Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Χοιρινό με σέλινο

                                                             


Ένα πιάτο που θεωρητικά είναι και γιορτινό.
Παραδοσιακό και χειμωνιάτικο.

Υλικά
1 κιλό χοιρινό(μπούτι)
1,5 κιλό σέλινο(όχι σέλερι)
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο
2 αυγά
2-3 λεμόνια
1 κουταλάκι του γλυκού κόρν φλάουρ(αν θέλουμε πιο χυλωμένο το ζουμάκι)

Οδηγίες
Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας.Σε μιά βαθιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και το σωτάρουμε τόσο όσο χρειάζεται να πάρει χρώμα.Προσθέτουμε χλιαρό νερό να το σκεπάσει.Το αφήνουμε να βράσει.Στην συνέχεια καθαρίζουμε και πλένουμε το σέλινο.το κόβουμε σε μέγεθος "πένας"του ζυμαρικού.Την ρίζα την καθαρίζουμε και την κόβουμε κυβάκια..Ζεματάμε το σέλινο σε βραστό νερό για 3-4 λεπτά
Οταν το κρέας μαλακώσει ρίχνουμε και το σέλινο μέσα.Αφήνουμε να βράσουν μαζί για 20 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε το φαγητό μας να κρυώσει 10-15 λεπτά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Χριστόψωμο


Τι έθιμο και αυτό!Τόσο γλυκό και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και μια διαφορετική εκδοχή.
Εγώ θα μείνω σε  αυτήν που θυμάμαι από τους γονείς μου.
Το ταλέντο μου στο "κέντημα της ζύμης " ανύπαρκτο.Η  χαρά όμως ίδια.
Απλό και εύκολο(ειδικά για όσους έχουν δυο ζεβρά χέρια όπως εγώ)

Υλικά
500 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλιά χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
χλιαρό νερό
λίγο γλυκάνισο
αλάτι
1 κουταλιά μέλι
Έξτρα υλικά
κανέλα,γαρύφαλο,σταφίδες η καρύδια

Για την διακόσμηση
Καρύδι ολόκληρο
καρύδια
γαρύφαλλα(καρφιά)

Οδηγίες
Βάζουμε όλα τα στέρεα υλικά σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε.
Σε μισή κούπα χλιαρό νερό βάζουμε το μέλι και τον χυμό πορτοκάλι και τα προσθέτουμε στα στέρεα υλικά ανακατεύοντας.Συπληρώνουμε νερό αν χρειάζεται.Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.Σε ένα στρόγγυλο ταψί  βάζουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε το ζυμάρι μας (αφού το έχουμε δώσει σχήμα στρογγυλό)
Μια χούφτα αλεύρι ,λίγο νερό και λίγο αλάτι είναι ότι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε μια ζύμη όπου θα την χρησιμοποιήσουμε να φτιάξουμε την διακόσμηση.

Πολλές νοικοκυρές φτιάχνουν αριστουργήματα.Όπως είπα στην αρχή έχοντας δύο ζεβρά χέρια κάνω κάτι απλό.
Βρέχουμε με χλιαρό νερό το "καρβέλι " μας και προσθέτουμε την διακόσμηση με το δεύτερο ζυμαράκι ,τα καρύδια ,γαρύφαλλα.Το σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το χριστόψωμο σε μια ζεστή γωνιά να φουσκώσει.

Ψήνουμε στους 190-200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Και του χρόνου με υγεία.

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Ω...έλατοοοο..


Παραμονή Χριστουγέννων και με τις ευχές μου σας προσφέρω με αγάπη το σοκολατένιο μου δεντράκι!
Χρόνια πολλά,υγεία,αγάπη,συμπόνοια σε ασθενείς και λιγότερο ισχυρούς,φιλία,δημιουργικότητα και μια αγκαλιά σε όσους αγαπάτε!

Υλικά
Λιωμένη κουβερτούρα  400-600 γρ
λαδόκολλα
υπομονή
πολύ ελεύθερο χώρο
Αν έχετε μικρά παιδιά μια κούπα καφέ

Για την διακόσμηση
ινδική καρύδα χρωματισμένη με πράσινο
λευκή κουβερτούρα(λίγη)
άχνη αν θέλουμε αντί λευκής κουβερτούρας.

Οδηγίες
Καθαρίστε πάγκους,τραπέζι και επίπεδες επιφάνειες από ότι έχει επάνω.
Βάλτε τα παιδιά για ύπνο η ας στείλτε τα στην μαμά σας.
Φτιάξτε μια κούπα (μεγάλη κατά προτίμηση )καφέ.
Λιώστε την κουβερτούρα.Στρώστε τις λαδόκολλες και αρχίστε να φτιάχνετε Χ με την κουβερτούρα.

Στην αρχή μεγαλά και πιο μικρά και πιό μικρά.Πιείτε λίγο καφέ όσο περιμένετε.

έχετε λίγη κουβερτούρα χλιαρή.Όταν στερεοποιηθούν τα Χ σας αρχίστε να σχηματίζετε το έλατο.Μην βιαστείτε σιγά σιγά.

Όταν τελειώσετε διακοσμήστε  όπως θέλετε.
Και του χρόνου !

Μικρά tips
Θυμηθείτε αυτό που είπα για τον καφέ και τα παιδιά...εγώ τα είχα δίπλα μου.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Γλυκοκάλαντα


Ηρθαν τα Χριστούνεννα και η Πρωτοχρονιά..
Έτσι λέει το τραγούδι...σχεδόν κάθε χρόνο μαζί με τα λεφτά που δίνω προσφέρω και ένα γλυκοκάλαντο.

Υλικά
υλικά για ένα κείκ που σας αρέσει
γλάσο άχνης
λιωμένη κουβερτούρα 
τρούφα χρωματιστή
και ότι άλλο θέλετε για διακόσμηση

Οδηγίες
Φτιάξτε το κείκ και βάλε το σε μικρά φορμάκια.
Ψήστε το
Μαζί με την διακόσμηση πασπαλίστε και αγάπη.Αν σας πέσει παραπάνω μην τρομάξετε θα γίνουν πεντανόστιμα.
Όταν σας χτυπήσουν την πόρτα για τα κάλαντα μαζί προσφέρετε και χαρτοπετσέτες.Τα μπομπιράκια λερώνονται και οι μανούλες φωνάζουν.

Μικρά tips
Καλού κακού για τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς φτιάξτε διπλή δόση.Το νέο θα διαδοθεί.
Καλά Χριστούγεννα!

Μελόπιτα της Γιωργίας


Ένα γλυκό που το συνηθίζουν πολύ στην Γερμανία.
Καιρός να την δοκιμάσουμε και εμείς.Η συνταγή είναι της φίλης Georgia Weismuller.
Γεωργία σε ευχαριστώ και καλές γιορτές!!!

Υλικά
350 γρ αλεύρι
300 γρ ζάχαρη
100 γρ αλεσμένο φουντούκι
3 κουταλάκια  lebkuchen(μίγμα διαφόρων μπαχαρικών όπως γαρύφαλλο,μοσχοκάρυδο,κανέλα,κόλιανδρο,γλυκάνισο,και κόντιτα)
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλιά κακάο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
1/4 του λίτρου γάλα
2 κουταλιές μέλι
150γρ λιωμένο βούτυρο


Οδηγίες
Βάζουμε σε μία  λεκάνη όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε.Αν θέλουμε μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα κόντιτα.
Συνεχίζουμε την διαδικασία προσθέτοντας  τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύοντας με το μίξερ.


Σε ταψί φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα βάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στούς 200 βαθμούς για 20 λεπτά.


Μικρά tips.
Αν θέλουμε γαρνίρουμε με γλάσο σοκολάτας η άχνη.

Αρνάκι τυλιχτό


Ένα πιάτο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ξεχωριστό!
Ικανό να μας βγάλει ασπροπρόσωπους  και σε επίσημο γεύμα.Απλό και πάνω από όλα νόστιμο.

Υλικά
1 μπούτι αρνίσιο 2-3 κιλά
αμπελόφυλλα
σκελίδες σκόρδο
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
λαδόκολλα

Οδηγίες
Στρώνουμε σε μία λαμαρίνα του φούρνου την λαδόκολλα(να είναι μεγάλη γιατί θα τυλίξουμε με αυτήν το μπούτι).

Πλένουμε το κρέας  και με ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες.Βουτάμε τις καθαρισμένες σκελίδες στο αλατοπίπερο και τις βάζουμε μέσα στις τρύπες που ανοίξαμε στο κρέας.

Στην συνέχεια στρώνουμε λίγα αμπελόφυλλα πάνω στην λαδόκολλα,τόσα ώστε να καλύπτουν την μια επιφάνεια του κρέατος.
Έπειτα καλύπτουμε και το υπόλοιπο κρέας με αμπελόφυλλα.
Μετά ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και κλείνουμε καλά την λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 2-3 ώρες στους 200 βαθμούς.Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο ζυγίζει το κρέας.

Μικρά tips
Όσα πιο αργά ψηθεί το κρέας τόσο καλύτερο θα είναι.Οι ποσότητες σκόρδου και αλατοπίπερου είναι κατά βούληση.Καλό θα είναι να μην βάλουμε πολύ αλάτι.
Πρός το τέλος για να ξεροψηθεί λίγο ανοίγουμε την λαδόκολλα και αφήνουμε 5-10 λεπτά.
Προσοχή τα αμπελόφυλλα καίγονται εύκολα.
Καλή επιτυχία!!!

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Κιμαδόπιτα


Η κιμαδόπιτα αυτή έχει υποστεί πολλές παραλλαγές .Η αρχική είναι της μαμάς μου αλλά κάτι λίγο η αλλαγή του φύλλου κάτι μερικές παραμβάσεις στην γέμιση αλλάζει.
Το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο,το άρωμα ξεχωριστό και η εμφάνιση κλέβει τις παραστάσεις.

Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας
500γρ κιμάς μοσχαρίσιος
2-3 κρεμμύδια μεγάλα
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά πράσινη,1 κόκκινη και 1 πορτοκαλί η κίτρινη
μπαχάρι σε κόκκους
πιπέρι
1 αυγό
λίγο αλάτι
1 φλυτζάνι κεφαλοτύρι
1 αυγό για την επάλειψη του φύλλου

Οδηγίες
1.     Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι ,το ελαιόλαδο ,το σκόρδο,το μπαχάρι,τις πιπεριές να σωταριστούν.
2.     Πριν ρίξουμε τον κιμά αφαιρούμε τους κόκκους απο το μπαχάρι.
3.     Ρίχνουμε τον κιμά και σωτάρουμε
4.     Επειτα προσθέτουμε το πιπέρι και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά ή ώσπου να πιεί το ζουμί του. Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.
5.     Οταν κρυώσει βάζουμε το αυγό χτυπημένο,το κεφαλοτύρι και λίγο αλάτι αν χρειάζεται.
6.     Σε ένα ταψί φούρνου στρώνουμε μια λαδόκολλα και τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας
7.     Ρίχνουμε το μισό μίγμα του κιμά μέσα και ακολουθούμε την διαδικασία τυλίγματος όπως Ζαμπονοτυρόπιτα πλεκτή.
8.     Στο άλλο φύλλο βάζουμε το υπόλοιπο μίγμα.
9.     Αλείφουμε τα φύλλα μας με αυγό και ψήνουμε στους 160-180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.
Μι
 Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και πράσινη ελιά κομμένη σε φετούλες.
Επίσης μπορούμε να τυλίξουμε το φύλλο μας ρολό.
Καλή Επιτύχια!