Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Λικέρ καραμέλας


Ενα πολύ γευστικό ηδύποτο!
Την συνταγή την πήρα απο το παρακάτω ιστιότοπο.Αξιζει...
http://www.mageirikesdiadromes.gr/recipes/likce95r-karamce95las.html

Υλικά

  • 750 ml βότκα ή κονιάκ
  • 500 γρ καραμέλες γάλακτος από τις μαλακιές
Οδηγίες


  1. Βάζουμε τις καραμέλες σε γυάλινο μπουκάλι και ρίχνουμε μέσα και το κονιάκ ή την βότκα.
  2. Αφήνουμε το λικέρ στο ψυγείο περίπου 3 εβδομάδες και κάπου κάπου το κουνάμε για να λιώσουν καλά οι καραμέλες.
  3. Στην υγεία της Λιάνας.

Μεθυσμένο χοιρινό με δαμάσκηνα







Πολύ νόστιμο κι αγαπημένο, ιδιαίτερα το χειμώνα !Είναι μια συνταγή της καλύτερης μου φίλης "Ελενα"
Είναι επίσης αναρτημένη  και στο
www.sintagespareas.gr,



Υλικά



  • 1,5 κιλό χοιρινό χωρίς κόκκαλο (το μπούτι είναι μια χαρά)
  • 1/2 κιλό δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • χυμό από τρία πορτοκάλια
  • 1 ποτήρι του νερού άσπρο κρασί
  • 1 ποτήρι του νερού κονιάκ
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά μαργαρίνη (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες


  1. Βάζουμε σε βαθύ μπωλ τα δαμάσκηνα να μείνουν με το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.
  2. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε στη χύτρα το ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη (δίνει πολύ ωραίο άρωμα) και ροδίζουμε το κρέας απ'όλες τις μεριές.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και ανακατεύουμε με το κρέας στην κατσαρόλα να σωταρισθεί κι αυτό.
  4. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο νερό και κλείνουμε τη χύτρα.
  5. Αφήνουμε να ψηθεί για 45 λεπτά.
  6. Μόλις είναι έτοιμη η χύτρα, την ανοίγουμε και προσθέτουμε όλο το περιεχόμενο του μπωλ με τα δαμάσκηνα.
  7. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε μισή ώρα ακόμα να σιγοβράσει χωρίς να κλείσουμε τη χύτρα.
  8. Όταν είναι έτοιμο κόβουμε το κρέας και σερβίρουμε.
  9. Ταιριάζει καταπληκτικά με πουρέ πατάτας.
  10. Άλλη επιλογή είναι με ρύζι.

Μικρά tips


  • Μαζί με το χυμό πορτοκαλιών στα δαμάσκηνα, μπορούμε να προσθέσουμε και χυμό από ένα μανταρίνι.

Η γαριδοσαλάτα της κουμπάρας





 Μια συνταγή της κουμπάρας μου εύκολη και νόστιμη!


Υλικά



  • 500 γρ γαριδες αποφλειωμενες μεσαιου μεγεθους
  • 200 γρ καβουροψυχα
  • 4 αυγα βρασμενα
  • 1 σφηνακι ουισκι
  • 400 γρ μαγιονεζα
  • πιπερι
  • λιγο κετσαπ
  • Οδηγίες
  • Βραζουμε 5-7 λεπτα τις γαριδες.
  • Επειτα τις ψιλοκοβουμε καθως και την καβουροψυχα.
  • Μετα κοβουμε σε μικρα κομματια τα αυγαΒαζουμε σε ενα μπωλ την μαγιονεζα και την ανακατευουμε με την κετσαπ.Η ποσοτητα της κετσαπ θα καθοριστει απο γευση που θελουμε εμεις.
  • Σε μια σαλατιερα ριχνουμε τις γαριδες, την καβουροψυχα, τα αυγα, λιγο πιπερι, το ουισκι και ανακατευουμε. Μετα ριχνουμε το μισο μιγμα μαγιονεζας κετσαπ και ανακατευουμε παλι.
  • Τελος με το υπολοιπο μιγμα μαγιονεζας καλυπτουμε την σαλατα.
  • Διακοσμουμε με διαφορα, οπως καροτο, αγγουρι, καπαρι ή αγγουρι τουρσι.Μπορουμε αν θελουμε να βαλουμε λιγη καπαρι η αγγουρακι τουρσι μεσα στις γαριδες.
Μικρά tips

Για καλύτερη γεύση την ετοιμάζουμε λίγες ώρες πριν την σερβίρουμε.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Γιαουρτόπιτα


Μια γιαουρτόπιτα  που λατρέυουν τα παιδία!


Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο σε υδαρή μορφή (λιωμένο)
  • 500 γρ. φαρίνα
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 γιαούρτι (200 γρ.)
  • 4 αυγά
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
  • χυμό από ένα μανταρίνι, μισό πορτοκάλι, μισό λεμόνι
  • 3 κουταλιές της σούπας κουβερτούρα τριμμένη
  • Άχνη και κουβερτούρα τριμμένη για το ντεκόρ.
  • 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια
Οδηγίες

  1. Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν.
  2. Έπειτα ρίχνουμε το γιαούρτι και στην συνέχεια τα αυγά.
  3. Κρατάμε από το αλεύρι 2-3 κουταλιές και τις ανακατεύουμε με την κουβερτούρα και τους ξηρούς καρπούς.
  4. Προσθέτουμε τους χυμούς και το ξύσμα.
  5. Μετά ρίχνουμε το αλεύρι και στο τέλος την κουβερτούρα με τους ξηρούς καρπούς.
  6. Βάζουμε το μίγμα μας σε καλά βουτυρωμένο ταψί  και ψήνουμε στους 170 βαθμούς, για 40-45 λεπτά.

    Μικρά tips
    Εάν την πασπαλίσουμε την γιαουρτόπιτά μας με άχνη, καλό θα ήταν να έχει κρυώσει το γλυκό μας καλά.


Κρεμμυδόψωμο


Μια συνταγή που έχω λατρέψει.Την φτίαχνω τακτικά σε ατομικά ψωμακία και συνήθως οταν το μενού περιλαμβάνει ψάρι.
Ε'ιναι μια συνταγή απο τις Μαγειρικές διαδρομές.
http://www.mageirikesdiadromes.gr/recipes/kremmydopsomo.html

Υλικά


  • 500 γρ. αλεύρι και λίγο ακόμη για το πλάσιμο
  • 1 κ,γ. αλάτι
  • 180 γρ. γάλα
  • 40 γρ. μαργαρίνη
  • 42 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 1 κ,σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κάρυ (προαιρετικά)
  • 250 γρ. κρεμμύδια σε κύβους κομμένα
  • λίγο βούτυρο ή μπέικον (για να ψηθούν τα κρεμμύδια μέσα)
  • 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα του ψωμιού

    Οδηγίες
    1. Ζεσταίνουμε το γάλα και διαλύουμε μέσα την μαγιά
    2. Μετά ανακατεύουμε όλα τα άλλα υλικά όλα μαζί
    3. Στο τέλος προσθέτουμε και τα κρεμμύδια σε κύβους και ψημμένα μέσα σε λίγο βούτυρο ή μπέικον, αλλά δεν ζυμώνουμε πολύ, για να μην λειώσουν μέσα στην ζύμη μας
    4. Αφήνουμε την ζύμη να ανέβει
    5. Ανάβουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς
    6. Πλάθουμε σε καρβελάκι, το βάζουμε σε μια βουτυρωμένη φόρμα και  αφήνουμε πάλι να ανέβει
    7. Αλείφουμε την φρατζόλα με κρόκο αυγού και ψήνουμε για 60 λεπτά
    8. Φτιάξτε την διπλή δόση γιατί....εξαφανίζεται !!

Μακαρόνια με κιμά





Αγαπημένο πιάτο πολλών.Μακαρόνια με κιμά η «σπαγγέτι μπόλονεζ".


Υλικά


500γρ.κιμας μοσχαρίσιο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
4-5 σπόροι μπαχάρι
8-10 σπόροι πιπέρι, αλάτι
ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές τοματοπολτός
φρέσκια τριμμένη ντομάτα
1 ξύλο κανέλλας
1 δαφνόφυλλο
1 φλιτζανάκι του καφέ κόκκινο κρασί (προαιρετικά)


Οδηγίες

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και αφήνουμε να ζεσταθεί ελαφρώς το λάδι. Έχουμε τρίψει σε μούλτι η έχουμε ψιλοκόψει το κρεμμύδι μας. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και το σοτάρουμε ελαφρώς.
  2. Ύστερα ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να σατιριστεί και αυτός. Στην διάρκεια που σοτάρουμε τον κιμά ρίχνουμε την σκελίδα το σκόρδο ολόκληρη και για αρώματα μπαχάρι, το πιπέρι και το αλάτι.
  3. Αφού έχει σοτιριστεί ο κιμάς και έχει γίνει ψιλά ψιλά κομματάκια, προσθέτουμε το κρασί, την τριμμένη ντομάτα τον τοματοπολτέ και όσο νερό χρειάζεται. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
  4. Στην συνεχεία προσθέτουμε το φύλλο δάφνης και το ξύλο κανέλλας και αφήνουμε άλλα 10 λεπτά περίπου.

Μικρά tips
Βλέπουμε τακτικά την ποσότητα υγρών του φαγητού μας.
Την κανέλλα και τη δάφνη την προσθέτουμε προς το τέλος να μην εξατμιστεί το άρωμα τους από τον πολύ βρασμό.
Την ώρα που βράζουμε τον κιμά ετοιμάζουμε και το σπαγγέτι μας.Σερβίρουμε συνοδεία με ξηρό τυρί τύπου κεφαλοτύρι, παρμεζάνα κτλ.

Τονοσαλάτα


Εύκολη και νόστιμη!Είναι από μόνη της ένας μέζες !

Υλικά


2 κουτιά τόνο
1 κρεμμύδι μέτριο
μαϊντανός
5-6 κουταλιές μαγιονέζα
κάπαρη (προαιρετικά)


Οδηγίες

  1. Στραγγίζουμε καλά τον τόνο από το λάδι ή το νερό
  2. Τον βάζουμε σε ένα μπωλ και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι
  3. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και την κάπαρη εάν θέλουμε
  4. Ανακατεύουμε καλά
  5. Έπειτα βάζουμε και την μισή ποσότητα της μαγιονέζας και ανακατεύουμε
  6. Τέλος προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαγιονέζα.

Μικρά tips
Αν θέλουμε μπορούμε να τρίψουμε το κρεμμύδι στο μούλτι ή στον τρίφτη.
Πρέπει όμως να το στραγγίξουμε καλά ώστε να βγάλει όλα τα υγρά του.
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως γέμιση σάντουιτς με την προσθήκη μαρουλιού.