Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Στραπατσάδα του "έταιρου"



Μέρες τώρα δεν έχω καθόλου την διάθεση να κάνω ανάρτηση.Η απογοήτευση μου για τα γεγονότα χτύπησε κόκκινο.Όχι πως δεν μαγείρευα...αλλά πως να κάνεις ανάρτηση με φαγητά όταν γίνονται όλα αυτά γύρω σου.Τέλος πάντων ...όπως λέω συνήθως "η ζωή συνεχίζετε" και συνεχίζω και εγώ με νέα ανάρτηση.
Καλοκαίρι γαρ και τα λαδερά δίνουν και κλέβουν την παράσταση.Μέσα λοιπόν στα λαχανικά του καλοκαιριού την πρώτη θέση στην καρδία μου έχει η ντομάτα.
Στα χέρια μου έφτασε μια μεγάλη ποσότητα από ντομάτες εκτός από να τις αποθηκεύσω για να έχω φρέσκια τον χειμώνα η πιο νόστιμη αρχικά λύση ήταν μια στραπατσάδα.
Τα υλικά δεν είναι όπως έμαθε να την φτιάχνω από την μαμά μου,αλλά επιλογή του "εταιρου μου ήμισυ"

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Σπετζοφάι παραδοσιακό



Καλοκαιράκι,ήλιος θάλασσα,παρέες και μπυρίτσες.
Ένας διαχρονικός,γρήγορος και απολαυστικός μεζές για ξαφνικούς επισκέπτες και όχι μόνο.
Το Σπετζοφάι χαρακτηρίζεται και Πηλειορίτικο  αφού στο Πήλιο λένε Σπέντζα την πιπεριά.
Ας δούμε τα  υλικά.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Κεφτεδάκια τα "εκδρομικά"



Φτιάχνοντας αυτά τα κεφτεδέκια πέρασαν από το μυαλό μου εικόνες του παρελθόντος.
Την μαμά να ξυπνάει πρωί πρωί και να τηγανίζει τα κεφτεδάκια γιατί θα πηγαίναμε εκδρομή.
Εμείς να ξυπνάμε από τις μυρωδιές...Έτσι ονόμασα τα κεφτεδάκια αυτά εκδρομικά.Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να φάμε και άλλες ώρες.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Μάφινς με σοκολάτα και κεράσι


Έψαχνα διακαώς να βρω μια συνταγή για μάφινς  ξεχωριστά....
Η αναζήτηση δεν κράτησε πολύ γιατί έπεσα πάνω στα muffins με σταγόνες σοκολάτας
Τα υλικά τα είχα εκτός από τις σταγόνες.Η ιδέα με το κεράσι μου άρεσε πολύ.
Προσάρμοσα λίγο τα υλικά και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.

Υλικά
250 γρ φρέσκο βούτυρο(από αυτό που μοσχοβολά)
2 κούπες ζάχαρη
3 αυγά
500 γρ αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
150 γρ νιφάδες σοκολάτας
1 κούπα γάλα
150 γρ φουντούκια χοντροκομμένα
1 κουτ.σούπας αμαρέτο η μπέιλις
30-40 κεράσια από γλυκό του κουταλιού

Οδηγίες

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Κόλυβα



Κατά το φετινό ημερολόγιο σήμερα έχουμε Πεντηκοστή.Χτες ήταν ψυχοσάββατο και συνάμα έκλεισε ένας χρόνος από τότε που "χάσαμε " ένα αγαπημένο πρόσωπο.
Τα κόλυβα του μνημοσύνου τα έφτιαξα εγώ.
Ας δούμε τα υλικά

Υλικά
1 κιλό στάρι
150 γρ καρύδια
200 γρ σουσάμι
350 γρ αμύγδαλα
400 γρ φουντούκια
250 γρ.σταφίδες
2-3 βανίλιες
2-3 ρόδια
μισό ματσάκι μαιτανό ψιλοκομμένο
2,5 κουταλιές της σούπας κανέλα
1,5 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1-2 κούπες φρυγανιά τριμμένη

Για την διακόσμηση
500 γρ άχνη
κουφετάκια ασημένια

Οδηγίες
Η διαδικασία ξεκινάει από την προηγούμενη μέρα.Καθαρίζουμε και πλένουμε το στάρι.
Σε μια κατσαρόλα  το βάζουμε να βράσει με νερό και 1-2 κουτ.γλυκού αλάτι για ένα τέταρτο από την στιγμή του βρασμού.Σουρώνουμε σε στραγγιστήρι και ξεπλένουμε το στάρι.Ρίχουμε ξανά στην κατσαρόλα προσθέτοντας αρκετό νερό και το βάζουμε να ξαναβράσει.Μόλις πάρει βράση σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε για μια ώρα την κατσαρόλα μας σκεπασμένη.Αν είναι χειμώνας μπορούμε να βάλουμε την κατσαρόλα μέσα σε μια κουβέρτα.
Όταν το στάρι φουσκώσει το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε.Σε μια μεγάλη επιφάνεια βάζουμε ένα σεντόνι η ένα τραπεζομάντηλο μετά χαρτί κουζίνας και απλώνουμε πάνω το στάρι .

Σκεπάζουμε με το χαρτί κουζίνας και το υπόλοιπο μέρος από το σεντόνι και το αφήνουμε να στεγνώσει για 2-4 ώρες.(εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες)
Έχουμε χοντροκόψει τους ξηρούς καρπούς και σε ένα ταψί με λαδόκολλα τους απλώνουμε (εκτός από το καρύδι) Ψήνουμε τους ξηρούς καρπούς για 30-40 λεπτά στον φούρνο στους 100 βαθμούς.Το ίδιο κάνουμε και με το σουσάμι.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε το σουσάμι ,τις σταφίδες,τους ξηρούς καρπούς όλους  και ρίχνουμε την κανέλα,το γαρύφαλλο και την βανίλια.Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε καλά σκεπασμένα μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Όταν στεγνώσει το στάρι το βάζουμε σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Φροντίστε 2-3 ώρες πριν το μνημόσυνο να αναμίξετε όλα τα υλικά σας.
Βάζετε σε βαθιά λεκάνη το στάρι ,τους αρωματισμένους ξηρούς καρπούς, το ρόδι,1 κούπα φρυγανιά,και τον ψιλοκομμένο μαιτανό.Ανακατέψτε καλά.Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε για να μεταφέρετε τα κόλυβα ,βάλτε από κάτω λαδόκολλα και δαντέλα χάρτινη  αν έχετε.

Ρίξτε όλα τα ανακατεμένα υλικά μέσα.ρίξτε από πάνω άλλη μια κούπα φρυγανιά με τέτοια τρόπο ώστε να καλύψει την επιφάνεια.Στην συνέχεια με την βοήθεια λεπτής σίτας  ρίχνω την άχνη μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.Με την βοήθεια μιας λαδόκολλας στρώνω την άχνη και ξανά πασπαλίζω όπου χρειάζεται .(επαναλαμβάνοντας  την διαδικασία με την λαδόκολλα)

Τώρα ήρθε η ώρα της διακόσμησης με τα ασημένια κουφέτα..Εκεί επιστρατεύστε την φαντασία και το ταλέντο σας (εγώ είμαι γνωστή ζεβροχέρα και έτσι έκανα λίγα πράγματα)

Έτοιμος λοιπόν ο δίσκος με τα κόλυβα στην μνήμη όσων αγαπήσαμε και έχουν φύγει από την ζωή.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Αρνάκι με σόγια σος και μέντα


Σας έχει τύχει ποτέ να είναι σκληρά τα παϊδάκια στα κάρβουνα;Ε λοιπόν εμένα μου έτυχε.
Από το ίδιο κρέας είχα περίσσευμα (αμαγείρευτο).Τώρα ,σκέφτηκα,αν το κάνουμε στα κάρβουνα δεν θα τρώγεται.Σκέφτηκα μία άλλη εναλλακτική που βγήκε ένα θεσπέσιο και αρωματικό πιάτο.
Ας δούμε όμως τα υλικά.

Υλικά
1-1,2 αρνί (παιδάκια και παιδάκι από το μπούτι)
1 κούπα σόγια σος
2 κουταλιές βαλσάμικο
ελαιόλαδο
4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
αλάτι
πιπέρι
4 -5 κλωναράκια φρέσκια μέντα

Οδηγίες
Από το βράδυ βάζουμε σε σκεύος που σκεπάζεται λίγο ελαιόλαδο,την σόγια σος,το βαλσάμικο ,την μέντα ανακατεύουμε ελαφρώς και τοποθετούμε στην μαρινάδα το κρέας.Ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε το σκεύος.Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το μαγειρέψουμε.
Σε βαθύ μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι μας και σοτάρουμε ελαφρώς το σκόρδο στην συνέχεια βάζουμε το κρέας χωρίς την μαρινάδα.Το σοτάρουμε καλά. Ρίχνουμε την μαρινάδα και το αφήνουμε να βράσει 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.Προσθέτουμε λίγο νερό αλάτι πιπέρι και το αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά.Φροντίζουμε να έχει πιει το ζουμί του και να μείνει με το λάδι.Το φαγητό μας είναι έτοιμο.Ταιριάζει εξαιρετικά να το συνοδεύσετε με   Ρύζι
Μικρά tips
Αν θέλετε αφαιρέστε την μέντα στο μαγείρεμα.Αντί για μέντα μπορείτε να βάλετε εστραγκόν η θυμάρι

Καλή επιτυχία!