να ρίξουμε μια κουταλιά της σούπας ξύδι.


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Μηλόπιτα



Μια συνταγή που μου έδωσαν πριν 20 χρόνια και είναι η αγαπημένη μου!


Υλικά



  • 180 γρ. βούτυρο (ή τα 3/4 από ένα πακέτο των 250 γρ.βιταμ)
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι του νερού αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό
  • 3-4 μήλα
  • καρύδια
  • κανέλλα

    Οδηγίες


    1. Αρχικά φροντίζουμε να έχουμε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.
    2. Επιλεγούμε ένα ταψί 32  νούμερο
    3. Βάζουμε το βούτυρο και το ένα ποτήρι ζάχαρη στον φούρνο, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη.
    4. Έχουμε καθαρίσει τα μήλα μας και τα έχουμε κόψει ροδέλες αφαιρώντας τα κουκούτσια.
    5. Μόλις λιώσει η ζάχαρη με το βούτυρο, τοποθετούμε επάνω τα μήλα καλύπτουμε με καρύδια και πασπαλίζουμε με κανέλλα.
    6. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους .
    7. Βάζουμε στο μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
    8. Αφήνουμε την μαρέγκα στην άκρη.
    9. Μετά βάζουμε στο μίξερ τα 4 κροκάδια και την ζάχαρη και αναδεύουμε μέχρι να ασπρίσουν.
    10. Τότε ξεκινάμε να ρίχνουμε σταδιακά (σε δυο -τρεις δόσεις) πρώτα το νερό, μετά το αλεύρι και τέλος την μαρέγκα.
    11. Επαναλαμβάνουμε ώσπου να τελειώσουν τα υλικά.
    12. Ρίχνουμε το μίγμα που είναι αραιό (όχι σαν του κέικ) πάνω στα μήλα.
    13. Ψήνουμε  στους 180-200 για 30-40 λεπτά.
    14. Όταν ψηθεί το βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 5-10.
    15. Τέλος έχουμε μια πιατέλα και αναποδογυρίζουμε την μηλόπιτα (τα μήλα θα έρθουν επάνω)


      Μικρά tips
    • Καταλαβαίνουμε ότι η μηλόπιτά μας είναι έτοιμη, όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
    • Αν σε κάποια σημεία είναι ακόμη κολλημένη βοηθάμε με ένα μαχαίρι, ώστε όταν την αναποδογυρίσουμε να μην μας χαλάσει.



Εν αρχή ...στην κουζίνα



 Υπάρχουν ορισμένες βασικές τροφές που αγοράζουμε αυθόρμητα και που βρίσκονται σε 99% των ντουλαπιών κουζίνας.Πρόκειται για το αλάτι,το πιπέρι,λάδι,ξυδι κ.τ.λ.
Υπάρχουν ομως και άλλα εξίσου απαραίτητα.
   Ας δούμε μια μια τις κατηγοριές και τα βασικά προιόντα που χρειαζόμαστε για μια οργανωμένη κουζινα.

Οινοπνευματώδη
Κονιάκ
Κρασί λευκό
Κρασί κόκκινο

Μπαχαρικά και βότανα

Αλάτι
Πιπέρι
Μουστάρδα
Ταμπάσκο
Πιπέρι σε κόκκους
Σκόρδο
Θυμάρι
Δάφνη
Κανέλλα
Κίμινο
Κάρυ
Εστραγκόν
Ρίγανη
Δυόσμος
Βασιλικός
Δεντρολίβανο
Πάπρικα
Μοσχοκάρυδο
Σόδα
Μαγία
Ξυδι

Κονσέρβες ,αμυλώδη και διάφορα
Ελαιόλαδο
Ηλιέλαιο η καλαμποκέλαιο
Ελιες
Μανιτάρια κονσέρβα
Τοματοπελτές
Τοματάκια σε κονσέρβα
Χυμός τομάτας
Ζυμαρικά
Οσπρια
Ρύζι

Οτι μπαίνει στο ψυγείο

Βούτυρο
Αυγά
Τυρί σκληρό(γραβιέρα,κεφαλοτύρι,παρμεζάνα)
Γιαούρτι
Κρέμα γάλακτος
Καρότα
Μαιτανός
Ανιθο
Σέλινο


Για γλυκές δημιουργίες

Ζάχαρη
Ξηροί καρποί(καρύδια,αμύγδαλα,φουντούκια)
Γαλέτα
Αλεύρι
Μπισκότα
Ζελατίνη
Μέλι
Σιμιγδάλι
Βανίλια
Μπέικιν παούντερ
Κομπόστα
Κουβερτούρα

Τέλος δεν πρέπει να λείπουν:
Πατάτες
Κρεμμύδια

Έχοντας εξασφαλίσει τα παραπάνω στα ντουλάπια μας μπορούμε να φτιάξουμε πολλές συνταγές χωρίς να έχουμε  άγχος .


πηγη φωτογραφιας:http://www.webkatalog-ruegen.de

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Αγκινάρες αλα πολίτα.



Γρήγορο και νόστιμο!


Υλικά

8-10 αγκινάρες
2 λεμόνια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλίες κοφτές της σούπας αλεύρι.
2 φλυτζάνια του τσαγίου νερό
2 μέτρια καρότα
12 μικρές πατάτες.
αλάτι,πιπέρι,ανιθο

Οδηγίες

Καθαρίζετε τις αγκινάρες και τις ρίχνετε σε νερό με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Στην συνέχεια καθαρίζουμε και κόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά μας.Τ α καρότα σε φέτες και τις πατάτες κυδωνοτές.
Σε μια πλατία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια.Επειτα  ρίχνουμε το αλεύρι να σωταριστεί και αυτό.
Προσθέτουμε  τις αγκινάρες,τα καρότα  και τα υπόλοιπα υλικά εκτός απο τον άνιθο και τον χυμό απο το ένα λεμόνι.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για 40-45 λεπτά η μέχρι να βράσουν.
Σβήνουμε το φαγητό μας και πασπαλίζουμε με άνιθο.
Σερβίρουμε με λεμόνι.

Μικρά tips

 Εαν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε και αυγολέμονο με ένα αυγό και το δεύτερο λεμόνι και να περιχύσουμε το φαγητό μας.

Κέικ σαν τίγρης....


Ενα κέικ που εχει κάνει πάταγο οχι τόσο για τα υλικά και την γεύση όσο για το σχέδιο του.

Υλικά


  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 βιτάμ
  • 5 αυγά
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ινδική καρύδα
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
  • 3/4 φλιτζανιού του τσαγιού χυμό πορτοκάλι
  • 6-8 κουταλιές της σούπας κακάο
Οδηγίες




  1. Ξεκινάμε βάζοντας το βούτυρο λιωμένο με την ζάχαρη στο μίξερ.
  2. Αφού χτυπηθεί καλά, προσθέτουμε το γάλα και τον χυμό πορτοκαλιού
  3. Στην συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα- ένα.
  4. Εάν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε το ένα αυγό.
  5. Έχουμε ανακατέψει σε ένα μπωλ το αλεύρι με την ινδική καρύδα.
  6. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μίγμα το αλεύρι με την ινδική καρύδα.
  7. Χωρίζουμε το μίγμα σε δυο μέρη.
  8. Στο ένα μέρος προσθέτουμε το κακάο και αν χρειαστεί ελάχιστο γάλα ή χυμό πορτοκαλιού, ώστε να έχει την ίδια ρευστότητα με το άσπρο μίγμα.
  9. Έχουμε βουτυρώσει καλά ένα ταψί και βάζουμε στο κέντρο του 5-6 κουταλιές του άσπρου μίγματος.
  10. Έπειτα στο κέντρο βάζουμε 2-3 κουταλιές του μίγματος με το κακάο
  11. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ώσπου να τελειώσουν τα μίγματα.
  12. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά.


Μικρά tips




  • Έχει σημασία να αφήνουμε τα μίγματα να απλώνουν μόνα τους χωρίς παρέμβαση από κουτάλι ή να κουνάμε το ταψί.
  • Με λίγη υπομονή έχουμε ένα πολύ εμφανίσιμο κέικ.
  • Είναι μια διαδικασία που είδα στο νετ!

Ρυζόγαλο



Υλικά


  • 1 κουπα ρυζι γλασε
  • 2 κουπες νερο
  • λιγο αλατι
  • 4 κουπες φρεσκο γαλα
  • 4 κουπες εβαπορε σε διαλυση με νερο
  • 3/4 κουπας ζαχαρη
  • 1 φακελακι ανθος αραβοσιτου βανιλια
  • ξυσμα απο ενα πορτοκαλι
  • κανελλα
Οδηγίες
  1. Αρχικα πρεπει να προσεξουμε τα σκευη που θα χρησιμοποιησουμε ως μεζουρα να ειναι τα ιδια.
  2. Βαζουμε σε μια κατσαρολα μεγαλη  το νερο και ρυζι με το αλατι να βρασουν.
  3. Οταν το ρυζι πιει ολο το νερο ριχνουμε το γαλα ενω εχουμε κρατησει 1/2 της κουπας φρεσκο γαλα να διαλυσουμε το ανθος αραβοσιτου.
  4. Μοιλις παρει βραση το γαλα με το ρυζι ελεγχουμε αν το ρυζι ειναι βρασμενο.
  5. Τοτε αφηνουμε να βρασει με το γαλα σε χαμηλη φωτια.
  6. Οταν ειναι ετοιμο προσθετουμε την ζαχαρη και το διαλυμενο με γαλα ανθος αραβοσιτου.
  7. Ανακατευουμε συνεχως σε μετρια φωτια μολις πηξει οχι ομως πολυ ριχνουμε και το ξυσμα πορτοκαλιου.
  8. Βγαζουμε την κατσαρολα απο την φωτια και σερβιρουμε το ρυζογαλο σε μπωλ η βαθια πιατα.
  9. Τελος πασπαλιζουμε με κανελα.

Χοιρινό με λαχανικά



Ενα πιάτο που τρώγεται χειμώνα καλοκαίρι!

Υλικά

  • 1 κιλο χοιρινο σπαλα
  • 1 πιπερια πρασινη
  • 1 πιπερια κιτρινη
  • 1 πιπερια κοκκινη
  • 1 μεγαλο κρεμυδι
  • 2-3 σκελιδες σκορδο
  • 200 γρ. μανιταρια
  • 1 σφηνακι κονιακ
  • 1 ποτηρι του νερου λευκο κρασι
  • ελαιολαδο
  • αλατι πιπερι
  • θυμαρι
Οδηγίες



  1. Προετοιμαζουμε τα υλικα μας κοβοντας τις πιπεριες σε μικρες λωριδες τα μανιταρια,το κρεμυδι σε φετες,το κρεας σε κυβους.
  2. Σε βαθυ τηγανι ριχνουμε λιγο ελαιολαδο και το κρεμυδι, σωταρουμε ελαφρως.
  3. Επειτα ριχνουμε και το κρεας.
  4. Αφου σωταριστουν οχι πολυ καλα, ριχνουμε το σκορδο, τα μανιταρια και τις πιπεριες.Όλα αυτα σωταρονται για 4-5 λεπτα σε μετρια φωτια.
  5. Υστερα ριχνουμε το κονιακ και αφηνουμε να εξατμιστει.
  6. Προσθετουμε στο τελος το κρασι ,το αλατι και το πιπερι.αφηνουμε να βρασουν για 15-20 λεπτα και αν δουμε οτι χρειαζεται, βαζουμε λιγο νερο.
  7. Λιγο πριν σβησουμε τη φωτιά, βαζουμε και το θυμαρι.
  8. Αν θελουμε πιο ξυνη γευση, προσθετουμε και λιγο λεμονι.
    Σερβιρουμε με πατατες,ρυζι  ή πουρε.