Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΑΚΙΑ




Μία καταπληκτική ζύμη από την φίλη μου Γιάννα.
Ιδανική για αλμυρά πιτάκια άξια να σταθούν σε επίσημο γεύμα αλλά και μπουφέ.Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα ενδοιασμό να τα απολαμβάνω τακτικά.Γιάννα μου ευχαριστώ για την συνταγή σου.
Η ζύμη δε "δεν υπάρχει"

Υλικά
Για την ζύμη:
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κ.γ. ξηρή μαγιά
3 κ.σ. λάδι
Λίγο αλάτι
Για την γέμιση:
1/2 κιλό φέτα λυωμένη με το πηρούνι
1 αυγό – 3 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. μουστάρδα ή ψιλοκομένο άνιθο
πιπέρι.
Οδηγίες
Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ρίχνετε και την μαγιά. Προσθέτετε το βούτυρο σε κομματάκια και το λάδι.Τρίβετε με τα χέρια μέχρι να ανακατευτεί το αλεύρι με το βούτυρο και να γίνει σαν τραχανάς το μίγμα. Ρίχνετε λίγο λίγο χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να έχετε μια απαλή ζύμη όχι πολύ σφιχτή.
 Αφήνετε για 25-30 λεπτά να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πετσέτα σε μπώλ αλευρωμένο.
Ζυμώνετε ελαφρά και κόβετε μπαλίτσες όσο ένα μικρό αυγό, ανοίγετε με τον πλάστη σε στρογγυλά λεπτά φυλλαράκια και τα γεμίζετε με 1 κ.γ. γέμιση τυριού. 
Ψήνετε στους 190 β. για 30-35 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
Με την ίδια ζύμη μπορείτε να φτιάξετε σπανακοπιτάκια ή λουκανικοπιτάκια.

Καλή Επιτυχία!

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Εκμέκ κανταΐφι της Ιωάννας



Το ότι είμαι γλυκατζού νομίζω ότι το έχετε καταλάβει.Οι οικείοι μου το ξέρουν καλά και οι φίλοι μου όταν θέλουν να με ισοπεδώσουν  μου μιλάνε για γλυκά. Η Ιωάννα ξέροντας το ελάττωμα μου, μου έστειλε φωτογραφίες και την συνταγή της όχι μόνο για να το φτιάξω αλλά και να το μοιραστώ μαζί σας . Ιωάννα μου σε ευχαριστώ πολύ για την συνταγή σου!

Υλικά
1/ 2 κιλό κανταΐφι
¾ του φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο

Για το σιρόπι
1 ½  φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
Μερικές σταγόνες λεμονιού και λίγη φλούδα από λεμόνι.

Για την κρέμα
12 κουταλιές της σούπας κοφτές  άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλιας
5 φλιτζάνια κρύο γάλα
1 βανίλια
¾ του φλιτζανιού ζάχαρη
Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Για το γαρνίρισμα 
500γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένη με άχνη η σαντιγί που παρασκευάζουμε με γάλα
κερασάκια 
φιστίκι ψιλοκομμένο
.
Οδηγίες
Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί 32Χ23 εκ. και αφού έχουμε καλά αφρατέψει το κανταΐφι το βάζουμε στο ταψί μας, και το περιχύνουμε με το βούτυρο. Το ψήνουμε 20-25 λεπτά σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι (να είναι χλιαρό) και το περιχύνουμε σιγά-σιγά.
Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε την κρέμα, ρίχνουμε το γάλα την ζάχαρη το άνθος αραβοσίτου την μαστίχα και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει. Μόλις την κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε  τις 2 κουταλιές βούτυρο και
ανακατεύουμε πάλι. Την αφήνουμε να κρυώσει βάζοντας μια μεμβράνη για να μην γίνει κρούστα. Στρώνουμε την κρέμα πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι και τοποθετούμε το γλυκό μας μερικές ώρες στο ψυγείο. Το γαρνίρουμε με κρέμα σαντιγί κερασάκια και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

                                                                  
                                                             Καλή Επιτυχία!

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ζαχαρόπαστα


Ένας τρόπος να "σκεπάσουμε" η να διακοσμήσουμε μια τούρτα είναι και η ζαχαρόπαστα.
Σαφώς διαφορετική η όψη της τούρτας.Επίσης με την ζαχαρόπαστα μπορούμε να διακοσμήσουμε τούρτες η cup cakes.
Η συνταγή η αρχική είναι από τις Συνταγές της παρέας.
Διαμόρφωσα λίγο την συνταγή παραλείποντας την γλυκερίνη που την θεωρώ βλαβερή προς βρώση.

Υλικά

1 κιλό άχνη
2 φακελάκια ζελατίνη(φύλλα)
1/2 κούπα γλυκόζη
1/4 νεροπότηρο νερό
4-5 βανίλιες

Οδηγίες
Βάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό να μαλακώσουν για 3-5 λεπτά.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό την γλυκόζη την ζελατίνη που έχουμε βγάλει από το νερό και τα ανακατεύουμε όλα μέχρι να πάρουν βράση και να λιώσουν τα φύλλα ζελατίνης.
Σε ένα μπώλ βάζουμε την μισή άχνη και ανοίγουμε μια λακκούβα.

Την άχνη καλό θα είναι να την έχουμε αρωματίσει με τις βανίλιες.Ρίχνουμε μέσα το υγρό μείγμα και ανακατεύουμε με κουτάλι αρχικά να μην καούμε.

Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά την άχνη ζυμώνοντας με το χέρι  μέχρι να έχουμε ένα λευκό και ελαστικό ζυμάρι από ζάχαρη.Η ζαχαρόπαστα μας είναι έτοιμη προς χρήση.Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής και να δώσουμε ότι χρώμα θέλουμε στην ζαχαρόπαστα μας.Αν πάλι δεν την χρησιμοποιήσουμε όλη μπορούμε να την τυλίξουμε καλά με ζελατίνη.Διατηρήτε μαλακή και ελαστική για αρκετό καιρό στο ντουλάπι μας. Όταν είναι να ανοίξουμε φύλλο για να διακοσμήσουμε βάζουμε άχνη στην επιφάνεια που θα ανοίξουμε φύλλο ζαχαρόπαστας.

Όπως ακριβώς και με το φύλλο για πίτα.
Καλή επιτυχία.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Τα τσουρέκια της Μάρας


Μυρωδιές από το παρελθόν,μυρωδιές που έχουν μείνει αναλλοίωτες μέσα στην ψυχή μου .Βλέπετε τα τσουρέκια για τον πατέρα μου ήταν καθημερινή υπόθεση.Ένεκα επαγγέλματος.Είναι αυτό που λέμε "ζαχαροπλάστης ήταν ο πατέρας σου".Ναι ήταν και μάλιστα Σαλονικιός,από τους παλιούς.
Η συνταγή είναι αφιερωμένη στην μνήμη του .Είμαι υποχρεωμένη να το κάνω γιατί μου έμαθε όλες τις τεχνικές και  φιλοσοφία των καλών υλικών.
Τα τσουρέκια μου είναι "τσουπωτά και σχοινιασμένα".Πάμε για την συνταγή. 

Υλικά

2 1/2 κιλά αλεύρι δυνατό
160γρ νωπή μαγιά η 6 φακελάκια ξηρή
2,5 κούπες ζάχαρη
300 γρ βούτυρο λιωμένο
2 κούπες γάλα ζεστό
6 αυγά
λίγο αλάτι
1 κουτ.γλυκού μαχλέπι
1/2 κουτ.γλυκού κακουλέ
ξύσμα πορτοκαλιού
κρόκους αυγού για το άλειμμα

Οδηγίες
Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά με λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Το αφήνουμε να φουσκώσει για 30-40 λεπτά.
Στην λεκάνη όπου θα ζυμώσουμε βάζουμε την ζάχαρη με την ανακατεύουμε με το  ζεστό γάλα.βάζουμε λίγο αλεύρι τα μυρωδικά ,το αλάτι.Ρίχνουμε και το χυλό που έχει φουσκώσει .Ανακατεύουμε λίγο και συνεχίζουμε με τα αυγά.Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε .Καλό θα είναι να μην ρίξουμε όλο το αλεύρι.Έπειτα αφού ζυμώσουμε ρίχνουμε το ζεστό βούτυρο και "διπλώνουμε" την ζύμη μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο.και να έχουμε  μια ελαστική ζύμη.Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι.Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.Η διαδικασία του φουσκώματος μπορεί να γίνει στον φούρνο που τον έχουμε στους 30 βαθμούς η με την παλιά και για μένα καλύτερη μέθοδο της κουβέρτας.


Εγώ χρειάστηκα 1,5 ώρα .
Μετά δίνουμε μια μπουνιά στο κέντρο της ζύμης να κατέβει και κόβουμε με μαχαίρι η ψαλίδι και δίνουμε σχήμα στην ζύμη.

Φτιάχνουμε κορδόνια και πλέκουμε τα τσουρέκια..Έφτιαξα με 3-4 και 6 πλεξούδες.

Σας δίνω και βίντεο με τις 6 πλεξούδες.

Αφού είναι έτοιμα τα τσουρέκια και πλασμένα σκεπάζουμε με καθαρό πανί και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.Στην συνέχεια τα αλείφουμε με κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγο νερό.Αν θέλουμε μπορούμε να τα αλείψουμε με γάλα.

Τα ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
Καλή επιτυχία!

Αυτό είναι το τσουρέκι με τις 6 πλεξούδες,τσουπωτό ,τσουπωτό.









 







Τα πασχαλινά κουλούρια που έφτιαξε η Φωτεινή(η δεύτερη μου κόρη)


















Και οι λαμπάδες μας!
Την μια την έφτιαξε η Φωτεινή.


                           Την άλλη το "πυθαράκι" στο σχολείο του με τις υπέροχες δασκάλες του.



Τέλος μία μικρή παρουσίαση τα φετινά πασχαλινά αυγά βαμμένα με κρεμμυδότσουφλα,κόκκινο λάχανο,χαμομήλι και σαφράν.

                                              Από βάθη καρδιάς Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Καρυδόπιτα πετυχημένη




Μία καρυδόπιτα εύκολη γρήγορη και επιτυχημένη.Διαφορετική αφού έχει λίγα αυγά και δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα.Μια γρήγορη λύση και σίγουρη  για τραπέζι αφού μπορεί να σερβιριστεί μόνης η μαζί με παγωτό.

Υλικά
450γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γρ ζάχαρη
350 γρ γάλα(ζεστό)
400 γρ καρυδόψυχα αλεσμένη
μία πρέζα αλάτι
250γρ.βούτυρο
1 1/2 κουτ.σούπας μπέικιν πάουντερ
1κουτ.γλυκού κοφτό σόδα
6-7 κουτ.σούπας κακάο
4 αυγά χτυπημένα

Σιρόπι
600 γρ ζάχαρη
300 γρ νερό
1 ξύλο κανέλα
5-6 γαρύφαλλα
λίγο χυμό λεμόνι

Οδηγίες

Ξεκινάμε την διαδικασία από το σιρόπι.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά.Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Σε μία λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι ,το κακάο και τα υπόλοιπα στέρεα υλικά.Τέλος ρίχνουμε και την καρυδόψυχα.
Συνεχίζουμε βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή φωτιά (να μην είναι καυτό) στο πυρέξ όπου θα ψήσουμε το γλυκό.Έτσι επιτυγχάνουμε και το βουτύρωμα  του σκεύους.
Σε ένα βαθύ μπολ  βάζουμε την ζάχαρη και το γάλα και ανακατεύουμε λίγο.Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε λίγο.Συνεχίζουμε με τα στέρεα υλικά και στο τέλος τα αυγά τα οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρώς.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
Όταν ψηθεί το γλυκό μας το κόβουμε και το περιχύνουμε με κρύο σιρόπι.
Τέλος αν θέλουμε βάζουμε πάνω από κάθε κομμάτι ένα λίγο καρύδι.


Μικρά tips
Καλό θα είναι το σκεύος που θα ψήσουμε το γλυκό μας να είναι διάφανο για να δούμε εάν έχει ψηθεί καλά από κάτω.Όταν το γλυκό έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του πυρέξ είναι έτοιμο.
Αντί για κακάο μπορούμε να βάλουμε 100 γρ. τριμμένης κουβερτούρας.Και σε αυτή την περίπτωση ανακατεμένη με το αλεύρι.Τέλος όλη η διαδικασία δεν χρειάζεται μίξερ αλλά ανακάτεμα με μία κουτάλα.
Καλή επιτυχία!

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Σουπιές με άγρια χόρτα και μάραθο




Μια πολύ υγιεινή,νηστίσιμη και νόστιμη συνταγή από την φίλη μου την Γιάννα.
Σε ευχαριστώ καρντιά μου!
Υλικά
1 κιλό καθαρισμένες σουπιές και πλυμένες
1 κιλό άγρια χόρτα (ραδίκια, λάπατα, παπαρούνες)
½ κιλό καθαρισμένο σπανάκι  τρυφερό
1 φλ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φλ. χυμό ντομάτας
1κ.γ. πελτέ
3-4 λιαστές ντομάτες (προαιρετικά)
Από μισό ματσάκι άνιθο και μάραθο
5 ολόκληρα μπαχάρια – ¼ κ.γ. κίμινο σκόνη
 πιπέρι- ελάχιστο αλάτι

Οδηγίες
Καθαρίζετε τις σουπιές από το μελάνι τους και αφαιρείτε την πέτσα τους. Κόβετε σε κομμάτια μέτρια τις πλένετε να φύγει εντελώς το μελάνι, και αφήνετε να στραγγίσουν καλά.
Πλένετε και στραγγίζετε τα χόρτα και το σπανάκι. Τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με νερό αλατισμένο  που βράζει και τα αφήνετε 3-4 λεπτά. Στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.
Σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα, σωτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, και μόλις γυαλίσει  προσθέτετε τις σουπιές, τον άνιθο και τον μάραθο και συνεχίζετε το σωτάρισμα μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι σουπιές.
Προσθέτετε το χυμό ντομάτας  που έχετε διαλύσει και τον πελτέ, τις λιαστές ντομάτες  τα μπαχαρικά, πιπέρι και ελάχιστο αλάτι, και τόσο ζεστό νερό όσο να σκεπαστούν σχεδόν οι σουπιές.
Βράζετε μέχρι να βράσουν  σχεδόν και μαλακώσουν οι σουπιές. Αφαιρείτε τις σουπιές με τρυπητή κουτάλα και στη σάλτσα ρίχνετε τα χόρτα με το σπανάκι, και από πάνω βάζετε πάλι τις σουπιές. Συμπληρώνετε με ζεστό νερό αν χρειαστεί, γιατί τα χόρτα θα βγάλουν ζουμί και βράζετε χωρίς να ανακατεύετε το φαγητό. Μόλις βράσουν τα χόρτα και  μείνει σχεδόν με το λάδι του το φαγητό είναι έτοιμο. Πασπαλίζετε όσο είναι καυτό με μπόλικο ψιλοκομμένο επιπλέον άνιθο για άρωμα και σερβίρετε το φαγητό χλιαρό.

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Βενιζελικά τα ιστορικά


Υπέροχα κεράσματα με ιστορία!Λέγεται ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν επισκέφτηκε την Λήμνο δοκίμασε αυτά τα γλυκά και του άρεσαν πολύ.Έτσι δώσανε το όνομα του στα κεράσματα αυτά.
Ας δούμε όμως τα υλικά

Υλικά
500 γρ αμύγδαλα χοντροκομμένα(με την φλούδα)
200 γρ.σιρόπι πηχτό
200 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
2 κουτ.σούπας κακάο
1 ποτήρι του κρασιού λικέρ κουαντρό (εγώ έβαλα κονιάκ)

Για το γλάσο
500-700 γρ βανίλια γλυκό(γνωστό και ως υποβρύχιο)
κονιάκ για το βρέξιμο των χεριών

 Οδηγίες
Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο multi προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη(να το "ακούμε" στην μάσηση)
Βάζουμε τα αμύγδαλα σε βαθύ μπώλ και βάζουμε την κουβερτούρα και το κακάο.Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το λικέρ.Το κουαντρό έχει ιδιαίτερη γεύση.Προτίμησα το κονιάκ σαν εναλλακτική.
Έπειτα ξεκινάμε το ανακάτεμα προσθέτοντας σταδιακά το σιρόπι.Όταν αυτά ομογενοποιήθουν  βρέχουμε τα χέρια μας με το κονιάκ και πλάθουμε μικρές μπάλες στο μέγεθος καρυδιού.Αφήνουμε περίπου μια μέρα να τραβήξουν  η τα φτιάχνουμε το βράδυ και το πρωί τα γλασάρουμε.


Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την βανίλια και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει ανακατεύοντας.Προσοχή  όταν αρχίσει να βγάζει αφρούς υπάρχει κίνδυνος να κάψουμε την βανίλια.Μόλις λιώσει η βανίλια με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε ένα ένα τα γλυκάκια μας να τυλιχθούν στο γλάσο και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.Τα βάζουμε σε ειδικά χαρτάκια και είναι έτοιμα για κέρασμα.

Μικρά tips
Προτιμώ το κονιάκ από κουαντρό γιατί έχει ουδέτερη γεύση.Μπορείτε να βάλετε μισή ποσότητα κονιάκ και κάποιο άλλο λικέρ της προτιμήσεως σας και να δώσετε το άρωμα που θέλετε.
Με το γλάσο που έμεινε στην κατσαρολίτσα  πρόσθεσα  100 γρ κουβερτούρα 1 κουτ.γλυκού βούτυρο και 1 κουτ.της σούπας μέλι και έκανα λίγο γλάσο σοκολάτας.Και αυτά έγιναν εξαιρετικά.

Το σιρόπι που χρησιμοποίησα ήταν από γλυκό του κουταλιού κεράσι.Έτσι είχα την ανάλογη πηκτικότητα που ήθελα.
Τέλος χρειάζεται υπομονή στο να "στεγνώσουν" τα γλυκάκια μας πριν το γλασάρισμα.
Αν θέλουμε μετά με το πηρούνι ρίχνουμε γραμμούλες γλάσο για διακόσμηση
Καλή επιτυχία!