Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Μάφινς με σοκολάτα και κεράσι


Έψαχνα διακαώς να βρω μια συνταγή για μάφινς  ξεχωριστά....
Η αναζήτηση δεν κράτησε πολύ γιατί έπεσα πάνω στα muffins με σταγόνες σοκολάτας
Τα υλικά τα είχα εκτός από τις σταγόνες.Η ιδέα με το κεράσι μου άρεσε πολύ.
Προσάρμοσα λίγο τα υλικά και το αποτέλεσμα με δικαίωσε.

Υλικά
250 γρ φρέσκο βούτυρο(από αυτό που μοσχοβολά)
2 κούπες ζάχαρη
3 αυγά
500 γρ αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
150 γρ νιφάδες σοκολάτας
1 κούπα γάλα
150 γρ φουντούκια χοντροκομμένα
1 κουτ.σούπας αμαρέτο η μπέιλις
30-40 κεράσια από γλυκό του κουταλιού

Οδηγίες

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Κόλυβα



Κατά το φετινό ημερολόγιο σήμερα έχουμε Πεντηκοστή.Χτες ήταν ψυχοσάββατο και συνάμα έκλεισε ένας χρόνος από τότε που "χάσαμε " ένα αγαπημένο πρόσωπο.
Τα κόλυβα του μνημοσύνου τα έφτιαξα εγώ.
Ας δούμε τα υλικά

Υλικά
1 κιλό στάρι
150 γρ καρύδια
200 γρ σουσάμι
350 γρ αμύγδαλα
400 γρ φουντούκια
250 γρ.σταφίδες
2-3 βανίλιες
2-3 ρόδια
μισό ματσάκι μαιτανό ψιλοκομμένο
2,5 κουταλιές της σούπας κανέλα
1,5 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
1-2 κούπες φρυγανιά τριμμένη

Για την διακόσμηση
500 γρ άχνη
κουφετάκια ασημένια

Οδηγίες
Η διαδικασία ξεκινάει από την προηγούμενη μέρα.Καθαρίζουμε και πλένουμε το στάρι.
Σε μια κατσαρόλα  το βάζουμε να βράσει με νερό και 1-2 κουτ.γλυκού αλάτι για ένα τέταρτο από την στιγμή του βρασμού.Σουρώνουμε σε στραγγιστήρι και ξεπλένουμε το στάρι.Ρίχουμε ξανά στην κατσαρόλα προσθέτοντας αρκετό νερό και το βάζουμε να ξαναβράσει.Μόλις πάρει βράση σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε για μια ώρα την κατσαρόλα μας σκεπασμένη.Αν είναι χειμώνας μπορούμε να βάλουμε την κατσαρόλα μέσα σε μια κουβέρτα.
Όταν το στάρι φουσκώσει το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε.Σε μια μεγάλη επιφάνεια βάζουμε ένα σεντόνι η ένα τραπεζομάντηλο μετά χαρτί κουζίνας και απλώνουμε πάνω το στάρι .

Σκεπάζουμε με το χαρτί κουζίνας και το υπόλοιπο μέρος από το σεντόνι και το αφήνουμε να στεγνώσει για 2-4 ώρες.(εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες)
Έχουμε χοντροκόψει τους ξηρούς καρπούς και σε ένα ταψί με λαδόκολλα τους απλώνουμε (εκτός από το καρύδι) Ψήνουμε τους ξηρούς καρπούς για 30-40 λεπτά στον φούρνο στους 100 βαθμούς.Το ίδιο κάνουμε και με το σουσάμι.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε το σουσάμι ,τις σταφίδες,τους ξηρούς καρπούς όλους  και ρίχνουμε την κανέλα,το γαρύφαλλο και την βανίλια.Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε καλά σκεπασμένα μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Όταν στεγνώσει το στάρι το βάζουμε σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Φροντίστε 2-3 ώρες πριν το μνημόσυνο να αναμίξετε όλα τα υλικά σας.
Βάζετε σε βαθιά λεκάνη το στάρι ,τους αρωματισμένους ξηρούς καρπούς, το ρόδι,1 κούπα φρυγανιά,και τον ψιλοκομμένο μαιτανό.Ανακατέψτε καλά.Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε για να μεταφέρετε τα κόλυβα ,βάλτε από κάτω λαδόκολλα και δαντέλα χάρτινη  αν έχετε.

Ρίξτε όλα τα ανακατεμένα υλικά μέσα.ρίξτε από πάνω άλλη μια κούπα φρυγανιά με τέτοια τρόπο ώστε να καλύψει την επιφάνεια.Στην συνέχεια με την βοήθεια λεπτής σίτας  ρίχνω την άχνη μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.Με την βοήθεια μιας λαδόκολλας στρώνω την άχνη και ξανά πασπαλίζω όπου χρειάζεται .(επαναλαμβάνοντας  την διαδικασία με την λαδόκολλα)

Τώρα ήρθε η ώρα της διακόσμησης με τα ασημένια κουφέτα..Εκεί επιστρατεύστε την φαντασία και το ταλέντο σας (εγώ είμαι γνωστή ζεβροχέρα και έτσι έκανα λίγα πράγματα)

Έτοιμος λοιπόν ο δίσκος με τα κόλυβα στην μνήμη όσων αγαπήσαμε και έχουν φύγει από την ζωή.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Αρνάκι με σόγια σος και μέντα


Σας έχει τύχει ποτέ να είναι σκληρά τα παϊδάκια στα κάρβουνα;Ε λοιπόν εμένα μου έτυχε.
Από το ίδιο κρέας είχα περίσσευμα (αμαγείρευτο).Τώρα ,σκέφτηκα,αν το κάνουμε στα κάρβουνα δεν θα τρώγεται.Σκέφτηκα μία άλλη εναλλακτική που βγήκε ένα θεσπέσιο και αρωματικό πιάτο.
Ας δούμε όμως τα υλικά.

Υλικά
1-1,2 αρνί (παιδάκια και παιδάκι από το μπούτι)
1 κούπα σόγια σος
2 κουταλιές βαλσάμικο
ελαιόλαδο
4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
αλάτι
πιπέρι
4 -5 κλωναράκια φρέσκια μέντα

Οδηγίες
Από το βράδυ βάζουμε σε σκεύος που σκεπάζεται λίγο ελαιόλαδο,την σόγια σος,το βαλσάμικο ,την μέντα ανακατεύουμε ελαφρώς και τοποθετούμε στην μαρινάδα το κρέας.Ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε το σκεύος.Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το μαγειρέψουμε.
Σε βαθύ μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι μας και σοτάρουμε ελαφρώς το σκόρδο στην συνέχεια βάζουμε το κρέας χωρίς την μαρινάδα.Το σοτάρουμε καλά. Ρίχνουμε την μαρινάδα και το αφήνουμε να βράσει 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.Προσθέτουμε λίγο νερό αλάτι πιπέρι και το αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά.Φροντίζουμε να έχει πιει το ζουμί του και να μείνει με το λάδι.Το φαγητό μας είναι έτοιμο.Ταιριάζει εξαιρετικά να το συνοδεύσετε με   Ρύζι
Μικρά tips
Αν θέλετε αφαιρέστε την μέντα στο μαγείρεμα.Αντί για μέντα μπορείτε να βάλετε εστραγκόν η θυμάρι

Καλή επιτυχία!

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ντολμαδάκια στο ταψί



Ο τίτλος της ανάρτησης κλεμμένος.Η ιδέα επίσης.Ελπίζω η Ζαμπία να με συγχωρέσει αφού κάνω την ανάρτηση χωρίς να την ενημερώσω.
Τελικά ,όχι δεν θα δώσω υλικά ούτε οδηγίες, αλλά θα σας παραπέμψω στην αρχική συνταγή.
Έτσι η συνείδηση μου θα είναι καθαρή  σαν να έπλυνα ασπρόρουχα με λευκαντικό.
Η συνταγή είναι  Ντολμαδάκια στο ταψί
Ζαμπία μου υπέροχη η συνταγή σου.Την έφτιαξα και την φάγαμε.Οι φωτογραφίες είναι η απόδειξη.

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Αγκινάρες και κουκιά


Παλιά οι μανάβηδες που περνούσαν από τις γειτονιές φώναζαν :
Αγκινάρες και κουκιά 2 δεκάρες  η  οκά.
Οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί,αλλά τα κουκιά και οι αγκινάρες υπάρχουν.
Στα χωριά υπάρχουν ακόμη τα φρέσκα κουκιά.Μια γειτόνισσα μου έδωσε λίγα από την συγκομιδή της ,πήρα και λίγες αγκινάρες και να το φαγάκι μας.

Υλικά
1,5 κιλό φρέσκα κουκιά
6-7 αγκινάρες
ελαιόλαδο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
άνηθο η μάραθο
 χυμό ενός λεμονιού

Οδηγίες
 Καθαρίζουμε τα κουκιά μας όπως καθαρίζουμε τα φασολάκια.Αν τα κουκιά είναι μεστά  κρατήστε μόνο το εσωτερικό τους. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις αφήνουμε μέσα σε νερό που έχουμε βάλει λεμόνι.
Στην κατσαρόλα μας βάζουμε  ελαιόλαδο και ρίχνουμε αρχικά τα κρεμμυδάκια που έχουμε κόψει  και το σκόρδο .Έπειτα ρίχνουμε τα κουκιά  και τα σοτάρουμε καλά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και νερό μέχρι να τα σκεπάσει.τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά μόνα τους.Στην συνέχεια βάζουμε τις αγκινάρες με το μυρωδικό μας και τον χυμό λεμονιού.

Ο χρόνος βρασμού είναι μισή ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά.Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν θα έχει μείνει με το λάδι .

Μικρά tips

Καλό θα είναι οι αγκινάρες να μπουν από πάνω και να μην ανακατέψουμε καθόλου.Αν χρειαστεί απλά κινούμε την κατσαρόλα.Αν τα μαγειρέψετε σε χύτρα ταχύτητος σοτάρετε τα κουκιά και προσθέστε τα υπόλοιπα.Κλείστε την χύτρα και κρατήστε χρόνο βρασμού 12 λεπτά.Όταν ανοίξετε την χύτρα αφήστε σε μέτρια φωτιά  μέχρι να μείνει μόνο το λάδι.
Για την ιστορία να σας καταθέσω και τα εξής.
Στην Λήμνο τα φρέσκα κουκιά τα λένε και παππούδες.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα τα ακούσουμε σαν φούλια. Εκτός αυτών υπάρχουν και δύο γνωστές εκφράσεις .
1) Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω
2) Κουκιά τρως κουκιά μαρτυράς.
Καλή όρεξη!


Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ντολμαδάκια γιαλαντζί


Παραδοσιακά και σίγουρα ένα φαγητό που σχεδόν όλοι το αγαπάμε.
Δεν θα δώσω μία διαφορετική εκδοχή γιατί έτσι μου αρέσουν.Δεν είναι και τόσο δύσκολο.Το συγκεκριμένο πιάτο το επιμελήθηκαν οι "άντρες" της οικογένειας και όπως βλέπετε τα κατάφεραν μια χαρά.

Υλικά
70-80 αμπελόφυλλα
2 κούπες ρύζι
κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό
άνηθο η μάραθο
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
4 κούπες νερό
2 κουταλιές χυμό λεμόνι

Οδηγίες
Έχουμε ετοιμοπόλεμα τα αμπελόφυλλα και συνεχίζουμε με την γέμιση.Εγώ χρησιμοποιώ κίτρινο ρύζι  κάποιοι άλλοι καρολίνα.Η επιλογή δική σας.Σε μπώλ βάζουμε τα υλικά εκτός του νερού και τον χυμό λεμονιού.
Βάζουμε τα αμπελόφυλλα από την κάτω πλευρά και τοποθετούμε μια μικρή ποσότητα γέμισης και τυλίγουμε.Για λεπτομέρειες πατήστε  ΕΔΩ
Στην κατσαρόλα μας έχουμε βάλει μια στρώση αμπελόφυλλα και στην συνέχεια τοποθετούμε τα ντολμαδάκια μας.Όταν τελειώσουμε με το τύλιγμα βάζουμε ένα πιάτο από πάνω και ρίχνουμε ελαιόλαδο ,το νερό και τον χυμό λεμόνι.
Ο χρόνος ψησίματος είναι 20 λεπτά περίπου από την στιγμή που πάρει βράση το φαγητό μας.
Τα αφήνουμε να κάτσουν μισή ώρα περίπου και τα σερβίρουμε.Τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και κρύα.

Μικρά tips
Συνήθως χρησιμοποιώ χύτρα.Από την στιγμή που άρχισει να σφυρίζει η βαλβίδα ο  χρόνος ψησίματος είναι 5 λεπτά.Σβήνω το μάτι και το αφήνω μέχρι να κάτσει η βαλβίδα.
Μπορούμε να τα σερβίρουμε με λεμόνι η γιαούρτι.Για έναν άλλο τρόπο μαγειρέματος και σερβιρίσματος δείτε την πρόταση από  το Kitchen stories