Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Αυγοφέτες



Πρωινό η κολατσιό!!!
Είναι κάτι που εμένα μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια!
Όταν ο πελτές με το ψωμί και την ρίγανη ήταν κολατσιό ,όταν το ψωμί με την ζάχαρη ήταν η νηστίσιμη λιχουδιά μας.
Όχι πως μας έλειπαν τα γλυκά....ίσα ίσα που τα είχαμε σε αφθονία.Αλλά αυτά ήταν φτιαγμένα από τα χέρια της μαμάς με την μοναδική ,για τον καθένα μας ξεχωριστά,μαμαδίσια συνταγή....
Ας δούμε τα υλικά..........

Υλικά
8-10 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1 1/2 ποτήρι γάλα
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
λίγο ξύσμα πορτοκάλι η λεμόνι προαιρετικά
αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
ζάχαρη για το πασπάλισμα

Οδηγίες
Κόβουμε 8-10 φέτες ψωμί μπαγιάτικο πάχους ενός εκατοστού περίπου.


Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά και το αλάτι.
Αν σας αρέσει το άρωμα από το ξύσμα προσθέστε και αυτό.


Στην συνέχεια βουτάμε το ψωμί για λίγο μέσα στο υγρό μείγμα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο αραβοσιτέλαιο και όταν αυτό ζεσταθεί αρκετά  τηγανίζουμε την φέτες.


Χρειάζεται 1 λεπτό τηγάνισμα η κάθε πλευρά.
Μόλις πάρουν χρώμα και έχουν σκληρύνει οι φέτες της σερβίρουμε ζεστές αφού τις πασπαλίσουμε με ζάχαρη.


Είναι ένα ωραίο παραδοσιακό και μαμαδίστικο πρωινό η κολατσιό για μικρούς και μεγάλους.
Συνοδεύεστε με γάλα η χυμό πορτοκάλι!

Μικρά tips
Μπορείτε τις φέτες να τις κόψετε σε μακρόστενα κομμάτια για πιο γρήγορα αποτελέσματα.
Η εικόνα μιλάει μόνη της.
Καλή όρεξη!!!!!!!!!!!



18 σχόλια:

  1. κλασικό και χορταστικό πρωινό.
    μου το θύμησες
    ευχ.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία μου!!!
      Τέτοια θυμησιάρα είμαι...χαχαχα ;-)
      Φιλιαααααααα

      Διαγραφή
  2. καλά..πού τις θυμήθηκες!!!!!
    τις έφτιαχναν οι γονείς μου όταν ήμουν μικρή...με ζάχαρη τις τρώγαμε κι εμείς!
    μου φαίνεται..μετά από τόσα χρόνια αξίζει να τις ξανα δοκιμάσουμε!!!
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου peps Βλέπω ότι δεν ξέθαψα μόνο τις δικές μου αναμνήσεις αλλά και πολλών άλλων...Ναι αξίζει να δώσουμε στα παιδιά μας τις δικές μας αναμνήσεις...φιλιααααααααααα

      Διαγραφή
  3. Τι ωραίο κολατσιό Μάρα μου!
    Πρώτη φορά τις δοκίμασα σε ηλικία 25 χρονών από την πεθερά μου. Εγώ δυστυχώς δεν είχα τέτοιες αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια. Ξετρελλάθηκα όμως με την πρώτη δαγκωνιά.
    Οι δικές σου με αρκετή ζάχαρη από πάνω είναι εξαιρετικές. Πραγματικά όμως μου άρεσαν περισσότερο τα μπαστουνάκια, που ομολογώ ότι δεν τα είχα σκεφθεί να τα κανω ποτέ. Είναι σαν sticks και τρώγονται όντως πανεύκολα!!

    Θα μου επιτρέψεις να σου απονείμω OSKAR συνδυασμού τέλειας γεύσης σε ελάχιστο χρόνο??? Ο μικρός έχει λουκούλειο πρωινό βλέπω!! Και με φέτα πορτοκάλι στο ποτήρι!!! Πασά τον έχεις!!! χιχιχι Μπράβο μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Χρυσαυγή μου; Άλλωστε αυτός είναι ουσιαστικά ο "άντρας" της ζωής μου ;-)
      Όσο για το ΟΣΚΑΡ θέλω πολλά ψωμιάααααα ακόμη να φτάσω την Οσκαροδαφνωστεφανωμένη..
      Είναι πάντως μια καλή πρόταση για πρωινό και για κολατσιό... φίλησε μου
      τις κούκλες σου.

      Διαγραφή
  4. Τι μου θύμισες Μάρα με τον πελτέ και το ψωμί..Ωραία ήταν τότε γιατί ήταν απλά και σπιτικά.

    Οι αυγοφέτες σου τις σέρβιρες πολύ ωραία. Ενα γρήγορα και νόστιμο πρωϊνό.
    Για το αποτέλεσμα δεν χωρά αμφιβολία.. Φαίνεται στο πρόσωπο του μικρού

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Marion μου κάποιες στιγμές φέρνω στο μυαλό μου τέτοιες αναμνήσεις.Οι δικές μου ευτυχώς έχουν πολύ "ζάχαρη" και μεταφορικά και κυριολεκτικά.Αρώματα ,γεύσεις....
      Αν και είναι δύσκολος,μόλις δει ζάχαρη τρέχει σαν το μυρμήγκι πάνω της..χαχαχχαχα
      φιλιαααααααααααα

      Διαγραφή
  5. Ωραιότατο φαίνεται και δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ!!!
    Για να το φτιάξω τώρα που τα κορίτσια μου έχουν τις εξετάσεις, μπας και τους φτιάξω τη διάθεση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρίνα μου γλυκεία,δεν ξέρω για τα κορίτσια σου ,η δική μου διάθεση πάντως έφτιαξε (μικρό κορίτσι είμαι και εγώ...χαχαχχαχ)
    Υπομονή σου εύχομαι αυτήν την εποχή και καλή δύναμη στα κορίτσια σου....φιλιααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και εμείς τέτοιο κολατσιό είχαμε... συν έξτρα χωριάτικο ψωμάκι με άλμη. Τυρί κρεμώδες για κείνα τα χρόνια, στα μέρη της ιδιαίτερης πατρίδας μου.
    Το καλύτερό μου φυσικά ψωμί με ζάχαρη (μιας και ήμουν φανατική γλυκατζού)!
    Εδώ μιλάμε πια για πιο "προχωρημένες" καταστάσεις :-)) Μάρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Penelope μου!!!!!!
      χαχαχχαχα γέλασα πολύ με το "προχωρημένες"
      το θέμα είναι να μην ξεχνάμε γενικά...σε φιλώωωωωω

      Διαγραφή
  8. Παλιά αξία, Μάρα μου, οι αυγοφέτες!
    Μου θυμίζουν όμορφα παιδικά χρόνια, οικογενειακή ατμόσφαιρα και νοστιμιές απλές αλλά αξεπέραστες που τις νοσταλγούμε ακόμα και σήμερα!
    Να είσαι καλά, καλή μου, και να μου φιλήσεις εκείνο το έξυπνο μουτράκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παλιά Helen αλλά όπως εύστοχα λες αξεπέραστη...
    Ερώτηξη...πρέπει να το φιλήσω μπρε αυτό το φατσόριο;Πρέπει να τον κυνηγάω κανένα μισάωρο...χαχαχχαα Θα του μιλήσω για τους ασπασμούς που του απευθύνεις...φιλιάαααα σου γλυκιά μου!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπημένες αυγοφέτες Μάρα μου!!!
    Πολλά φιλιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι νοστιμιά!!! Από τις αγαπημένες γεύσεις που μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με ταξίδεψες χρόνια πίσω, Μάρα! Μας τις έφτιαχνε η γιαγιά μου τις αβγόφετες κι ήταν πραγματική λιχουδιά! Νομίζω πως πρέπει να ντρέπομαι που δεν τις έχω φτιάξει ποτέ στα παιδιά μου...
    Φιλιά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μάρα, με γύρισες στο παρελθόν. Η μητέρα μου μας έφτιαχνε συχνα τις αυγοφέτες για πρωινό, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Μαζί με την ζάχαρη, έριχνε και λίγη κανέλα. Πρωινή απόλαυση!!
    Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή