Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Κουζινικά κόλπα και οικονομία 2

Αν και απούσα όλες αυτές τις μέρες επανήλθα με διαθέσεις "κινηματογραφικές".
Η προειδοποίηση γίνεται πράξη και το μέρος νούμερο 2 είναι πλέον γεγονός.
Ας συνεχίσω λοιπόν με τα κόλπα.
Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ εδώ στην επαρχία έχω πολλά καλά (και δεινά βεβαίως,βεβαίως)


1) Πριν 4 χρόνια βρέθηκα αγκαλιά με πολλή και αμέτρητη ρίγανη. Έτριβα έτριβα και τον άτριφτο είχε.
Έτσι μου ξέμειναν 2-3 ματσάκια ,τα οποία τα βρήκα μπροστά μου έπειτα από πολύ καιρό.Η μεγάλη ανακάλυψη που έκανα (μετά την πενικιλλίνη) ήταν:
Αν τα αρωματικά φυτά μένουν πάνω στα κλαδάκια τους διατηρούν το άρωμα τους για πολύ μα πολύ καιρό.Το δίδαγμα λοιπόν είναι να μην τρίβετε ρίγανη ,δεντρολίβανο και άλλα αρωματικά φυτά πολύ πριν από την κατανάλωση τους.

2)Καταψύξεως λόγος συνέχεια. Όλα η σχεδόν όλα τα φαγητά καταψύχονται.
Αν σας περίσσεψε μία η δύο μερίδες φαγητό βάλτε τις σε ειδικά σκεύη (τάπερ δηλαδή)καλά κλειστά στην κατάψυξη.Όταν σας πιάσει η μεγάλη αρρώστια που λέγεται Οξεία τεμπελίτιδα,μπορείτε να παρουσιάσετε στην οικογένεια σας ένα γεύμα η δείπνο με πολλές επιλογές.Προσοχή...μην θυμηθείτε τα ταπεράκια μετά από 6 μήνες γιατί τότε θα πιάσει "άλλη αρρώστια " την οικογένεια.

3) Οι γυναίκες που εργάζονται είναι και θα είναι μια "Μαίρη Παναγιωταρά" γιατί θέλει να είναι σε όλα συνεπής.Σπίτι ,παιδιά,σύζυγος,δουλειά....Το κύριο μέλημα της εργαζόμενης είναι το καλό και ποιοτικό φαγητό.Αφιερώστε λοιπόν ένα πρωινό από το σαββατοκυριακό σας στο να κάνετε την προετοιμασία για την εβδομάδα που έρχεται.Φτιάξτε πχ ένα παστίτσιο χωρίς να το ψήσετε.Σκεπάστε το με μεμβράνη,βάλτε το στην κατάψυξη και όταν έρθει η ώρα ψήστε το.Έτσι αποφεύγετε  τον πύργο με τα  άπλυτα σκεύη στην μέση της κουραστικής  εβδομάδας.

4) Φτιάξτε πίτες η πίτσες και πάλι αποθηκεύστε τις στην κατάψυξη.Αυτές που πέρνουμε έτοιμες δεν είναι καλύτερες.

5)Ζυμώστε ψωμί και όπως είναι ένα βήμα πριν το ψήσιμο οδηγείστε το και αυτό καλά τυλιγμένο σε διάφανη μεμβράνη στην κατάψυξη.Ψήστε το την ώρα που θα το χρειάζεστε.

6)Το ξύδι είναι μέγα φάρμακο για τις παθήσεις της κουζίνας μας.Γυαλίστε τα σκεύη σας την ώρα που τα πλένεται βάζοντας στην σαπουνάδα λίγο ξύδι.Έπειτα είστε έτοιμες για ένα καθρέπτισμα σε αυτά.

7) Το ίδιο ισχύει εάν έχετε πλυντήριο πιάτων.Ρίξτε μέσα ξύδι και όλα τα σκεύη θα σας χαμογελούν.

8)Καθαρίστε τον βραστήρα βάζοντας 1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι και 5 νερό αφήνοντας το να βράσει 1-2 φορές.Μετά ξεπλύντε καλά τον βραστήρα για να μην έχει ο καφές σας αιθέρια αρώματα ξυδιού.

