Μία υπέροχη και αφράτη τυρόπιτα!
Στερεοελλαδίτικηεκδοχή!
Υλικά
§ 500 γρ. φύλλο κρούστας
§ 500 γρ. φέτα μαλακή
§ 4 αυγά
§ 2 -2,5 φλιτζάνια του τσαγιού γάλα
§ 3 κουταλιές σιμιγδάλι
§ ελαιόλαδο
§ 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Οδηγίες
- Αρχικά προσπαθούμε να έχουμε όλα τα υλικά συγκεντρωμένα.
- Σε μια βαθιά κούπα βάζουμε την φέτα λιωμένη με το χέρι.
- Ρίχνουμε μέσα τα 3 αυγά, το σιμιγδάλι που έχουμε ρίξει μέσα το μισό μπέικιν πάουντερ και το 1 με 1,5 φλιτζάνι γάλα.
- Το γάλα καλό είναι να το ρίχνουμε σταδιακά
- Το μίγμα μας πρέπει να είναι ρευστό.
- Παίρνουμε ένα 30αρι ταψί κατά προτίμηση ορθογώνιο και λαδώνουμε .
- Βάζουμε το πρώτο φύλλο διπλωμένο στην μέση, ξαναλαδώνουμε και επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά.
- Δηλαδή οι στρώσεις να είναι 4 για την βάση.
- Μετά όπως έχουμε απλωμένα τα φύλλα μας, ρίχνουμε σε κάθε ένα από λίγο μίγμα όπως στην φωτογραφία.
- Σουρώνουμε το φύλλο και το τοποθετούμε το ταψί, αυτό θα γίνει σε 3 φύλλα.
- Στις γωνίες αφού βάλουμε και τα 3 φύλλα, ρίχνουμε από μια κουταλιά μίγμα, ώστε τρώγοντας το κομμάτι αυτό να μην είναι μόνο φύλλο.
- Έπειτα στρώνουμε ένα φύλλο διπλό πάνω και λαδώνουμε.
- Επαναλαμβάνουμε την προηγούμενη διαδικασία με τα σουρωμένα φύλλα.
- Σκεπάζουμε την πίτα μας με άλλα 2 διπλωμένα φύλλα, δηλαδή 4 στρώσεις.
- Λαδώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε μέχρι κάτω στον πάτο του ταψιού.
- Δεν κόβουμε μιας εξαρχής το κομμάτι ,αφήνουμε κάποια μέρη άκοπα.
- Αφού κόψουμε την πίτα μας, σε μια κούπα ρίχνουμε 1 φλιτζάνι γάλα, 1 αυγό και το υπόλοιπο μπέικιν τα χτυπάμε καλά και περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στην αρχή να μην αρπάξει πολύ η επιφάνεια λόγω γάλακτος και αυγού και 10 λεπτά προς το τέλος στους 180 βαθμούς
- Χρόνος ψησίματος είναι περίπου 40-50 λεπτά
Μικρά tips
Περιμένουμε 10 λεπτά πριν την κόψουμε.
- Καλή επιτυχία!!!