Μια εύκολη και γευστική ζύμη!
Υλικά
- 1 γιαούρτι
- 1 αυγό
- 1κουταλιά του γλυκού αλάτι
- 1 χούφτα λάδι
- Αλεύρι ‘όσο σηκώσει( περίπου 500γρ.)
Οδηγίες
- Σε μια λεκανίτσα βάζουμε αρχικά το αυγό με το γιαούρτι και το αλάτι και αναδεύουμε λίγο. Προσθέτουμε το λάδι και στην συνέχεια το αλεύρι σταδιακά μέχρι η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια και να είναι ταυτόχρονα ελαστική.
- Σκεπάζουμε την ζύμη με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
- Ετοιμάζουμε την γέμιση. Στην αλμυρή εκδοχή χρησιμοποίησα 300γρ φέτα, λιγο ελαιόλαδο, 1 αυγό, λιγο δυόσμο, πιπέρι και σουσάμι
- Για την γλυκεία εκδοχή , μαρμελάδα της προτιμήσεως μας και λίγα καρύδια.
- Για το πασπάλισμα άχνη και κανέλα.
- Αφού έχουμε ξεκουράσει λίγο το ζυμάρι μας το κόβουμε σε τρία μέρη και το κάνουμε σε σχήμα μπάλας. Αλευρώνουμε μια καθαρή και στεγνή επιφάνεια. Αλευρώνουμε και την ζύμη μας και ξεκινάμε να ανοίγουμε το φύλλο. Πρέπει να γίνει ψιλό (περίπου το μισό από το πάχος της σφολίατας)
- Έπειτα παίρνουμε μια κούπ η ένα ποτήρι και κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε.
- Γεμίζουμε με το μίγμα της αρεσκείας μας και κλείνουμε πιέζοντας ελαφρά.
- Σε αλμυρή εκδοχή χρειάζεται λίγο επάλειψη με νερό και πασπάλισμα με σουσάμι.
- Στην γλυκειά εκδοχή μόλις ξεφουρνίσω πασπάλισμα με άχνη και κανέλα.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου η μέχρι να ροδίσουν.
Μικρά tips
- Τρώγονται ευχάριστα και κρύα
- Η ζύμη αν δεν χρησιμοποιηθεί άμεσα μπορεί να φυλαχθεί στο ψυγείο για 2 ημέρες.