Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Βραχάκια


Ένας εύκολος και απολαυστικός μεζές με πατάτες !




Υλικά


Πατάτες βρασμένες με την φλούδα
αλάτι
λάδι για τηγάνι
τυρί ή φέτα  της αρεσκείας σας.


Οδηγίες

  1. Παίρνουμε 6-8 πατάτες ιδίου μεγέθους και της πλένουμε πολύ καλά με ένα σφουγγάρι . Ξύνουμε ελαφρώς τις πατάτες με ένα μαχαίρι χωρίς όμως να αφαιρέσουμε την φλούδα .
  2. Έπειτα τις βάζουμε να βράσουν όπως είναι σε αλατισμένο νερό . Πριν βράσουν καλά καλά τις βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν .
  3. Όπως είναι με το φλούδι , τις κόβουμε με τα χέρια σε άτακτα σχήματα , σαν μικρά βραχάκια .

4.Έχουμε βάλει σε ένα βαθύ τηγάνι ή φριτέζα λάδι μπόλικο να ζεσταθεί και ρίχνουμε τις πατάτες μας να τηγανιστούν για 5-6 λεπτά , ανάλογα με το μέγεθος .
5.Μόλις ροδοκοκκινίσουν , τις βάζουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας .

Μικρά tips
Εάν θέλουμε μπορούμε να βράσουμε τις πατάτες από την προηγούμενη μέρα ή να χρησιμοποιήσουμε όσες έμειναν από πατατοσαλάτα .

Τέλος μπορούμε να βάλουμε ρίγανη ή αρωματικό της αρεσκείας μας .

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ζύμη πασπαρτού



Μια εύκολη και γευστική ζύμη!

Υλικά

  • 1 γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • 1κουταλιά του γλυκού αλάτι
  • 1 χούφτα λάδι
  • Αλεύρι ‘όσο σηκώσει( περίπου 500γρ.)
Οδηγίες


  1. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε αρχικά το αυγό με το γιαούρτι και το αλάτι και αναδεύουμε λίγο. Προσθέτουμε το λάδι και στην συνέχεια το αλεύρι σταδιακά  μέχρι η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια και να είναι ταυτόχρονα ελαστική.
  2. Σκεπάζουμε την ζύμη με μία πετσέτα και  την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

  3. Ετοιμάζουμε την γέμιση. Στην αλμυρή  εκδοχή  χρησιμοποίησα 300γρ φέτα, λιγο ελαιόλαδο, 1 αυγό, λιγο δυόσμο, πιπέρι και σουσάμι
  4. Για την γλυκεία εκδοχή , μαρμελάδα της προτιμήσεως μας και λίγα καρύδια.
  5. Για το πασπάλισμα άχνη και κανέλα.
  6. Αφού έχουμε ξεκουράσει  λίγο το ζυμάρι μας το κόβουμε σε τρία μέρη και το κάνουμε σε σχήμα μπάλας. Αλευρώνουμε μια καθαρή και στεγνή επιφάνεια. Αλευρώνουμε και την ζύμη μας και ξεκινάμε να ανοίγουμε το φύλλο. Πρέπει να γίνει ψιλό (περίπου το μισό από το πάχος της σφολίατας)


  7. Έπειτα παίρνουμε μια κούπ η ένα ποτήρι και κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε.
  8. Γεμίζουμε με το μίγμα της αρεσκείας μας και κλείνουμε  πιέζοντας ελαφρά.
  9. Σε αλμυρή εκδοχή χρειάζεται λίγο επάλειψη με νερό και πασπάλισμα με σουσάμι.
  10. Στην γλυκειά  εκδοχή μόλις ξεφουρνίσω πασπάλισμα με άχνη και κανέλα.
  11.  Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου η μέχρι να ροδίσουν.

Μικρά tips

  • Τρώγονται ευχάριστα και κρύα
  • Η ζύμη αν δεν χρησιμοποιηθεί άμεσα μπορεί να φυλαχθεί στο ψυγείο για 2 ημέρες.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Χορτόπιτα της Ράνιας



Απειρες τηλεφωνικές συζητήσεις ...επί παντός επιστιτού .
 Φιλενάδα δεν ξέρω για τα υπόλοιπα αλλά φύλλο χωριάτικο και πίτες κάνω καλές.
Έτσι ήρθε και το mail και η ώρα να μοιραστεί η καλή μου φίλη Ράνια την χορτόπιτα μαζί μας.
Την ευχαριστώ για ακόμη μία φορά!

Υλικά

Για την γέμιση

1 κιλό σπανάκι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
5 φύλλα μαρουλιού
1 χέρια τσουκνίδα
1 χεριά παπαρούνες
1 χεριά ζοχούς
1 χεριά λάπατα η ότι άλλο έχει ο κήπος σας.
1/2 ματσάκι μαιτανό
λίγο δυόσμο
λίγο άνιθο
1/2 κιλό φέτα
1 κουταλιά βιτάμ
2 αυγά
1/2 φλυτζανάκι του καφέ τραχανά ξυνό

Για το φύλλο
6 φλυτζάνια αλεύρι ειδικό για πίτες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
2-3 κουταλιές ξύδι
νερό
Για την επάλειψη 
1/2 φλυτζάνι γάλα
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο

Οδηγίες
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με τα υλικά μας και σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 7 μέρη και τα ζυμώνουμε  ξανά το καθένα ξεχωριστά.Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου.

Στο χρονικό αυτό διάστημα ετοιμάζουμε την γέμιση.
Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας και χρησιμοποιούμε τα φύλλα τους.


Τα βάζουμε σε μία λεκάνη και ρίχνουμε μία κουταλιά αλάτι και τα μαραίνουμε.Αφού τα στραγγίξουμε από τα υγρά τους ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα μυρωδικά μας.


Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και το λαδώνουμε.Αρχίζουμε να ανοίγουμε τα φύλλα μας.

Βάζουμε 3 φύλλα στην αρχή λαδονωντάς τα μεταξύ τους.

Κρατάμε ένα φλυτζάνι γέμιση και από το υπόλοιπο χρησιμοποιούμε την μισή ,όπου την ρίχνουμε στο ταψί μας.Δεν είναι απαραίτητο να καλύπτει όλα τα σημεία

.Βάζουμε 1 φύλλο το λαδώνουμε.Στην συνέχεια ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με τα άλλα 3 φύλλα όπου εξέχουν από το ταψί.
Με την γέμιση που έχουμε κρατήσει,σε κάθε σημείο που εξέχει βάζουμε λίγο γέμιση και διπλώνουμε και δημιουργούμε  ένα κορδόνι,γύρω γύρω στην πίτα μας.
Οταν τελειώσουμε σε μία φλυτζάνα βάζουμε ελαιόλαδο μέχρι την μέση και το υπόλοιπο γάλα.Αλείφουμε την επιφάνεια καλά -καλά και ότι περισσέψει το ρίχνουμε πάνω στην πίτα.

Κόβουμε σε κομμάτια του μεγέθους που θέλουμε και ψήνουμε στους 180 μέχρι η πίτα να ροδίσει.


Μικρά tips
Aπό το σπανάκι βάζουμε μόνο τα φύλλα.Ο άνιθος και ο δυόσμος δεν πρέπει να σκεπάζουν την γεύση των χορταρικών.Ο τραχανάς μπαίνει για να τραβήξει όποια υγρά υπάρξουν.Προσθέτω εγώ ότι αν δεν θέλετε τραχανά μπορείτε να βάλετε χοντρό σιμιγδάλι.Τα φύλλα τα λαδώνουμε καλά ,δεν πρέπει να είναι στεγνά.Από τα κρεμμυδάκια χρησιμοποιούμε το πράσινο μέρος.Αν θέλουμε και το λευκό το ψιλοκόβουμε.Το γάλα από πάνω κάνει τα φύλλα να πάρουν όμορφο χρώμα και τρωγοντάς τα είναι τραγανά.Χρησιμοποιούμε αλεύρι ειδικό για πίτες γιατί γίνεται χωριάτικο και έχει διαφορετική υφή.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ντοματόσουπα


Ενα ελαφρύ δείπνο μα ταυτόχρονα χορταστικό!


Υλικά

Ζυμαρικά για σούπα όπως αστράκι,πεπονάκι κτλ.
3-4 ποτήρια νερό
3 ντομάτες πολτοποιημένες(η κονκασέ)
αλάτι πιπέρι
2 κουταλιές βούτυρο
1 κρεμμύδι και 1 καρότο τριμμένα


Οδηγίες
Τρίβουμε το κρεμμύδι και το καρότο και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με το νερό .
Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα ζυμαρικά μας.Τα αφήνουμε για 5 λεπτά να βράσουν.Τέλος προσθέτουμε και τα ζυμαρικά μας και αφήνουμε να βράσουν κατά την προτίμηση μας.Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.


Μικρά tips
Αν θέλουμε αντί για βούτυρο βάζουμε ελαιόλαδο.
Η ντοματόσουπα της φωτογραφίας φτιάχτηκε με ζυμαρικά αλφάβητο.
Αν μας αρέσει το άρωμα προσθέτουμε και ελάχιστο βασιλικό.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

To blog or not to blog...or...to be or not to be!


Ευχαριστώ τις Γεύσεις Eλευθερίας και την Ελευθερία προσωπικά για το δώρο μου.
Ερώτημα  To blog or not to blog?
Αρχικά νομίζω ότι το ερώτημα είναι άτοπο και άστοχο.Είναι σαν ρωτάς έναν blogger αν θα συνεχίσει να έχει το "χώρο" του η όχι.Ενα πράγμα σαν το To be or not to be.
Θα προτιμουσα το παιχνιδι να λεγοταν 
5 συν και 5 πλην στο blog


Υστερα από λίγο ψάξιμο βρήκα τον αρχικό προβληματισμό και τον παραθέτω:

Σήμερα είπα να μην μαγειρέψω αλλά να σας μαγειρέψω λιγάκι.
Από καιρό στριφογυρνάει στο μυαλό μου μια ανάρτηση σχετική με το blogging!!
Γυρνώντας τόσο καιρό γύρω γύρω στα blogοσπιτα έχω παρατηρήσει κάποια πράγματα που λατρεύω αλλά και κάποια που δεν μου αρέσουν και μερικές φορές με εκνευρίζουν κιόλας!
Τι λέτε λοιπόν να παίξουμε ένα παιχνιδάκι???
Να γράψουμε 5 πράγματα που μας αρέσουν στο blogging  και 5 πράγματα που μας εκνευρίζουν.
Μετά θα καλέσουμε 5 φίλους από την blogoσφαιρα να πουν και αυτοί τη γνώμη τους!
Εννοείται οτι το θέμα θα το δούμε με χιούμορ και καλή διάθεση!

Επειτα καλούνται  5 μπλοκόσπιτα να κάνουν το ίδιο.
Για να τιμήσω την φίλη Ελευθερία στο κάλεσμα κάνω και εγώ την ανάρτηση μου.

Δεν έχω να πω 5 αρνητικά η θετικά πράγματα για τα blogs.
Αλλωστε είμαι πολύ νέα blogger για να προσάψω αρνητικά η θετικά.
Αυτό όμως που βγαίνει μέσα απο την ψυχή μου είναι το εξής.
Οταν ένας άνθρωπος μπαίνει στην διαδικασία να φτιάξει ένα blog στην ουσία καταθέτει την ψυχή του και την προσωπικότητα του.
Είναι προσωπικός χώρος του καθενός.Ο χώρος που θέλεις να μοιραστείς κάτι δικό σου με φίλους γνωστούς και ταυτόχρονα να αποκτήσεις καινούργιους.Τυχαίνει λοιπόν το μπλόκ μου να έχει σχέση με την μαγειρική.
Να λέω όσα ξέρω και φυσικά να μεταδίδω όσα ανακαλύπτω σεβόμενη τους ανθρώπους και τους χώρους όπου είδα και έμαθα
.Να δέχομαι παραγωγική κριτική και ουχί χυδαία.Να απολαμβάνω μέσω  του διαδυκτίου την δημιουργικότητα των ανθρώπων.
Δεν είμαι λοιπόν σε θέση να πω 5 πράγματα που μου αρέσουν και 5 που δεν μου αρέσουν.
Για ένα και μόνο λόγο.
Θα απαντήσω υποκειμενικά και φυσικά θα ευλογήσω τα γένια μου.Αυτό όμως είναι άδικο για τους ανθρώπους που απλά καταθέτουν την ψυχή τους και εξωτερικεύουν έστω ένα κομμάτι της προσωπικότητας τους.
Αν κάτι δεν μου αρέσει θα προτιμούσα να το καταθέσω προσωπικά η  ίδια..... η να μην κόβω βολτες σε ιστιότοπους που δεν με αγγίζουν.
Τέλος να πω ακόμη μια φορά ευχαριστώ στην Ελευθερία για αυτήν την σκιτάλη που μου παρέδωσε και να μου επιτρέψει ,εμένα τουλάχιστον ,να κόψω το νήμα του τερματισμού.

Με εκτίμηση Μάρα........


Κρέπελ



Λαχταριστά κρέπελ! Τρώγονται ζεστά και κρύα!
Ευχαριστώ την φίλη μου  Georgia Weismüller   για την υπέροχη αυτή συνταγή.
Υλικά

Για την ζύμη
30 γρ μαγιά
150 γρ γάλα
300 γρ αλεύρι
40 γρ βούτυρο λιωμένο
4 αυγά
ξύσμα από μισό λεμόνι
40 γρ ζάχαρη.
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Για το πασπάλισμα
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 βανίλια

Οδηγίες
Βάζουμε όλα τα υλικά για την ζύμη και τα ζυμώνουμε.Εάν χρειαστεί παραπάνω αλεύρι προσθέτουμε ώσπου να έχουμε ένα εύπλαστο μαλακό ζυμάρι.
Αφήνουμε περίπου 40-50 να φουσκώσει η ζύμη μας.
Στην συνέχεια ανοίγουμε  σε φύλλο.

Κόβουμε με την βοήθεια ενός μικρού ποτηριού.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν.

Πρίν τα τηγανίσουμε πιέζουμε τα κρέπελ με το δάχτυλο χωρίς όμως να τα τρυπήσουμε.

Τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι μέχρι να ροδίσουν.

Τα τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τα πασπαλίζουμε με την ζάχαρη και την κανέλα.

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

My sweet heart



Σήμερα ημέρα των  γενεθλίων μου ήθελα κάτι ξεχωριστό. Όχι  απαραίτητα εντυπωσιακό.
Ετσι έφτιαξα  αυτήν την καρδιά που είναι με γέμιση αγάπης,φιλίας,αισιοδοξίας....
Αφιερωμένη σε όσους με αγαπούν.....

Υλικά
Για την βάση
3 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα καλά αλεσμένα.
2 φλυτζάνια ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο
125 γρ.κουβερτούρα λιωμένη
λίγο αλάτι
1/2 κουταλάκι σόδα
4 αυγά
βανίλια

Για την γέμιση
3-4 κομμάτια  ροδάκινο κομπόστα
20 -25 αμύγδαλα
κουβερτούρα τριμμένη
σαντιγί.
το σιρόπι της κομπόστας έχοντας προσθέστε λικέρ πικραμύγδαλο(γνωστό ως amaretto)

Για την διακόσμηση
50 γρ κουβερτούρα λιωμένη με 2 κουτ.γλυκού καλαμποκέλαιο και 1 κουταλιά μέλι
σαντιγί.
Οδηγίες


Βάζουμε όλα τα υλικά της βάσης στο μπολ του μίξερ και ανακατεύουμε για 1' στη χαμηλή ταχύτητα.
 Χτυπάμε για άλλα 3' στη δυνατή ταχύτητα.
 Βουτυρώνουμε μια  φόρμα του κέικ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.Στην περίπτωση αυτή έβαλα τα 3/4 του μίγματος σε φόρμα καρδιά και το υπόλοιπο σε ταψί στρογγυλό.
. Ψήνουμε στους 180oC για περίπου 60'.Στην περίπτωση που είναι λίγο το μείγμα χρειάζεται λιγότερος χρόνος ψησίματος.
 Βγάζουμε την βάση μας από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Αφού κρυώσει η βάση με σχήμα καρδιάς κόβουμε περιμετρικά και αδειάζουμε σαν να θέλουμε να σχηματίσουμε βάση τάρτας.


Έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι και σιροπιάζουμε την βάση μας.

Βάζουμε στο μούλτι τα αμύγδαλα με τα ροδάκινα και τα κάνουμε πολτό.
Στην συνέχεια τοποθετούμε τον πολτό μέσα στην βάση μας.
Ρίχνουμε από πάνω  κουβερτούρα τριμμένη και μετά καλύπτουμε με σαντιγί.

Καλύπτουμε  με σαντιγί όλη την επιφάνεια .
Κόβουμε από την λεπτή βάση με κουπ-κατ 3 καρδούλες.Στην κάτω πλευρά βάζουμε την κουβερτούρα που έχουμε λιώσει με το μέλι και τις τοποθετούμε με προσοχή πάνω στην μεγάλη καρδιά.


Γαρνίρουμε όπως θέλουμε με το κορνέ μας χρησιμοποιώντας σαντιγί.
Φτιάχνουμε εάν θέλουμε και ένα λεπτό περίγραμμα στις μικρές καρδούλες.Δείχνουν πιό εντυπωσιακές.
Με την βοήθεια λαδόκολλας σε σχήμα χωνιού τελειοποιούμε το γαρνιρισμά με κουβερτούρα.


Μικρά tips
Όταν αδειάσουμε την βάση μας καλό θα είναι να είναι χλιαρή.
Τα υπόλοιπα από την βάση δεν τα πετάμε αλλά μπορούμε να φτιάξουμε τρουφάκια και αυτοσχέδια γλυκίσματα.Σε επόμενες ανάρτησεις θα δωθούν συντάγες.
Τέλος η συνταγή για την βάση της τούρτας είναι μία παραλλαγή Του κέικ σοκολάτας της Νατάσας
Την ευχαριστώ ακόμη μία φορά για αυτήν την υπέροχη συνταγή.