Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Κουζινικά κόλπα και οικονομία

Το ότι δεν φημίζομαι για το συγγραφικό μου ταλέντο είναι πλέον γνωστό.Αν υπήρχε τρόπος να λέω αυτά που θέλω να γράψω και να γίνετε η απομαγνητοφώνηση άμεσα θα ήταν μέγα "θαύμα". Η "ζουρζουβί"  μοίρα μου όμως με έχει καταδικάσει να γράφω ,μάλλον να πληκτρολογώ.

Το θέμα μου σήμερα είναι διάφορα πράγματα που συμβαίνουν στην κουζίνα μας ..λύσεις που λύνουν τα χέρια και φυσικά κόλπα που ενισχύουν το γνωστό και μη εξαιρετέο "καλάθι της νοικοκυράς".
Ξεκινάω με κάποια κόλπα που στην πορεία της "αιωνιότητας" που είμαι νοικοκυρά τα ανακάλυψα η μου τα είπανε παλιότερες νοικοκυρές.
1) Από τα πρώτα πράγματα που έμαθα είναι το πως να πλένω τα χόρτα με λιγότερο νερό.
Βάζουμε λοιπόν χλιαρό νερό και αλάτι σε λεκάνη τοποθετούμε τα χόρτα μέσα τα αναδεύουμε με το χέρι ελαφρώς και τα αφήνουμε 10-20 λεπτά.Το χώμα πιάνεται "κορόιδο"και κάθεται στον πάτο της λεκάνης.
Με απαλές κινήσεις αφαιρούμε τα χόρτα  και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τον κλασσικό τρόπο.Αν θέλατε 5-6 φορές να πλύνεται τα χόρτα σας με αυτόν τον τρόπο θα χρειαστείτε 3 η 4 σε δύσκολες ακόμη και για την επιστήμη περιπτώσεις.Το αποτέλεσμα είναι οικονομία νερού.Νομίζω σημαντικό για το περιβάλλον και για την τσέπη μας.
2) Το ψωμί το μπαγιάτικο σπάνια το προτιμάμε.Ολοι στην φρεσκαδούρα.Τι γίνεται όμως όταν περισσεύει η μισή φρατζόλα;

Μία φίλη μου το έκοβε φέτες και το αποθήκευε στην κατάψυξη.Όταν ήταν να το σερβίρει το ζέσταινε σε τοστιέρα  και έτριβε πάνω του σκόρδο η λίγο λάδι με ρίγανη.Πολλές φορές το σέρβιρε και σκέτο,αναλόγως με το φαγητό.
3) Μία λύση ακόμη για το μπαγιάτικο ψωμί είναι να το μουλιάσουμε να το "στύψουμε" και να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη .Είναι έτοιμο για να δημιουργήσει μαζί με τον κιμά κεφτεδάκια,μπιφτέκια η σουτζουκάκια.
4) Λατρεμένος τρόπος για πολλούς από εμάς είναι οι Αυγοφέτες.(εδώ θα φτιάξω την συνταγή και θα την δείτε κάποια στιγμή)
5)Ψευτοσουφλέ με ψωμί.(και εδώ σας χρωστάω συνταγή).
6)Κόβουμε ψιλές φέτες το ψωμί μας και το βάζουμε στους 100 βαθμούς μέχρι να γίνει παξιμάδι.
Η χρήση του είναι πολλαπλή.
7)Μπορούμε να κόψουμε το ψωμί μικρά κομματάκια και να τα φρυγανίσουμε με ελάχιστο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και να κάνουμε κρουτόν για σούπες και σαλάτες.
8) Συνεχίζω με τα λαχανικά.Μπορούμε να καταψύξουμε λαχανικά  για πάσα χρήση.Σέλινο , μαϊντανός, άνιθος, μάραθος, τα πλένουμε καλά,τα στραγγίζουμε πολύ καλά τα κόβουμε και τα βάζουμε σε πλαστικά δοχεία που κλείνουν καλά η σακκουλάκια και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.
Όταν έρθει η "μεγάλη ώρα " να τα χρησιμοποιήσουμε ,βγάζουμε την ποσότητα που θέλουμε και την προσθέτουμε άμεσα στο φαγητό μας.Δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσουμε.Πρέπει να έχουν στραγγίσει πολύ καλά πριν μπούν στην κατάψυξη ,έτσι δεν θα έχουν πάγο.Το ίδιο ισχύει και για τα χόρτα το σπανάκι και όλα τα λαχανικά μας.
9) Τα κολοκυθάκια (χτυπώντας παλαμάκια,όπως λέει και το μεγάλο σουξέ των παιδικών σταθμών) είναι ιδιότροπα.Αν είναι για σούπες τα ψιλοκόβουμε απλά και τα βάζουμε στην κατάψυξη.Αν είναι να μπούνε σε μπριάμ η μουσακά θέλουν το κάτι να κάνουμε.Αυτό το κάτι είναι να τα σωτάρουμε ελαφρώς σε αντικολλητικό τηγάνι η να τα "στεγνώσουμε" λίγη ώρα στον φούρνο.Για τα γεμιστά τα καθαρίζουμε και τα αποθηκεύουμε.Όπως είναι μετά παγωμένα βάζουμε την γέμιση της αρεσκείας μας και τα μαγειρέυουμε.
10) Το 10 το καλό είναι ο επίλογος της σημερινής ανάρτησης.


Φτιάξτε το παστίτσιο της τεμπέλας με ότι τυριά και αλλαντικά έχετε στο ψυγείο σας.Έτσι δεν πετάτε τα τόσα ευπαθή προϊόντα αλλά και τα μικρά μέλη της οικογένειας λατρεύουν αυτό το φαγητό.
Διαλέξτε πέννες,τριβελάκι και σπαγγέτι ακόμη.Ψιλοκόψτε τα αλλαντικά και τα τυριά,προσθέστε κρέμα γάλακτος η γάλα , 1-2 αυγά,ψήστε στον φούρνο μέχρι να ροδίσει και το λατρεμένο παιδικό φαγητό έτοιμο.
Επανέρχομαι στα αρχικά μου γραφόμενα και λέω ότι είναι "καταναγκαστικό έργο"για μένα να γράφω.
Σας προειδοποιώ θα ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις  με "Κουζινικά κόλπα και οικονομία ",κάτι σαν τον "Εφιάλτη στον δρόμο με τις λεύκες","Χάρι Πότερ" ,"Ράμπο" κτλ.

15 σχόλια:

  1. Άντε βρε Μάρα...τα παραλές!!! Μια χαρά γράφεις, μια χαρά εξηγείς!
    Το ψωμί πρέπει να το φυλάξω στραγγισμένο για μπιφτέκια; Γιατί μια φίλη το βάζει σε κομμάτια, το ξεπαγώνει και το μουλιάζει.
    Περιμένω και τις άλλες συνταγές που μας έταξες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρίνα μου!Ναι γλυκιά μου μουλιασμένο και στραγγισμένο το βάζω στην κατάψυξη.Το βγάζει μαζί με τον κιμά από το βράδυ η το ξεπαγώνεις σε micro-wave και έχεις άμεσα την ποσότητα που θέλεις.
    Όσο για τις συνταγές που έταξα στο άμεσο και ασφαλές μέλλον θα τις καταθέσω.Φιλιάααααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέροντα κολπάκια!

    καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Μάρα μου για οικονομία στην κουζίνα.Ευχαριστούμε!!!Μερικά τα κάνω και εγώ προσπαθώ με ότι έχω στην κουζίνα και είναι έτοιμο να χαλάσει να δημιουργώ μία καινούργια συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. mμπραβο μαρααααααααααα.. ολες εξυπνες ιδεες..

    καλημερααααααααααααα.. φιλακιαααααααααααααααα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτο που μ αρεσε περισσοτερο και δεν το εκανα μεχρι τωρα εινια το πλυσιμο των χορτων... παντα προβληματιζομαι με το νερο που ριχνω, αλλα και παντα θελω να τα πλυνω μεχρι τελευταιο κοκκο χωματος.
    Θα δοκιμασω σιγουρα αυτο που προτείνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σκέψου να είχες και συγγραφικό ταλέντο χα χα χαα!
    Μια χαρά μας τα είπες και χρησιμότατα όλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χρησιμες οι συμβουλες σου!!
    Οσο για το παστιτσιο της τεμπελας.....σουπεεερ!!!
    Ειμαι τεμπελαααα και το λατρεψα χαχαχαχα
    φιλια Χ2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ καλές οι συμβουλές σου Μάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χρονια πολλα γλυκια μου μαραααααααααααααα...

    με την μουσικη μου με ξεσηκωνεις και θελω να σηκωθω να χορεψωωωωωωωω..αρχισα ηδη να κουνιεμαιιιιιιιιιιιιιι.. yeahhhhhhhhhhh..

    καλο βραδυυυυυυυυυυυυυυυυ.. φιλακιααααααααααααα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Yeahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!
    Καλό ξημέρωμα Queen!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρησιμότατα και σε ευχαριστώ πολύ για το τιπ του μουλιασμένου ψωμιού στν...κατάψυζ..... Δεν έχεις ιδέα τι ψωμί πέταγα μέχρι τώρα....

    Εφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ετοιμάζω και 3η ανάρτηση Εφη μου.Χαίρομαι πάντως που κάτι από όλα αυτά ήταν χρήσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή