Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Σοκολατάκια γεμιστά


Κάτι από "Τζοκόντα" σε γεύση.Το μόνο σίγουρο είναι ότι τρώγονται άμεσα.

Υλικά
200 γρ.κουβερτούρα
200 γρ κουβερτούρα γάλακτος
1 κουτ.σούπας βούτυρο
1 κουτ.σούπας μέλι
λίγη μερέντα
30-40 φουντούκια
Θήκες για πάγο
Για το γαρνίρισμα
τρούφα (χρωματιστή),λευκή κουβερτούρα τριμμένη η ότι άλλο θέλετε
και τέλος υπομονή.(θέλει 1-1,5 ώρα)

Οδηγίες
Λιώνετε τις κουβερτούρες σε μπέν μαρί ενσωματώνοντας το βούτυρο και το μέλι.
Ρίχνετε στις παγοκύστες λίγο κουβερτούρα περίπου μέχρι την μέση.Αφήνεται να κρυώσουν 10 λεπτά.
Βάζετε σε κάθε θήκη ένα φουντούκι και από πάνω λίγη μερέντα.

Περιχύνεται με κουβερτούρα.Αφήστε να κρυώσουν καλά.Βγάλτε τα σοκολατάκια από τις παγοκύστες όπως αφαιρείτε τα παγάκια(δεν με δυσκόλεψαν καθόλου).Μετά βουτήξτε τα σε χλιαρή κουβερτούρα ένα ένα και στην συνέχεια σε όποια γαρνιτούρα θέλετε.
Καλοφάγωτα(το μόνο σίγουρο)!!!!!!!!!!

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Κρεατόπιτα(meat pie)


Είναι από μόνη της κυρίως πιάτο,εκλεκτό ορεκτικό,μα σίγουρα θα χαρακτηριζόταν ως χορταστικό και γιατί όχι υγιεινό κολατσιό!


Υλικά
Για την ζύμη


2,5 κούπες αλεύρι
1/2 κούπα λάδι(50% ελαιόλαδο,50% σπορέλαιο)
1 κούπα νερό
αλάτι,ζάχαρη
1 κουταλιά του τσαγιού μπέικιν


Για την γέμιση
500-600 γρ κρέας μοσχαρίσιο(σε μικρά κομματάκια)
1 μεγάλο κρεμμύδι(πολτοποιημένο)
1/2 κούπα αρακάς
1 κούπα πατάτες κομμένες σε κύβους(ελαφρώς σωταρισμένες)
1/2 κούπα καρότο σε κύβους
1 αυγό
λάδι για το σωτάρισμα


κατά βούληση:


αλάτι,πιπέρι
σκληρό τυρί(τριμμένο)
ντομάτα σε κύβους
ελάχιστο μοσχοκάρυδο


Οδηγίες
Έχουμε ψιλοκόψει τα υλικά μας.Σε μία κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε ελαφρώς τις πατάτες.Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε και ρίχνουμε το κρέας.Σωτάρουμε καλά και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός του αυγού και του τυριού.
Τα αφήνουμε 5 λεπτά προσέχοντας να μην μας κολλήσουν.
Ετοιμάζουμε την ζύμη μας.Η ζύμη είναι μαλακιά.Αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί.Όχι πολύ.Χωρίζουμε την ζύμη στα δύο.Το ένα κομμάτι λίγο πιο μεγάλο(αυτό που θα βάλουμε για βάση).Ανοίγουμε τα ζυμαράκια σε φύλλο.


Σε λαδωμένο πυρέξ η ταψί στρώνουμε το πρώτο φύλλο και βάζουμε την γέμιση έχοντας πλέον προσθέσει το αυγό χτυπημένο και το τυρί.
Με το δεύτερο φύλλο σκεπάζουμε.
Ψήνουμε στους 170-180 για μια ώρα περίπου.
Μικρά tips
Προσέχουμε να μην πάρει πολύ χρώμα από πάνω και να έχει ψηθεί η βάση ώστε να είναι τραγανό το φύλλο.Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και έπειτα κόβουμε.Τρώγεται ευχάριστα και κρύα.



Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Πάβλοβα με "άρωμα δάφνης"


Είναι αυτό που λέμε έρωτας με την πρώτη ματιά!Και πως να μην ερωτευτείς ένα τέτοιο γλυκό;
Κάποιοι λένε είναι να το χαζεύεις,εγώ προσωπικά το "τσακίζω".Ελαφρύ και φρουτένιο.Η συνταγή είναι από το μπλόκ Άρωμα Δάφνης

Υλικά
Για την βάση
6 ασπράδια 
200γρ ζάχαρη
200γρ αχνη
1 κουτ.σούπας κόρν φλάουρ
λίγες σταγόνες ξύδι λευκό
2 βανίλιες

Για την κρέμα
200γρ.τυρί κρέμα
250γρ.κρέμα γάλακτος
2 κουτ.σούπας άχνη

Για την σάλτσα φράουλας
500 γρ.φράουλες
300γρ ζάχαρη
1 κουτ.σούπας νερό
1 κουτ.σούπας κονιάκ

Γαρνίρισμα
Φράουλες ,σάλτσα φράουλας,σαντυγί



Οδηγίες
.Αρχικά έχω τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.Αφαιρούμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Στο μπώλ του μίξερ τοποθετώ τα υλικά και ξεκινώ την διαδικασία ανάδευσης στην μέτρια ταχύτητα.Όταν γίνει σφιχτή η μαρέγκα μου την ρίχνουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και σχηματίζουμε ένα μεγάλο στρόγγυλο"πιάτο" 
Ψήνουμε 1 ώρα και 10 περίπου στους 110 βαθμούς με τις αντιστάσεις (πάνω -κάτω).Αφήνουμε στον φούρνο ώστε να στεγνώσει καλά η βάση μας.
Ετοιμάζουμε και την σάλτσα ρίχνοντας όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.Έπειτα το πολτό τον βράζουμε για 5 λεπτά να δέσει.Αφήνουμε να κρυώσει .Αν περισσέψει το φυλλάσουμε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο και συνοδεύουμε παγωτό ,γιαούρτι η γαρνίρουμε τούρτες.
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη και σιγά σιγά εν σωματώνουμε και το τυρί -κρέμα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά.
Βάζουμε με προσοχή σε μία πιατέλα την βάση και προσθέτουμε από πάνω την κρέμα μας.
Στην συνέχεια ρίχνουμε την σάλτσα φράουλας κατά βούληση.

Συνεχίζουμε διακοσμώντας την πάβλοβα με φρέσκιες φράουλες και σαντυγί.

Μικρά tips
Αφήστε την βάση να κρυώσει καλά(εν ανάγκη όλο το βράδι μέσα στον φούρνο)
Δεν χρειάζεται πολύ χώρο στο ψυγείο,αφού τρώγεται με πολύ ευχαρίστηση άμεσα!

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

2011 ευχές


Πάει ο παλιός ο χρόνος,ας γιορτάζουμε παιδιά και του χωρισμού ο πόνος ας κοιμάτε στην καρδιά..
Καλή χρονιά,καλή χρονιά χαρούμενη χρυσή πρωτοχρονιά!

Κάθε χρόνο τα ίδια.Περιμένουμε την αλλαγή της χρονιάς γεμάτοι ελπίδες,γεμάτοι αισιοδοξία.Πάντα λέμε να πάει και να μην είναι σαν τον προηγούμενο.Στην περίπτωση την δική μου δεν θα το πώ.Το 2010 ήταν μια δύσκολη χρονιά αλλά έζησα τόσα πολλά και διαφορετικά.
Ας ξεκινήσω από τα δυσάρεστα.Είχαμε απώλεια αγαπημένου μας προσώπου,η φύση με κεραυνούς και διάφορα τερτίπια μας άδειασε την τσέπη,η κούραση η σωματική και η ψυχολογική που εισπράξαμε όχι από την καθημερινότητα αλλά από την  έλλειψη  λογικής και λες μα καλά δεν βλέπει(έχεις μια αξίωση όταν είναι δικός σου άνθρωπος),από το άγχος άν θα τα καταφέρουμε να "επιβιώσουμε" από την οικονομική κρίση(όπως όλοι οι Έλληνες). Ολα αυτά που σου τσακίζουν τα νεύρα περιμένοντας να πάρεις ένα παλιόχαρτο από μια δημόσια υπηρεσία και τελευταία στιγμή σου ζητούν παράβολο.(τρέχα μα....κα ).Ευτυχώς για μένα  έχω θάρρος ,τσαγανό και αστείρευτο χιούμορ(άλλωστε με πιστοποιούν 29 κατασκευαστές). Έτσι αντιμετώπισα τα δύσκολα και διακωμωδούσα τα παράδοξα.
Τα λοιπά δυσάρεστα τα προσπερνώ γιατί δεν με αφορούν,όχι από αδιαφορία από επιλογή.Γιατί να κάτσω να σκάσω;Θα βγεί κάτι θετικό;Όχι,όποτε όπως λένε δύο λατρεμένα μου πρόσωπα "άσε τους νεκρούς να προχωρούν η να κλάνουν"(γιαβρί το ένα λατρεμένο είσθε εσείς).
Το καλοκαίρι φόρτωσα τις μπαταρίες μου στο νησί...μύρισα την αλμύρα του,ταξίδεψα στον ορίζοντα του,ήπια τις φραπεδιές μου στου "τζιτζι"απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα και ξεκουράζοντας το κορμί μου από την δουλεία.Απόλαυσα την επαφή μου με τόσους διαφορετικούς ανθρώπους αποκομίζοντας από τον καθένα  έστω και ένα πράγμα.Θα σταθώ σε κάποια πρόσωπα επιτρέψτε το μου.
Γνώρισα  2 φιλαράκια με απίστευτο χιούμορ και τα λάτρεψα.Τους αγαπώ πολύ γιατί όταν κοιτώ στα μάτια τους βλέπω δύο παιδιά,παιδιά με ζωντάνια και όρεξη,που θέλουν να μοιράζονται τα "παιχνίδια τους" και δεν θέλουν "πεσμένα πράματα"γύρω τους,γνώρισα 2 φίλες(αδελφούλες)η μια τόσο διαφορετική από την άλλη και είδα πόσο αγαπημένες και δεμένες είναι σαν ένα πάζλ που όταν ενώνεται είναι μία πανέμορφη εικόνα.Την τόσο απλή μα απίστευτα "σωστή λογική"(Λένα για σένα λέω) χωρίς έλλειψη συναισθημάτων.Τον συνεργάτη μου Ρεσβάν με την θετική του ενέργεια που με το χιούμορ ξεπερνούσαμε τους σκόπελους του άγχους(από τους σπανιότερους ανθρώπους ).Κάποια άλλα "παιδιά" που έχουμε μέχρι σήμερα επικοινωνία και με τιμούν με την φιλία τους. Τις λίγες αλλά υπέροχες και όμορφες στιγμές που μοιράστηκα με τα παιδιά μου στην ξεγνοιασιά του νησιού με τον μπαμπά μας να γκρινιάζει και εμείς να γελάμε.Τις δύσκολες στιγμές δεν τις θυμάμαι πιά,γιατί οι όμορφες είναι τόσο δυνατές που οι δύσκολες αχνοφαίνονται.
Τέλος θα αναφερθώ στους διαδυκτιακούς φίλους.Το διαδύκτιο τι είναι; Η παλιά ρούγα ,η παλιά γειτονιά που πάντα υπήρχαν άνθρωποι αξιοπρεπείς,διακριτικοί,ειλικρινείς αλλά και οι εμπαθείς,οι κακοηθείς  και οι κουτσομπόλιδες.Είμαι τυχερή γιατί από ένστικτο διακρίνω.Διακρίνω τα ίδια χνώτα,το ίδιο χιούμορ,την ίδια σπιρτάδα,την ευγένεια,την διαλλακτικότητα,την εμπιστοσύνη.Το διαδύκτιο μου έχει δώσει πραγματικούς φίλους.2 χρόνια με το "γιαβρί" που μοιραστήκαμε τις πιό δύσκολες στιγμές μας,που πέφταμε και πέφτουμε στα πατώματα από τα γέλια,που με μεγαλείο ψυχής είναι η αδελφή ψύχη και όταν μιλάω είναι σαν να μιλώ στον "εαυτό" μου στον καθρέπτη.Είναι τα φιλαράκια που διέκριναν κάτι ξεχωριστό σε μένα και μου άνοιξαν την καρδιά τους και την ψυχής τους.Τα "λουλούδια μου" που με το υπέροχο άρωμα τους μου γεμίζουν με γέλια την καθημερινότητα μου,που μου στέλνουν την αγάπη χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα,που ξέρουν  την σημαίνει καθαρή ψυχή.
Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που μπήκαν στην ζωή μου και όσους θα μπούν στο μέλλον γιατί όλοι αυτοί συνθέτουν ένα πανέμορφο ουράνιο τόξο στις μπόρες της ζωής.
Κλείνω με ευχές για όλους τους ανθρώπους,για υγεία,χαρά,αγάπη,δημιουργικότητα,γαλήνη,ειρήνη,φιλία,δύναμη και να μην ξεχνάτε μην κατηγορήτε κάποιον για την δυστυχία του,συμπονέστε και βοηθήστε τον, γιατί η μοίρα είναι κοινή για όλους και το μέλλον αόρατο.
Ζήσε την ζωή σαν να ζείς την τελευταία στιγμή κάθε μέρα.
Γέλα πολύ μέχρι δακρύων.
Αγάπα πάντα και τα πάντα.

Με αγάπη Μάρα

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Black forest


Δεν θυμάμαι να μου έχει πει ποτέ κανείς.Δεν μου αρέσει η μου είναι αδιάφορη.
Νομίζω ότι είναι το  best seller της ζαχαροπλαστικής.
Θέλοντας να τελειώσει φέτος η χρονιά με μια γλυκειά δημοσίευση επέλεξα να είναι η Black forest.

Υλικά
Για το παντεσπάνι
250 γρ αλεύρι
250 γρ ζάχαρη
7 αυγά
4-5 κουταλιές κακάο.
Για την γέμιση
1 κουτί κομπόστα βύσσινο
4-6 κουταλιές άχνη
2-3 κουταλιές ουίσκι
3-4 κουταλιές γάλα
1 ερμόλ(σαντυγί)
4-5 κουταλιές κακάο

Για το σιρόπι
1/2 κούπα ζάχαρη 
1/2 κούπα νερό 
τον χυμό από την κομπόστα
Για την διακόσμηση
Νιφάδες κουβερτούρας 
γλυκό βύσσινο

Οδηγίες
Εάν θέλουμε ετοιμάζουμε το παντεσπάνι από την προηγούμενη μέρα.
Για την συνταγή πατήστε ΕΔΩ
Αφού έχουμε κάνει το παντεσπάνι, βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα την ζάχαρη με το νερό και τον χυμό από τα βύσσινα κομπόστα και τα αφήνουμε να βράσουν 3-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά
Στο μίξερ βάζουμε το ermol και προσθέτουμε σταδιακά την άχνη, το γάλα και το ποτό. Αφαιρούμε περίπου το μισό μίγμα και συνεχίζουμε το χτύπημα με το άλλο μισό, έχοντας προσθέσει και το κακάο
Σε μια πιατέλα τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι που έχουμε φτιάξει στο τσέρκι.Το σιροπιάζουμε και από πάνω βάζουμε το μισό μίγμα σαντυγής με το κακάο
Έπειτα ρίχνουμε και τα μισά βύσσινα κομπόσταΣυνεχίζουμε την διαδικασία με το δεύτερο παντεσπάνι

Το τρίτο παντεσπάνι αφού το σιροπιάσουμε, βάζουμε την λευκή σαντιγί και στρώνουμε καλά
Επίσης καλύπτουμε και τα πλαϊνάΣτο τέλος ρίχνουμε κατά βούληση την ποσότητα  που εμείς θέλουμε από της νιφάδες της κουβερτούρας και διακοσμούμε με γλυκό βύσσινο.

Μικρά tips
Καλό θα είναι να την ετοιμάζουμε 5-6 ώρες πριν το σερβίρισμα ώστε να δέσουν τα υλικά!

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Λαχανοντολμάδες


Υπέροχοι και ξεχωριστοί!Θέλουν την ώρα τους για να γίνουν αλλά αξίζουν τον κόπο.
Καθαρά χειμωνιάτικο πιάτο.

Υλικά

1 μεγάλο λάχανο (2 κιλά περίπου)
1 κιλό κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 κούπα ρύζι (προτιμώ το κίτρινο)
1/2 κούπα μαιτανό
αλάτι
πιπέρι
1 κούπα ελαιόλαδο

Για την σάλτσα αυγολέμονο4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
ζωμός από το φαγητό
1,5 με 2,5 κούπες νερό χλιαρό(εξαρτάται από την πυκνότητα που θέλουμε)
χυμό από 1,5- 2 λεμόνια
λίγο αλάτι
 λίγο πιπέρι
2 κρόκους αυγού σε θερμοκρασία δωματίου.

Οδηγίες
Ζεματάμε το λάχανο.Πολλές νοικοκυρές το βάζουν ολόκληρο  άλλες φύλλο- φύλλο.
Το νερό που θα γίνει το ζεμάτισμα θα πρέπει να είναι σε βρασμό και αλατισμένο.
Αφού αφήσουμε να κρυώσει το λάχανο,αφαιρούμε το κοτσάνι και έχουμε ετοιμάσει την γέμιση.
Τυλίγουμε όσο μπορούμε ισομεγεθείς ντολμάδες.Τους βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα και σκεπάζουμε με ένα πιάτο.Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν  και το λάδι.Βράζουμε για 40-45 λεπτά.

Αφού βράσουν αφαιρούμε το ζουμί που έμεινε.Το βάζουμε σε ένα φλυτζάνι
.Συνήθως βγαίνει περίπου 1 φλυτζάνι.
Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο μέχρι να λιώσει το δεύτερο.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας..Όλα αυτά σε μέτρια φωτιά.
Αποσύρουμε από την φωτιά  και προσθέτουμε αρχικά τον ζωμό από το φαγητό και στην συνέχεια το νερό και το λεμόνι.Η πυκνότητα της σάλτσας είναι θέμα υποκειμενικό.Φτιάξτε την όπως σας αρέσει.
Οταν αποκτήσει την υφή που θέλετε προσθέστε και τους κρόκους ανακατεύοντας καλά.

Μικρά tips
Μπορούμε τον κιμά να τον πάρουμε μισό μοσχαρίσιο μισό χοιρινό.
Αν δεν θέλουμε μπορουμε να ψιλοκόψουμε 10 φέτες μπέικον και να βάλουμε μέσα στην γέμιση.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα Καισαρείας


Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά...
Βασική προυπόθεση για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι η Βασιλόπιτα.
Την λέω Καισαρείας γιατί είναι γεμάτη αρώματα και γεύσεις αφού η ιστορία την θέλει γεμάτη με "δώρα".
Το εθιμοτυπικό προστάζει ο "κύρης " του σπιτιού να κόβει την βασιλόπιτα αφού την σταυρώσει 3 φορές και να μοιράζει.¨Ένα για τον Χριστό,ένα στην Παναγιά,του Αι Βασίλη,στο σπιτικό.Και συνεχίζει ένα για τον "κύρη"(ευλογάμε τα γένια μας),ένα για την "κυρά" και  με διαδοχική σειρά τα υπόλοιπα μέλη και με την ηλικία.
Ο πατέρας μου έλεγε ένα για τους "χαμένους"εννοώντας τους συγγενείς που δεν είναι εν ζωή,τούς ασθενείς και τέλος τους φτωχούς.



Υλικά
250 γρ βούτυρο λιωμένο
2 κούπες ζάχαρη
6 αυγά
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 γιαούρτι
1 φαρίνα
2 κουταλάκια μπέικιν
1/2 κούπα ινδική καρύδα
1 κούπα με χοντροκομμένα φουντούκια καρύδια και αμύγδαλα
4-5 κουταλιές  τρούφα η σταγόνες κουβερτούρας
λίγο γαρύφαλλο
λίγο κανέλα
προαιρετικά αποξηραμένα φρούτα

Για γαρνίρισμα
Λίγο γλάσο άχνης(1,5 κούπα άχνη,1 ασπράδι,βανίλια )
χρώμα ζαχαροπλαστικής
ινδική καρύδα
γκανάς(200γρ κουβερτούρα ,200γρ κρέμα γάλακτος,1 κουταλιά μέλι,ελάχιστό βούτυρο)

Οδηγίες
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν.Προσθέτουμε τα αυγά και το γιαούρτι.
Συνεχίζουμε με το κονιάκ το πορτοκάλι.

Σε μία λεκάνη έχουμε βάλει όλα τα στερεά υλικά και τα έχουμε ανακατέψει..

Τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Σε βουτυρωμένο καλά ταψί ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 170-190 βαθμούς για 45-50 λεπτά



Μικρά tips
Χρησιμοποιώ ταψί με τσέρκι.
Περιμένουμε 10-15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.Τοποθετούμε το "φλουρί"αφού το έχουμε τυλίξει σε αλουμινόχαρτο και αναποδογυρίζουμε για να συνεχίσουμε με την διακόσμηση.
 Αντί για την αρχική πρόταση γαρνιρίσματος μπορούμε να πασπαλίσουμε με άχνη.
Τέλος φτιάξτε διπλή δόση ειδικά αν έχετε κόσμο.
Χρόνια πολλά, Καλή χρόνια.Υγεία,Αγάπη,Δημιουργικότητα,Συμπόνεια για τους αδύναμους,Ειρήνη!