Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Κουρκούτα








Κουρκούτα η αλλιώς τραχανόπιτα!!!

Γρήγορη ,εύκολη,παραδοσιακή και απολαυστική!

Τα υλικά απλά και ικανά να συνθέσουν μια πεντανόστιμη  πίτα.
Ας δούμε τα υλικά.....
Υλικά
5-6 κουταλιές σούπας τραχανάς
1 ποτήρι νερό
1 κούπα γάλα
4 αυγά
500 γρ. φέτα
3/4 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
2 κούπες αλεύρι (και όσο σηκώσει)
προαιρετικά 1 κουτ. γλυκού ρίγανη 

Οδηγίες
Ξεκινάμε 20-30 λεπτά νωρίτερα με το να μουλιάσουμε τον τραχανά στο νερό.Προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Στην συνέχεια σε ένα βαθύ μπολ. ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε.Η συνταγή λέει 4 αυγά.Εγώ χρησιμοποίησα 2.
Στο μπολ προσθέτουμε τον μουλιασμένο τραχανά μαζί με το νερό του,την φέτα θρυμματισμένη με το χέρι,το γάλα,1/2 ποτήρι ελαιόλαδο.Ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και το μυρωδικό μας που του πάει πολύ.
Ο σκοπός μας είναι το μείγμα να γίνει ένας χυλός όπως αυτός του κέικ.
Στην λαμαρίνα του φούρνου ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλείφουμε καλά το ταψί.
ρίχνουμε μέσα στο ταψί τον χυλό και απλώνουμε.



Προσθέτουμε εάν θέλουμε από πάνω λίγη θρυμματισμένη φέτα.
Ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Μικρά tips
Η αρχική συνταγή είχε 4 αυγά και 1 1/2 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο.
Αφαίρεσα 2 αυγά και ελαιόλαδο που το αντικατέστησα με νερό.
Αν βάλετε πιο πολύ ελαιόλαδο μόλις ψηθεί η πίτα να αφαιρέσετε το λάδι,για να αφήνει μια ανάλαφρη γεύση στο στόμα η πίτα.
Ο λόγος που μουλιάζω τον τραχανά και δεν τον βράζω είναι ότι στο τελικό αποτέλεσμα δεν καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει τραχανάς μέσα.
Τέλος να προσέξετε η πίτα να είναι ψημένη καλά και από κάτω.Όταν είναι έτοιμη έχει ξεκολήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.

Καλή επιτυχία!!!

11 σχόλια:

  1. Εμ.. αυτά τα tips είναι που κάνουν όλη τη διαφορά. Όταν πρόκειται για μια συνταγή παραδοσιακή, αυτές οι μικρές λεπτομέρειες εγγυώνται την επιτυχία της.

    Μάρα μου πολύ μου αρέσει η πίτα σου!!!
    Και επίσης μου αρέσει που τώρα που καλοκαίριασε "έσκασες μύτη"!!!

    Φιλιά πολλά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Χρυσαυγή μου;Σαν τα αντιηλιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ "έσκασα μύτη" χαχχαχαχαχχαχαχχαχαχα
      Η πιτούλα είναι ιδανικό κολατσιό για τις κούκλες σου.Φιλιααααααααα

      Διαγραφή
  2. Βρε, βρε!!! Ποια μας θυμήθηκε!!!
    Και με τί υπέροχη συνταγή, μάλιστα!!!
    'Γεια στα χέρια σου!!!
    Φιλάκια αμέτρητα!!!
    Να περνάς όμορφα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξεχνιέστε...χαχχαχαχαχχααχ
      Φιλιά πολλάαααααααα

      Διαγραφή
  3. Ένα πολύ εύγευστο come back μας επιφύλασσες Μάρα!!!
    Αυτές οι πιτούλες πολύ μ'αρέσουν!!Σκαρώνονται εύκολα,χορταίνουν και έχεις τη ικανοποίηση ότι κάτι σπιτικό μοσχοβόλισε στον αέρα της κουζίνας!
    Αυτό το tip του μουλιασμένου τραχανά ,πολύ το εκτιμώ!!!Γιατί τον χειμώνα που δοκίμασα μία τραχανόπιτα ,μου άφηνε έντονη την μυρωδιά του τραχανά και δεν με ικανοποίησε..
    Καλή εβδομάδα!Μη χάνεσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια από τις αναποδιές μου είναι να μην δημοσιεύω συνταγές που να έχουν έγκριση από αρκετούς δοκιμαστές!Το ταψί Φωτεινή μου δεν βράδιασε.Στην συνιστώ.Φιλιάαααααααααααα

      Διαγραφή
  4. Κ εγώ τις αγαπώ τις πίτες στο πι και φι!
    φιλάκια Μάρα μου, εύχομαι να είσαι καλά <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως το λες Καπετάνισσα στο πι και φι.Φιλιάαααααααααααα

      Διαγραφή
  5. Καλώς την :)

    Γρήγορη κι εύκολη Μάρα. Φαίνεται μούρλια.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σας βρήκα ;-)
      φιλιά πολλάααααααααα

      Διαγραφή
  6. Δεν την ηξερα, φαινεται χορταστικη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή