Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ρύζι με λαχανικά



Ρύζι με λαχανικά με γεύση και άρωμα...
Δεν ξέρω για εσάς  αλλά για μένα το ρυζότο είναι μια ξεχασμένη υπόθεση.
Βλέπετε οι προτιμήσεις της οικογένειας είναι διαφορετικές.Η διαδικασία είναι όμως σχεδόν ίδια.
Ας δούμε τα υλικά............

Υλικά

1,5 κούπα ρύζι κίτρινο
3 και 1/4 κούπες νερό
ελαιόλαδο
2 καρότα κομμένα σε κύβους
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κύβους
1 πιπεριά πράσινη (το αυτό με την Φλωρίνης)
1 μέτριο κολοκύθι ( μιμούμαστε τα παραπάνω)
ψιλοκομμένο φινόκιο στην ποσότητα που θέλετε.
λευκό πιπέρι,αλάτι
1/2 ποτήρι λευκό κρασί

Οδηγίες
Ξεκινάμε με το να καθαρίσουμε και να κόψουμε τα υλικά μας (όσα θέλουν κόψιμο,διότι με το ρύζι δεν το βλέπω)


Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί,ίσα-ίσα να νοιώσει μια θαλπωρή.
Σοτάρουμε τα κομμένα λαχανικά,να τα κάνουμε να γυαλίζουν αλλά και να μαραθούν τόσο όσο οι άνθρωποι στην δεύτερη νιότη (υπολογίστε 30-40 ετών )
Έπειτα προσθέστε το ρύζι.Ανακατέψτε τόσο όσο να γυαλίσει σαν φρεσκοπλυμμένο αυτοκίνητο και να κλέψει τα αρώματα από τα λαχανικά.
Συμπληρώνουμε με αλάτι και πιπέρι και το κρασί.


Θα υπάρξει μια αντίδραση ,δεν λέω,αλλά θα είναι για λίγο.
Μόλις αποφασίσει η σπιρτάδα του κρασιού να φύγει ρίχνουμε το νερό σταδιακά και ανακατεύουμε.
Συνήθως αυτή είναι η διαδικασία για το ρυζότο αλλά χρόνια τώρα κάνω έτσι και το πιλάφι .


Όταν το ρύζι απορροφήσει όλη την ποσότητα νερού και έχει κάνει μικρούς κρατήρες είναι έτοιμο .
Αφήνουμε 5 λεπτά να ηρεμήσει από την ταλαιπωρία και έπειτα σερβίρουμε.

Μικρά tips
Η δοσολογίες για πετυχημένο πιλάφι (όπως μου το δίδαξαν τουλάχιστον ) είναι 1 ρύζι με 2,5 νερό.
Μας αρέσει όμως λίγο aldente  και έτσι αφαιρώ ελάχιστο νερό.Αν βάζετε κρασί αφαιρέστε την ποσότητα από το νερό.
Προτιμάτε λευκό πιπέρι στο ρύζι.Δεν θα έχει μαύρες κηλίδες και χρειάζεται μικρότερη ποσότητα γιατί είναι πιο δυνατό.
Το συγκεκριμένο το συνόδευσα με συκώτι...η συνταγή στην επόμενη ανάρτηση.
Καλή επιτυχία!!!!!!!!!!!!!!!!!!



12 σχόλια:

  1. τρελλαίνομαι για ρύζι με λαχανικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νόστιμο φαγάκι που συμπαθώ ιδιαίτερα!
    Το ρύζι το τρώνε και τα πιτσιρίκια με μεγάλη ευχαρίστηση, οπότε προσφέρεται να συνδυαστεί με τα ωφέλιμα πλην όμως δύσκολα λαχανικά! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια χαρά φαγάκι και γευστικότατο και το απολαμβάνουν όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τα αγαπημένα μου Μάρα μου, και ο μικρός μου να δεις πως τρελαίνεται! θα το φτιάξω αύριο! φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ρύζι το προτιμώ πάντα από μακαρόνια ή πατάτες και το φτιάχνω πολύ συχνά. πολύ ωραία πρόταση, Μάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υγιεινό, αρωματικό και νοστιμότατο!
    Πολύ θα το ήθελα για να συνοδεύσω το κοκκινιστό μοσχάρι που μαγειρεύω!
    Να δω αν έχω τα υλικά...
    Καλημέρα και μια χαρούμενη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μιαμ!!! Μιαμ!!!
    Υπέροχο!!!
    Τα φιλιά μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περνω για να αφησω ευχες για μια ομορφη εβδομαδα γεματη υγεια και λιγοτερα προβληματα.Να εισαι παντα καλα!!!!!Ειχα λιγο καιρο να περασω απο εδω.τελειο το φαγητο!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα χαρώ να τα λέμε..γεια! και καλή μας όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εύχομαι αυτός ο μήνας να είναι καλύτερος και να μας χαρίσει πολλά πριν εκπνεύσει το 2012. Να μας χαρίσει όμορφες στιγμές, υγεία σε όλους μας και ψυχική ηρεμία.Ας ξεκινησουμε λοιπόν, ένα αισιόδοξο ταξίδι γεμάτο από θετικές σκέψεις στην βάρκα του Δεκέμβρη και εύχομαι ο προορισμός να είναι μοναδικός ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Tα πιο ομορφα Χριστουγεννα ευχομαι να περασεις κοντα μ αυτους που αγαπας και οτι ποθησεις να'χεις.ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ .Χρονια πολλα γεμάτα υγεια και του Χριστου η γέννηση ας μας φέρει ευτυχια!!!!
    Τελειος ο Αγ ΒΑΣΙΛΗς που περνα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. σε ευχαριστω πολυ!!!Αν και δεν εβαλα κρασι το ρυζι εγινε τελειο...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή