Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι



Μελομακάρονα τραγανά και απόλυτα μελωμένα!
Δεν το λέω εγώ,το λένε οι δοκιμαστές μου,που πιστέψτε με είναι πολύ δύσκολοι και απαιτητικοί!
Κάτι να μην "αρμόζει"στις γευστικές τους συνήθειες με κατακεραυνώνουν....
Σε αυτήν την συνταγή όμως συμφώνησαν.
Ας δούμε τα υλικά και τις οδηγίες.....
Υλικά
1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι (μισό ελαιόλαδο ,μισό καλαμποκέλαιο)
1,5 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
3 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι του τσαγιού χυμός πορτοκάλι ( έβαλα και χυμό από μανταρίνι)
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
1 κουτ.γλυκού σόδα
1/2 μπέικιν πάουντερ
1 κουτ.του γλυκού κανέλα
1κουτ.γλυκού γαρύφαλλο

Σιρόπι
1 φλυτζάνι του τσαγιού μέλι
2 φλυτζάνια  του τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό
1 ξύλο κανέλα
1/2 κουτ.του γλυκού λεμόνι
χυμός από 3-4 μανταρίνια

 Για πασπάλισμα καρύδια χοντροκομμένα

Οδηγίες
 Βάζουμε στο μίξερ το λάδι με την ζάχαρη .Αναδεύουμε για 2-3 λεπτά.
Σε μπωλ βάζουμε το αλεύρι ,το σιμιγδάλι ,το μπεικιν πάουντερ,την κανέλα και το γαρύφαλλο και τα ανακατεύουμε για να μοσχοβολήσει ο τόπος.
Στο μίξερ που αναδεύεται το λάδι προσθέτουμε το μισό χυμό από πορτοκάλι.Στον άλλο μισό χυμό διαλύουμε την σόδα.Μόλις αυτήν αφρίσει (όχι από το κακό της) την ρίχνουμε στο μίγμα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα και  το το μίγμα των στέρεων υλικών( αλεύρι κτλ)
Αναδεύουμε στο μίξερ για 3-4 λεπτά.Δοκιμάζουμε με το χέρι αν πλάθετε και δεν κολλάει στο χέρι.Αν δεν κολλάει είναι έτοιμο αν κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι .Προτείνω κουταλιά κουταλιά για να μην γίνει  σκληρό.
Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη πλάθουμε σε ομοιόμορφα και τσουπωτά μπαστουνάκια.
Σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα τοποθετούμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.

Ταυτόχρονα φτιάχνουμε το σιρόπι.Από την ώρα που ξεκινήσει ο βρασμός του σιροπιού το αφήνουμε 3-4 λεπτά να βράσει.
Τα μελομακάρονα μόλις ψηθούν τα ρίχνουμε ζεστά σε χλιαρό σιρόπι. Θα ακούσετε το τσ..τσ..τσ... αφήστε 1 λεπτό από την μια πλευρά και 1 από την άλλη.Τοποθετήστε σε πιατέλα και πασπαλίστε με χοντροκομμένο (σε μούλτι) καρύδι.

Μικρά tips
Μην φοβηθείτε την ποσότητα του γαρύφαλλου είναι διακριτική.
Το μανταρίνι με το πορτοκάλι δίνουν εξαιρετικό άρωμα.
Δοκιμάστε τα μελομακάρονα μετά από 5-6 ώρες.Το σιμιγδάλι δεν α το ακούτε στο δόντι.
Προσοχή στο ψήσιμο.Μην περιμένετε διαφορά στο χρώμα. Απλά δείτε αν σκλήρυναν .
 

Τα κουραμπιεδάκια στο βάθος φέτος έγιναν με λικέρ πικραμίγδαλο αντί κονιάκ.Την συνταγή θα την βρείτε αν πατήσετε ΕΔΩ
Τέλος μην ραντίσετε με ανθόνερο αλλά προσθέστε στην άχνη του πασπαλίσματος 2 βανίλιες.

Καλή επιτυχία και πολλές ευχές για ήρεμες ,γεμάτες αγάπη και υγεία γιορτές...

12 σχόλια:

  1. τι ωραία..και του χρονου...
    και.. σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα!!! αυτό για σένα!! https://www.youtube.com/watch?v=zuEO5SssfK8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Παρασκευή καλά Χριστούγεννα και το βίντεο είναι καταπληκτικό!Μπράβο...

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Μάρα!
    Επίκαιρη γλυκιά λιχουδιά με την προσωπική σου πινελιά ....
    Εντυπωσιακά όμορφα τα μελομακάρονα με το στοιχείο του καρυδιου,που μου αρέσει πολύ,να κυριαρχεί,παρέα με τα υπόλοιπα αρωματικά συστατικά!
    Εύχομαι να περάσετε πολύ όμορφα τα Χριστούγεννα και να τιμήσετε όλα τα χειροποίητα εδέσματα σου!
    Παίρνω ένα μελωμένο μελομακάρονο....μου επιτρέπεις?
    Φιλιά πολλα,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα και σε σένα Φωτεινή σου αντεύχομαι μελωμένες γιορτές....Φυσικά και επιτρέπω να μελωθείς.....χαχαχα Φιλιάααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνονται τόόόσο λαχταριστά!!!
    'Γεια στα χέρια σου, κορίτσι μου!!!
    Φιλάκια πολλά-πολλά!
    Καλές γιορτές!
    Να περάσεις όπως ακριβώς το έχεις φανταστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ syros2jsκαλές γιορτές...με πολλές ευχές φιλιααααα

      Διαγραφή
  5. Ωραία κεράσματα Μάρα μου!
    Πόσο μ΄ αρέσουν οι χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, μες τ΄αρώματα και τις γεύσεις!

    Εύχομαι Χαρούμενα Χριστούγεννα για όλη την οικογένεια!

    Φιλί
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι Ζαμπία μου αρώματα και γεύσεις..
      Αντεύχομαι για καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές.....ανεπιστρεπτί φιλώ σας

      Διαγραφή
  6. Παρα πολυ ωραια!!!και του χρονου!!Χρονια πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρα πολυ ωραια!!!και του χρονου!!Χρονια πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απλά υπέροχα!!!! Αν μπορούσα να βάλω πιρουνάκια ή αστεράκια ή καρδούλες θα ήταν φουλ και θα συμπλήρωνα κι εγώ στο σχόλιο κάπως έτσι: <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα σας απο κυπρο ειναι τελεια η συνταγη θα την κανω πωσα γίνονται;καλες γιορτες καλα χριστουγεννα και του χρονου παντα με υγεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή