Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Χαλβάς της μαμάς


Ποιος μπορεί να αντισταθεί  στο χαλβά τον σιμιγδαλένιο της μαμάς;Κανείς!
Η κλασσική συνταγή του1,2,3,4 και κάποιες εναλλακτικές αν βαρεθήκατε και θέλετε να αλλάξετε την γεύση.

Υλικά
1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο(θα πρότεινα το σησαμέλαιο)
2 ποτήρια του νερού σιμιγδάλι χοντρό
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
4 ποτήρια του νερού νερό
1 ξύλο κανέλας
1 βανίλια
1/2 καρύδια χοντροκομμένα

Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με την ζάχαρη  και το ξύλο κανέλας να πάρουν μια βράση .και σβήνουμε την φωτιά.Αφαιρούμε και το ξύλο κανέλας η ότι άλλο έχουμε βάλει μέσα.
Ταυτόχρονα  σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει ελαφρώς και ρίχνουμε το σιμιγδάλι που έχουμε ανακατέψει με την βανίλια.Καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά το σιμιγδάλι μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε.Στην συνέχεια με προσοχή προσθέτουμε το υγρό μείγμα ,τα καρύδια και ανακατεύουμε συνεχώς.Όταν  πάρει βράση και αρχίζει να πήζει δοκιμάζουμε την κουτάλα(κατά προτίμηση ξύλινη) που το ανακατεύουμε αν στέκεται όρθια.Αν στέκεται τότε ο χαλβάς μας είναι έτοιμος.Αφήνουμε 5 λεπτά και έπειτα τον βάζουμε σε φόρμα η μικρά φορμάκια .Σερβίρουμε τον χαλβά πασπαλισμένο με κανέλα.

Μικρά tips
Η παραπάνω συνταγή είναι αυτή που προτιμώ εγώ.Θέμα καθαρά υποκειμενικό.Υπάρχουν όμως πολλές εναλλακτικές.
1)αφαιρείτε 1/2 ποτήρι ζάχαρη και βάζετε 1/2 σταφίδες.Οι σταφίδες είναι πολύ γλυκές γι αυτό αφαιρούμε την ζάχαρη.
2)Αντί να βάλετε 4 ποτήρια νερό βάλτε 3 ποτήρια νερό 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκαλιού.Αυτόματα ο χαλβάς έχει άρωμα πορτοκάλι.Προσοχή εδώ στον χυμό.Αν είναι πολύ γλυκός αφαιρέστε λίγη ζάχαρη.
3)Μπορούμε μαζί με την κανέλα να ρίξουμε και λίγο γαρύφαλλο στο υγρό μείγμα.
4) Αντί για καρύδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα ασπρισμένα και κουκουνάρια,με την διαφορά ότι θα τα βάλουμε να καβουρδιστούν μαζί με το σιμιγδάλι.
5)Μου αρέσει ο χαλβάς να έχει σκούρο χρώμα και να είναι καλά καβουρδισμένο το σιμιγδάλι.Προσθέτω λίγη κανέλα στο σιμιγδάλι και έχω το χρώμα που θέλω.
6) Τέλος μπορούμε να βάλουμε αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκο,δαμάσκηνα,ανανά ψιλοκομμένα.
7) Αντί για σκέτο λάδι μπορείτε να βάλετε μισό λάδι και μισό βούτυρο.

Καλή επιτυχία με όποια εναλλακτική το φτιάξετε.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Μυδοπίλαφο


Ένα αναμφισβήτητα πιάτο ονειρικά γευστικό.Τώρα ειδικά που υπάρχουν και κατεψυγμένα μύδια μπορούμε να το φτιάχνουμε όλο το χρόνο.


Υλικά 
1 κιλό μύδια
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι του νερού ρύζι
ντομάτα πολτοποιημένη
αλάτι πιπέρι
 μαϊντανό ψιλοκομμένο στο τέλος


  Οδηγίες
Ελέγχουμε τα μύδια να μην έχουν τα "μουστάκια"τους.Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι.Ρίχνουμε τα μύδια για σωτάρουμε ελαφρώς.
Προσθέτουμε και την ντομάτα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά να πάρουν βράση.
Ταυτόχρονα σε μία κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και το ρύζι να "λαδώσει"Σβήνουμε το ρύζι με το κρασί και προσθέτουμε σταδιακά ζουμί από το τηγάνι που είναι τα μύδια .Καλό θα είναι να έχουμε αφαιρέσει τα μύδια.Μετράμε πόσο ζουμί έχουμε βάλει.Το ρύζι μας θα χρειαστεί 2,5 ποτήρια ζωμό μαζί με  το κρασί.
Βάζουμε πιπέρι,αλάτι με φειδώ .
Όταν περάσουν 10 λεπτά προσθέτουμε και τα μύδια.Αφήνουμε άλλα 5 -7 λεπτά .
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαιτανό.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Χταπόδι στην λαδόκολλα


Τώρα που πλησιάζει η σαρακοστή ολοένα και ψάχνουμε κάτι διαφορετικό αλλά όχι και τόσο απόμακρο από τις παραδόσεις μας. Χταπόδι στην λαδόκολλα σαν λουκούμι.

Υλικά

1 χταπόδι 1 κιλό και κάτι.(και κατεψυγμένο καλό είναι)
3 κουτ. της σούπας  ξύδι
1 κουτ. της σούπας βαλσάμικο
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1-2 φύλλα δάφνης
2 γαρύφαλλα
1-2 σκελίδες σκόρδο
πιπέρι

Οδηγίες
Καθαρίζουμε το χταπόδι και το τεμαχίζουμε πλοκάμι- πλοκάμι.
Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τόσο αλουμινόχαρτο όσο να μπορέσουμε να τυλίξουμε το χταπόδι.Βάζουμε και την λαδόκολλα από πάνω προσθέτουμε το χταπόδι.Ανακατεύουμε το ξύδι με το βαλσάμικο και το λάδι.και περιχύνουμε το χταπόδι.Ρίχνουμε το σκόρδο,την δάφνη πιπέρι και τα γαρύφαλλα. Κλείνουμε καλά την λαδόκολλα και στην συνέχεια το αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στο φούρνο για 45-50 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα με προσοχή μην κάψουμε τα χέρια μας από τους ατμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλο 10 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως  το χταπόδι -λουκούμι.


Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Το ψωμί της Σαρακοστής






Το ψωμί είναι για μένα μια υπόθεση καθημερινή.1,5 δύο χρόνια τώρα δεν αγοράζω ψωμί.Πως είναι δυνατόν την Καθαρά Δευτέρα να αγοράσω λαγάνα.Την φτιάχνω μόνη μου και φυσικά η οικογένεια την απολαμβάνει!

Υλικά
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο (κίτρινο)
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το ανακατεύουμε με το κίτρινο)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2-3 ποτήρια ζεστό νερό (όχι καυτό, ούτε και πολύ χλιαρό)
σουσάμι για το πασπάλισμα
Οδηγίες
Βάζουμε σε μια γαβάθα 1-2 κούπες αλεύρι, την μαγιά και 1 φλιτζάνι νερό
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός
Αφήνουμε το μίγμα σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη για μιάμιση ώρα περίπου ή μέχρι να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες
Σε μια λεκάνη, βάζουμε το υπόλοιπο από ένα κιλό αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκουβίτσα.
Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, το λάδι και το μίγμα που έχουμε κάνει
Αρχίζουμε και ζυμώνουμε, προσθέτοντας αρχικά ακόμη ένα ποτήρι νερό

Αν η ζύμη μας είναι μαλακή και ελαστική είναι έτοιμη
Σε διαφορετική περίπτωση προσθέτουμε ή αλεύρι η νερό
Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί λίγο και μετά την τεμαχίζουμε σε 3-4 μπάλες
Τις αλευρώνουμε ελαφρώς και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο σκεπασμένες σε κάποιο ζεστό σημείο
Απλώνουμε σε μια λαμαρίνα μια λαδόκολλα
Παίρνουμε τις μπάλες και τις ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη, μέχρι να έχει πάχος 1-2 εκατοστών και δίνοντάς τους το σχήμα της λαγάνας
Τοποθετούμε στην λαμαρίνα και με ένα πιρούνι ανοίγουμε τρύπες
Έπειτα τις αλείφουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι

Αφήνουμε τις λαγάνες μας μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου
Μικρά tips
Οι λαγάνες λόγω όγκου ψήνονται πολύ γρήγορα.Τέλος μπορούμε να τις ετοιμάσουμε μέρες πριν και να τις βάλουμε στην κατάψυξη σε πλαστικές σακούλες καλά κλεισμένες

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Φούστορο το "ημέτερο"


Η πεθεραμ' εν κακέσα,
παντα αφην με νυστικεσα,
τσακων εφταει το φουστουρο
και τρωει α μαναχέσα''.

Αυτά είναι στίχοι ενός τραγουδιού του Πόντου που αναφέρει το "Φούστορο".
Ότι δεν υπάρχει;Υπάρχει.Ότι το ξέρουμε ,το  ξέρουμε.Ότι έχουμε χάσει την "μπάλα" την έχουμε χάσει.
Πάμε λοιπόν να δείτε τι είναι για όσους δεν το ξέρουν αλλά με την δική μου εκδοχή.Το "ημέτερο"

Υλικά  
6-8 αυγά(μην φοβού Μαριάμ,έχουν απενεχοποιηθεί προ πολλού για την χοληστερίνη)
200 γρ. φέτα(κατά προτίμηση ελληνική φτιαγμένη με το παραδοσιακό τρόπο) 
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο (χωρίς σχόλια)
2 ντομάτες χοντροκομμένες(Το αυτό με το κρεμμύδι)
10 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα (να δώσει μοσχοβολιά)
1-2 πιπεριές κομμένες (αν έχετε καμιά καυτερή βάλτε την μέσα ,ειδικότερα αν έχετε να ταΐσετε  καμιά κακέσα ψυχή)
1 μερίδα πατάτες τηγανιτές(φτιαγμένες από τα χεράκια μας,όχι προ και χωρίς μπάφους ,όπως λένε οι Loco Mondo.Αυτές είναι αντρικές δουλειές)
2-3 κουταλιές βούτυρο(υλικό της αρχικής και διαχρονικής συνταγής )
αλάτι (ψαγμένο γιατί βάζουμε φετούλα  μέσα)
πιπέρι ο καθείς στο πιάτο του και στην κακέσα τσίλι

Οδηγίες
Έχουμε τηγανίσει τις πατάτες ελαφρώς...... όχι λάιτ
Σε ένα ταψάκι βάζουμε  το βούτυρο να λιώσει (μέσα στην κουζίνα) και προσθέτουμε τις πιπεριές,το κρεμμύδι και την ντομάτα.Αφήνουμε 10 λεπτά να ψηθούν και εμείς κόβουμε σαλάτα.Ρίχνουμε τις πατάτες,την φέτα,τον δυόσμο (σκορποχώρι) και στο τέλος τα αυγά τα οποία έχουμε αναδεύσει  καλά.Όλα αυτά μαζί στο φούρνο για άλλα 15 λεπτά περίπου.


Μικρά tips
Όπως καταλάβατε το Φούστορο είναι η ομελέτα στα ποντιακά .Η αρχική συνταγή είναι αυγά ομελέτα φτιαγμένη με φρέσκο βούτυρο. Η ημέτερη μου εκδοχή είναι φούρνου , πιο κιμπάρισσα  ένεκα καταγωγής και φωτογράφισης καλοκαίρινης(Μέσα στην φωτογραφική μηχανή  που ήταν η φωτογραφία, το Φούστορο δεν βρώμισε)
Τέλος ευχαριστώ το google για τους πολύτιμους στίχους!Ο καθείς ας τους μετατρέψει ως διακαώς ποθεί.


Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Πράσα με ψαρονέφρι


Τα πράσα είναι το αγαπημένο μου φαγητό.Μου αρέσουν σε όποια εκδοχή.Το ψαρονέφρι σε αυτήν την συνταγή μπήκε για τις ανάγκες της συνταγής.Η μαμά μου βλέπετε τα έφτιαχνε και σκέτα.
Ας δούμε τα υλικά.
Υλικά
8-10 πράσα (το άσπρο )
500 γρ περίπου ψαρονέφρι
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Για το αυγολέμονο
1 αυγό(κατά προτίμηση από κότα ελευθέρας βοσκής,αλανιάρα)
χυμός λεμονιού(όσο ξινό το θέλετε)

Οδηγίες
Πλένουμε το ψαρονέφρι και το κόβουμε σε φέτες.
Το ίδιο κάνουμε και στα πράσα,τα κόβουμε 3 εκατοστά περίπου
Σε μία φαρδιά αλλά ρηχή  κατσαρόλα  βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς το ψαρονέφρι.
Στην συνέχεια  ρίχνουμε τα πράσα και τα ανακατεύουμε ελαφρώς (ίσα ίσα να λαδώσουν).Προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να τα σκεπάσει.Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά  για 15 με 20 λεπτά και να έχει πιει το ζουμάκι του.
Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο και περιχύνουμε το φαγητό μας.
Μικρά tips
Το ψαρονέφρι δεν θέλει πολύ ψήσιμο.Ο λόγος που δεν προσθέτω μυρωδικά τύπου άνιθο η μάραθος είναι ότι αλλοιώνει πραγματικά την  μυρωδιά και την γεύση του πράσου.Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε.
Καλή όρεξη!

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Χοιρινές μπριζόλες αλα μαρινάτα


Σήμερα τυγχάνει ημερολογιακά να είναι τσικνοπέμπτη.Ο καιρός χάλια!Να βγείς έξω να το τσικνήσεις είναι πλέον άτοπο.Να κάνεις μπάρμπεκιου ακατόρθωτο.Να ρίξεις όμως τις μπριζόλες στο φούρνο εφικτό.Την διαφορά όμως την κάνει η μαρινάδα.Μπριζόλες χοιρινές λαιμού και πατατούλες  σαν λουκούμια.

Υλικά
Μπριζόλες χοιρινές (λαιμός και σε ποσότητα που θέλετε)
πατάτες (στην ποσότητα που χρειάζεστε)
αλάτι, πιπέρι

Για την μαρινάδα
Χυμός από 2 πορτοκάλια
Χυμός από 2 μανταρίνια
Χυμός από 1-2 λεμόνια(εξαρτάται από την οξύτητα που θέλετε.
1-2 δαφνόφυλλα
1 κουτ.σούπας μουστάρδα
1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού κρασί λευκό

Οδηγίες

Σε μια λεκανίτσα  φτιάχνουμε την μαρινάδα και βάζουμε τις μπριζόλες για 2 ώρες περίπου.

Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες που έχουμε καθαρίζει και ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι και την μαρινάδα.
Ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.Στην συνέχεια βάζουμε και τις μαριναρισμένες μπριζόλες πάνω από τις πατάτες(αλατοπιπερώνουμε τώρα τις μπριζόλες)


Στο σύνολο χρόνου ψήνουμε 1,5 ώρα περίπου γυρνώντας τις μπριζόλες 2-3 φορές .Έτσι γίνονται ψητές και όχι βραστές.
Μικρά tips
Αν θέλουμε αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα στο ψήσιμο(εγώ τα αφαιρώ).Τέλος αν η ποσότητα του κρέατος και της πατάτας είναι αρκετή αυξάνουμαι και την ποσότητα της μαρινάδας
Καλή όρεξη και του χρόνου!