Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010
Ω...έλατοοοο..
Παραμονή Χριστουγέννων και με τις ευχές μου σας προσφέρω με αγάπη το σοκολατένιο μου δεντράκι!
Χρόνια πολλά,υγεία,αγάπη,συμπόνοια σε ασθενείς και λιγότερο ισχυρούς,φιλία,δημιουργικότητα και μια αγκαλιά σε όσους αγαπάτε!
Υλικά
Λιωμένη κουβερτούρα 400-600 γρ
λαδόκολλα
υπομονή
πολύ ελεύθερο χώρο
Αν έχετε μικρά παιδιά μια κούπα καφέ
Για την διακόσμηση
ινδική καρύδα χρωματισμένη με πράσινο
λευκή κουβερτούρα(λίγη)
άχνη αν θέλουμε αντί λευκής κουβερτούρας.
Οδηγίες
Καθαρίστε πάγκους,τραπέζι και επίπεδες επιφάνειες από ότι έχει επάνω.
Βάλτε τα παιδιά για ύπνο η ας στείλτε τα στην μαμά σας.
Φτιάξτε μια κούπα (μεγάλη κατά προτίμηση )καφέ.
Λιώστε την κουβερτούρα.Στρώστε τις λαδόκολλες και αρχίστε να φτιάχνετε Χ με την κουβερτούρα.
Στην αρχή μεγαλά και πιο μικρά και πιό μικρά.Πιείτε λίγο καφέ όσο περιμένετε.
έχετε λίγη κουβερτούρα χλιαρή.Όταν στερεοποιηθούν τα Χ σας αρχίστε να σχηματίζετε το έλατο.Μην βιαστείτε σιγά σιγά.
Όταν τελειώσετε διακοσμήστε όπως θέλετε.
Και του χρόνου !
Μικρά tips
Θυμηθείτε αυτό που είπα για τον καφέ και τα παιδιά...εγώ τα είχα δίπλα μου.
Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010
Γλυκοκάλαντα
Έτσι λέει το τραγούδι...σχεδόν κάθε χρόνο μαζί με τα λεφτά που δίνω προσφέρω και ένα γλυκοκάλαντο.
Υλικά
υλικά για ένα κείκ που σας αρέσει
γλάσο άχνης
λιωμένη κουβερτούρα
τρούφα χρωματιστή
και ότι άλλο θέλετε για διακόσμηση
Οδηγίες
Φτιάξτε το κείκ και βάλε το σε μικρά φορμάκια.
Ψήστε το
Μαζί με την διακόσμηση πασπαλίστε και αγάπη.Αν σας πέσει παραπάνω μην τρομάξετε θα γίνουν πεντανόστιμα.
Όταν σας χτυπήσουν την πόρτα για τα κάλαντα μαζί προσφέρετε και χαρτοπετσέτες.Τα μπομπιράκια λερώνονται και οι μανούλες φωνάζουν.
Μικρά tips
Καλού κακού για τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς φτιάξτε διπλή δόση.Το νέο θα διαδοθεί.
Καλά Χριστούγεννα!
Μελόπιτα της Γιωργίας
Ένα γλυκό που το συνηθίζουν πολύ στην Γερμανία.
Καιρός να την δοκιμάσουμε και εμείς.Η συνταγή είναι της φίλης Georgia Weismuller.
Γεωργία σε ευχαριστώ και καλές γιορτές!!!
Υλικά
350 γρ αλεύρι
300 γρ ζάχαρη
100 γρ αλεσμένο φουντούκι
3 κουταλάκια lebkuchen(μίγμα διαφόρων μπαχαρικών όπως γαρύφαλλο,μοσχοκάρυδο,κανέλα,κόλιανδρο,γλυκάνισο,και κόντιτα)
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλιά κακάο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
4 αυγά
1/4 του λίτρου γάλα
2 κουταλιές μέλι
150γρ λιωμένο βούτυρο
Οδηγίες
Βάζουμε σε μία λεκάνη όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε.Αν θέλουμε μπορούμε να πολτοποιήσουμε τα κόντιτα.
Συνεχίζουμε την διαδικασία προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύοντας με το μίξερ.
Σε ταψί φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα βάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στούς 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Μικρά tips.
Αν θέλουμε γαρνίρουμε με γλάσο σοκολάτας η άχνη.
Αρνάκι τυλιχτό
Ένα πιάτο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ξεχωριστό!
Ικανό να μας βγάλει ασπροπρόσωπους και σε επίσημο γεύμα.Απλό και πάνω από όλα νόστιμο.
Υλικά
1 μπούτι αρνίσιο 2-3 κιλά
αμπελόφυλλα
σκελίδες σκόρδο
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
λαδόκολλα
Οδηγίες
Στρώνουμε σε μία λαμαρίνα του φούρνου την λαδόκολλα(να είναι μεγάλη γιατί θα τυλίξουμε με αυτήν το μπούτι).
Πλένουμε το κρέας και με ένα μυτερό και κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες.Βουτάμε τις καθαρισμένες σκελίδες στο αλατοπίπερο και τις βάζουμε μέσα στις τρύπες που ανοίξαμε στο κρέας.
Στην συνέχεια στρώνουμε λίγα αμπελόφυλλα πάνω στην λαδόκολλα,τόσα ώστε να καλύπτουν την μια επιφάνεια του κρέατος.
Έπειτα καλύπτουμε και το υπόλοιπο κρέας με αμπελόφυλλα.
Μετά ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και κλείνουμε καλά την λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 2-3 ώρες στους 200 βαθμούς.Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσο ζυγίζει το κρέας.
Μικρά tips
Όσα πιο αργά ψηθεί το κρέας τόσο καλύτερο θα είναι.Οι ποσότητες σκόρδου και αλατοπίπερου είναι κατά βούληση.Καλό θα είναι να μην βάλουμε πολύ αλάτι.
Πρός το τέλος για να ξεροψηθεί λίγο ανοίγουμε την λαδόκολλα και αφήνουμε 5-10 λεπτά.
Προσοχή τα αμπελόφυλλα καίγονται εύκολα.
Καλή επιτυχία!!!
Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010
Κιμαδόπιτα
Η κιμαδόπιτα αυτή έχει υποστεί πολλές παραλλαγές .Η αρχική είναι της μαμάς μου αλλά κάτι λίγο η αλλαγή του φύλλου κάτι μερικές παραμβάσεις στην γέμιση αλλάζει.
Το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο,το άρωμα ξεχωριστό και η εμφάνιση κλέβει τις παραστάσεις.
Υλικά
2 φύλλα σφολιάτας
500γρ κιμάς μοσχαρίσιος
2-3 κρεμμύδια μεγάλα
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 πιπεριά πράσινη,1 κόκκινη και 1 πορτοκαλί η κίτρινη
μπαχάρι σε κόκκους
πιπέρι
1 αυγό
λίγο αλάτι
1 φλυτζάνι κεφαλοτύρι
1 αυγό για την επάλειψη του φύλλου
Οδηγίες
1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι ,το ελαιόλαδο ,το σκόρδο,το μπαχάρι,τις πιπεριές να σωταριστούν.
2. Πριν ρίξουμε τον κιμά αφαιρούμε τους κόκκους απο το μπαχάρι.
3. Ρίχνουμε τον κιμά και σωτάρουμε
4. Επειτα προσθέτουμε το πιπέρι και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά ή ώσπου να πιεί το ζουμί του. Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.
5. Οταν κρυώσει βάζουμε το αυγό χτυπημένο,το κεφαλοτύρι και λίγο αλάτι αν χρειάζεται.
6. Σε ένα ταψί φούρνου στρώνουμε μια λαδόκολλα και τοποθετούμε το φύλλο σφολιάτας
7. Ρίχνουμε το μισό μίγμα του κιμά μέσα και ακολουθούμε την διαδικασία τυλίγματος όπως Ζαμπονοτυρόπιτα πλεκτή.
8. Στο άλλο φύλλο βάζουμε το υπόλοιπο μίγμα.
9. Αλείφουμε τα φύλλα μας με αυγό και ψήνουμε στους 160-180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.
Μι
Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και πράσινη ελιά κομμένη σε φετούλες.
Επίσης μπορούμε να τυλίξουμε το φύλλο μας ρολό.
Καλή Επιτύχια!
Επίσης μπορούμε να τυλίξουμε το φύλλο μας ρολό.
Καλή Επιτύχια!
Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010
Ζαμπονοτυρόπιτα "πλεκτή"
Μια ζαμπονοτυρόπιτα που η τεχνική της είναι άνω των 40 ετών.
Ο πατέρας μου την έφτιαχνε με φύλλο άλλο.Αυτό που βάζουν στην μπουγάτσα οι Θεσσαλονικείς.
Η γέμιση ήταν διαφορετική.Η παραλλαγή με τα υλικά είναι δική μου έμπνευση.
Με ότι γέμιση και αν την φτιάξετε το αποτέλεσμα σαν εμφάνιση θα είναι το ίδιο.
Υλικά για δύο ρολά
§ 2 φύλλα σφολιάτας
§ 15 φέτες γκούντα
§ 10 φέτες μπέικον
§ 10 φέτες ζαμπόν
§ 200 γρ. κρέμα γάλακτος
§ 1 αυγό
Οδηγίες
Κόβουμε το μπέικον ,το ζαμπόν και το τυρίσε μικρούς κύβους, σε ένα μπωλ
Έπειτα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το μισό αυγό αφού το έχουμε ελαφρώς χτυπήσει.
Βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου να δέσουν τα υλικά.
Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί και βάζουμε το πρώτο φύλλο σφολιάτας επάνω, ρίχνουμε στην μέση το μισό μίγμα, αρχίζουμε και κόβουμε το φύλλο σφολιάτας σε 8-10 λωρίδες δεξιά και αριστερά από το μίγμα.
Έπειτα αρχίζουμε και πλέκουμε τις λωρίδες όπως στην φωτογραφία
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και το υπόλοιπο μίγμα.
Τέλος αλείφουμε με το υπόλοιπο αυγό τα πλεκτά μας φύλλα.
Ψήνουμε στους 160 -180 για 40 -50 λεπτά
Όταν ψηθεί η πίτα μας, καλό θα ήταν να την αφήσουμε περίπου 10 λεπτά στο ταψί, πριν την μεταφέρουμε στην πιατέλα.
Τέλος την σερβίρουμε άκοπη στο τραπέζι και κερδίζουμε τις εντυπώσεις.
Καλή επιτυχία!
Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010
Μαγειρεύοντας στολίδια
Αυτές τις μέρες εκτός από τις μαγειρικές μας δεξιότητες,αναδύεται από μέσα μας και ένα "καλλιτεχνικό" ταλέντο.Διακοσμούμε το σπίτι και πολλές φορές με ιδιόχειρες κατασκευές.
Εγώ σε αυτά τα πράγματα έχω που λένε "δυό χέρια ζεβρά".
Αυτά τα στολιδάκια τα είχα φτιάξει παλιά.Τώρα που με έπιασε ο καλλιτεχνικός μου οίστρος είπα να τα ξαναφτιάξω.
Υλικά
1 φλυτζάνι κανέλα
4 κουταλιές ατλακόλ η γύψο
λίγο αλεύρι
1 φλυτζάνι νερό(περίπου)
Οδηγίες
Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε.Αν χρειαστεί νερό η αλεύρι προσθέτουμε αναλόγως.
Με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε " "φύλλο"
Με κούπ-κατ σε χριστουγεννίατικα σχήματα φτιάχνουμε τα στολίδια.
Tα διακοσμούμε με υλικά της αρεσκείας μας.
Εγώ χρησιμοποιήσα γαρύφαλλα,μπαχάρι,σουσάμι και σπρέι χρυσό.
Κάνουμε μια τρύπα σε κάποιο σημείο και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα.Τα αφήνουμε να στεγνώσουν για 3-4 μέρες γυρνώντας τα καθημερινώς.Τέλος τα ψεκάζουμε εαν θέλουμε με σπρέι και στις τρυπούλες βάζουμε κορδέλα.
Στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο το οποίο θα μοσχοβολά .
Καλές γιορτές!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)