Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Πατάτες ....αλλά της δούκισσας


Σκεφτόμουν πως να το περιγράψω αυτό το φαγητό-συνοδευτικό.
Της Δούκισσας,δηλαδή;Στην Φίλη μου Δάφνη ο τίτλος δεν αρέσει ...και μάλιστα λέει χαρακτηριστικά!


Ο τίτλος…«της δούκισσας», οφείλω να ομολογήσω ότι δεν μου αρέσει και πολύ διότι δεν τα πάω γενικά καλά με όλους τους «τίτλους», αλλά έτσι τις ονομάζουν αυτές τις πατάτες οι Γάλλοι!
«Pommes de terre Duchesse». Άλλωστε είπαμε, δεν είναι τίποτε άλλο από πουρέ πατάτας ψημένο!
Την συνταγή την βρήκα στον εξής σύνδεσμο:Πατάτες της Δούκισσας
Υλικά
  • 4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και βρασμένες -
  • 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο -
  • 1 ½  κουτ. σούπας παρμεζάνα (προαιρετικά) -
  • 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος -
  • 1 κρόκος αυγού για τον πουρέ -
  • 1 κρόκος αυγού για το άλειμμα -
  • Ελάχιστο αλάτι -
  • Πιπέρι λευκό -
Οδηγίες

Λιώνω τις βρασμένες πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή τις περνώ από την μηχανή του πουρέ, μέχρι να είναι απόλυτα ομαλές.
Προσθέτω το βούτυρο, την παρμεζάνα, και την κρέμα γάλακτος, μέσα στην οποία έχω διαλύσει και τον ένα κρόκο αυγού.

Ρίχνω ελάχιστο αλάτι και το λευκό πιπέρι και ανακατεύω τον πουρέ πολύ καλά. Αφήνω να κρυώσει λίγο και να σφίξει και τον βάζω σε κορνέ ζαχαροπλαστικής.

Φτιάχνω ροζέτες με τον πουρέ, τις αραδιάζω σε ταψί στο οποίο έχω στρώσει αντικολλητικό χαρτί και αλείφω ελαφρά και προσεκτικά την επιφάνεια με τον δεύτερο κρόκο αυγού, που έχω χτυπήσει με ελάχιστο νερό.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, μέχρι να πάρει η επιφάνεια ένα όμορφο, χρυσό χρώμα.
Μικρά tips
Στον πουρέ μας μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε μοσχοκάρυδο ή σκόρδο σε σκόνη. Συνοδεύουμε ψητό κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκια.

Eπίσης εκτός από ροζέτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κούπ-κατ για να δώσουμε όποιο σχήμα μας αρέσει.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Μπιφτέκια της καρδιάς



Πέρυσι τέτοιο καιρό τα είδα και τα ερωτεύτηκα!
Μπιφτέκια της καρδιάς μια συνταγή της φίλης Αντας  προσαρμοσμένη στις δκές μας προτιμίσεις!
Λουλουδένια μου σε ευχαριστώ.

Υλικά

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο δυόσμο ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο
  • 1 πράσινη πιιπεριά τριμμένη
  • 1 μεγάλη ντομάτα αποφλοιωμένη και τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί ή 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
  • 1 καρότο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Οδηγίες
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
  2. Τα βάζουμε μία ώρα στο ψυγείο.
  3. Πλάθουμε τα μπιφτέκια σε σχήμα καρδιάς και τα τοποθετούμε σ ένα ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.

  4. Τα ψήνουμε στο γκριλ ή στους 200 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.



Την αρχική συνταγή θα την βρείτε http://www.mageirikesdiadromes.gr/recipes/mpiftekakia-ths-kardias.html

Σού σπιτικά



Χτές το απόγευμα παρακολούθησα τις γλυκές αλχημίες με τον Στέλιο Παρλιάρο! Μέσα στις συνταγές που έφτιαξε ήταν και "σού".Θυμήθηκα ότι έχω και εγώ μια καλή συνταγή για Σού.Ετσι την μοιράζομαι μαζί σας.



Υλικά

  • 1 βιταμ
  • 2 φλυτζανια αλευρι
  • 1 κουταλακι του γλυκου μπεικιν παουντερ
  • 1 κουταλακι του γλυκου αλατι
  • 6 αυγα

Οδηγίες

  1. Αρχικά σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι.
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 2 φλυτζάνια νερό και το βιτάμ να βράσουν μέχρι το βιτάμ να λιώσει.

  1. Κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι ανακατεύοντας πολύ καλά.
  2. Επειτα βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στο μάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώσπου η ζύμη μας να ξεκολλά από την κατσαρόλα.

  1. Μόλις η ζύμη μας κρυώσει προσθέτουμε ένα ένα  τα αυγά και ζυμώνουμε με το χέρι.
  2. Επειτα στρώνουμε μια λαδόκολλα στην λαμαρίνα του φούρνου πλάθουμε τα σου στο μέγεθος που επιθυμούμε.
  3. Τα βαζουμε στην λαδοκολλα επανω οχι πολυ κοντά.

  1. Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.

Μικρά tips

  • Αν πλάσουμε τα σου σε μέγεθος καρυδιού βγάζουμε περίπου 40 σου
  • Μπορούμε να τα φτιάξουμε και να τα φυλάξουμε σκέτα στην κατάψυξη και τα βγάζουμε όταν χρειαστεί
  • Είναι νόστιμα και με αλμυρή αλλα και γλυκιά γέμιση!

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Γαρίδες τηγανιτές μαριναρισμένες "οι Θεικές"



Μπορεί ο τίτλος να είναι υπερβολικός.
Δεν αναφέρομαι όμως μόνο στην γεύση αλλά και στο πως αποκαλώ την "Θεά "μου Αφροδίτη!
Την ευχαριστώ που μου επιτρέπει την αναδημοσίευση.
Η συνταγή είναι από:  Γλυκές ιστορίες

Βραχάκια


Ένας εύκολος και απολαυστικός μεζές με πατάτες !




Υλικά


Πατάτες βρασμένες με την φλούδα
αλάτι
λάδι για τηγάνι
τυρί ή φέτα  της αρεσκείας σας.


Οδηγίες

  1. Παίρνουμε 6-8 πατάτες ιδίου μεγέθους και της πλένουμε πολύ καλά με ένα σφουγγάρι . Ξύνουμε ελαφρώς τις πατάτες με ένα μαχαίρι χωρίς όμως να αφαιρέσουμε την φλούδα .
  2. Έπειτα τις βάζουμε να βράσουν όπως είναι σε αλατισμένο νερό . Πριν βράσουν καλά καλά τις βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν .
  3. Όπως είναι με το φλούδι , τις κόβουμε με τα χέρια σε άτακτα σχήματα , σαν μικρά βραχάκια .

4.Έχουμε βάλει σε ένα βαθύ τηγάνι ή φριτέζα λάδι μπόλικο να ζεσταθεί και ρίχνουμε τις πατάτες μας να τηγανιστούν για 5-6 λεπτά , ανάλογα με το μέγεθος .
5.Μόλις ροδοκοκκινίσουν , τις βάζουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας .

Μικρά tips
Εάν θέλουμε μπορούμε να βράσουμε τις πατάτες από την προηγούμενη μέρα ή να χρησιμοποιήσουμε όσες έμειναν από πατατοσαλάτα .

Τέλος μπορούμε να βάλουμε ρίγανη ή αρωματικό της αρεσκείας μας .

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ζύμη πασπαρτού



Μια εύκολη και γευστική ζύμη!

Υλικά

  • 1 γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • 1κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 χούφτα λάδι
  • Αλεύρι ‘όσο σηκώσει( περίπου 500γρ.)
Οδηγίες


  1. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε αρχικά το αυγό με το γιαούρτι και το αλάτι και αναδεύουμε λίγο. Προσθέτουμε το λάδι και στην συνέχεια το αλεύρι σταδιακά  μέχρι η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια και να είναι ταυτόχρονα ελαστική.
  2. Σκεπάζουμε την ζύμη με μία πετσέτα και  την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

  3. Ετοιμάζουμε την γέμιση. Στην αλμυρή  εκδοχή  χρησιμοποίησα 300γρ φέτα, λιγο ελαιόλαδο, 1 αυγό, λιγο δυόσμο, πιπέρι και σουσάμι
  4. Για την γλυκεία εκδοχή , μαρμελάδα της προτιμήσεως μας και λίγα καρύδια.
  5. Για το πασπάλισμα άχνη και κανέλα.
  6. Αφού έχουμε ξεκουράσει  λίγο το ζυμάρι μας το κόβουμε σε τρία μέρη και το κάνουμε σε σχήμα μπάλας. Αλευρώνουμε μια καθαρή και στεγνή επιφάνεια. Αλευρώνουμε και την ζύμη μας και ξεκινάμε να ανοίγουμε το φύλλο. Πρέπει να γίνει ψιλό (περίπου το μισό από το πάχος της σφολίατας)


  7. Έπειτα παίρνουμε μια κούπ η ένα ποτήρι και κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε.
  8. Γεμίζουμε με το μίγμα της αρεσκείας μας και κλείνουμε  πιέζοντας ελαφρά.
  9. Σε αλμυρή εκδοχή χρειάζεται λίγο επάλειψη με νερό και πασπάλισμα με σουσάμι.
  10. Στην γλυκειά  εκδοχή μόλις ξεφουρνίσω πασπάλισμα με άχνη και κανέλα.
  11.  Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου η μέχρι να ροδίσουν.

Μικρά tips

  • Τρώγονται ευχάριστα και κρύα
  • Η ζύμη αν δεν χρησιμοποιηθεί άμεσα μπορεί να φυλαχθεί στο ψυγείο για 2 ημέρες.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Χορτόπιτα της Ράνιας



Απειρες τηλεφωνικές συζητήσεις ...επί παντός επιστιτού .
 Φιλενάδα δεν ξέρω για τα υπόλοιπα αλλά φύλλο χωριάτικο και πίτες κάνω καλές.
Έτσι ήρθε και το mail και η ώρα να μοιραστεί η καλή μου φίλη Ράνια την χορτόπιτα μαζί μας.
Την ευχαριστώ για ακόμη μία φορά!

Υλικά

Για την γέμιση

1 κιλό σπανάκι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
5 φύλλα μαρουλιού
1 χέρια τσουκνίδα
1 χεριά παπαρούνες
1 χεριά ζοχούς
1 χεριά λάπατα η ότι άλλο έχει ο κήπος σας.
1/2 ματσάκι μαιτανό
λίγο δυόσμο
λίγο άνιθο
1/2 κιλό φέτα
1 κουταλιά βιτάμ
2 αυγά
1/2 φλυτζανάκι του καφέ τραχανά ξυνό

Για το φύλλο
6 φλυτζάνια αλεύρι ειδικό για πίτες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
2-3 κουταλιές ξύδι
νερό
Για την επάλειψη 
1/2 φλυτζάνι γάλα
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο

Οδηγίες
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με τα υλικά μας και σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 7 μέρη και τα ζυμώνουμε  ξανά το καθένα ξεχωριστά.Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.

Στο χρονικό αυτό διάστημα ετοιμάζουμε την γέμιση.
Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας και χρησιμοποιούμε τα φύλλα τους.


Τα βάζουμε σε μία λεκάνη και ρίχνουμε μία κουταλιά αλάτι και τα μαραίνουμε.Αφού τα στραγγίξουμε από τα υγρά τους ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα μυρωδικά μας.


Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και το λαδώνουμε.Αρχίζουμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας.

Βάζουμε 3 φύλλα στην αρχή λαδονωντάς τα μεταξύ τους.

Κρατάμε ένα φλυτζάνι γέμιση και από το υπόλοιπο χρησιμοποιούμε την μισή ,όπου την ρίχνουμε στο ταψί μας.Δεν είναι απαραίτητο να καλύπτει όλα τα σημεία

.Βάζουμε 1 φύλλο το λαδώνουμε.Στην συνέχεια ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα 3 φύλλα όπου εξέχουν από το ταψί.
Με την γέμιση που έχουμε κρατήσει,σε κάθε σημείο που εξέχει βάζουμε λίγο γέμιση και διπλώνουμε και δημιουργούμε  ένα κορδόνι,γύρω γύρω στην πίτα μας.
Οταν τελειώσουμε σε μία φλυτζάνα βάζουμε ελαιόλαδο μέχρι την μέση και το υπόλοιπο γάλα.Αλείφουμε την επιφάνεια καλά -καλά και ότι περισσέψει το ρίχνουμε πάνω στην πίτα.

Κόβουμε σε κομμάτια του μεγέθους που θέλουμε και ψήνουμε στους 180 μέχρι η πίτα να ροδίσει.


Μικρά tips
Aπό το σπανάκι βάζουμε μόνο τα φύλλα.Ο άνιθος και ο δυόσμος δεν πρέπει να σκεπάζουν την γεύση των χορταρικών.Ο τραχανάς μπαίνει για να τραβήξει όποια υγρά υπάρξουν.Προσθέτω εγώ ότι αν δεν θέλετε τραχανά μπορείτε να βάλετε χοντρό σιμιγδάλι.Τα φύλλα τα λαδώνουμε καλά ,δεν πρέπει να είναι στεγνά.Από τα κρεμμυδάκια χρησιμοποιούμε το πράσινο μέρος.Αν θέλουμε και το λευκό το ψιλοκόβουμε.Το γάλα από πάνω κάνει τα φύλλα να πάρουν όμορφο χρώμα και τρωγοντάς τα είναι τραγανά.Χρησιμοποιούμε αλεύρι ειδικό για πίτες γιατί γίνεται χωριάτικο και έχει διαφορετική υφή.