Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Κρεμμυδοντολμάδες ή Σουγάνια


Ένα παραδοσιακό πιάτο της Μυτιλήνης με άρωμα από το φιόρο το του λεβάντε.
Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος συνετάχθησαν μέσα στην κατσαρόλα ....
Και πριν ξεκινήσω να εξηγώ την συνταγή να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αδελφή Λένα που εκτός την "καρέτα-καρέτα" που μου έστειλε από τις διακοπές της στην Ζάκυνθο μου έστειλε και τα γνωστά κρεμμύδια,νεροκρέμμυδα η μπελουσιώτικα.Μια ποικιλία που καλλιεργείται μόνο στην Ζάκυνθο.
Κοριτσάκι μου ευχαριστώ,αυτό το πιάτο είναι αφιερωμένο σε σένα και την οικογένεια σου!!!
Ας δούμε τα υλικά και τις οδηγίες....


Υλικά για 5-6 μερίδες

2 κρεμμύδια μπελουσιώτικα (1 κιλό περίπου μεγάλο από άλλη ποικιλία)
350 γρ κιμάς μοσχαρίσιος η ανάμεικτος
2 κρεμμύδια πολτοποιημένα
αλάτι,πιπέρι
1 αυγό
μάραθο
 λίγο κύμινο
6 κουτ. σούπας ρύζι
ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμό από δύο λεμόνια

Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα χαράζουμε  μέχρι την μέση όπως στην φωτογραφία.


Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και τοποθετούμε τα κρεμμύδια να βράσουν για 10 λεπτά.
Αν θέλετε προσθέστε αλάτι.

Πως θα καταλάβετε ότι το κρεμμύδι είναι έτοιμο; Μα φυσικά όταν αρχίσει να ανοίγει τις στρώσεις του.Αφήστε τα κρεμμύδια να κρυώσουν.Αν βιάζεστε,βάλτε τα κρόμμια σε μια λεκάνη με νερό για 5 λεπτά.

Σε βαθύ μπωλ ετοιμάζουμε την γέμιση.
Αρχίζουμε και γεμίζουμε τα φύλλα του κρεμμυδιού και σχηματίζουμε ντολμάδες.





Τοποθετούμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Αν περισσέψει κρεμμύδι βάλτε το και αυτό στην κατσαρόλα.


Προσθέστε ελαιόλαδο και χλιαρό νερό.Σκεπάστε με ένα πιάτο και αφήστε την θερμότητα της κουζίνας να κάνει την δουλειά της για 45 λεπτά περίπου.


Δώστε την ευκαιρία στους κρεμμυδοντολμάδες να ηρεμήσουν 5-10 λεπτά.
Ετοιμάστε το αυγολέμονο,προσθέστε το στο φαγητό σας και έπειτα απολαύστε.


Μικρά tips

Αν θέλετε πιο δεμένη σάλτσα δεν έχετε παρά να προσθέσετε 1-2 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ στο αυγολέμονο.
Οι κρεμμυδοντολμάδες η σουγάνια γίνονται και με ντομάτα.
Αντί μάραθου βάλτε μαιτανό και μια ντομάτα τριμμένη στην γέμιση.
Αντί για αυγολέμονο 3-4 ντομάτες πολτοποιημένες και αν είστε λάτρης του "παθιασμένου" κοκκινιστού 1 κουτ. της σούπας πελτέ.

Τέλος  να πω ότι αυτά τα κρινένια χεράκια δεν είναι τα δικά μου αλλά της δευτερότοκης μου ...Φωτεινής που εκείνη την μέρα είχε γενέθλια και εγώ την τραβολογούσα από το πρωί  για μια θεατρική παράσταση. Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί η κακούργα μάνα δεν έφτιαξα ούτε ένα γλυκό για το καλό.Το χρωστάω.....

14 σχόλια:

  1. Καλώς την και ας άργησε!!!!Μας έλειψες!!Τι κάνεις Μάρα μου??
    Φθινοπωρινή είσοδος με ένα πολύ ωραίο πιάτο με χαρακτηριστική γεύση από τα υπέροχα νεροκρέμμυδα ,καθώς και την εγκαρδιότητα αλλά και την αγάπη με την οποία εμφανώς είναι εμποτισμένο το φαγητό αυτό!
    Θα έκανα οπωσδήποτε σχόλιο για τα κομψά δάχτυλα που διακριτικά εμφανίζονται στην οθόνη...ανήκουν στην συνονόματη εορταζόμενη!Να την χαίρεσαι και το γλυκό θα έπρεπε να είναι καθ'οδόν!!!
    Πολλά,πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αργώ Φωτεινή μου και το ξέρω!Κάποιες φορές τα πειράματα δεν έχουν το αποτέλεσμα που θέλω και έτσι δεν βλέπετε ανάρτηση..
      Από την άλλη λίγη "τεμπελιά" διάφορες άλλες υποχρεώσεις με έχουν κάνει το μυαλό μου κουρκούτι...Να σκεφτείς ότι τα δίχρωμα κουλούρια είναι στην φωτογραφική μηχανή από αρχές Μαΐου και δημοσιεύτηκε η συνταγή μέσα Αυγούστου.Όσο για το γλυκό το χρωστάω και στην κοράς μου αλλά και σε εσάς...φιλώ σε

      Διαγραφή
  2. Αχ βρε Μαρα, Μαρουλι, Μαριω μου.... Μαρα με την κρινενια κορη και το ζηλευτο φαγητο!!! Παντα μου λειπεις και παντα χαιριμαι οταν σε βλεπω, μα σημερα ακομα περρισσοτερο!! Το φαγητο σου ειναι βαλσαμο. Μπουκια και συγχωριο. Καλομαγειρεμενο και ακρως παραδοσιακο. Αργησες να βαλεις ποστ.. αλλα χαλαλι σου. Τωρα πια περιμενουμε το χρωστουμενο γλυκο! Φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παράδοση και σύμπλεγμα των Ελληνικών πελάγων....χαχαχαχα πως τα λέω το ατιμούτσικο. Σου λείπω μπρε; Με συγκινάς Χρυσό μου κορίτσι αλλά εκτός των άλλων νομίζω ότι έχω πάθει και οξεία δαχτυλοσπονδυλιτιδα ...μια ασθένεια μόνο για μένα.Βαριέμαι .....να πληκτρολογώ.Αν μου τηλεφωνήξεις θα εκραγεί το τηλέφωνο από την υπερθέρμανση ..χαχχαχαχα Φιλια σε όλες τις γυναίκες της οικείας σου!!!!!

      Διαγραφή
  3. Loukoumi to fagito sou!!! Fainetai!!!
    Poli tha hthela na to dokimaso etoimo apo ta xerakia sas!!!
    Kalispera Mara!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λουκούμι με γεύση αυγολέμονο...πω πω πω ιδέα...θα κάνει θραύση...χαχχαχαχχαχα
      Στην επανάληψη θα σε καλέσω....φιλιά γλυκιά μου peps

      Διαγραφή
  4. Απίστευτο φαγάκι, είναι καταπληκτικό το πόσο γλυκά είναι τα κρεμμύδια όταν μαγειρεύονται έτσι! Και μάλιστα αν είνα τα Μπελουσιώτικα, ακόμα καλύτερα!!! Φιλιά! Καλή εβδομάδα Μάρα μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μάνα.....τα μπελουσιώτικα κρόμμια διατηρούν την παλιά γεύση των κρόμμιων.Σαν λάτρης του κρεμμυδιού σου λέγω ότι ανέσυρα από τα μέσα μου γευστικές μνήμες.Καλό υπόλοιπο εβδομάδας και φιλιά στον λόχο σου!!!!

      Διαγραφή
  5. Ω, ναι!
    Σίγουρα είναι υπέροχο!!!
    ;-)
    Την αγάπη μας και τα φιλιά μας!
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ και ανταποδίδω όλα τα συναισθήματα και τα φιλια.....όπως τότε με τους πειρατικούς ρ/δ σταθμούς....

      Διαγραφή
  6. ''Κακούργα μάνα'' έκανες τέλειο φαγάκι :)

    Είναι λίγο μπελαλίδικο αλλά είμαι σίγουρη πως απο νοστιμιά σκίζει
    Προτιμώ με μάραθο κι αυγολέμονο.

    Πολύ ωραία συνταγή Μάρα, μπράβο

    ΦΙλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι Marion μου και κακούργα και υπερασπιστής του λεμονάτου σουγανίου η κρεμμυδοντολμά.
    Ευχαριστώ καλή μου φιλώ σε ανυπερθέτως !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπουκιά και συγχωριο
    που λένε!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. °º✿♫♫° ·.

    Receita surpreendente!!!!
    Ótima!!!
    Beijinhos do Brasil. °º✿♫
    ¸.•°♡♡° ·.

    ΑπάντησηΔιαγραφή