9)Κάηκε η κόλλησε φαγητό στην κατσαρόλα;Εγώ έχω ένα θέμα με το ρυζόγαλο.Σχεδόν πάντα είχα την κατσαρόλα να μουλιάζει για να μπορέσω να την καθαρίσω.Η αυτόφωτη λύση είναι το κόκκινο κρασί.
Βάλτε κόκκινο κρασί και βράστε το στην "προβληματική κατσαρόλα" για 10-15 λεπτά.Με λιγότερο η σχεδόν καθόλου κόπο θα καθαρίσει.

10) Το 10 το καλό έχει να κάνει με το ψυγείο και την καθαριότητα του.Λίγο χλιαρό νερό με ξύδι είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να καθαρίσετε το ψυγείο σας μέσα χωρίς τα τρόφιμα που φιλοξενεί να κινδυνέψουν να πάρουν μυρωδιά.

Μην νομίζετε ότι τελείωσα εδώ...έχω πολλά να πω ακόμη!Προειδοποίηση νούμερο 2...έρχεται και άλλη ανάρτηση με κουζινικά...κολπάκια!

16 σχόλια:

  1. Τελεια τα μαγειρικα κολπακια σου...αυτα με το ξυδι δυστυχως δεν μπορω να τα ακολουθησω αν και ξερω οτι κανει θαυματα - εχω απο μικρη μεγαλο προβλημα με τη μυρωδια του ξυδιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο το κόλπο του να μένει άτριφτη η αποξηραμένη ρίγανη ή θυμάρι ή...
    Φιλί, γλυκιά μου ριγανάτη και μοσχομυριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ ωραια και χρησιμα τα κολπακια σου.Το ψωμι το ψηνεις παγωμενο η το αφηνεις και ξεπαγωνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήσιμες πληροφορίες. Το ξύδι είναι πραγματικός θησαυρός.
    Για το Νο9 χρησιμοποιώ ξύδι και καθαρίζει τέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. A ρε Μαρα με τα ωραια σου!Πως μπορω να σου στειλω κι εγω μερικα...μυστικα να δημοσιευσεις?Πολλα φιλια απο Κομοτηνη
    Κατερινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λατρεύω το κουζινικά κόλπα! Μας κάνουν την καθημερινότητα εύκολη!!! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή εβδομάδα και σε εσάς ωραίες μου κυρίες!
    Κατερίνα μου ευπρόσδεκτα όλα τα κουζινικά κόλπα.
    Το mail είναι marascookrevolution@gmail.com!
    Αναμένω τα κόλπα σου!
    Φιλιά δεντρολιβανάτα σε όλες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέχασα να απαντήσω στην άλλη ανώνυμο.
    Το ψωμάκι το ψήνουμε αφού το βγάλουμε από την κατάψυξη για 30-40 λεπτά στους 180.Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος της ζύμης.Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ok Mara,με την πρωτη ευκαιρια στα στελνω!Φιλια πολλαααα!
    Κατερινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ μου αρέσει να διαβάζω κουζινικά κολπάκια! Νιώθω μικρός μάγος, όταν έρθει η στιγμή να τα εφαρμόσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαρα ακομα δεν καταλαβα το ψηνεις παγωμενο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Ανώνυμη.Ναι το βγάζεις από κατάψυξη για 30-40 λεπτά και έπειτα το ψήνεις στους 180.Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του ψωμιού.Στην ανάρτηση λέω ένα βήμα πριν το ψήσιμο.Αυτό σημαίνει ότι έχει φουσκώσει και ακριβώς σε αυτό το στάδιο το βάζεις σε διάφανη μεμβράνη το αποθηκεύεις και όταν το χρειαστείς το βγάζεις από κατάψυξη και μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος το αφήνεις έξω.Το ψήνεις σε χαμηλότερη θερμοκρασία από την συνήθη για ψηθεί σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ μου αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις σου με μαγειρικά και κουζινικά κολπάκια!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σε ευχαριστω πολυ για την αμεση ανταποκρηση σου και την βοηθεια. Καλη σου μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μπράβο Μάρα, γράφεις εξαιρετικά και τα κολπάκια σου ήταν εξ ίσου εξαιρετικά και χρήσιμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή