Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ρολό των χρωμάτων





Για όσους αγαπούν το ρολό χωρίς αυγό μέσα !


Υλικά



  • 1 κιλό κιμά (αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και 250 γρ. χοιρινό)
  • 2 αυγά
  • 4 φέτες ψωμί μουλιασμένο.
  • 1 καρότο
  • 1 πιπεριά
  • 1 ντομάτα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί ή μαυροδάφνη
  • Αλάτι, πιπέρι, τσίλι
  • λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά)
  • λίγη φρυγανιά εφόσον χρειαστεί.
Για την γέμιση
  • 100 γρ. παρμεζάνα κομμένη σε μπαστουνάκια
  • 1 καρότο κομμένο σε λωρίδες
  • πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
  • πιπεριά κίτρινη σε λωρίδες
  • πιπεριά πράσινη σε λωρίδες
  • 4-6 φέτες γκούντα σε λωρίδες
Οδηγίες



  1. Βάζουμε σε μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, την ντομάτα, το καρότο, την μουστάρδα, το κρασί και το τσίλι και αναδεύουμε μέχρι να τεμαχιστούν.
  2. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το κιμά, τα αυγά, το ψωμί και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  3. Στρώνουμε  λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα.
  4. Τοποθετούμε τα 3/4 του κιμά στην λαδόκολλα και τον απλώνουμε.
  5. Τοποθετούμε επάνω τις κομμένες πιπεριές, το καρότο και τα τυριά.
  6. Με το υπόλοιπο μίγμα σκεπάζουμε και δημιουργούμε ένα ρολό.
  7. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς.
Για να  το κόψουμε πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει αρκετά.




                                               πατήστε πανω στην εικόνα

Σως φετας





Μια σως με Eλληνική γεύση !




Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
  • 150 γρ. φέτα
  • προαιρετικά πιπέρι ή δυόσμο, άνηθο, μαϊντανό, θυμάρι, ρίγανη

    Οδηγίες


    1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μικρή το βούτυρο με το γάλα
    2. Αφού ζεσταθούν ρίχνουμε την φέτα την οποία έχουμε θρυμματίσει.
    3. Ανακατεύουμε συνεχώς ώσπου να λιώσει η φέτα.
    4. Η σως είναι έτοιμη

      Μικρά tips
      Μπορούμε να κάνουμε την ίδια σως και με ροκφόρ ή χαλούμι.
      Αν θέλουμε προσθέτουμε και μυρωδικά της αρεσκείας μας ή με ότι ταιριάζει το φαγητό που θα βάλουμε την σως.
      Μπορούμε να την βάλουμε σε ζυμαρικά, ψητό κοτόπουλο ή ακόμη και σε σαλάτα.

Κουνουπίδι γιαχνί





Εκτός από σαλάτα το κουνουπίδι γίνεται και γιαχνί και είναι νοστιμότατο!


Υλικά



  • 1 κουνουπιδι 1 με 1 1/2 κιλο περιπου
  • ελαιολαδο
  • 1 κρεμμυδι
  • 15 σποροι κιμινο
  • 2 κουταλιες της σουπας ντοματοπελτε
  • αλατι πιπερι

Οδηγίες



  1. Τεμαχιζουμε το κουνουπιδι στο μεγεθος που θελουμε και το πλενουμε καλα.
  2. Βαζουμε το κουνουπιδι σε κατσαρολα ανακατευοντας για να αφησει ολα τα υγρα του.
  3. Ριχνουμε το λαδι και το κρεμμυδι, ανακατευουμε για 3-5 λεπτα.
  4. Προσθετουμε το αλατι το πιπερι και το κιμινο.
  5. Επειτα ριχνουμε και τον τοματοπελτε διαλυμενο σε νερο.Προσθετουμε νερο και αφηνουμε να βρασει τοσο οσο επιθυμουμε, περιπου μιση ωρα.

Μικρά tips

Το κιμινο του δινει ξεχωριστη γευση και βοηθαει στην καλη πεψη του κουνουπιδιου

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Σαλάτα του Κηπουρού


Η γνωστή σαλάτα χωρίς συντηρητικά!

Υλικά
4 μέτρια καρότα
4 ρεπανάκια
Σέλινο(κατά βούληση)
Σχοινόπρασσο
Αγγουράκι τουρσί
1 ½ κούπα του τσαγιού μαγιονέζα
Μια κουταλία κέτσαπ
Προαιρετικά κάπαρη

Οδηγίες

Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας και τα καθαρίζουμε  όποια θέλουν καθάρισμα(καρότα,ρεπανάκια).
Στην συνέχεια  τρίβουμε  τα καρότα,τα ρεπανάκια και το αγγουράκι με τον ειδικό τριφτη.Αν δεν έχουμε σε κοινό τρίφτη η με το εξάρτημα του μίξερ.
Κόβουμε και τα φύλλα του σέλινου πολύ ψιλά κομμάτακια.Εδω ένα ψαλίδι είναι ιδανικό.
Τα αφήνουμε περίπου μια ώρα σε σουρωτήρι να βγάλουν όποια υγρά έχουν.Εαν θέλουμε ρίχνουμε λίγο αλάτι(προσωπικά δεν το συνηστώ)
Σε ένα μπώλ έχουμε ανακατέψει την μαγιονέζα με την κέτσαπ και προσθέτουμε τα λαχανικά μας.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ωρες ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
Σερβίρουμε την σαλάτα μας σχεδόν με όλα τα φαγητά.Επίσης μπορεί να εμπλουτίσει άριστα και σάντουιτς.
Διατηρήτε στο ψυγείο και καλά κλεισμένο δοχείο για 5 ημέρες.
Καλή επιτυχία!


Ψωμί με προζύμι!


Θέλει κόπο, υπομονή και αγάπη !


Υλικά



  • 1 κιλό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2-3 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • προζύμι

    Οδηγίες



    1. Έχουμε το προζύμι σε θερμοκρασία δωματίου.
    2. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το προζύμι με λίγο νερό και το διαλύουμε.
    3. Προσθέτουμε το αλάτι ,την ζάχαρη και το αλεύρι με το νερό σταδιακά.
    4. Ζυμώνουμε  ώσπου να γίνει μια σφιχτή ζύμη.
    5. Αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα.
    6. Έπειτα αρχίζουμε και ξαναπλάθουμε και τοποθετούμε την ζύμη στο ταψί μας ή δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
    7. Σκεπάζουμε το ψωμί μας και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 2-4 ώρες (ώσπου να φουσκώσει).
    8. Ψήνουμε στους 200-220 βαθμούς για 35 -45 λεπτά.
    9. Βγάζοντας το ψωμί αλείφουμε ελαφρώς με νερό την επιφάνεια και το αφήνουμε να κρυώσει.
    Μικρα tips
    • Πρέπει να ζυμώσουμε αρκετή ώρα, ώστε να ζεστάνουμε την ζύμη μας.
    • Επίσης κρατάμε αν θέλουμε προζύμι για το επόμενο μας ψωμί σε ποσότητα ίση με ένα μεγάλο μήλο.

Προζύμι για χωριάτικο ψωμί !

Υλικά:



  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • χλιαρό νερό
  • λίγο αλάτι

    Οδηγίες



    1. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι.
    2. Ρίχνουμε το νερό ώσπου να γίνει ένας πολύ πηχτός χυλός.
    3. Το σκεπάζουμε και το διατηρούμε σε ζεστό μέρος
    4. Την επόμενη μέρα ρίχνουμε λίγο αλεύρι και χλιαρό νερό και ανακατεύουμε πάλι.
    5. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μια με δυο μέρες
    6. ώσπου να φουσκώσει και  να έχει μια ελαφρώς ξινή μυρωδιά.



      • Το προζύμι δεν είναι δύσκολο να πετύχει, αλλά δεν είναι και απλό.
      • Θέλει να το διατηρήσουμε σε ζεστό μέρος ώσπου να κάνει τις φουσκάλες και να φουσκώσει.
      Το ψωμί που θα φτιάξουμε με προζύμι,  σίγουρα θα έχει την απόλυτη χωριάτικη γεύση.