Παραδοσιακά και σίγουρα ένα φαγητό που σχεδόν όλοι το αγαπάμε.
Δεν θα δώσω μία διαφορετική εκδοχή γιατί έτσι μου αρέσουν.Δεν είναι και τόσο δύσκολο.Το συγκεκριμένο πιάτο το επιμελήθηκαν οι "άντρες" της οικογένειας και όπως βλέπετε τα κατάφεραν μια χαρά.
Υλικά
70-80 αμπελόφυλλα
2 κούπες ρύζι
κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
άνηθο η μάραθο
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
4 κούπες νερό
2 κουταλιές χυμό λεμόνι
Οδηγίες
Έχουμε ετοιμοπόλεμα τα αμπελόφυλλα και συνεχίζουμε με την γέμιση.Εγώ χρησιμοποιώ κίτρινο ρύζι κάποιοι άλλοι καρολίνα.Η επιλογή δική σας.Σε μπώλ βάζουμε τα υλικά εκτός του νερού και τον χυμό λεμονιού.
Βάζουμε τα αμπελόφυλλα από την κάτω πλευρά και τοποθετούμε μια μικρή ποσότητα γέμισης και τυλίγουμε.Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ
Στην κατσαρόλα μας έχουμε βάλει μια στρώση αμπελόφυλλα και στην συνέχεια τοποθετούμε τα ντολμαδάκια μας.Όταν τελειώσουμε με το τύλιγμα βάζουμε ένα πιάτο από πάνω και ρίχνουμε ελαιόλαδο ,το νερό και τον χυμό λεμόνι.
Ο χρόνος ψησίματος είναι 20 λεπτά περίπου από την στιγμή που πάρει βράση το φαγητό μας.
Τα αφήνουμε να κάτσουν μισή ώρα περίπου και τα σερβίρουμε.Τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και κρύα.
Μικρά tips
Συνήθως χρησιμοποιώ χύτρα.Από την στιγμή που άρχισει να σφυρίζει η βαλβίδα ο χρόνος ψησίματος είναι 5 λεπτά.Σβήνω το μάτι και το αφήνω μέχρι να κάτσει η βαλβίδα.
Μπορούμε να τα σερβίρουμε με λεμόνι η γιαούρτι.Για έναν άλλο τρόπο μαγειρέματος και σερβιρίσματος δείτε την πρόταση από το Kitchen stories
Μάρα μου θα με πεθάνεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτείλε μου μια μεριδούλα....
Μάρα μου, κερνάς μια μερίδα κι εμένα ή άργησα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα τα ντολμαδάκια σου Μάρα μου...θέλω κι εγώ ένα πιατάκι..
ΑπάντησηΔιαγραφήYπέροχα τα ντολμαδάκια σου,προλαβαίνω μία,δύο,τρεις μεριδούλες?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στους άντρες!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάζω το γιαουρτάκι βάζεις τα ντολμαδάκια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα πιο αγαπημένα μας.
Δεν ξέρεις που ήμουν τώρα... Πήγα και μάζεψα αμπελόφυλλα γιατί ζήλεψα, χαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!!