Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Σπανακοτυρόπιτα σπέσιαλ


Δεν έτυχε αλλά πέτυχε!Αυτά είναι τα λόγια του "καλύτερου μου πελάτη".Του γνωστού πυθαρακίου!
Τον τελευταίο καιρό η οικογένεια έχει δείξει μια τάση προς στην σπανακοτυρόπιτα.
Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας την δεύτερη εκδοχή.Θα υπάρξει και τρίτη.

Υλικά
1 κιλό σπανάκι φρέσκο
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
3 αυγά
1 κουτ.του γλυκού πιπέρι
350-400γρ φέτα
2 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
 σφολιάτα σπιτική
αλάτι
 Οδηγίες
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι.
Το στραγγίζουμε για λίγη ώρα  και στην συνέχεια το αλατίζουμε ελαφρώς και το τρίβουμε.
Μετά το στίβουμε το σπανάκι και το "ανοίγουμε"πάλι από τις μικρές μπάλες που έχουμε δημιουργήσει από το στίψιμο.Απλώνουμε το σπανάκι σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε το πιπέρι,τα αυγά,το κρεμμυδάκι,άνηθο,λάδι,και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε ελαφρώς.


Λαδώνουμε ελαφρώς το ταψί που θα ψήσουμε την πίτα μας και βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας.Αν το έχουμε ανοίξει χοντρό το τρυπάμε με ένα πηρούνι εδώ και εκεί.
Ρίχνουμε το μισό μείγμα με το σπανάκι και προσθέτουμε την χοντροκομμένη φέτα.Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο σπανάκι.Σκεπάζουμε με ένα φύλλο σφολιάτας.
Χαράζουμε ελαφρώς και ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.

Μικρά tips
Η σπιτική σφολιάτα έχει αρκετό βούτυρο και  δεν χρησιμοποιώ λάδι για την επάλειψη,ούτε γάλα και αυγό.Χαράζοντας λίγο το φύλλο στην επιφάνεια βοηθάμε όποια υγρά βγάλει το σπανάκι να εξατμιστούν στην διάρκεια του ψησίματος.Καλό είναι να ακολουθήσετε την διαδικασία του "στιψίματος".Το γευστικό αποτέλεσμα θα επιβραβεύσει πολλάκις το κόπο σας.
Καλή επιτυχία!

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Κέικ μαρμπέ



Αγαπημένο και ξεχωριστό.Αν αναρωτηθείτε σε τι διαφέρει από το απλό κέικ δεν έχετε παρά να κοιτάξτε  τα υλικά.


Υλικά
1 φαρίνα(500γρ)
250 γρ. βούτυρο φρέσκο
200 γρ. ζάχαρη
5 αυγά
1 βανίλια
ξύσμα λεμονιού
2 κουτ.σούπας κονιάκ
5 κουτ.σούπας κακάο
1 κούπα γάλα
1 κουτ.σούπας ινδική καρύδα
1 κουτ.γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ

Οδηγίες
Αρχικά πρέπει να έχουμε όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου.
Στο μπολ του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη και το χτυπάμε μέχρι αυτό να ασπρίσει.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.Στην συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και το ξύσμα λεμονιού.
Έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και βάζουμε μέσα το μπέικιν,την βανίλια ,την ινδική καρύδα.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι μας μέσα στο μείγμα.Έχουμε κρατήσει 1-2 κουταλιές αλεύρι και τις ανακατεύουμε με το κακάο.Αφού είναι έτοιμο το μείγμα αφαιρούμε 7-8 κουταλιές και ανακατεύουμε με το κακάο και το κονιάκ.
Σε καλά βουτυρωμένη φόρμα ρίχνουμε το λευκό μείγμα,μέχρι την μέση περίπου, και προσθέτουμε το μείγμα με το κακάο.Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο λευκό μείγμα.
Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι η οδοντογλυφίδα εάν ψήθηκε στο κέντρο.

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Πόρτο-μπέλο τα "φουρνιστά"


Τα μανιτάρια  έχουν γίνει πλέον τις μόδας.Εκτός από τα εστιατόρια έχουν εισχωρήσει ,και καλά έκαναν ,στην κουζίνα της Ελληνίδας νοικοκυράς.
Τα πιο διάσημα είναι τα  "άσπρα" τα  Champignon αυτά που βρίσκουμε κατά κόρον.
Άλλα αγαπημένα είναι τα Πλευρώτους. Τα Πορτομπέλο όμως είναι το κάτι άλλο.
Πικάντικα από την φύσης του και ικανά να κάνουν μόνα τους με την βοήθεια κάποιων μυρωδικών ένα χορταστικό γεύμα.Ακόμη και ένα εξαιρετικό ορεκτικό.
Ιδού σας παρουσιάζω τα Πορτομπέλο τα φουρνιστά.

Υλικά
4 μανιτάρια πορτομπέλο μεγάλα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες(μια για το κάθε μανιτάρι)
8-10 κουταλιές τριμμένο καρότο
μαιτανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι
παρμεζάνα και γκούντα τριμμένη

Οδηγίες
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια μας και αν θέλουμε ξεφλουδίζουμε την σκούρα πέτσα εξωτερικά.
Με μια οδοντογλυφίδα τα τρυπάμε 5-6 φορές από πάνω.Αν έχουν κοτσάνι το αφαιρούμε.Σε ένα τηγάνι τα βάζουμε για 4-5 λεπτά να σωταριστούν και να αφήσουν τα υγρά τους.Αυτό αν θέλουμε τα μανιτάρια πολύ ζουμερά δεν το κάνουμε.

Βάζουμε μια λαδόκολλα σε ένα πυρέξ και τοποθετούμε ανάποδα τα μανιτάρια.

Πασπαλίζουμε με τα υλικά μας,με τελευταία τα τυριά και τα περιχύνουμε με λίγο λάδι.
Τα ψήνουμε στου 180 για 20 -25 λεπτά.
Καλή όρεξη.


Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Τυρόπιτα η γρήγορη



Μια πολύ γρήγορη τυρόπιτα ιδανική για βραδινό  η για έκτακτες επισκέψεις.Τρώγεται στο πί και φί!
Την φλέρταρα στο blog  Άρωμα Δάφνης  και φυσικά  την αναδημοσιεύω αφού πρώτα την δοκίμασα και την υιοθέτησα.

Υλικά

6 φύλλα κρούστας για πίτες
1 ½  φλ. τσαγιού ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
1 φλ. τσαγιού φέτα λιωμένη με πιρούνι
3 αυγά χτυπημένα
½ φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
Πιπέρι λευκό κατά προτίμηση
Βούτυρο για το άλειμμα
Τηγάνι με διάμετρο 28 εκατ

Οδηγίες

Σε ένα μπολ ανακατεύω τα τυριά, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος και το αλατοπίπερο.Βουτυρώνω το τηγάνι με ένα πινέλο και στρώνω κάτω τα τρία από τα φύλλα, τσαλακώνοντας όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Σηκώνω λίγο τις άκρες τους και καλύπτω λίγο και τα τοιχώματα του τηγανιού.Απλώνω πάνω στα φύλλα το μίγμα ομοιόμορφα και καλύπτω με τα άλλα τρία φύλλα, πάλι τσαλακώνοντας και φροντίζω να καλύψω τη γέμιση καλά.

Βουτυρώνω και τα πάνω φύλλα με πινέλο και τηγανίζω την πίτα μου σε χαμηλή φωτιά, ώστε να ψηθεί καλά και η γέμιση.Αν η κουζίνα σας έχει ένδειξη μέχρι το 12 το 3-4 είναι ιδανικό.Αφού πάρει χρώμα από την μια πλευρά με την βοήθεια ενός άλλου σκεύους ή τηγανιού (όπως κάνουμε στην ομελέτα), γυρίζω την πίτα κι από την άλλη πλευρά να πάρει κι αυτή όμορφο χρυσό χρώμα.Την κόβω σε τρίγωνα κομμάτια και την σερβίρω ζεστή.Φροντίστε να κρατήσετε και ένα κομμάτι για  εσάς.
Μικρά tips
 Αν μας αρέσει το μπόλικο φύλλο, μπορούμε να βάλουμε 4 φύλλα κάτω και 4 πάνω.Τέλος  αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και λίγο δυόσμο.Δίνει εξαιρετικό  άρωμα.
Καλή επιτυχία!

 -

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Κορμός σοκολάτα



Απλός γρήγορος μα πάνω από όλα απολαυστικός.
Η βάση του είναι είναι από την συνταγή :

Παντεσπάνι σοκολάτας

Υλικά
Για το παντεσπάνι
250γρ.αλεύρι
250 γρ ζάχαρη
7 αυγά
4-5 κουταλιές κακάο.

Για την γέμιση
1 πακέτο μούς σοκολάτας
1 σαντυγί η ερμόλ.
ξηροί καρποί ψιλοκομμένοι (κατά βούληση η ποσότητα)
 σιρόπι για το παντεσπάνι

Για την διακόσμηση
Ότι αγαπάει ο ουρανίσκος σας,ότι έχει το ντουλάπι σας και ότι προστάζει η φαντασία σας.

Φτιάχνουμε το παντεσπάνι σύμφωνα με τις οδηγίες.
Στην διάρκεια ψησίματος χτυπάμε την μούς σοκολάτας και την σαντιγύ.Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά.
Κόβουμε το παντεσπάνι μας σε ισομεγεθή λωρίδες (3-4 λωρίδες).

Βάζουμε την πρώτη λωρίδα στην πιατέλα που θα φιλοξενήσει το γλυκό μας και την βρέχουμε με το σιρόπι.Προσθέτουμε μούς σοκολάτας,και λίγους ξηρούς καρπούς.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο σιρόπιασμα της τελευταίας λωρίδας.
Στην τελευταία βάζουμε σαντυγί και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαινά.

Τελειώνουμε το γλυκό μας με την διακόσμηση που εμείς θέλουμε.

Μικρά tips
Μπορούμε να αφαιρέσουμε το κακάο και να προσθέσουμε αλεύρι στην ίδια ποσότητα.
Μαζί με τους ξηρούς καρπούς αν θέλουμε βάζουμε φρούτα(κομπόστα).
Αφήστε το γλυκό σας πάνω από  4 ώρες  στο ψυγείο να δέσουν τα υλικά και οι γεύσεις.
Είναι πολύ γρήγορο και εύκολο.
Καλή επιτυχία!

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Σπαγγέτι φούρνου


Μερικές φορές μας μένουν κάποια φαγητά που την δεύτερη μέρα δύσκολα τα παρουσιάζουμε στην οικογένεια.
Ένα από αυτά είναι το σπαγγέτι.
Μερικές παραλλαγές για ένα τελείως διαφορετικό πιάτο από την αρχική  του μορφή.

Υλικά
ότι έμεινε από σάλτσα και σπαγγέτι
ίσως κάποια αλλαντικά που δεν θέλουμε να πετάξουμε
γκούντα τριμμένη
Οδηγίες
Εχουμε βρασμένα τα σπαγγέτι μας.Αν μας έχει μείνει κιμάς η κρέας κοκκινιστό η σάλτσα τα ανακατεύουμε όλα μαζί ,ρίχνουμε και λίγο κεφαλοτύρι μέσα.Μοιράζουμε  σε μικρά πήλινα σκεύη η σε ένα πυρέξ.Εγώ έχω κρατήσει από γιαούρτι 3-4 τέτοια σκεύη.
Τέλος ρίχνουμε μπόλικη τριμμένη γκούντα από πάνω και ψήνουμε στους 200 βαθμούς 15 λεπτά περίπου.
Αλλη μια πρόταση είναι να βράσουμε σπαγγέτι και να βάλουμε μέσα διάφορα αλλαντικά με κεφαλοτύρι.Απαραιτήτως καλύπτουμε με γκούντα τριμμένη.
Ετσι δεν πετάμε τίποτα και η οικογένεια δεν γκρινιάζει για δεύτερης μέρας φαγητό.

Μικρά tips
Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε την προεργασία και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη με το σκεύος καλά σκεπασμένο.Απλά θέλει λίγο παραπάνω ψήσιμο.


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Φάβα



Ένα όσπριο που δεν το τιμάμε συχνά.
Η φάβα "Σαντορίνης" είναι η διασημότερη για την μοναδική γεύση που έχει.
Το έδαφος της Σαντορίνης είναι αυτό που την κάνει μοναδική.
Είναι σαν κίτρινο ψηλό χαλικάκι .

Υλικά
500γρ. φάβα
2 κρεμμύδια
ελάχιστο αλάτι.

Οδηγίες
Καθαρίζουμε την φάβα και την πλένουμε.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την φάβα με 3-4 ποτήρια νερό.
Όταν ξεκινήσει ο βρασμός ξαφρίζουμε την φάβα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια καθαρισμένα αλλά ολόκληρα και ελάχιστο αλάτι.Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.Σβήνουμε την φωτιά και την σκεπάζουμε.Την αφήνουμε για 1-2 ώρες.Στην συνέχεια βάζουμε ένα ποτήρι νερό και συνεχίζουμε τον βρασμό σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.Αν χρειαστεί και άλλο νερό προσθέτουμε.
Αφού βράσει η φάβα την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε και αλέθουμε την φάβα μαζί με τα κρεμμύδια  χωρίς πολλά ζουμιά.Εν ανάγκη την σουρώνουμε.
Θα γίνει σαν πουρές.
Σερβίρουμε με λάδι και λεμόνι.

Μικρά tips
Αλατίζουμε στο πιάτο την φάβα μας.
Επίσης μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαιτανό στο πιάτο μας.