Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Μανιτάρια με βαλσάμικο


Μανιτάρια αγαπημένα,πολυμαγειρεμένα,με άσπρη σάλτσα,με κόκκινη.
Αυτή τη φορά τα έκανα τηγανιτά.Θα πείτε σιγά την ανακάλυψη.Όμως πολλές φορές μα προκύπτουν ξαφνικά επισκέπτες και πελαγώνουμε.Μια γρήγορη λύση για έναν καταπληκτικό μεζέ.

Υλικά
500γρ μανιτάρια κομμένα σε μπουκιές (champignon,πλευρώτους,πορτσίνι,πορτομπέλο κτλ)
καλαμποκέλαιο
αλάτι,πιπέρι
ξύδι βαλσάμικο
προαιρετικά ψιλοκομμένο μαιτανό

Οδηγίες
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε μικρές μπουκιές.Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το καλαμποκέλαιο να κάψει και τηγανίζουμε τα μανιτάρια.Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από την φωτιά και τα "σβήνουμε " με ξύδι βαλσάμικο.Βάζουμε και αλατοπίπερο.Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαιτανό.
Εάν θέλουμε μπορούμε να τα βάλουμε σε τεφάλ με λίγο ελαιόλαδο και να τα σωτάρουμε πολύ καλά.Προσθέτουμε όμως μια ολόκληρη σκελίδα σκόρδου για άρωμα.Όπως είναι στο τεφάλ σβήνουμε με το βαλσάμικο προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και στην συνέχεια σερβίρουμε.Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαιτανό.
Όπως και να τα φτιάξουμε είναι ένας καταπληκτικός μεζές.
Καλή όρεξη!

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Βαλσάμικο...βάλσαμο στην γεύση



Σήμερα ήθελα να δώσω μια πολύ απλή συνταγή με 4-5 συστατικά...μεζεδάκι σπέσιαλ.Αυτό που απογειώνει την γεύση είναι το ξύδι το Βαλσάμικο.Στην έρευνα μου στο διαδίκτυο βρήκα κάτι πολύ ενδιαφέρον.Η επόμενη ανάρτηση μου θα είναι η τόσο απλή,γρήγορη αλλά γευστική συνταγή!

Γευστική πινελιά σε σαλάτες και ψητά φαγητά, καθώς ενισχύει και αναδεικνύει τα θρεπτικά συστατικά χωρίς να τα καλύψει. Χρονολογείται από τους Ρωμαίους, οι οποίοι ξεκίνησαν να βράζουν το χυμό από τα σταφύλια με σκοπό τη φύλαξή του για τη χειμερινή περίοδο. Μοιάζοντας περισσότερο με κρασί παρά με ξύδι, αναπτύσσει τις πολύπλοκες γεύσεις του και αποκτά τη σιροπιαστή αυτή σύστασή του, σχεδόν σαν καραμέλα, μέσα σε μια σειρά παλιών ξύλινων βαρελιών.
Πράγματι, το βαλσάμικο ξύδι είναι πολύ αρωματικό και διατίθεται σε πολλές απαλές και λεπτές γεύσεις. Το αυθεντικό βαλσάμικο ξύδι ωριμάζει για τουλάχιστον 6 έτη και κατά προτίμηση για 12, αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαδικασία ωρίμανσής του διαρκεί πολύ περισσότερα έτη, φτάνοντας έως και 150!
Ο παραδοσιακός τόπος προέλευσής του απαντά στη Μοντένα της Ιταλίας, πριν από μια χιλιετία. Παράγεται από το χυμό άσπρων σταφυλιών ποικιλίας Trebbiano, μην έχοντας υποστεί καμία ζύμωση. Τα βακτήρια διασπούν τα σάκχαρα και τα μετατρέπουν κατευθείαν σε ξύδι. Η διαδικασία περιλαμβάνει, αρχικά, το βράσιμο του χυμού των σταφυλιών, η οποία γίνεται αργά και σταθερά σε χάλκινα δοχεία πάνω σε φωτιά μέχρι ο όγκος τους να μειωθεί κατά 1/3 και τελικά να παραχθεί ένα γλυκό, έντονα φρουτώδες σιρόπι.
Εν συνεχεία, υλοποιείται η ωρίμανσή του μέσα σε μια σειρά από βαρέλια, προκειμένου να αποκτήσει το ιδιαίτερο άρωμά του, το σκούρο χρώμα του και την καυστική γλυκύτητά του, ανάλογα με το είδος του ξύλου – καστανιάς, μουριάς, πεύκου, βελανιδιάς και κερασιάς – που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των βαρελιών. Εξάλλου, η ετυμολογία της λέξης ‘Βαλσάμικο’, που σημαίνει ‘σαν βάλσαμο’, αναφέρεται στο γεγονός ότι είναι παχύρευστο και αρωματικό.

Περιέχει μόνο λίγους υδατάνθρακες και τα 100gr αποδίδουν 88 θερμίδες(kcal). Περιέχει σε μικρές συγκεντρώσεις σίδηρο, ασβέστιο, νάτριο, μαγγάνιο και μαγνήσιο. Δίνει μια πλούσια γλυκόξινη γεύση και ένα μοναδικό βελούδινο άρωμα σε όλα τα φαγητά που χρησιμοποιείται.
Στη χώρα μας, η Καλαμάτα και η Κρήτη παράγουν βιολογικό ελληνικό βαλσάμικο ξύδι. Στις περιοχές αυτές το βαλσάμικο ξύδι παράγεται από κόκκινα σταφύλια (πχ. κορινθιακές ποικιλίες, ποικιλία ‘Ρωμέικο’) και όχι από λευκά, γεγονός που προσδίδει υψηλή διατροφική αξία στο ξύδι. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει υψηλά ποσοστά σε φαινολικές ενώσεις και βιοφλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι το βαλσάμικο ξύδι είναι 4 φορές περισσότερο αντιοξειδωτικό από τα φρούτα και τα λαχανικά! Είναι πράγματι ένα φυσικό προϊόν χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά, συντηρητικά και χρώματα.
Έχει δειχθεί ότι μια ισορροπημένη κατανάλωση, πιθανόν να μειώνει τα καρδιαγγειακά επεισόδια, τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη (Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi, 2007). Επίσης, βελτιώνει τη στομαχική λειτουργία, εμποδίζει τη δημιουργία χολόλιθων, προστατεύει το δέρμα, διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς, δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό και αυξάνει την αντίσταση στη γρίπη (J Am Coll Cardiol, 2000).
Εξαιτίας της εξαιρετικής δράσης του σε γαστρεντερικές διαταραχές, μερικοί το πίνουν σε μικρά ποτηράκια τελειώνοντας το γεύμα τους!
Αντιλαμβανόμαστε επομένως, ότι η φύση δια μέσου των τροφίμων της, δεν μας προσφέρει μόνο τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την επιβίωσή μας αλλά μας δίνει απλόχερα πολύτιμες δραστικές ουσίες που θωρακίζουν την υγεία μας.
Το βαλσάμικο ξύδι διαθέτει μια γεμάτη δρύινη γεύση, που το καθιστά το ιδανικό συστατικό σε συνταγές με κρέας ή ψάρι, σε φρούτα, τυριά, ζυμαρικά, παγωτά, σε μαρινάδες και σε σαλάτες με ωμά ή βρασμένα λαχανικά. Το συνδυάζουν πολλές φορές με αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Όταν το ξύδι είναι έτοιμο, ελέγχεται από τον DOC ή τον CSQA, εποπτικούς φορείς που είναι ανάλογοι με αυτόν που επιβλέπει την ποιότητα των γαλλικών και ιταλικών κρασιών. Για το αυθεντικό βαλσάμικο ξύδι, αναζητείστε στην ετικέτα τις λέξεις Aceto Balsamico Tradizione di Modena ή Consortium of Producers of Aceto Balsamnivo Tradizione di Reggio-Emilia. Το βαλσάμικο ξύδι που δε φέρει αυτή την ένδειξη στην ετικέτα του έχει συνήθως ωριμάσει για 6 έως 12 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές ή για 2 έως 12 χρόνια σε ξύλινα βαρέλια. Το καλύτερης ποιότητας βαλσάμικο ξύδι ωριμάζει για πάνω από 25 χρόνια και το κόστος του κυμαίνεται από 100 μέχρι 350 ευρώ το μπουκάλι!
Το κείμενο εκτός του προλόγου είναι αντίγραφο από http://www.iatronet.gr

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Κουζινικά κόλπα και οικονομία 2

Αν και απούσα όλες αυτές τις μέρες επανήλθα με διαθέσεις "κινηματογραφικές".
Η προειδοποίηση γίνεται πράξη και το μέρος νούμερο 2 είναι πλέον γεγονός.
Ας συνεχίσω λοιπόν με τα κόλπα.
Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ εδώ στην επαρχία έχω πολλά καλά (και δεινά βεβαίως,βεβαίως)


1) Πριν 4 χρόνια βρέθηκα αγκαλιά με πολλή και αμέτρητη ρίγανη. Έτριβα έτριβα και τον άτριφτο είχε.
Έτσι μου ξέμειναν 2-3 ματσάκια ,τα οποία τα βρήκα μπροστά μου έπειτα από πολύ καιρό.Η μεγάλη ανακάλυψη που έκανα (μετά την πενικιλλίνη) ήταν:
Αν τα αρωματικά φυτά μένουν πάνω στα κλαδάκια τους διατηρούν το άρωμα τους για πολύ μα πολύ καιρό.Το δίδαγμα λοιπόν είναι να μην τρίβετε ρίγανη ,δεντρολίβανο και άλλα αρωματικά φυτά πολύ πριν από την κατανάλωση τους.

2)Καταψύξεως λόγος συνέχεια. Όλα η σχεδόν όλα τα φαγητά καταψύχονται.
Αν σας περίσσεψε μία η δύο μερίδες φαγητό βάλτε τις σε ειδικά σκεύη (τάπερ δηλαδή)καλά κλειστά στην κατάψυξη.Όταν σας πιάσει η μεγάλη αρρώστια που λέγεται Οξεία τεμπελίτιδα,μπορείτε να παρουσιάσετε στην οικογένεια σας ένα γεύμα η δείπνο με πολλές επιλογές.Προσοχή...μην θυμηθείτε τα ταπεράκια μετά από 6 μήνες γιατί τότε θα πιάσει "άλλη αρρώστια " την οικογένεια.

3) Οι γυναίκες που εργάζονται είναι και θα είναι μια "Μαίρη Παναγιωταρά" γιατί θέλει να είναι σε όλα συνεπής.Σπίτι ,παιδιά,σύζυγος,δουλειά....Το κύριο μέλημα της εργαζόμενης είναι το καλό και ποιοτικό φαγητό.Αφιερώστε λοιπόν ένα πρωινό από το σαββατοκυριακό σας στο να κάνετε την προετοιμασία για την εβδομάδα που έρχεται.Φτιάξτε πχ ένα παστίτσιο χωρίς να το ψήσετε.Σκεπάστε το με μεμβράνη,βάλτε το στην κατάψυξη και όταν έρθει η ώρα ψήστε το.Έτσι αποφεύγετε  τον πύργο με τα  άπλυτα σκεύη στην μέση της κουραστικής  εβδομάδας.

4) Φτιάξτε πίτες η πίτσες και πάλι αποθηκεύστε τις στην κατάψυξη.Αυτές που πέρνουμε έτοιμες δεν είναι καλύτερες.

5)Ζυμώστε ψωμί και όπως είναι ένα βήμα πριν το ψήσιμο οδηγείστε το και αυτό καλά τυλιγμένο σε διάφανη μεμβράνη στην κατάψυξη.Ψήστε το την ώρα που θα το χρειάζεστε.

6)Το ξύδι είναι μέγα φάρμακο για τις παθήσεις της κουζίνας μας.Γυαλίστε τα σκεύη σας την ώρα που τα πλένεται βάζοντας στην σαπουνάδα λίγο ξύδι.Έπειτα είστε έτοιμες για ένα καθρέπτισμα σε αυτά.

7) Το ίδιο ισχύει εάν έχετε πλυντήριο πιάτων.Ρίξτε μέσα ξύδι και όλα τα σκεύη θα σας χαμογελούν.

8)Καθαρίστε τον βραστήρα βάζοντας 1 φλυτζανάκι του καφέ ξύδι και 5 νερό αφήνοντας το να βράσει 1-2 φορές.Μετά ξεπλύντε καλά τον βραστήρα για να μην έχει ο καφές σας αιθέρια αρώματα ξυδιού.

9)Κάηκε η κόλλησε φαγητό στην κατσαρόλα;Εγώ έχω ένα θέμα με το ρυζόγαλο.Σχεδόν πάντα είχα την κατσαρόλα να μουλιάζει για να μπορέσω να την καθαρίσω.Η αυτόφωτη λύση είναι το κόκκινο κρασί.
Βάλτε κόκκινο κρασί και βράστε το στην "προβληματική κατσαρόλα" για 10-15 λεπτά.Με λιγότερο η σχεδόν καθόλου κόπο θα καθαρίσει.

10) Το 10 το καλό έχει να κάνει με το ψυγείο και την καθαριότητα του.Λίγο χλιαρό νερό με ξύδι είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να καθαρίσετε το ψυγείο σας μέσα χωρίς τα τρόφιμα που φιλοξενεί να κινδυνέψουν να πάρουν μυρωδιά.

Μην νομίζετε ότι τελείωσα εδώ...έχω πολλά να πω ακόμη!Προειδοποίηση νούμερο 2...έρχεται και άλλη ανάρτηση με κουζινικά...κολπάκια!

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Το παστίτσιο της τεμπέλας


Αυτή η συνταγή είναι υπόσχεση από την προηγούμενη ανάρτηση!
Πας στο σούπερ μάρκετ και παίρνεις αλλαντικά και τυριά για να είσαι "ετοιμοπόλεμη" σε περίπτωση που ζητήσουν  τόστ  η πίτσα,ζαμπονοτυρόπιτα η καρμπονάρα.Υπάρχει όμως κάτι που με ενοχλεί.Να πετάω φαγητό η υλικά.Είναι προσβολή απέναντι σε όσους δεν έχουν να φάνε,προσβολή απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς.
Έτσι προκύπτει το Παστίτσιο της Τεμπέλας.

Υλικά
500 γρ. πέννες η τριβελάκι
αλλαντικά διάφορα
τυριά διάφορα
300γρ γκούντα τριμμένη
2 αυγά
250 γρ κρέμα γάλακτος

Οδηγίες
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά μας.
Αφού τα βουτυρώσουμε μέσα στην κατσαρόλα.Όσο ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά μας κόβουμε τα αλλαντικά και τα τυριά.Τα προσθέτουμε στα έτοιμα πλέον ζυμαρικά και την κρέμα γάλακτος και τα αυγά χτυπημένα.
Όλα τα υλικά τα βάζουμε σε ένα πυρέξ.
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γκούντα και ψήνουμε στους 180 για μισή ώρα περίπου.
Καλή όρεξη!

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Κουζινικά κόλπα και οικονομία

Το ότι δεν φημίζομαι για το συγγραφικό μου ταλέντο είναι πλέον γνωστό.Αν υπήρχε τρόπος να λέω αυτά που θέλω να γράψω και να γίνετε η απομαγνητοφώνηση άμεσα θα ήταν μέγα "θαύμα". Η "ζουρζουβί"  μοίρα μου όμως με έχει καταδικάσει να γράφω ,μάλλον να πληκτρολογώ.

Το θέμα μου σήμερα είναι διάφορα πράγματα που συμβαίνουν στην κουζίνα μας ..λύσεις που λύνουν τα χέρια και φυσικά κόλπα που ενισχύουν το γνωστό και μη εξαιρετέο "καλάθι της νοικοκυράς".
Ξεκινάω με κάποια κόλπα που στην πορεία της "αιωνιότητας" που είμαι νοικοκυρά τα ανακάλυψα η μου τα είπανε παλιότερες νοικοκυρές.
1) Από τα πρώτα πράγματα που έμαθα είναι το πως να πλένω τα χόρτα με λιγότερο νερό.
Βάζουμε λοιπόν χλιαρό νερό και αλάτι σε λεκάνη τοποθετούμε τα χόρτα μέσα τα αναδεύουμε με το χέρι ελαφρώς και τα αφήνουμε 10-20 λεπτά.Το χώμα πιάνεται "κορόιδο"και κάθεται στον πάτο της λεκάνης.
Με απαλές κινήσεις αφαιρούμε τα χόρτα  και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τον κλασσικό τρόπο.Αν θέλατε 5-6 φορές να πλύνεται τα χόρτα σας με αυτόν τον τρόπο θα χρειαστείτε 3 η 4 σε δύσκολες ακόμη και για την επιστήμη περιπτώσεις.Το αποτέλεσμα είναι οικονομία νερού.Νομίζω σημαντικό για το περιβάλλον και για την τσέπη μας.
2) Το ψωμί το μπαγιάτικο σπάνια το προτιμάμε.Ολοι στην φρεσκαδούρα.Τι γίνεται όμως όταν περισσεύει η μισή φρατζόλα;

Μία φίλη μου το έκοβε φέτες και το αποθήκευε στην κατάψυξη.Όταν ήταν να το σερβίρει το ζέσταινε σε τοστιέρα  και έτριβε πάνω του σκόρδο η λίγο λάδι με ρίγανη.Πολλές φορές το σέρβιρε και σκέτο,αναλόγως με το φαγητό.
3) Μία λύση ακόμη για το μπαγιάτικο ψωμί είναι να το μουλιάσουμε να το "στύψουμε" και να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη .Είναι έτοιμο για να δημιουργήσει μαζί με τον κιμά κεφτεδάκια,μπιφτέκια η σουτζουκάκια.
4) Λατρεμένος τρόπος για πολλούς από εμάς είναι οι Αυγοφέτες.(εδώ θα φτιάξω την συνταγή και θα την δείτε κάποια στιγμή)
5)Ψευτοσουφλέ με ψωμί.(και εδώ σας χρωστάω συνταγή).
6)Κόβουμε ψιλές φέτες το ψωμί μας και το βάζουμε στους 100 βαθμούς μέχρι να γίνει παξιμάδι.
Η χρήση του είναι πολλαπλή.
7)Μπορούμε να κόψουμε το ψωμί μικρά κομματάκια και να τα φρυγανίσουμε με ελάχιστο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και να κάνουμε κρουτόν για σούπες και σαλάτες.
8) Συνεχίζω με τα λαχανικά.Μπορούμε να καταψύξουμε λαχανικά  για πάσα χρήση.Σέλινο , μαϊντανός, άνιθος, μάραθος, τα πλένουμε καλά,τα στραγγίζουμε πολύ καλά τα κόβουμε και τα βάζουμε σε πλαστικά δοχεία που κλείνουν καλά η σακκουλάκια και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.
Όταν έρθει η "μεγάλη ώρα " να τα χρησιμοποιήσουμε ,βγάζουμε την ποσότητα που θέλουμε και την προσθέτουμε άμεσα στο φαγητό μας.Δεν χρειάζεται να τα ξεπαγώσουμε.Πρέπει να έχουν στραγγίσει πολύ καλά πριν μπούν στην κατάψυξη ,έτσι δεν θα έχουν πάγο.Το ίδιο ισχύει και για τα χόρτα το σπανάκι και όλα τα λαχανικά μας.
9) Τα κολοκυθάκια (χτυπώντας παλαμάκια,όπως λέει και το μεγάλο σουξέ των παιδικών σταθμών) είναι ιδιότροπα.Αν είναι για σούπες τα ψιλοκόβουμε απλά και τα βάζουμε στην κατάψυξη.Αν είναι να μπούνε σε μπριάμ η μουσακά θέλουν το κάτι να κάνουμε.Αυτό το κάτι είναι να τα σωτάρουμε ελαφρώς σε αντικολλητικό τηγάνι η να τα "στεγνώσουμε" λίγη ώρα στον φούρνο.Για τα γεμιστά τα καθαρίζουμε και τα αποθηκεύουμε.Όπως είναι μετά παγωμένα βάζουμε την γέμιση της αρεσκείας μας και τα μαγειρέυουμε.
10) Το 10 το καλό είναι ο επίλογος της σημερινής ανάρτησης.


Φτιάξτε το παστίτσιο της τεμπέλας με ότι τυριά και αλλαντικά έχετε στο ψυγείο σας.Έτσι δεν πετάτε τα τόσα ευπαθή προϊόντα αλλά και τα μικρά μέλη της οικογένειας λατρεύουν αυτό το φαγητό.
Διαλέξτε πέννες,τριβελάκι και σπαγγέτι ακόμη.Ψιλοκόψτε τα αλλαντικά και τα τυριά,προσθέστε κρέμα γάλακτος η γάλα , 1-2 αυγά,ψήστε στον φούρνο μέχρι να ροδίσει και το λατρεμένο παιδικό φαγητό έτοιμο.
Επανέρχομαι στα αρχικά μου γραφόμενα και λέω ότι είναι "καταναγκαστικό έργο"για μένα να γράφω.
Σας προειδοποιώ θα ακολουθήσουν και άλλες αναρτήσεις  με "Κουζινικά κόλπα και οικονομία ",κάτι σαν τον "Εφιάλτη στον δρόμο με τις λεύκες","Χάρι Πότερ" ,"Ράμπο" κτλ.

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Γαριδομακαρονάδα


Οι απόψεις διαφορετικές περί  γαριδομακαρονάδας.
Η δική μου άποψη εύκολη,γρήγορη αλλά και νόστιμη.Η "ταλαιπωρία" είναι σε αυτόν που την γεύεται αφού τον αφήνω να καθαρίσει μόνος του τις γαρίδες...και πιστέψτε με το απολαμβάνει.
Είναι ένα από τα πιάτα που αγαπήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι από τους πελάτες-φιλοξενούμενους του Varos Village!

Υλικά για 4 άτομα
20-25 γαρίδες μεγάλες
1 πιπεριά φλωρίνης
1 πιπεριά πράσινη
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
αλάτι,πιπέρι
1-2 ντομάτες ώριμες
1/2 ποτήρι κρασί λευκό
1 ποτήρι χυμό ντομάτας
λίγο βασιλικό
ελαιόλαδο
μαιτανός
500γρ σπαγγέτι βρασμένο

Οδηγίες
Βράζουμε το σπαγγέτι μας.Λαδώνουμε τα μακαρόνια μας με ελαιόλαδο.
Όσο ετοιμάζουμε τα μακαρόνια μας φτιάχνουμε την σάλτσα.
Σε βαθύ τηγάνι  ρίχνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι ,το σκόρδο,τις κομμένες πιπεριές για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις σωτάρουμε ελαφρώς.
Μόλις  πάνε να αλλάξουν χρώμα προσθέτουμε το κρασί.

Δυναμώνουμε την φωτιά και όταν ξεθυμώσει το κρασί προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες,τον χυμό ντομάτας,αλάτι,πιπέρι,βασιλικός και λίγο μαιτανό.Αφήνουμε για 5-7 μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
Σερβίρουμε αμέσως συμπληρώνοντας με ψιλοκομμένο μαιτανό.
Καλή επιτυχία!


Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΑΚΙΑ




Μία καταπληκτική ζύμη από την φίλη μου Γιάννα.
Ιδανική για αλμυρά πιτάκια άξια να σταθούν σε επίσημο γεύμα αλλά και μπουφέ.Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα ενδοιασμό να τα απολαμβάνω τακτικά.Γιάννα μου ευχαριστώ για την συνταγή σου.
Η ζύμη δε "δεν υπάρχει"

Υλικά
Για την ζύμη:
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κ.γ. ξηρή μαγιά
3 κ.σ. λάδι
Λίγο αλάτι
Για την γέμιση:
1/2 κιλό φέτα λυωμένη με το πηρούνι
1 αυγό – 3 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. μουστάρδα ή ψιλοκομένο άνιθο
πιπέρι.
Οδηγίες
Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ρίχνετε και την μαγιά. Προσθέτετε το βούτυρο σε κομματάκια και το λάδι.Τρίβετε με τα χέρια μέχρι να ανακατευτεί το αλεύρι με το βούτυρο και να γίνει σαν τραχανάς το μίγμα. Ρίχνετε λίγο λίγο χλιαρό νερό όσο χρειάζεται για να έχετε μια απαλή ζύμη όχι πολύ σφιχτή.
 Αφήνετε για 25-30 λεπτά να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πετσέτα σε μπώλ αλευρωμένο.
Ζυμώνετε ελαφρά και κόβετε μπαλίτσες όσο ένα μικρό αυγό, ανοίγετε με τον πλάστη σε στρογγυλά λεπτά φυλλαράκια και τα γεμίζετε με 1 κ.γ. γέμιση τυριού. 
Ψήνετε στους 190 β. για 30-35 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.
Με την ίδια ζύμη μπορείτε να φτιάξετε σπανακοπιτάκια ή λουκανικοπιτάκια.

Καλή Επιτυχία!