Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Γαλακτομπούρεκο το "επαγγελματικό"


Έχω μια συνταγή που μίκρυνα την δοσολογία....είναι επαγγελματική!
Λατρεμένο γαλακτομπούρεκο....

Υλικά

1 κουτί γάλα εβαπορέ
2 κουτιά νερό
11/2 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μπέικιν πάουντερ
3 βανίλιες
500γρ φύλλο κρούστας
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο λιωμένο για την επάλειψη των φύλλων

Για το σιρόπι
3 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 1/2 φλυτζάνια νερό
1κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
1 ξύλο κανέλας

Οδηγίες
Έχουμε τα υλικά μας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί όχι να βράσει.
Σε ένα μπώλ έχουμε ανακατέψει το μπέικιν με το σιμιγδάλι και την βανίλια.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Όταν αρχίσει και πήζει σβήνουμε την φωτιά μας και ρίχνουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας για ένα λεπτό.Στην συνέχεια τα αυγά και αφού έχουν ενσωματωθεί στο μίγμα και το βούτυρο.
Αφήνουμε στην άκρη την κατσαρόλα σκεπασμένη με μία πετσέτα.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας.Στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώντας τα ενδιάμεσα.
Ρίχνουμε το μίγμα μας και συνεχίζουμε την διαδικασία με τα φύλλα.
Τέλος αφού στρώσουμε και το τελευταίο βουτυρώνουμε πολύ καλά και κόβουμε επιφανειακά σε μερίδες.
Ψήνουμε 30-40 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Αμέσως μόλις βάλουμε για ψήσιμο το γλυκό μας φτιάχνουμε και το σιρόπι,το οποίο το βράζουμε για 5 λεπτά.
Μόλις ψηθεί το γλυκό μας το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι.

                                                  Πατήστε πάνω στην εικόνα


Μικρά tips
Για πιό τραγανό φύλλο στην διάρκεια του ψησίματος περιβρέχουμε το φύλλο με νερό.Δύο φορές είναι αρκετές.
Ο λόγος που δεν βάζω ξύσμα απο λεμόνι η πορτοκάλι είναι οτι είναι γαλακτομπούρεκο και όχι γαλατόπιτα η πορτοκαλόπιτα.Αυτή είναι η διαφορά.

Στιφάδο με μοσχάρι


Τρία υλικά κάνουν το καλό στιφάδο.
Κανέλα,μαυροδάφνη και το σκόρδο.

Υλικά

1200 γρ.μοσχάρι (κατά προτίμηση ελιά)
1000 γρ. κρεμμυδάκια μικρά
2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
2-3 ντομάτες ώριμες η μία κονσέρβα κονκασέ
5-6 σκελίδες σκόρδο
αλάτι ,πιπέρι
2 ξυλάκια κανέλα
2-3 φύλλα δάφνη
ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού μαυροδάφνη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Οδηγίες
Σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό βάζουμε τα κρεμμυδάκια από το βράδυ να μουλιάσουν ώστε όταν τα καθαρίσουμε να μην προκαλέσουν "κλάματα".
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια  και τα στραγγίζουμε καλά.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο,και το κρέας να τσιγαριστούν. Έπειτα ρίχνουμε το ξύδι και την μαυροδάφνη και τα σβήνουμε.
Προσθέτουμε την ντομάτα,τον πελτέ,αλάτι,πιπέρι,κανέλα ,δάφνη και νερό και βράζουμε το κρέας για 1 ώρα .Ίσως χρειαστεί και παραπάνω.
Σε μια άλλη  κατσαρόλα βάζουμε λάδι για τηγάνι και ρίχνουμε σταδιακά τα κρεμμύδια μας να σωταριστούν.
Προσέχουμε να μην μας καούν.
Όταν τελειώσουμε με τα κρεμμύδια μας ελέγχουμε το κρέας να δούμε εάν έχει ψηθεί.Αν  είναι έτοιμο
ρίχνουμε και τα κρεμμύδια και αφήνουμε άλλα 20 λεπτά.

Μικρά tips
Το κρέας όταν θα ρίξουμε τα κρεμμύδια πρέπει να μην είναι πολύ καλά βρασμένο .Ακολουθεί άλλο ένα 20λεπτο βρασμού.
Σε αυτήν την χρονική διάρκεια βρασμού των κρεμμυδιών,τα κρεμμύδια μένουν ολόκληρα και δεν λιώνουν.Αν τα θέλουμε πιο καλά βρασμένα τα αφήνουμε και άλλο χρόνο.
Προσέχουμε να μην έχει πολύ ζούμι για να είναι δεμένη η σάλτσα.
Τέλος το στιφάδο είναι ένα φαγητό που καίγεται εύκολα.Προσοχή στο τελευταίο στάδιο της παρασκευής του φαγητού.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Κρεατόσουπα


Απαραίτητη στο κρύο.....


Υλικά

1 κιλό στήθος μοσχάρι
500 γρ. ελιά η ποντίκι (για ψαχνό)
4 πατάτες μέτριες
2 καρότα
3-4 κλωνάρια σέλινο
2 κρεμμύδια μέτρια
αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο
ρύζι
προεραιτικά κολοκυθάκια,λάχανο,κουνουπίδι

Οδηγίες
Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με νερό μέχρι να το σκεπάσει.
Ξεκινάμε την διαδικασία βρασμού και ξαφρίζουμε το κρέας μας.
Εάν χρησιμοποιήσουμε απλή κατσαρόλας χρειάζεται 1,5 -2 ώρες μέχρι να βράσει το κρέας.Με την χύτρα περίπου 45 λεπτά.
Αφού βράσει το κρέας το αφαιρούμε από τον ζωμό του ,σουρώνουμε τον ζωμό και τον βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα μας και προσθέτουμε τα λαχανικά μας,αλάτι,πιπέρι και λίγο λάδι.
Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν για 20-30 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι.
Σε 10 λεπτά η σούπα μας είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Μικρά tips
Λάδι ρίχνουμε λίγο γιατί το στήθος του μοσχαριού έχει αρκετό λίπος.
Μετράμε τον ζωμό μας με νεροπότηρα.11/2 νεροπότηρο ένα πιάτο σούπα.
Για κάθε πιάτο σούπας αντιστοιχεί  1κουτάλι της σούπας ρύζι.
Αν θέλουμε πιό πηκτή υφή αλέθουμε μέρος λαχανικών στο μπλέντερ μας και τα ρίχνουμε στην σούπα.
Τέλος σερβίρουμε με λεμόνι.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Πρόταση σερβιρίσματος


Μία πρόταση για ψωμάκια σε τραπέζι με επίσημους καλεσμένους  η για μία μέρα ξεχωριστή με την οικογένεια μας.

Φτιάχνουμε ζύμη για ψωμί.
αντί όμως να του δώσουμε μορφή φρατζόλας η καρβελιού,πλάθουμε τρία λεπτά μπαστούνια.

Έπειτα μπλέκουμε τα μπαστούνια της ζύμης σε κοτσίδα.

Στην συνέχεια  τα κόβουμε σε μέγεθος ατομικού ψωμιού.
Μετά βρέχουμε τα ψωμάκια μας με νερό και τα τυλίγουμε με σουσάμι
Aφήνουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν λίγη ώρα και στη συνέχεια τα ψήνουμε 15 -20 λεπτά στου 180 βαθμούς.
Τα σερβίρουμε σε κάθε πιάτο ξεχωριστά .

Κέικ καρότου


Κέικ γεμάτο βιταμίνες.

Υλικά


§  250 γρ. βούτυρο
§  2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
§  500 γρ. Φαρίνα
§  1 κουταλιά του γλυκού σόδα σκόνη
§  1 κουταλιά του γλυκού κανέλλα
§  1/2 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
§  ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
§  2 κουταλιές της σούπας χυμός πορτοκάλι και 2 λεμόνι
§  4 αυγά
§  3 φλιτζάνια του τσαγιού τριμμένο καρότο
§  1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο καρύδι
Οδηγίες

1.     Ξεκινάμε και έχουμε φροντίσει όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
2.     Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ.
3.     Έπειτα ρίχνουμε τα αυγά
4.     Στην συνέχεια βάζουμε τους χυμούς, το καρότο, το ξύσμα, το αλεύρι το οποίο έχουμε ανακατέψει με τα υπόλοιπα υλικά μας (καρύδια, σόδα, κανέλλα, μοσχοκάρυδο)
5.     Ανακατεύουμε ελαφρώς και το βάζουμε σε μια πολύ καλά βουτυρωμένη φόρμα κέικ.
6.     Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 160-170 για 50-60 λεπτά.


Μικρά tips
§  Αν πάρει σκούρο χρώμα απ’ έξω,  είναι επειδή έχει τα μπαχαρικά και το καρύδι.

§  Για να ελέγχουμε το ψήσιμο στα 40 λεπτά και μετά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μαχαίρι.

Τεντούρα





Παραδοσιακό λικέρ της Πάτρας, από την εποχή των Ενετών,  με άρωμα και  γλυκιά  γεύση !!!
Δεν ξέρω αν τελικά η συνταγή είναι η τέλεια μα στην γεύση είναι ίδιο.


Υλικά


1 λίτρο βότκα η οινόπνευμα ποτοποιίας
20 γαρύφαλα
1 μοσχοκάρυδο
6-7 ξύλα κανέλλας
600 γρ ζάχαρη
1 φλούδα από πορτοκάλι
1 φλούδα από μανταρίνι
11/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1/2 ποτήρι του νερού νερό




Οδηγίες


Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπουκάλι η γυάλα τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός της ζάχαρης και του νερού.
Αφήνουμε το μίγμα μας σε σκιερό μέρος για 15 μέρες ανακινώντας το καθημερινά.
Σε 15 μέρες φτιάχνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι με την ζάχαρη και το νερό.Μόλις πάρει βράση το σβήνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σουρώνουμε το ποτό μας και το βάζουμε ξανά σε γυάλινο μπουκάλι  έχοντας προσθέσει το σιρόπι.
Το αφήνουμε άλλες 10 μέρες περίπου.


Μικρά tips


Η τεντούρα φημίζεται ως χωνευτικό ποτό.
Μπορούμε όμως να την προσφέρουμε παγωμένη σε σφηνάκια η σαν ποτό με σόδα η τόνικ.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Κοτόπουλο σαν της σούβλας


Υπέροχο και μυρωδάτο!!

Υλικά


§  1 κοτόπουλο 1,5-2 κιλά
§  2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
§  1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
§  1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
§  1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι
§  1 κρεμμύδι μέτριο
§  1 καρότο
§  2 σκελίδες σκόρδο
§  3-4 κουταλιές μουστάρδα (χρησιμοποιώ dijon ή απαλή)

Οδηγίες

1.     Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και αφαιρούμε τυχόν πούπουλα και εντόσθια.
2.     Αρχίζουμε με το να πασπαλίσουμε την κοιλιά με το μισό μίγμα μπαχαρικών και αλατιού.
3.     Έπειτα βάζουμε στην κοιλιά, μια κουταλιά μουστάρδα.
4.     Τέλος προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο.
5.     Κλείνουμε την κοιλιά δένοντας τα ποδιά του κοτόπουλου ή με την πέτσα ή με μια κλωστή.
6.     Αρχίζουμε και πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το υπόλοιπο μίγμα μπαχαρικών και τέλος με την υπόλοιπη μουστάρδα.
7.     Σε μια λαμαρίνα τοποθετούμε μια λαδόκολλα και βάζουμε το κοτόπουλο επάνω.
8.     Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά και μετά 200 βαθμούς για άλλα 45 λεπτά περίπου.

Μικρά tips

§  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικά ταψάκια μιας χρήσης που στραγγίζουν τα ζουμιά (όπως το ταψάκι της πιο κάτω φωτογραφίας) 

  • Σε διαφορετική περίπτωση καλό θα ήταν να αφαιρούμε στην διάρκεια του ψησίματος τα ζουμιά που θα βγάζει το κοτόπουλό μας.
  • Τέλος στην διάρκεια του ψησίματος, γυρνάμε το κοτόπουλο και από την κάτω πλευρά, ώστε να ροδοκοκκινίσει και εκεί.