Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015

Κέικ με μήλα



Νόστιμο,γρήγορο,αρωματικό,θρεπτικό και αφράτο!
Είναι τρόπο τινά μια παραλλαγή,αναβάθμιση του  Κέικ μυρωδάτο με μήλο
Ας δούμε τα υλικά και τις οδηγίες παρασκευής...
Υλικά
4 κούπες αλεύρι τύπου φαρίνα
2 κούπες ζάχαρη
1 1/4 γάλα
250 γρ βούτυρο
4 αυγά
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2-3 κουτ.γλυκού κανέλα
1 κουτ.γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
2-3 αστεροειδή γλυκάνισο
50 ml μαυροδάφνη
1/2 κούπα σταφίδες
1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
3-4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους

Οδηγίες

Εν αρχή  ήν η προετοιμασία! Από την ζάχαρη των αρχικών υλικών "κλέβουμε" 4-5 κουτ. της σούπας.Το ίδιο κάνουμε στην κανέλα ,το γαρύφαλλο κατά το ήμισυ των ποσοτήτων και 50 γρ βούτυρο.
Σε ταψί 28 εκατ.λιώνουμε το βούτυρο στον φούρνο όσο προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς.
Έχουμε καθαρίσει και κόψει τα μήλα  σε κύβους .Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα "κλοπιμαία" βούτυρο ,ζάχαρη μήλα κομμένα,αστεροειδή γλυκάνισο,κανέλα,γαρύφαλλο και σοτάρουμε τα μήλα σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.



Έπειτα προσθέτουμε τις σταφίδες και την μαυροδάφνη.Αφήνουμε να βράσουν 1-2 λεπτά η μέχρι να μελώσουν τα υλικά. Θέλει συνεχές ανακάτεμα και προσοχή στην ένταση της φωτιάς.Όταν τελειώσουμε με το μέλωμα αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο.


Σε μπώλ ρίχνουμε τα εξής υλικά:Αλεύρι,μπέικιν πάουντερ, καρύδια χοντροκομμένα και τα υπόλοιπα της κανέλας και κατ'ουσία αρωματίζουμε το αλεύρι.


Στον αναδευτήρα(μίξερ) βάζουμε τα υπόλοιπα της ζάχαρης και του βουτύρου και τους δίνουμε 1-2 λεπτά να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Προσθέτουμε το γάλα,μετά τα αυγά.Αναδεύουμε για 1 λεπτό.
ρίχνουμε το αλεύρι το αρωματισμένο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο.
Στην συνέχεια ρίχνουμε τα σοταρισμένα μήλα.



Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι τα μήλα να λάβουν το ανάλογο "βάπτισμα".


Στο ταψί που λιώσαμε το βούτυρο όταν προθερμάναμε τον φούρνο μας εναποθέτουμε το οριστικό μείγμα και ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 150 βαθμούς.


Όταν το κέικ είναι έτοιμο αφήνουμε για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.

Μικρά tips
Προσοχή στην διαδικασία σοταρίσματος των μήλων.για να μην καραμελώσουν.Να μελώσουν πρέπει.Καλό είναι να έχουμε όλα τα υλικά μας έτοιμα και συγκεντρωμένα.Αν δεν έχετε  ή δεν θέλετε μαυροδάφνη βάλτε κονιάκ η λευκό κρασί.
Τέλος μπορείτε να το αφαιρέσετε τελείως από την διαδικασία.



Καλή επιτυχία και απόλαυση!!!

8 σχόλια:

  1. 'Γεια στα χεράκια σου!
    Φαίνεται υπέροχο! Και θα έχει και ένα άρωμα... sssuper!!!
    ;-)
    Ευτυχισμένο το νέο έτος!
    Με υγεία, θετική σκέψη, έμπνευση και πολλή αγάπη!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχές το νέο έτος syros2js...με όλες τις θετικές του εκδοχές!!!
      στο προτείνω το κέικ...φιλιάαααααα

      Διαγραφή
  2. Ενώ τα μήλα δεν ανήκουν στα φρούτα που συμπαθώ ,στα κέικς ή στις μηλόπιτες ,τα λατρεύω!
    Έτσι λοιπόν Μάρα μου,μπορείς εύκολα να καταλάβεις πόσο μου αρέσει το κέικ που μας προτείνεις,ειδικά οταν περιέχει και μήλα μελωμένα!
    Αρωματικά στο φουλ,καρύδια μήλα και σταφίδες....πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πληθωρικά νόστιμο βούτηγμα για τον καφέ μας!
    Φιλάκια πολλα,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου θυμίζεις κάποιο οικείο πρόσωπο που δεν τρώει τυριά γενικώς!Αλλά σε πίτες ,πίτσες,σαγανάκι τους αλλάζει τα φώτα..χαχαχα
      Ειλικρινά τα μήλα που μελώσαν κάναν την διαφορά.Απλά χρειάστηκαν 5 λεπτά παραπάνω στην διαδικασία παρασκευής και ένα "τσουμπερλέκι" παραπάνω για πλύσιμο.
      Φιλιά πολλά !!!

      Διαγραφή
  3. Mάρα ωραίο κέικ. Οτι έχει κανέλα και μήλο μου αρέσει
    Επίσης ωραία ιδέα που τα μελώνεις τα μήλα... πολύ καλό αυτό. Συνήθως τα βάζω απ ευθείας αλλά έτσι γίνεται ακόμα πιο ωραίο το κέικ.

    Φιλιά : )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Marion στο συνιστώ να το δοκιμάσεις το "μέλωμα".
      Όσο για το μήλο και ειδικά την κανέλα είμαι επιρρεπείς τόσο που χρήζω "απεξάρτηση".
      Φιλιά ;-)

      Διαγραφή