Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Αγκινάρες και κουκιά


Παλιά οι μανάβηδες που περνούσαν από τις γειτονιές φώναζαν :
Αγκινάρες και κουκιά 2 δεκάρες  η  οκά.
Οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί,αλλά τα κουκιά και οι αγκινάρες υπάρχουν.
Στα χωριά υπάρχουν ακόμη τα φρέσκα κουκιά.Μια γειτόνισσα μου έδωσε λίγα από την συγκομιδή της ,πήρα και λίγες αγκινάρες και να το φαγάκι μας.

Υλικά
1,5 κιλό φρέσκα κουκιά
6-7 αγκινάρες
ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
άνηθο η μάραθο
 χυμό ενός λεμονιού

Οδηγίες
 Καθαρίζουμε τα κουκιά μας όπως καθαρίζουμε τα φασολάκια.Αν τα κουκιά είναι μεστά  κρατήστε μόνο το εσωτερικό τους. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις αφήνουμε μέσα σε νερό που έχουμε βάλει λεμόνι.
Στην κατσαρόλα μας βάζουμε  ελαιόλαδο και ρίχνουμε αρχικά τα κρεμμυδάκια που έχουμε κόψει  και το σκόρδο .Έπειτα ρίχνουμε τα κουκιά  και τα σοτάρουμε καλά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και νερό μέχρι να τα σκεπάσει.τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά μόνα τους.Στην συνέχεια βάζουμε τις αγκινάρες με το μυρωδικό μας και τον χυμό λεμονιού.

Ο χρόνος βρασμού είναι μισή ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά.Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν θα έχει μείνει με το λάδι .

Μικρά tips

Καλό θα είναι οι αγκινάρες να μπουν από πάνω και να μην ανακατέψουμε καθόλου.Αν χρειαστεί απλά κινούμε την κατσαρόλα.Αν τα μαγειρέψετε σε χύτρα ταχύτητος σοτάρετε τα κουκιά και προσθέστε τα υπόλοιπα.Κλείστε την χύτρα και κρατήστε χρόνο βρασμού 12 λεπτά.Όταν ανοίξετε την χύτρα αφήστε σε μέτρια φωτιά  μέχρι να μείνει μόνο το λάδι.
Για την ιστορία να σας καταθέσω και τα εξής.
Στην Λήμνο τα φρέσκα κουκιά τα λένε και παππούδες.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα τα ακούσουμε σαν φούλια. Εκτός αυτών υπάρχουν και δύο γνωστές εκφράσεις .
1) Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω
2) Κουκιά τρως κουκιά μαρτυράς.
Καλή όρεξη!


6 σχόλια:

  1. Αγαπημένο φαγητό της μανούλας μου αλλά και δικό μου, μπράβο σου που μας το θύμισες.
    Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί σαν ...παμφάγο που είμαι να τιμώ τις αγκινάρες και κουκιά, όταν βρεθούν μπροστά μου (και στις φωτογραφίες σου φαίνονται ιδιαιτέρως δελεαστικά!), ωστόσο με εντυπωσίασε η εισαγωγή σου σε αυτή την ανάρτηση που μου θύμισε το μανάβη που περνούσε απο τους χωματόδρομους της γειτονιάς μου (σε προάστιο της Αθήνας παρακαλώ!), με το γαϊδαράκο του και πουλούσε ολόκληρη τη παραγωγή απο τα χωράφια του! Απο την παραγωγή στην κατανάλωση... χωρίς μεσάζοντες και ...ταμειακές επάνω στο γαϊδαράκο! Αχ... τι μου θύμισες! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόπη μου οι αναμνήσεις ξυπνούν :-)
    caeser μην σου πω ότι πρόλαβα παγοπώλη σε γειτονιά της Αθήνας(αρχές του 70) και μανάβη.Βέβαια δεν φώναζε δεκάρες αλλά δραχμές.Καλή μας Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπημένο φαγητούλι!!!!!!!!!...το κακό είναι,ότι είμαι ικανή να βουτήξω στη σάλτσα του 1 ολόκληρο ψωμί!!!
    μιαμ...μιαμ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στα κουκιά δεν έχω αδυναμία, αλλά στις αγκινάρες, μεγάλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλη εβδομαδα να ξεκινησει και ας εχουμε* προχειρο * παντα ενα χαμογελο να το μοιρασουμε σε οσους το εχουν αναγκη. Δεν στοιχιζει τιποτα,αλλα αξίζει πολλά.
    Να εισαι παντα καλά.Αργω να περασω αλλα παντα προσπαθω να ειμαι συνεπης:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή