Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2012

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών


Τι πιο υγιεινό για πρωινό!Μια μαρμελάδα φτιαγμένη από τα χεράκια μας και μάλιστα με βιολογικά προϊόντα.Χειμώνας γαρ και τα εσπεριδοειδή στα ντουζένια τους .Η μαρμελάδα εσπεριδοειδών έρχεται από τα χρυσά χεράκια της φίλης,αδελφής και αμπλοκάριστης Γιάννας  την οποία για ακόμη μια φορά να την ευχαριστήσω για...ΟΛΑ.
Ας δούμε όμως τα υλικά και τις οδηγίες που μας παραθέτει....




Υλικά
1 κιλό πορτοκάλια
1 λεμόνι
1 περγαμόντο
2 μανταρίνια
1 μέτριο γκρέιπ φρουιτ
1 νεράντζι (προαιρετικά, εγώ προσωπικά δεν το βάζω)
10  κουμ κουατ
Ζάχαρη
2 ½ ποτήρια χυμό πορτοκαλιού και μανταρινού που έχουμε σουρώσει
Οδηγίες
Τα φρούτα κατά προτίμηση να είναι βιολογικά γιατί τα βάζουμε  όπως είναι ολόκληρα.

Τα πλένουμε πολύ καλά και τα κόβουμε στα 4 ή 6 κομμάτια αν είναι μεγάλα. Αφαιρούμε με ένα ψαλίδι τις κεντρικές ίνες και τα κουκούτσια που τα δένουμε σε ένα τουλπανάκι. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τα κουκούτσια και προσθέτουμε  1 ½ λίτρο νερό. 

Τα σκεπάζουμε με ένα τούλι, για να παίρνουν αέρα και τα αφήνουμε για 24 έως 36 ώρες ανακατεύοντας τα συχνά. Αυτό γίνεται για να ξεπικρίσουν τα φρούτα, χωρίς να τα βράσουμε και χάσουν το άρωμα τους.

Στη συνέχεια τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μαζί με το τουλπάνι με τα κουκούτσια  ώσπου να μαλακώσουν ελαφρά τα φρούτα μας. Όταν κρυώσουν στίβουμε καλά να βγάλουν την πηκτίνη τα κουκούτσια και τα πετάμε, και  τα περνάμε λίγα λίγα από το μούλτι και τα πολτοποιούμε προσέχοντας να μείνουν κομματάκια φρούτου  και να μην λιώσουν εντελώς.  Προσθέτουμε στον πολτό και τα 2 ½ ποτήρια χυμού.

Σε μεγάλη κατσαρόλα μετράμε για κάθε 1 ποτήρι πολτό φρούτων 1 ½ ποτήρι ζάχαρη. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά ώσπου να δέσει η μαρμελάδα μας.Το μυστικό για να γίνουν διάφανες  οι μαρμελάδες είναι το πολύ καλό ξάφρισμα. Προσοχή γιατί φουσκώνει πολύ γρήγορα. Εάν έχετε θερμόμετρο καραμέλας είναι έτοιμη στους  105C, αλλιώς ρίξτε λίγη μαρμελάδα σε ένα κρύο πιατάκι και μόλις κρυώσει σπρώξτε την με το δάχτυλο σας, εάν δημιουργηθούν ζάρες στην επιφάνεια της είναι δεμένη. Είναι ο σιγουρότερος τρόπος για να ξέρετε ότι έχει δέσει σωστά η κάθε μαρμελάδα σας.

Αφήστε λίγο να κρυώσει και βάλτε την σε βάζα, αυτή η μαρμελάδα πρέπει να είναι ζεστή για να μπεί στο βάζο και να μην δημιουργήσει κενά με αέρα ανάμεσα. Κλείστε το καπάκι και γυρίστε ανάποδα το βάζο μέχρι να κρυώσει.

Εάν δεν έχετε ή δεν σας αρέσει κάποιο από τα φρούτα μπορείτε να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο. Τα κούμ κουάτ  ή το περγαμόντο π.χ. τα αντικαθιστάτε με δυο μανταρίνια. Το λεμόνι και το γκρέιπ φρούτ είναι βασικά.
Στη φάση που έχετε ετοιμάσει τον πολτό των φρούτων και πριν προσθέσετε τη ζάχαρη, μπορείτε να τον αφήσετε στο ψυγείο έως και 2 μέρες και να φτιάξετε την μαρμελάδα σας σε δυο δόσεις γιατί βγαίνει αρκετή ποσότητα.

Η συνταγή είναι παλιά παραδοσιακή της Κορινθίας.
Καλή επιτυχία!!!

15 σχόλια:

  1. Πολύ καλημέρα σας! καλέ τι εκτυφλωτικό χρώμα είναι αυτό! μπράβο και στις δυο σας! Θα δοκιμάστεί οσονούπω! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάρα μου καταπληκτική η μαρμελάδα σου!!!!!!!!!!!Σε φιλώ γλυκά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τέλεια έγινε, φαντάζομαι τη μυρωδιά και ...........!!!!!!!!

    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη μαρμελάδα λατρεμένη γεύση...κάτι από πίκρα, κάτι από γλύκα!Η πιο αγαπημένες μαρμελάδες για εμένα είναι αυτές των εσπεριδοειδών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eίναι πολύ ωραίες οι μαρμελάδες και η συγκεκριμένει έχει φοβερό χρώμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ζαλιστικα με τα χρωματα και τα αρωματα....Απιθανη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αγαπημένη μαρμελάδα... θα την δοκιμάσω σίγουρα!!!

    καληνύχτα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με τόσα εσπεριδοειδή πως να μη γίνεται η νοστιμότερη μαρμελάδα του κόσμου! Παραγγελίες δεχόσαστε; :)

    * Εύγε Γιάννα μου για αυτή την καταπληκτική συνταγή και εκτέλεση. Όλος ήλιος μες στη μαρμελάδα!

    Φιλάκια σας πολλά.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα, Μάρα. Υπέροχη η μαρμελάδα σου, εξαιρετικός συνδυασμός φρούτων.
    Καλή εβδομάδα, φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. yperoxi marmelada!Peripoihmenh kai me polla mystika.Mpravo
    fwca

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα....!!!
    Είμαι πανέτοιμη να φτιάξω την υπέροχη αυτή μαρμελάδα...... έχω όμως μία απορία.
    Αφου τελειώσουμε με το ξεπίκρισμα, βαζουμε την κατσαρόλα για το 10λεπτο βράσιμο με το ίδιο νερό, αυτό που ξεπίκρισαν τα φρούτα?
    Είμαι αρχάρια......!
    Ευχαριστώ πολύ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παρακαλώ θα ήθελα και εγώ να ρωτήσω το ίδιο με την Αλεξάνδρα
    βράζουμε με το ίδιο νερό?
    ευχαριστώ
    φαίνεται πολύ ωραία
    ευγενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Αλεξάνδρα και Ευγενία!Αρχικά συγγνώμη για την καθυστέρηση.Για την παρασκευή θα χρησιμοποιήσετε το ίδιο νερό.Τα φρούτα βεβαίως έχουν πλυθεί πριν μπουν στην κατσαρόλα,και το νερό ίσα που να σκεπάζει τα φρούτα.Ελπίζω να βοήθησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και η πικρίλα που έβγαλαν τα φρούτα δεν θα είναι μέσα στο νερό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή