Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Ψωμί σαν της μαμάς


Πέρυσι τέτοιο καιρό εκνευρίστηκα με τους αρτοποιούς της περιοχής μου.Αποφάσισα να φτιάχνω μόνη μου ψωμί.Κατέληξα λοιπόν φέτος μετά από πολλά πειράματα σε ένα μικρό αλλά ουσιαστικό υλικό.


Υλικά

3,5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 11/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό (ίσως χρειαστεί παραπάνω)
λίγο ξύδι
αλεύρι

Οδηγίες
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε τα υλικά μας  και τα ανακατεύουμε.Μπορεί να σηκώσει λίγο αλεύρι η λίγο νερό παραπάνω.
Σε ένα ταψί βάζουμε μία λαδόκολλα και ρίχνουμε λίγο αλεύρι .Τοποθετούμε το ψωμί μας αφού του έχουμε δώσει το σχήμα που θέλουμε.πασπαλίζουμε με αλεύρι η βρέχουμε την επιφάνεια του με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 2-2,5 ώρες .
Αν δεν έχουμε κάποιο ζεστό μέρος στο σπίτι ανάβουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς για 15 λεπτά και αφήνουμε το ψωμί μας για μια ώρα να φουσκώσει.
Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς για 45-60 λεπτά.


Μικρά tips
Το ξύδι πλέον το τοποθετώ συνέχεια στο ψωμί που φτιάχνω.Σκέφτηκα αφού βάζουμε στο φύλλο της πίτας για να γίνει τραγανό γιατί να μην δοκιμάσω στο ψωμί.
Όταν έχουμε βάλει το ψωμί στον φούρνο να φουσκώσει δεν χρειάζεται να το βγάλουμε για να προθερμάνουμε το φούρνο.Ανοίγουμε στους βαθμούς που θέλουμε και ψήνεται.
Τέλος αν βάλουμε λάδι μέσα στην ζύμη μας καλό είναι να μην βάλουμε ξύδι.
Καλή επιτυχία!

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Της Νατάσας...κέικ σοκολάτας



Μόλις το είδα το ερωτέυτηκα.....  Ο μικρός άντρας του σπιτιού ήθελε να το φάει με μαρμελάδα!Δοκιμάστε το !
 Νατάσα μου σε ευχαριστώ που επέτρεψες την αναδημοσιευσή του!

Υλικά

3 1/2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1/2 κ.γλ. σόδα
1/2 κ.γλ. αλάτι
1 κούπα γάλα
1 κούπα μαργαρίνη
4 αυγά
125 γρ. κουβερτούρα λιωμένη, κρύα
2 βανίλιες
Οδηγίες




Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπολ του μίξερ και ανακατεύουμε για 1' στη χαμηλή ταχύτητα.
 Χτυπάμε για άλλα 3' στη δυνατή ταχύτητα.
 Βουτυρώνουμε μια μεγάλη φόρμα του κέικ και αδειάζουμε μέσα το μείγμα
. Ψήνουμε στους 180oC για περίπου 60'.
 Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

Η συνταγή είναι αναδημοσίευση από :
Ταξίδι στις γεύσεις-κέικ σοκολάτας

Onions rings


Γίνονται εύκολα,γρήγορα και τρώγονται "μετά μανίας".
Θα δώσω δύο εκδοχές .Εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε.

 1η εκδοχή

3-4 μεγάλα κρεμμύδια
αλεύρι για  τον χυλό
αλάτι ,πιπέρι,πάπρικα και λίγο τσίλι αν θέλουμε.

Οδηγίες
Κόβουμε τα κρεμμύδια μας σε ροδέλες πάχους 0,5 εκατοστά και τα χωρίζουμε.
Σε ένα μπώλ φτιάχνουμε τον χυλό με νερό αλεύρι και τα μπαχαρικά μας.
Παίρνουμε ένα  βαθύ τηγάνι,βάζουμε λάδι μπόλικο και το ζεσταίνουμε να μην κάψει.
Έχουμε βουτήξει τα "δαχτυλίδια "μας στον χυλό.Τα ρίχνουμε στο τηγάνι.Αν χρειαστεί τα γυρίζουμε ώστε να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.


2η εκδοχή

3 κρεμμύδια
1 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα
1φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι
1 αυγό χτυπημένο
1/2 κουταλάκι μπέικιν
1/2 κουταλάκι σόδα
αλάτι,πάπρικα

Οδηγίες

Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια και τα χωρίζουμε.
Τα βάζουμε στο γάλα για μισή ώρα
Με τα υπόλοιπα υλικά φτιάχνουμε τον χυλό .Βουτάμε μέσα στον χυλό τα κρεμμύδια και τα τηγανίζουμε.
Αυτή η εκδοχή  είναι από:http://delicieuses.forumotion.net/forum-f1/topic-t2194.htm#34015

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Γαλακτομπούρεκο το "επαγγελματικό"


Έχω μια συνταγή που μίκρυνα την δοσολογία....είναι επαγγελματική!
Λατρεμένο γαλακτομπούρεκο....

Υλικά

1 κουτί γάλα εβαπορέ
2 κουτιά νερό
11/2 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
3 αυγά
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 μπέικιν πάουντερ
3 βανίλιες
500γρ φύλλο κρούστας
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού βούτυρο λιωμένο για την επάλειψη των φύλλων

Για το σιρόπι
3 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
2 1/2 φλυτζάνια νερό
1κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμόνι
1 ξύλο κανέλας

Οδηγίες
Έχουμε τα υλικά μας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί όχι να βράσει.
Σε ένα μπώλ έχουμε ανακατέψει το μπέικιν με το σιμιγδάλι και την βανίλια.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Όταν αρχίσει και πήζει σβήνουμε την φωτιά μας και ρίχνουμε την ζάχαρη ανακατεύοντας για ένα λεπτό.Στην συνέχεια τα αυγά και αφού έχουν ενσωματωθεί στο μίγμα και το βούτυρο.
Αφήνουμε στην άκρη την κατσαρόλα σκεπασμένη με μία πετσέτα.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μας.Στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώντας τα ενδιάμεσα.
Ρίχνουμε το μίγμα μας και συνεχίζουμε την διαδικασία με τα φύλλα.
Τέλος αφού στρώσουμε και το τελευταίο βουτυρώνουμε πολύ καλά και κόβουμε επιφανειακά σε μερίδες.
Ψήνουμε 30-40 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Αμέσως μόλις βάλουμε για ψήσιμο το γλυκό μας φτιάχνουμε και το σιρόπι,το οποίο το βράζουμε για 5 λεπτά.
Μόλις ψηθεί το γλυκό μας το σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι.

                                                  Πατήστε πάνω στην εικόνα


Μικρά tips
Για πιό τραγανό φύλλο στην διάρκεια του ψησίματος περιβρέχουμε το φύλλο με νερό.Δύο φορές είναι αρκετές.
Ο λόγος που δεν βάζω ξύσμα απο λεμόνι η πορτοκάλι είναι οτι είναι γαλακτομπούρεκο και όχι γαλατόπιτα η πορτοκαλόπιτα.Αυτή είναι η διαφορά.

Στιφάδο με μοσχάρι


Τρία υλικά κάνουν το καλό στιφάδο.
Κανέλα,μαυροδάφνη και το σκόρδο.

Υλικά

1200 γρ.μοσχάρι (κατά προτίμηση ελιά)
1000 γρ. κρεμμυδάκια μικρά
2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
2-3 ντομάτες ώριμες η μία κονσέρβα κονκασέ
5-6 σκελίδες σκόρδο
αλάτι ,πιπέρι
2 ξυλάκια κανέλα
2-3 φύλλα δάφνη
ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού μαυροδάφνη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι

Οδηγίες
Σε μία λεκάνη με χλιαρό νερό βάζουμε τα κρεμμυδάκια από το βράδυ να μουλιάσουν ώστε όταν τα καθαρίσουμε να μην προκαλέσουν "κλάματα".
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια  και τα στραγγίζουμε καλά.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο,και το κρέας να τσιγαριστούν. Έπειτα ρίχνουμε το ξύδι και την μαυροδάφνη και τα σβήνουμε.
Προσθέτουμε την ντομάτα,τον πελτέ,αλάτι,πιπέρι,κανέλα ,δάφνη και νερό και βράζουμε το κρέας για 1 ώρα .Ίσως χρειαστεί και παραπάνω.
Σε μια άλλη  κατσαρόλα βάζουμε λάδι για τηγάνι και ρίχνουμε σταδιακά τα κρεμμύδια μας να σωταριστούν.
Προσέχουμε να μην μας καούν.
Όταν τελειώσουμε με τα κρεμμύδια μας ελέγχουμε το κρέας να δούμε εάν έχει ψηθεί.Αν  είναι έτοιμο
ρίχνουμε και τα κρεμμύδια και αφήνουμε άλλα 20 λεπτά.

Μικρά tips
Το κρέας όταν θα ρίξουμε τα κρεμμύδια πρέπει να μην είναι πολύ καλά βρασμένο .Ακολουθεί άλλο ένα 20λεπτο βρασμού.
Σε αυτήν την χρονική διάρκεια βρασμού των κρεμμυδιών,τα κρεμμύδια μένουν ολόκληρα και δεν λιώνουν.Αν τα θέλουμε πιο καλά βρασμένα τα αφήνουμε και άλλο χρόνο.
Προσέχουμε να μην έχει πολύ ζούμι για να είναι δεμένη η σάλτσα.
Τέλος το στιφάδο είναι ένα φαγητό που καίγεται εύκολα.Προσοχή στο τελευταίο στάδιο της παρασκευής του φαγητού.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Κρεατόσουπα


Απαραίτητη στο κρύο.....


Υλικά

1 κιλό στήθος μοσχάρι
500 γρ. ελιά η ποντίκι (για ψαχνό)
4 πατάτες μέτριες
2 καρότα
3-4 κλωνάρια σέλινο
2 κρεμμύδια μέτρια
αλάτι,πιπέρι,ελαιόλαδο
ρύζι
προεραιτικά κολοκυθάκια,λάχανο,κουνουπίδι

Οδηγίες
Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με νερό μέχρι να το σκεπάσει.
Ξεκινάμε την διαδικασία βρασμού και ξαφρίζουμε το κρέας μας.
Εάν χρησιμοποιήσουμε απλή κατσαρόλας χρειάζεται 1,5 -2 ώρες μέχρι να βράσει το κρέας.Με την χύτρα περίπου 45 λεπτά.
Αφού βράσει το κρέας το αφαιρούμε από τον ζωμό του ,σουρώνουμε τον ζωμό και τον βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα μας και προσθέτουμε τα λαχανικά μας,αλάτι,πιπέρι και λίγο λάδι.
Αφήνουμε τα λαχανικά να βράσουν για 20-30 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι.
Σε 10 λεπτά η σούπα μας είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Μικρά tips
Λάδι ρίχνουμε λίγο γιατί το στήθος του μοσχαριού έχει αρκετό λίπος.
Μετράμε τον ζωμό μας με νεροπότηρα.11/2 νεροπότηρο ένα πιάτο σούπα.
Για κάθε πιάτο σούπας αντιστοιχεί  1κουτάλι της σούπας ρύζι.
Αν θέλουμε πιό πηκτή υφή αλέθουμε μέρος λαχανικών στο μπλέντερ μας και τα ρίχνουμε στην σούπα.
Τέλος σερβίρουμε με λεμόνι.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Πρόταση σερβιρίσματος


Μία πρόταση για ψωμάκια σε τραπέζι με επίσημους καλεσμένους  η για μία μέρα ξεχωριστή με την οικογένεια μας.

Φτιάχνουμε ζύμη για ψωμί.
αντί όμως να του δώσουμε μορφή φρατζόλας η καρβελιού,πλάθουμε τρία λεπτά μπαστούνια.

Έπειτα μπλέκουμε τα μπαστούνια της ζύμης σε κοτσίδα.

Στην συνέχεια  τα κόβουμε σε μέγεθος ατομικού ψωμιού.
Μετά βρέχουμε τα ψωμάκια μας με νερό και τα τυλίγουμε με σουσάμι
Aφήνουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν λίγη ώρα και στη συνέχεια τα ψήνουμε 15 -20 λεπτά στου 180 βαθμούς.
Τα σερβίρουμε σε κάθε πιάτο ξεχωριστά .