Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Το παστίτσιο της τεμπέλας


Αυτή η συνταγή είναι υπόσχεση από την προηγούμενη ανάρτηση!
Πας στο σούπερ μάρκετ και παίρνεις αλλαντικά και τυριά για να είσαι "ετοιμοπόλεμη" σε περίπτωση που ζητήσουν  τόστ  η πίτσα,ζαμπονοτυρόπιτα η καρμπονάρα.Υπάρχει όμως κάτι που με ενοχλεί.Να πετάω φαγητό η υλικά.Είναι προσβολή απέναντι σε όσους δεν έχουν να φάνε,προσβολή απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς.
Έτσι προκύπτει το Παστίτσιο της Τεμπέλας.

Υλικά
500 γρ. πέννες η τριβελάκι
αλλαντικά διάφορα
τυριά διάφορα
300γρ γκούντα τριμμένη
2 αυγά
250 γρ κρέμα γάλακτος

Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά μας.
Αφού τα βουτυρώσουμε μέσα στην κατσαρόλα.Όσο ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά μας κόβουμε τα αλλαντικά και τα τυριά.Τα προσθέτουμε στα έτοιμα πλέον ζυμαρικά και την κρέμα γάλακτος και τα αυγά χτυπημένα.
Όλα τα υλικά τα βάζουμε σε ένα πυρέξ.
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γκούντα και ψήνουμε στους 180 για μισή ώρα περίπου.
Καλή όρεξη!

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Κουζινικά κόλπα και οικονομία

Το ότι δεν φημίζομαι για το συγγραφικό μου ταλέντο είναι πλέον γνωστό.Αν υπήρχε τρόπος να λέω αυτά που θέλω να γράψω και να γίνετε η απομαγνητοφώνηση άμεσα θα ήταν μέγα "θαύμα". Η "ζουρζουβί"  μοίρα μου όμως με έχει καταδικάσει να γράφω ,μάλλον να πληκτρολογώ.

Το θέμα μου σήμερα είναι διάφορα πράγματα που συμβαίνουν στην κουζίνα μας ..λύσεις που λύνουν τα χέρια και φυσικά κόλπα που ενισχύουν το γνωστό και μη εξαιρετέο "καλάθι της νοικοκυράς".
Ξεκινάω με κάποια κόλπα που στην πορεία της "αιωνιότητας" που είμαι νοικοκυρά τα ανακάλυψα η μου τα είπανε παλιότερες νοικοκυρές.
1) Από τα πρώτα πράγματα που έμαθα είναι το πως να πλένω τα χόρτα με λιγότερο νερό.
Βάζουμε λοιπόν χλιαρό νερό και αλάτι σε λεκάνη τοποθετούμε τα χόρτα μέσα τα αναδεύουμε με το χέρι ελαφρώς και τα αφήνουμε 10-20 λεπτά.Το χώμα πιάνεται "κορόιδο"και κάθεται στον πάτο της λεκάνης.
Με απαλές κινήσεις αφαιρούμε τα χόρτα  και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τον κλασσικό τρόπο.Αν θέλατε 5-6 φορές να πλύνεται τα χόρτα σας με αυτόν τον τρόπο θα χρειαστείτε 3 η 4 σε δύσκολες ακόμη και για την επιστήμη περιπτώσεις.Το αποτέλεσμα είναι οικονομία νερού.Νομίζω σημαντικό για το περιβάλλον και για την τσέπη μας.
2) Το ψωμί το μπαγιάτικο σπάνια το προτιμάμε.Ολοι στην φρεσκαδούρα.Τι γίνεται όμως όταν περισσεύει η μισή φρατζόλα;

Μία φίλη μου το έκοβε φέτες και το αποθήκευε στην κατάψυξη.Όταν ήταν να το σερβίρει το ζέσταινε σε τοστιέρα  και έτριβε πάνω του σκόρδο η λίγο λάδι με ρίγανη.Πολλές φορές το σέρβιρε και σκέτο,αναλόγως με το φαγητό.
3) Μία λύση ακόμη για το μπαγιάτικο ψωμί είναι να το μουλιάσουμε να το "στύψουμε" και να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη .Είναι έτοιμο για να δημιουργήσει μαζί με τον κιμά κεφτεδάκια,μπιφτέκια η σουτζουκάκια.
4) Λατρεμένος τρόπος για πολλούς από εμάς είναι οι Αυγοφέτες.(εδώ θα φτιάξω την συνταγή και θα την δείτε κάποια στιγμή)
5)Ψευτοσουφλέ με ψωμί.(και εδώ σας χρωστάω συνταγή).
6)Κόβουμε ψιλές φέτες το ψωμί μας και το βάζουμε στους 100 βαθμούς μέχρι να γίνει παξιμάδι.
Η χρήση του είναι πολλαπλή.
7)Μπορούμε να κόψουμε το ψωμί μικρά κομματάκια και να τα φρυγανίσουμε με ελάχιστο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και να κάνουμε κρουτόν για σούπες και σαλάτες.
8) Συνεχίζω με τα λαχανικά.Μπορούμε να καταψύξουμε λαχανικά  για πάσα χρήση.Σέλινο , μαϊντανός, άνιθος, μάραθος, τα πλένουμε καλά,τα στραγγίζουμε πολύ καλά τα κόβουμε και τα βάζουμε σε πλαστικά δοχεία που κλείνουν καλά η σακκουλάκια και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.
Όταν έρθει η "μεγάλη ώρα " να τα χρησιμοποιήσουμε ,βγάζουμε την ποσότητα που θέλουμε και την προσθέτουμε άμεσα στο φαγητό μας.Δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσουμε.Πρέπει να έχουν στραγγίσει πολύ καλά πριν μπούν στην κατάψυξη ,έτσι δεν θα έχουν πάγο.Το ίδιο ισχύει και για τα χόρτα το σπανάκι και όλα τα λαχανικά μας.
9) Τα κολοκυθάκια (χτυπώντας παλαμάκια,όπως λέει και το μεγάλο σουξέ των παιδικών σταθμών) είναι ιδιότροπα.Αν είναι για σούπες τα ψιλοκόβουμε απλά και τα βάζουμε στην κατάψυξη.Αν είναι να μπούνε σε μπριάμ η μουσακά θέλουν το κάτι να κάνουμε.Αυτό το κάτι είναι να τα σωτάρουμε ελαφρώς σε αντικολλητικό τηγάνι η να τα "στεγνώσουμε" λίγη ώρα στον φούρνο.Για τα γεμιστά τα καθαρίζουμε και τα αποθηκεύουμε.Όπως είναι μετά παγωμένα βάζουμε την γέμιση της αρεσκείας μας και τα μαγειρέυουμε.
10) Το 10 το καλό είναι ο επίλογος της σημερινής ανάρτησης.


Φτιάξτε το παστίτσιο της τεμπέλας με ότι τυριά και αλλαντικά έχετε στο ψυγείο σας.Έτσι δεν πετάτε τα τόσα ευπαθή προϊόντα αλλά και τα μικρά μέλη της οικογένειας λατρεύουν αυτό το φαγητό.
Διαλέξτε πέννες,τριβελάκι και σπαγγέτι ακόμη.Ψιλοκόψτε τα αλλαντικά και τα τυριά,προσθέστε κρέμα γάλακτος η γάλα , 1-2 αυγά,ψήστε στον φούρνο μέχρι να ροδίσει και το λατρεμένο παιδικό φαγητό έτοιμο.
Επανέρχομαι στα αρχικά μου γραφόμενα και λέω ότι είναι "καταναγκαστικό έργο"για μένα να γράφω.
Σας προειδοποιώ θα ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις  με "Κουζινικά κόλπα και οικονομία ",κάτι σαν τον "Εφιάλτη στον δρόμο με τις λεύκες","Χάρι Πότερ" ,"Ράμπο" κτλ.

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Γαριδομακαρονάδα


Οι απόψεις διαφορετικές περί  γαριδομακαρονάδας.
Η δική μου άποψη εύκολη,γρήγορη αλλά και νόστιμη.Η "ταλαιπωρία" είναι σε αυτόν που την γεύεται αφού τον αφήνω να καθαρίσει μόνος του τις γαρίδες...και πιστέψτε με το απολαμβάνει.
Είναι ένα από τα πιάτα που αγαπήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι από τους πελάτες-φιλοξενούμενους του Varos Village!

Υλικά για 4 άτομα
20-25 γαρίδες μεγάλες
1 πιπεριά φλωρίνης
1 πιπεριά πράσινη
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
αλάτι,πιπέρι
1-2 ντομάτες ώριμες
1/2 ποτήρι κρασί λευκό
1 ποτήρι χυμό ντομάτας
λίγο βασιλικό
ελαιόλαδο
μαιτανός
500γρ σπαγγέτι βρασμένο

Οδηγίες
Βράζουμε το σπαγγέτι μας.Λαδώνουμε τα μακαρόνια μας με ελαιόλαδο.
Όσο ετοιμάζουμε τα μακαρόνια μας φτιάχνουμε την σάλτσα.
Σε βαθύ τηγάνι  ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι ,το σκόρδο,τις κομμένες πιπεριές για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σωτάρουμε ελαφρώς.
Μόλις  πάνε να αλλάξουν χρώμα προσθέτουμε το κρασί.

Δυναμώνουμε την φωτιά και όταν ξεθυμώσει το κρασί προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες,τον χυμό ντομάτας,αλάτι,πιπέρι,βασιλικός και λίγο μαιτανό.Αφήνουμε για 5-7 μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Σερβίρουμε αμέσως συμπληρώνοντας με ψιλοκομμένο μαιτανό.
Καλή επιτυχία!


Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΑΚΙΑ




Μία καταπληκτική ζύμη από την φίλη μου Γιάννα.
Ιδανική για αλμυρά πιτάκια άξια να σταθούν σε επίσημο γεύμα αλλά και μπουφέ.Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα ενδοιασμό να τα απολαμβάνω τακτικά.Γιάννα μου ευχαριστώ για την συνταγή σου.
Η ζύμη δε "δεν υπάρχει"

Υλικά
Για την ζύμη:
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κ.γ. ξηρή μαγιά
3 κ.σ. λάδι
Λίγο αλάτι
Για την γέμιση:
1/2 κιλό φέτα λυωμένη με το πηρούνι
1 αυγό – 3 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. μουστάρδα ή ψιλοκομένο άνιθο
πιπέρι.
Οδηγίες
Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ρίχνετε και την μαγιά. Προσθέτετε το βούτυρο σε κομματάκια και το λάδι.Τρίβετε με τα χέρια μέχρι να ανακατευτεί το αλεύρι με το βούτυρο και να γίνει σαν τραχανάς το μίγμα. Ρίχνετε λίγο λίγο χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να έχετε μια απαλή ζύμη όχι πολύ σφιχτή.
 Αφήνετε για 25-30 λεπτά να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πετσέτα σε μπώλ αλευρωμένο.
Ζυμώνετε ελαφρά και κόβετε μπαλίτσες όσο ένα μικρό αυγό, ανοίγετε με τον πλάστη σε στρογγυλά λεπτά φυλλαράκια και τα γεμίζετε με 1 κ.γ. γέμιση τυριού. 
Ψήνετε στους 190 β. για 30-35 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
Με την ίδια ζύμη μπορείτε να φτιάξετε σπανακοπιτάκια ή λουκανικοπιτάκια.

Καλή Επιτυχία!

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Εκμέκ κανταΐφι της Ιωάννας



Το ότι είμαι γλυκατζού νομίζω ότι το έχετε καταλάβει.Οι οικείοι μου το ξέρουν καλά και οι φίλοι μου όταν θέλουν να με ισοπεδώσουν  μου μιλάνε για γλυκά. Η Ιωάννα ξέροντας το ελάττωμα μου, μου έστειλε φωτογραφίες και την συνταγή της όχι μόνο για να το φτιάξω αλλά και να το μοιραστώ μαζί σας . Ιωάννα μου σε ευχαριστώ πολύ για την συνταγή σου!

Υλικά
1/ 2 κιλό κανταΐφι
¾ του φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο

Για το σιρόπι
1 ½  φλιτζάνι νερό
2 φλιτζάνια ζάχαρη
Μερικές σταγόνες λεμονιού και λίγη φλούδα από λεμόνι.

Για την κρέμα
12 κουταλιές της σούπας κοφτές  άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλιας
5 φλιτζάνια κρύο γάλα
1 βανίλια
¾ του φλιτζανιού ζάχαρη
Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Για το γαρνίρισμα 
500γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένη με άχνη η σαντιγί που παρασκευάζουμε με γάλα
κερασάκια 
φιστίκι ψιλοκομμένο
.
Οδηγίες
Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί 32Χ23 εκ. και αφού έχουμε καλά αφρατέψει το κανταΐφι το βάζουμε στο ταψί μας, και το περιχύνουμε με το βούτυρο. Το ψήνουμε 20-25 λεπτά σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
Το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι (να είναι χλιαρό) και το περιχύνουμε σιγά-σιγά.
Σε μια κατσαρόλα ετοιμάζουμε την κρέμα, ρίχνουμε το γάλα την ζάχαρη το άνθος αραβοσίτου την μαστίχα και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει. Μόλις την κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε  τις 2 κουταλιές βούτυρο και
ανακατεύουμε πάλι. Την αφήνουμε να κρυώσει βάζοντας μια μεμβράνη για να μην γίνει κρούστα. Στρώνουμε την κρέμα πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι και τοποθετούμε το γλυκό μας μερικές ώρες στο ψυγείο. Το γαρνίρουμε με κρέμα σαντιγί κερασάκια και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

                                                                  
                                                             Καλή Επιτυχία!

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ζαχαρόπαστα


Ένας τρόπος να "σκεπάσουμε" η να διακοσμήσουμε μια τούρτα είναι και η ζαχαρόπαστα.
Σαφώς διαφορετική η όψη της τούρτας.Επίσης με την ζαχαρόπαστα μπορούμε να διακοσμήσουμε τούρτες η cup cakes.
Η συνταγή η αρχική είναι από τις Συνταγές της παρέας.
Διαμόρφωσα λίγο την συνταγή παραλείποντας την γλυκερίνη που την θεωρώ βλαβερή προς βρώση.

Υλικά

1 κιλό άχνη
2 φακελάκια ζελατίνη(φύλλα)
1/2 κούπα γλυκόζη
1/4 νεροπότηρο νερό
4-5 βανίλιες

Οδηγίες
Βάζουμε την ζελατίνη σε κρύο νερό να μαλακώσουν για 3-5 λεπτά.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό την γλυκόζη την ζελατίνη που έχουμε βγάλει από το νερό και τα ανακατεύουμε όλα μέχρι να πάρουν βράση και να λιώσουν τα φύλλα ζελατίνης.
Σε ένα μπώλ βάζουμε την μισή άχνη και ανοίγουμε μια λακκούβα.

Την άχνη καλό θα είναι να την έχουμε αρωματίσει με τις βανίλιες.Ρίχνουμε μέσα το υγρό μείγμα και ανακατεύουμε με κουτάλι αρχικά να μην καούμε.

Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά την άχνη ζυμώνοντας με το χέρι  μέχρι να έχουμε ένα λευκό και ελαστικό ζυμάρι από ζάχαρη.Η ζαχαρόπαστα μας είναι έτοιμη προς χρήση.Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής και να δώσουμε ότι χρώμα θέλουμε στην ζαχαρόπαστα μας.Αν πάλι δεν την χρησιμοποιήσουμε όλη μπορούμε να την τυλίξουμε καλά με ζελατίνη.Διατηρήτε μαλακή και ελαστική για αρκετό καιρό στο ντουλάπι μας. Όταν είναι να ανοίξουμε φύλλο για να διακοσμήσουμε βάζουμε άχνη στην επιφάνεια που θα ανοίξουμε φύλλο ζαχαρόπαστας.

Όπως ακριβώς και με το φύλλο για πίτα.
Καλή επιτυχία.

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Τα τσουρέκια της Μάρας


Μυρωδιές από το παρελθόν,μυρωδιές που έχουν μείνει αναλλοίωτες μέσα στην ψυχή μου .Βλέπετε τα τσουρέκια για τον πατέρα μου ήταν καθημερινή υπόθεση.Ένεκα επαγγέλματος.Είναι αυτό που λέμε "ζαχαροπλάστης ήταν ο πατέρας σου".Ναι ήταν και μάλιστα Σαλονικιός,από τους παλιούς.
Η συνταγή είναι αφιερωμένη στην μνήμη του .Είμαι υποχρεωμένη να το κάνω γιατί μου έμαθε όλες τις τεχνικές και  φιλοσοφία των καλών υλικών.
Τα τσουρέκια μου είναι "τσουπωτά και σχοινιασμένα".Πάμε για την συνταγή. 

Υλικά

2 1/2 κιλά αλεύρι δυνατό
160γρ νωπή μαγιά η 6 φακελάκια ξηρή
2,5 κούπες ζάχαρη
300 γρ βούτυρο λιωμένο
2 κούπες γάλα ζεστό
6 αυγά
λίγο αλάτι
1 κουτ.γλυκού μαχλέπι
1/2 κουτ.γλυκού κακουλέ
ξύσμα πορτοκαλιού
κρόκους αυγού για το άλειμμα

Οδηγίες
Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά με λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Το αφήνουμε να φουσκώσει για 30-40 λεπτά.
Στην λεκάνη όπου θα ζυμώσουμε βάζουμε την ζάχαρη με την ανακατεύουμε με το  ζεστό γάλα.βάζουμε λίγο αλεύρι τα μυρωδικά ,το αλάτι.Ρίχνουμε και το χυλό που έχει φουσκώσει .Ανακατεύουμε λίγο και συνεχίζουμε με τα αυγά.Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε .Καλό θα είναι να μην ρίξουμε όλο το αλεύρι.Έπειτα αφού ζυμώσουμε ρίχνουμε το ζεστό βούτυρο και "διπλώνουμε" την ζύμη μέχρι να απορροφήσει το βούτυρο.και να έχουμε  μια ελαστική ζύμη.Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι.Σκεπάζουμε την ζύμη μας και την βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.Η διαδικασία του φουσκώματος μπορεί να γίνει στον φούρνο που τον έχουμε στους 30 βαθμούς η με την παλιά και για μένα καλύτερη μέθοδο της κουβέρτας.


Εγώ χρειάστηκα 1,5 ώρα .
Μετά δίνουμε μια μπουνιά στο κέντρο της ζύμης να κατέβει και κόβουμε με μαχαίρι η ψαλίδι και δίνουμε σχήμα στην ζύμη.

Φτιάχνουμε κορδόνια και πλέκουμε τα τσουρέκια..Έφτιαξα με 3-4 και 6 πλεξούδες.

Σας δίνω και βίντεο με τις 6 πλεξούδες.

Αφού είναι έτοιμα τα τσουρέκια και πλασμένα σκεπάζουμε με καθαρό πανί και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.Στην συνέχεια τα αλείφουμε με κρόκο αυγού ανακατεμένο με λίγο νερό.Αν θέλουμε μπορούμε να τα αλείψουμε με γάλα.

Τα ψήνουμε στους 150-160 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
Καλή επιτυχία!

Αυτό είναι το τσουρέκι με τις 6 πλεξούδες,τσουπωτό ,τσουπωτό.









 







Τα πασχαλινά κουλούρια που έφτιαξε η Φωτεινή(η δεύτερη μου κόρη)


















Και οι λαμπάδες μας!
Την μια την έφτιαξε η Φωτεινή.


                           Την άλλη το "πυθαράκι" στο σχολείο του με τις υπέροχες δασκάλες του.



Τέλος μία μικρή παρουσίαση τα φετινά πασχαλινά αυγά βαμμένα με κρεμμυδότσουφλα,κόκκινο λάχανο,χαμομήλι και σαφράν.

                                              Από βάθη καρδιάς Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!