Κυριακή, 18 Αυγούστου 2013

Σοκολατόπιτα πασπαρτού


Σοκολατόπιτα που μπορείς να προσθέσεις η να αφαιρέσεις υλικά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε καμιά εκδοχή δεν λιγώνει και τρώγεται αφήνοντας πίσω της σημάδια με γεύση σοκολάτας.
Ας δούμε τα υλικά,τις οδηγίες  και τις εναλλακτικές........


Υλικά  για ορθογώνιο ταψί 28Χ35
300 γρ κουβερτούρα
200 γρ βούτυρο
250 γρ ζάχαρη
500 γρ αλεύρι τύπου φαρίνα
1/2 κουτ.σούπας μαγειρκή σόδα
1/4 κουτ.γλυκού αλάτι
3 αυγά
4 βανίλιες

Για την λευκή κρέμα
750 ml γάλα
5-6 κουτ.σούπας άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια
5 κουτ.ζάχαρη
1 βανίλια

Για την γκάνας (σοκολατένια επικάλυψη)
350 γρ κουβερτούρα
1-2 κουτ.σούπας μέλι
2 κουτ.σούπας βούτυρο
200γρ κρέμα γάλακτος η 150 γρ γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

Οδηγίες
Ας αρχίσω με το να εξηγώ κάποια πράγματα.Η συγκεκριμένη σοκολατόπιτα μοιάζεις πολύ και με τάρτα σοκολάτας αλλά πάλι δεν είναι.
Αν ακουλουθήσετε και τολμήσετε να την φτιάξετε με τα παραπάνω υλικά συνεχίστε με τις παρακάτω οδηγίες ....εάν όχι απλά αφαιρέστε 100 γρ αλεύρι και θα έχετε την συνήθη υφή της σοκολατόπιτας.

Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο.Σε αναδευτήρα βάζουμε τα αυγά ,τη ζάχαρη και το αλάτι να αναδευτούν αρκετή ώρα.Μέχρι να αφρίσουν τα αυγά από το αλύπητο χτύπημα του αναδευτήρα ανακατεύεται το αλεύρι με την σόδα και τις βανίλιες.
Προσθέστε το αλεύρι σταδιακά στο μείγμα του αυγού εναλλάξ με την λιωμένη κουβερτούρα.
Αφού γίνει η ενσωμάτωση όλων των υλικών ρίξτε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί.
Εναποθέσετε τις ελπίδες σας μετά του ταψιού σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήστε για 20-22 λεπτά.
Αν κάνετε το τεστ της οδοντογλυφίδας η του μαχαιριού επιτρέψτε στο παρασκεύασμα να έχει μια σχετική υγρασία .Δεν το θέλει αυτό...για όλα φταίει η κουβερτούρα που πρέπει να έχει ολίγον υγρασία στα εσώτερα της.
Σε διαφορετική περίπτωση το γλυκό σας θα είναι απλώς κάρβουνο και ουχί θησαυρός.
Μέχρι να ψηθεί η σοκολατόπιτα ετοιμάστε την λευκή κρέμα όπως κάνουμε την άνθος αραβοσίτου.
Και εδώ δεν θέλουμε τέλεια πηκτή κρέμα.Να έχει έτσι μια συγκλίνουσα με την σοκολατόπιτα ρευστότητα.


Αφού βγάλουμε την σοκολατόπιτα από τον φούρνο και έχουμε έτοιμη την λευκή κρέμα που μοσχοβολά βανίλια κάνουμε στην σοκολατόπιτα κάποιες" γεωτρήσεις".Απώτερος σκοπός είναι να εισχωρήσει η λευκή κρέμα.Ρίχνουμε την λευκή κρέμα από πάνω και περιμένουμε να κρυώσουν .


 Αφού έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ,είναι  η ώρα να κάνουμε την γκανάς (επικάλυψη σοκολάτας)
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το μέλι να κάψουν.Καλό είναι να μην πάρουν βράση.Έπειτα αποσύρουμε από την φωτιά την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε την κουβερτούρα την οποία έχουμε τεμαχίσει.Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λεία και γυαλιστερή.
Περιχύνετε την σοκολατόπιτα με την γκανάς και εν ανάγκη καθρεπτιστήτε .Ιδού η απόδειξη...


Αφήστε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον ,έχοντας λάβει τα ανάλογα μέτρα φύλαξης.
Αν θέλετε φυσικά μπορείτε και περισσότερο αν υπάρχει ψυχικό σθένος στους οικείους σας.
Σερβίρετε και απολαύστε!!!!


Μικρά tips
Αυτή η σοκολατόπιτα ονομάστηκε πασπαρτού γιατί έχει 2-3 εναλλακτικές.
1)Αφαιρείτε 100 γρ αλεύρι αν την θέλετε πιο αφράτη.
2)Μπορείτε να παραλείψετε την λευκή κρέμα.
3)Την διαδικασία με τις "γεωτρήσεις" μην την παραλείψετε αν δεν βάλετε λευκή κρέμα.....σε κάθε κουταλιά θα με θυμάστε...
Καλή επιτυχία!!!

3 σχόλια:

  1. Ξεκίνησες τη μέρα μου... ΙΔΑΝΙΚΑ!!!
    ;-)
    Πολλά γλυκά φιλάκια!!!
    Καλημέρααααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι όταν δίνω ΙΔΑΝΙΚΗ ώθηση σε μια μέρα syros2js!!!!
    Σοκολατένια φιλιάαααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολο το ταψί θέλω!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή