Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Πασχαλινές σοκολατένιες φωλιές


Έρχεται το Πάσχα και στα πλαίσια της δημιουργίας προέκυψαν αυτές οι σοκολατένιες λιχουδιές.
Απλά υλικά , λίγη υπομονή και λίγη φαντασία είναι τα συστατικά.

Υλικά
Κορν φλέικς σοκολατένια
κουβερτούρα λιωμένη
λαδόκολλες
διακοσμητικά πασχαλινά

Οδηγίες
Λιώνουμε την κουβερτούρα με λίγο σπορέλαιο σε μπέν μαρί.
Την αφήνουμε να κρυώσει.Κρατάμε λίγη κουβερτούρα σε ένα μικρό μπολ για τις συγκολλήσεις.
Ρίχνουμε μέσα στην λιωμένη κουβερτούρα(αφού έχει κρύωσει  αρκετά) τα κορν φλέηκς και αρχίζουμε  να σχηματίζουμε τις φωλιές με την βοήθεια της λαδόκολλας.Την λαδόκολλα καλό θα είναι να την έχουμε κόψει στο επιθυμητό σχήμα ώστε να μας βοηθήσει.Αν θέλουμε για σιγουριά βάζουμε σε μικρά μπολ τις λαδόκολλες με κορν φλέηκς και τα βάζουμε στο ψυγείο η την κατάψυξη για να δέσει και να σφίξει η φωλίτσα.Όταν οι φωλίτσες είναι έτοιμες βάζουμε ρευστή κουβερτούρα μέσα και τοποθετούμε αυγουλάκια σοκολατένια και μικρά πουλάκια.
Στην φωτογραφία τα αυγά είναι με άσπρη σοκολάτα και τα πουλάκια από αμυγδαλόπαστα.
Καλή επιτυχία!

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Μπισκότα amaretini



Γευστικά ,τραγανά και αρωματικά μπισκοτάκια.Τρώγονται σκέτα,σαν μικρά γλυκά σαντουϊτσάκια  με γέμιση πραλίνα φουντουκιού η βουτυρόκρεμα.

Υλικά
3 κούπες αμύγδαλα ασπρισμένα
1 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
3 ασπράδια αυγού
3 βανίλιες
2 κουτ.σούπας αμαρέτο(ποτό) η μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο
άχνη για το πασπάλισμα

Οδηγίες
Σε μούλτι βάζουμε τα αμύγδαλα να γίνουν σκόνη.
Σε αυτό βοηθάει το να τα έχουμε βάλει πριν στον φούρνο 10 λεπτά στους 150 βαθμούς .
Στην συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη,τις βανίλιες,το αμαρέτο  χτυπώντας περίπου 1 λεπτό.
Μετά προσθέτουμε τα ασπράδια ένα ένα και αναδευόντας σταδιακά.Όταν η ζύμη μας γίνει ομοιόμορφη την βάζουμε σε κορνέ (με ίσια μύτη) και δημιουργούμε μικρές ροζέτες.Τοποθετούμε τις ροζέτες σε μια λαμαρίνα(ρηχή) πάνω σε λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.Αν θέλουμε με την βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού φτιάχνουμε μικρές μπαλίτσες και τις ρίχνουμε στην άχνη και έπειτα πάνω στην λαδόκολλα.
Ψήνουμε στους 140-150 βαθμούς κελσίου για 25-35 λεπτά.
Τα αφήνουμε να τραβήξουν και να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.

Μικρά tips
Αν τα θέλουμε τραγανά τα αφήνουμε 35 λεπτά να ψηθούν.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Βουτυρόκρεμα


Μια κρέμα γευστικότατη που την λατρεύουν τα παιδιά.
Η χρήση της είναι για να διακοσμήσει και να γεμίσει cup cakes ,τούρτες , μπισκότα.


Υλικά
250γρ φρέσκο βούτυρο
250γρ φυτική μαργαρίνη(βιτάμ)
600γρ άχνη
3-4 βανίλιες η όποιο αρωματικό σας αρέσει

Οδηγίες
Έχουμε φροντίσει το βούτυρο  και η μαργαρίνη να έχουν θερμοκρασία δωματίου.
Σε κάποιες συνταγές αναφέρετε ότι χρειάζεται 2-3 φορές κοσκίνισμα η άχνη.


Εγώ δεν την κοσκινίζω την βάζω σε φούρνο στους  130-140 βαθμούς για 5 λεπτά  και μετά την ανακατεύω με την βανίλια για να πάρει γρηγορότερα το άρωμα της.


Βάζουμε  στο μίξερ το βούτυρο  και μαργαρίνη και αναδεύουμε για 2-3 λεπτά μόνα τους.Στην συνέχεια προσθέτω την αρωματισμένη άχνη σταδιακά σε 3-4 δόσεις και με το μίξερ σε λειτουργία.
Συνεχίζουμε την ανάδευση μέχρι η κρέμα μας να αφρατέψει και να ασπρίσει.



Η κρέμα τώρα είναι έτοιμη για χρήση.


Μικρά tips
Η βουτυρόκρεμα διατηρείται  στο ψυγείο για αρκετό καιρό σε γυάλινο δοχείο και πολύ καλά κλειστό.
Για να την χρησιμοποιήσετε βάλτε από το ψυγείο την ποσότητα που θα χρειαστείτε και αφήστε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ψαρονέφρι με μανιτάρια


Ένα εύκολο, γρήγορο μα και γευστικό πιάτο!

Υλικά
1 ψαρονέφρι
300γρ μανιτάρια κομμένα (κατά προτίμηση φρέσκα)
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο
1/2 ποτήρι κρασί λευκό
χυμό από 1/2 λεμόνι
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο

Οδηγίες
Κόβουμε το ψαρονέφρι σε φέτες πάχους 1-1,5 εκατοστά.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά το ψαρονέφρι.Το βγάζουμε  από το τηγάνι και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το σκόρδο το κρεμμύδι και τα μανιτάρια να σοταριστούν και αυτά.Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται προσθέτουμε το ψαρονέφρι και σβήνουμε με το κρασί και τον χυμό λεμονιού.Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να ψηθούν μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Σεβρίρετε ζεστό με συνοδευτικό πατάτες η ρύζι.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Τούρτα γήπεδο


Φέτος πολλά πράγματα γίνονται μετ'εμποδίων ακόμη και η  τούρτα του πλέον γνωστού "πυθαρακίου".
Γίνηκε όμως η ώρα και το αποτέλεσμα αξιόλογο και το κυριότερο ,ένας έπαινος από το πυθαράκι.
Μπράβο μαμά,η τούρτα είναι υπέροχη.Εγώ το πως ένιωσα δεν λέγεται και αυτό το υπέροχη με σκότωσε από τον εξάχρονο κανακάρη μου.
Στόοοοοπππππ..δεν το συνεχίζω.Το γιατί το αντιλαμβάνεστε.Το μόνο που θέλω να πω είναι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην φίλη μου την Γιάννα που έκανε το κόπο να μου στείλει τα κεράκια και τα παχνιδάκια που είναι πάνω στην τούρτα.Είμαι υπόχρεη "καρντία μου"
Επίσης στην φίλη μου την Ράνια που με τις τηλεφωνικές μας συζητήσεις με τσίγκλησε να φτιάξω ζαχαρόπαστα, και την αγωνία της για το αποτέλεσμα.
Κυρίες μου σας ευχαριστώ.
Ώρα για τα υλικά και την εκτέλεση.

Υλικά
Για το παντεσπάνι
500γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500γρ.ζάχαρη
12 αυγά(η συνταγή  ήταν για 14 )
8-10 κουτ.της σούπας κακάο
Για την γέμιση
1 κονσέρβα κομπόστα βύσσινο
1 ερμόλ
λίγη άχνη
1 βανίλια

Για την βουτυρόκρεμα
250 γρ φρέσκο βούτυρο
250 γρ μαργαρίνη(το γνωστό βιτάμ)
600 γρ περίπου άχνη
3-4 βανίλια

Για την ζαχαρόπαστα

1 κιλό άχνη
1 φακελάκι ζελατίνη( φύλλα ζελατίνης)
1/2 κούπα γλυκόζη
4-5 βανίλιες
1/4 κούπα νερό
χρώμα ζαχαροπλαστικής

Οδηγίες
Ξεκινάμε με το παντεσπάνι σοκολάτας.Για αυτήν την τούρτα έφτιαξα διπλή δόση.Τα 14 αυγά που αναλογούσαν τα μείωσα και έβαλα 12.Για την συνταγή με τις οδηγίες  πατήστε ΕΔΩ.Με αυτή την δοσολογία έφτιαξα δύο μεγάλα ορθογώνια παντεσπάνια.
Αφού κάνουμε το παντεσπάνι  ετοιμάζουμε την γέμιση.Στο μίξερ αναδεύουμε πολύ καλά το ερμόλ  με 1-2 κουτ.σούπας άχνη.
Το σιρόπι από την κομπόστα το χρησιμοποιούμε για να βρέξουμε το παντεσπάνι μας.
Αφού τοποθετήσουμε σε δίσκο το πρώτο παντεσπάνι το σιροπιάζουμε και βάζουμε όλη την κρέμα

.Ρίχνουμε τα βύσσινα και σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι και το σιροπιάζουμε και αυτό.

Ήρθε η ώρα για την βουτυρόκρεμα.Σε κάποιες συνταγές για βουτυρόκρεμα αναφέρεται το διπλοκοσκίνισμα.Εγώ έκανα κάτι άλλο.Έβαλα την άχνη σε λαδόκολλα και με αυστηρό χρόνο 5 λεπτά στους 130-140 βαθμούς την ζέστανα ελαφρώς.Το κόλπο αυτό είναι από το blog της "Θεάς"Αφροδίτης  Γλυκιές ιστορίες.
Στο μίξερ λοιπόν έβαλα το βούτυρο που ήταν σε θερμοκρασία δωματίου και το χτύπησα 2-3 λεπτά μόνο του.Αρωμάτισα με τις βανίλιες την άχνη και την πρόσθετα σταδιακά.Χρειάστηκαν περίπου 15 λεπτά χτύπημα η μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει η βουτυρόκρεμα.

Στην συνέχεια έβαλα  την βουτυρόκρεμα πάνω στην τούρτα να καλυφθεί όλη και έμεινε στο ψυγείο όλη την νύχτα.

Η χρήση της βουτυρόκρεμας είναι για κολλήσει πάνω η ζαχαρόπαστα.
Τώρα σειρά έχει η ζαχαρόπαστα.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι έβαλα το νερό την ζελατίνη που είχα μαλακώσει και την γλυκόζη.Μόλις αυτά ομογενοποιήθηκαν   τα πρόσθεσα σε ένα μπώλ όπου υπήρχε  η μισή ποσότητα της άχνης


.Θέλει 1-2 λεπτά  με το κουτάλι ανακάτεμα ενώ ταυτόχρονα προσθέσα την υπόλοιπη άχνη.Συνέχισα να ζυμώνω με τα χέρια ώσπου η ζαχαρόπαστα έγινε μια εύπλαστη ζύμη.

Έβαλα την ζαχαρόπαστα σε μεμβράνη και την έκλεισα καλά.Μπήκε στο ντουλάπι και περίμενε μέχρι την επόμενη μέρα.
Η επόμενη μέρα ήρθε.Από την ποσότητα της ζαχαρόπαστας έκοψα τα 3/4 περίπου ,ανοιξα μια λακκουβίτσα και έβαλα πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.Το ζύμωσα για λίγη ώρα ώσπου να πάρει όλη η ζαχαρόπαστα χρώμα.

Ανοίξα το φύλλο με πλάστη  και τοποθέτησα το φύλλο της ζαχαρόπαστας πάνω στην τούρτα.Με την βοήθεια του πλάστη και με απαλές κινήσεις έστρωσα την ζαχαρόπαστα έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά και να κολλήσει στην βουτυρόκρεμα.Έκοψα τα υπόλοιπα και διακόσμησα με άσπρη ζαχαρόπαστα και στολίδια με θέμα το ποδόσφαιρο.


Μικρά tips
Καλό θα είναι να έχετε παραπάνω άχνη γιατί φλυτζάνι με φλυτζάνι έχει διαφορά στην ποσότητα.Εκτός αυτού θα σας χρειαστεί στο άνοιγμα.Όπως κάνουμε όταν ανοίγουμε φύλλο για πίτα.
Ανακατεύεται την βανίλια με την άχνη.Αν σας ανοίξει η ζαχαρόπαστα ξαναζυμώστε την.Το έπαθα και εγώ.Τέλος φροντίστε τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Καλή επιτυχία!

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Κουνουπίδι σαν λουκουμάς


Το κουνουπίδι  είναι ένα λαχανικό που  συνήθως δεν το προτιμούν τα παιδιά. Έτσι όπως γίνεται μια εξαιρετική λιχουδιά . Νοστιμότατο συνοδευτικό και λαχταριστός μεζές.

Υλικά
1 κουνουπίδι
αλεύρι
νερό
αλάτι
σπόροι κύμινο
λίγο μπέικιν πάουντερ
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Οδηγίες
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα πράσινα φύλλα και το κόβουμε μικρά μπουκετάκια.Το πλένουμε καλά και το  βάζουμε να ζεματιστεί  σε νερό που βράζει για 3-5 λεπτά.Μέσα στο νερό βάζουμε λίγο αλάτι και σπόρους κύμινο.
Στραγγίζουμε καλά το κουνουπίδι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα βαθύ μπωλ  βάζουμε  1 κούπα περίπου αλεύρι λίγο αλάτι  και μπέικιν πάουντερ.Προσθέτουμε σταδιακά νερό μέχρι να γίνει πηχτός χυλός.
Αφήνουμε τουλάχιστον 10 λεπτά τον χυλό ώστε να γίνει η ζύμωση.

Σε βαθύ κατσαρολάκι η καλύτερα φριτέζα ζεσταίνουμε καλά το λάδι.Βουτάμε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού στον χυλό και τηγανίζουμε.

Μόλις ροδίσουν είναι έτοιμα.
Συνοδεύουν τέλεια ψάρι ψητό στα κάρβουνα η και μπριζόλες.
Καλή επιτυχία!

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Πραλίνα φουντουκιού (μερέντα)


Ποιο παιδί μικρό η μεγάλο δεν έχει γευτεί  την γνωστή "μερέντα".Πως ξέρουμε όμως ότι αυτή η κατ' εξοχήν παιδική λιχουδιά είναι και ασφαλείς για τα μικρά τερατάκια μας;Μια βόλτα στο διαδίκτυο με έπεισε ότι η παρασκευή της είναι απλή. Απέρριψα κάποια υλικά και κράτησα 4 .Το αποτέλεσμα είναι ότι το μισό βάζο έχει ήδη εξαφανιστεί από μικρά και μεγάλα παιδιά.

Υλικά
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
100 γρ αλεσμένα φουντούκια η σκόνη φουντουκιού
200 γρ κουβερτούρα γάλακτος
100 γρ βούτυρο

Οδηγίες
 Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπέν μαρί.
Προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας.Στο τέλος προσθέτουμε και το φουντούκι.
Αυτό ήταν 4 λεπτά το πολύ.Βάζουμε την μερέντα μας σε γυάλινο βάζο κατά προτίμηση και μόλις κρυώσει την συντηρούμε στο ψυγείο.


Μικρά tips
Για να καταλήξω σε αυτήν την συνταγή δοκίμασα και άλλες.Νομίζω ότι είναι η καταλληλότερη.
Η προσθήκη του αλεσμένου φουντουκιού δεν δίνει την τελείως λεία υφή που έχει η πραλίνα-μερέντα του εμπορίου αλλά η γεύση της είναι πολύ καλύτερη.Αν βρείτε πάστα φουντουκιού να βάλετε ακόμη καλύτερα.Αν θέλετε για κάποιους λόγους να παραλείψετε το φουντούκι προσθέστε ακόμη 50 γρ.κουβερτούρα.
Καλή επιτυχία!