Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Τεντούρα





Παραδοσιακό λικέρ της Πάτρας, από την εποχή των Ενετών,  με άρωμα και  γλυκιά  γεύση !!!
Δεν ξέρω αν τελικά η συνταγή είναι η τέλεια μα στην γεύση είναι ίδιο.


Υλικά


1 λίτρο βότκα η οινόπνευμα ποτοποιίας
20 γαρύφαλα
1 μοσχοκάρυδο
6-7 ξύλα κανέλλας
600 γρ ζάχαρη
1 φλούδα από πορτοκάλι
1 φλούδα από μανταρίνι
11/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1/2 ποτήρι του νερού νερό




Οδηγίες


Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπουκάλι η γυάλα τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός της ζάχαρης και του νερού.
Αφήνουμε το μίγμα μας σε σκιερό μέρος για 15 μέρες ανακινώντας το καθημερινά.
Σε 15 μέρες φτιάχνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι με την ζάχαρη και το νερό.Μόλις πάρει βράση το σβήνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σουρώνουμε το ποτό μας και το βάζουμε ξανά σε γυάλινο μπουκάλι  έχοντας προσθέσει το σιρόπι.
Το αφήνουμε άλλες 10 μέρες περίπου.


Μικρά tips


Η τεντούρα φημίζεται ως χωνευτικό ποτό.
Μπορούμε όμως να την προσφέρουμε παγωμένη σε σφηνάκια η σαν ποτό με σόδα η τόνικ.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Κοτόπουλο σαν της σούβλας


Υπέροχο και μυρωδάτο!!

Υλικά


§  1 κοτόπουλο 1,5-2 κιλά
§  2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
§  1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
§  1 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
§  1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι
§  1 κρεμμύδι μέτριο
§  1 καρότο
§  2 σκελίδες σκόρδο
§  3-4 κουταλιές μουστάρδα (χρησιμοποιώ dijon ή απαλή)

Οδηγίες

1.     Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και αφαιρούμε τυχόν πούπουλα και εντόσθια.
2.     Αρχίζουμε με το να πασπαλίσουμε την κοιλιά με το μισό μίγμα μπαχαρικών και αλατιού.
3.     Έπειτα βάζουμε στην κοιλιά, μια κουταλιά μουστάρδα.
4.     Τέλος προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο.
5.     Κλείνουμε την κοιλιά δένοντας τα ποδιά του κοτόπουλου ή με την πέτσα ή με μια κλωστή.
6.     Αρχίζουμε και πασπαλίζουμε το κοτόπουλο με το υπόλοιπο μίγμα μπαχαρικών και τέλος με την υπόλοιπη μουστάρδα.
7.     Σε μια λαμαρίνα τοποθετούμε μια λαδόκολλα και βάζουμε το κοτόπουλο επάνω.
8.     Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά και μετά 200 βαθμούς για άλλα 45 λεπτά περίπου.

Μικρά tips

§  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικά ταψάκια μιας χρήσης που στραγγίζουν τα ζουμιά (όπως το ταψάκι της πιο κάτω φωτογραφίας) 

  • Σε διαφορετική περίπτωση καλό θα ήταν να αφαιρούμε στην διάρκεια του ψησίματος τα ζουμιά που θα βγάζει το κοτόπουλό μας.
  • Τέλος στην διάρκεια του ψησίματος, γυρνάμε το κοτόπουλο και από την κάτω πλευρά, ώστε να ροδοκοκκινίσει και εκεί.

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Ένα μήλο την ημέρα....



Μήλο,ξεχωριστό από του αρχαίους χρόνους.Με πολλούς συμβολισμούς.
Για τους πρωτόπλαστους υπήρξε ως απαγορευμένος καρπός και για κάποιος άλλους λόγος διαμάχης.Όπως το "μήλον της  Έριδος".
Στην λαική σοφία υπάρχει το ρητό" ένα μήλο την ημέρα τον  γιατρό τον κάνει πέρα".Σύγχρονες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν τη λαϊκή αυτή ρήση και να αποδώσουν στο μήλο εξαιρετικές θεραπευτικές και τονωτικές ιδιότητες. H προέλευση του μήλου είναι άγνωστη, αλλά καλλιεργείται από τα προϊστορικά χρόνια και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες με διαφορετικά χρώματα, σχήματα και μεγέθη.
Ποιό είναι όμως το μήλο;

Το μήλο είναι φρούτο, καρπός του δέντρου μηλιά (επιστ.: Μηλέα η ήμεροςMalus domestica) της οικογένειας των Ροδοειδών(Rosaceae). Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα. Το δέντρο είναι φυλλοβόλο και φτάνει τα 5-12 μέτρα ύψος με φύλλα που έχουν ελλειψοειδές σχήμα και μυτερή άκρη. Ανθίζει την άνοιξη με άσπρα άνθη (ελαφρά ροζ στην αρχή), 2.5-3.5 cm σε διάμετρο, με πέντε πέταλα. Τα φρούτα ωριμάζουν το φθινόπωρο, και συνήθως έχουν διάμετρο 5-9 cm (και σπάνια μέχρι και 15 cm).
 Η θρεπτική αξία του.
Το μήλο βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους. Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής. Είναι καλό να καταναλώνεται μετά από κάποιο γεύμα γιατί έχοντας πολύτιμες θρεπτικές ουσίες βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και την γρηγορότερη πέψη.
Tο μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. H φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.


 10 λόγοι για να τρώτε μήλο.




1.
 Eνα μέτριο μήλο περιέχει περίπου 60 θερμίδες και καθόλου λιπαρά.
2. Περιέχει μεταλλικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν από την οστεοπόρωση.
3. Bοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.
4. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
5. Διεγείρει την πεπτική λειτουργία και βοηθά στην πέψη.
6. Oι διαλυτές ίνες που περιέχει βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, γι αυτό και κάνει καλό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη.
7. Προστατεύει από τη νόσο Aλτσχάιμερ, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει.
8. Eχει αντικαρκινική δράση.
9. Bοηθά στην καλή λειτουργία των εντέρων.
10. Tονώνει, τόσο το μυϊκό όσο και το νευρικό σύστημα.

Πηγή:
Βικιπαιδεία,womenonly.gr

Κυδώνι


H γιαγιά η Πηνελόπη μου είχε δώσει έτσι την συνταγή.

1 οκά κυδώνι καθαρό
1 οκά ζάχαρη
300 δράμια νερό
λεμόνι
Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να την βλέπω να το φτιάχνει και να μετατρέψω την οκά σε γραμμάρια.

Υλικά
1280-1300 γρ κυδώνι καθαρό
1280-1300 γρ ζάχαρη
950 γρ νερό
μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι.
2 λεμόνια

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό όπου έχουμε ρίξει μέσα χυμό απο 2 λεμόνια.
Αυτό γίνεται γιατί τα κυδώνια όπως και τα μήλα μαυρίζουν.
Επειτα τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια όπως κόβουμε τις πατάτες για να τις κάνουμε τηγανιτές και ακόμη πιο ψιλά εάν θέλουμε.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το κυδώνι  και το νερό.Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε και την ζάχαρη.Ανακατεύουμε τακτικά.
Όταν δούμε ότι το γλυκό μας αρχίζει να πήζει ρίχνουμε και μισό κουταλάκι χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε και όταν δούμε ότι στο κουτάλι μας σχηματίζεται "κόμπος" στο σιρόπι τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά.Σε αυτήν την φάση μπορούμε να ρίξουμε αρμπαρόριζα που του δίνει του γλυκού εξαιρετικό άρωμα.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Όταν κρυώσει τελείως ελέγχουμε αν έχει την πηκτικότητα που θέλουμε το γλυκό μας.
Το βάζουμε σε βάζα γυάλινα προσθέτοντας μέσα αμύγδαλα ασπρισμένα.

Μικρά tips

Καλό θα είναι το γλυκό μας να το ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.Η μεταλλική κόβει εν μέρει τον βρασμό.
Την αρμπαρόριζα την ρίχνουμε όταν τραβήξουμε το γλυκό από την φωτιά γιατί αφήνει το άρωμα σταδιακά και αυτό δεν εξατμίζετε με τον βρασμό.

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Μανταρινάτο





Αυτή την συνταγή μου την έστειλε η φίλη Γεωργία Weismuller!
Είναι ένα εξαιρετικά δροσερό,ανάλαφρο και αρωματικό γλυκό ψυγείου.
Γεωργία μου σε ευχαριστώ πολύ!




Για το κέικ
4 μεγάλα αυγά
3/4 της κούπας φυτική μαργαρίνη
1 βανίλια
3 κούπες αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
1 μεγάλη κούπα φάντα
 
Ψήνουμε στους  175 βαθμούς με αέρα για 30'

Για την επικάλυψη

2 δόσεις ζελέ για τούρτες
5 μικρές κονσέρβες μανταρίνια
2 κρέμες γάλακτος 30%
2 γιαούρτια στραγγιστά
1 δόση στερεωτικό για σαντιγύ
κανέλλα για το πασπάλισμα.


Οδηγίες 


Ξεκινάμε το γλυκό μας  από την παρασκευή του κέικ το οποίο ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά.Σουρώνουμε τα μανταρίνια και τα στρώνουμε στο κρύο κέικ.
 Ανακατεύουμε το ζουμί  από τα μανταρίνια  με το ζελέ  να πάρει μια βράση. Οταν αρχίζει να πήζει το βγάζουμε απο τη φωτιά και με ένα κουτάλι καλύπτουμε τα μανταρίνια.
 Βάζουμε σε μπωλ το γιαούρτι και το χτυπάμε με την κρέμα και το στερεωτικό. Το στρώνουμε πάνω στα μανταρίνια και το ζελέ. Τέλος πασπαλίζουμε με  κανέλλα...


Μικρά tips.
Tο στερεωτικό το βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Είναι αυτό στην φωτογραφία.
Και εγώ δεν το ήξερα και μου το σύστησε η φίλη μου η Λιάνα.







Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Μπισκότα με πορτοκάλι



Αυτά τα μπισκότα τα έφτιαξα πρίν 25 χρόνια περίπου.
Από τότε είναι στην λίστα των αγαπημένων γλυκών.
Αρωματικά και τραγανά!


Υλικά

  • 2 ποτήρια του νερού βούτυρο (φυτική μαργαρίνη)
  • 1 ποτήρι του νερού καλαμποκέλαιο
  • 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
  • το ξύσμα από τα πορτοκάλια που θα στύψουμε
  • 1,5 -2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

    Οδηγίες

    1. Βάζουμε στο μίξερ το λάδι και την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει.
    2. Προσθέτουμε το βούτυρο.
    3. Έπειτα ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι.
    4. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το ξύσμα.
    5. Τέλος προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι σταδιακά,  ώσπου να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.
    6. Βάζουμε την ζύμη σε μηχανή φορμαρίσματος για μπισκότα ή και κορνέ για σαντιγί.
    7. Πάλι αν θέλουμε απλώνουμε σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού και δίνουμε σχήμα με κουπ για μπισκότα ή ποτήρι κρασιού ή με το φλιτζάνι του καφέ.

    8. Στρώνουμε σε λαμαρίνα λαδόκολλα και τοποθετούμε τα μπισκοτάκια.
    9. Ψήνουμε σε 170 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου.

      Μικρά tips

      Μπορούμε να λιώσουμε  60 γρ κουβερτούρα με λίγο καλαμποκέλαιο και να βουτήξουμε μέσα τα μπισκοτάκια μας.
      Επίσης να ενώσουμε δύο μπισκοτάκια με λίγο μαρμελάδα σαν πτιφούρ.

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Πιλάφι φούρνου


Νόστιμο και εύκολο!
Αριστο συνοδευτικό!

 Υλικά

  • 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 3 φέτες μπέικον
  • 3 κούπες ρύζι για πιλάφι
  • 6 κούπες νερό
  • αλάτι
  • 2 κουτ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σ. βούτυρο Κερκύρας
Οδηγίες


  1. Σε ένα ταψί βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, το ελαιόλαδο, τις πιπεριές, το μπέικον (αν θέλουμε μπορούμε πριν να το έχουμε περάσει λίγο από το τηγάνι), το ρύζι, το νερό και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 C για 45 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο).
  3. Όταν ψηθεί το πιλάφι προσθέτουμε το βούτυρο Κερκύρας για να αρωματιστεί και να γυαλίσει.
  4. Φορμάρουμε σε ό,τι σχήμα φόρμας επιθυμούμε και σερβίρουμε.

Μικρά tips
Εαν θέλουμε μπορούμε να αφαιρέσουμε το μπέικον.
Επίσης μπορούμε να το βάλουμε στον φούρνο με καβουρμά.


Την συνταγή αυτήν  την έχει δημοσιεύσει η φίλη Margo στον παρακατω σύνδεσμο:
Πιλάφι φούρνου