Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Μοσχάρι με μελιτζάνες στο πήλινο


Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως εναλλακτικός μουσακάς,αλλά ο τίτλος που δόθηκε σε αυτό το φαγητό είναι ο καταλληλότερος.....
Ας δούμε τα υλικά............

Υλικά για 2 άτομα
300 γρ μοσχάρι κυλότο-τρανς-νουά(είναι μέρος από το μοσχάρι)
2 μεγάλες πατάτες
2 μελιτζάνες μεγάλες
2 πιπεριές (κατά προτίμηση φλωρίνης)
1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο όπως το βάζουμε στην σαλάτα
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη
4-5 ντομάτες κομμένες σε κύβους
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
πιπέρι λευκό
ελάχιστο αλάτι
1 ξύλο κανέλας
ελαιόλαδο
1/2 κούπα σκληρό τυρί κομμένο (μυζήθρα,κεφαλοτύρι,κτλ)
1 κομμάτι από φέτα(τυρί)

Οδηγίες
Πριν σας αναπτύξω τις οδηγίες να σας πω ότι αυτή η συνταγή είναι της γειτόνισσας μου!
Όταν το έφτιαξε μου έστειλε να δοκιμάσω και ξετρελάθηκα.Περιττό να σας πω ότι τσακώθηκα με την οικογένεια για την μερίδα του λέοντος που φυσικά διεκδίκησα και κέρδισα....Όχι δεν έχω τύψεις!!!!!!!
Ξεκινάμε με την προετοιμασία του μοσχαριού.


Κόβουμε το μοσχάρι σε κύβους ,τις πιπεριές,το σκόρδο, το κρεμμύδι  και σοτάρουμε με ελαιόλαδο σε κατσαρόλα.

Μόλις μαραθούν προσθέτουμε και τις ντομάτες και το κρασί.Συμπληρώνουμε το αλάτι ,πιπέρι και το ξύλο κανέλας,αν χρειάζεται νερό και βράζει μέχρι να μαλακώσει.
Στην διάρκεια που ψήνεται το κρέας τηγανίζουμε ελαφρώς τις πατάτες και τις μελιτζάνες αφού τις κόψουμε σε φέτες.
Όταν ψηθεί το κρέας και δέσει η σάλτσα τοποθετούμε το 1/3 της ποσότητας σε πήλινο σκεύος.



Στην συνέχεια βάζουμε τις πατάτες και πασπαλίζουμε με λίγο μείγμα από τα τυριά.Προσοχή μην ρίξετε αλάτι.


Σειρά έχουν τώρα οι μελιτζάνες .Πασπαλίζουμε πάλι με το μείγμα τυριών.


 Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και τελειώνουμε με το κρέας και την σάλτσα.


Το "κερασάκι" σε αυτό το πιάτο είναι ένα μεγάλο κομμάτι φέτας .
Κατά προτίμηση όχι αλμυρή.


Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.Αν το θέλετε ξεροψημμένο αυξήστε την θερμοκρασία του φούρνου.
Όταν ψηθεί αφήνουμε εκτός φούρνου για 5 λεπτά και μετά σερβίρουμε!

Μικρά tips
Το φαγητό είναι βαρύ και λαχταριστό.Αν θέλετε να το κάνετε πιο ελαφρύ απλά ψήστε τις μελιτζάνες και τις πατάτες στον φούρνο.
Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε το ξύλο της κανέλας.
Τέλος για ακόμη μια φορά προσοχή στο αλάτι.Καλύτερα να συμπληρώσετε πάρα να μην μπορείτε να το φάτε.


Καλή επιτυχία και απόλαυση!!!



23 σχόλια:

  1. Που ήσουνα τόσο καιρό και μας άφησες νηστικούς???

    ωραία συνταγή? εγώ τρελαίνομαι για μελιτζάνες και κάνω οτι συνταγή βρώ.
    Θα την φτιάξω λιαν συντομως.
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαρία μου!!!!!!!!!!!!!
      Ένεκα καλοκαιριού μπρε είπα να μην σας παχύνω άλλο...χαχχαχαχχαχαχ
      Να το φτιάξεις και θα με θυμάσαι σε κάθε πηρουνιά!!!!!!!!!
      Φιλιαααααααααααααααααααααααααα

      Διαγραφή
  2. Μάρα μου,είναι αλήθεια ότι μου είχε λείψει το λεπτό και ιδιαίτερο χιούμορ σου,όπως επίσης και οι ξεχωριστές συνταγές σου!Γι΄αυτό χάρηκα πολύ όταν ανακάλυψα την επιστροφή σου,συνοδευόμενη φυσικά και από μία πεντανόστιμη πρόταση!!Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος chef για να διαπιστώσει την μεσογειακή φρεσκάδα και τον ανεπανάληπτο συνδυασμό της μεστής,καλοκαιρινής μελιτζάνας,του σωταρισμένου σε άλικο κρασί κρέατος,των λαχανικών, μυρωδικών και τυριών σε ακήρυχτο πόλεμο για την πρωτοκαθεδρία της γεύσης.Πραγματικά υπέροχο φαγάκι,κι αν ξεπεραστεί ο σκόπελος των περιττών θερμίδων των τηγανητών με την αντικατάσταση τους με ψητά,τότε μπορούμε να μιλάμε για το απόλυτα νόστιμο πιάτο,φετίχ του καλοκαιριού που αργοψυχά.Καλώς ήρθες Μάρα,καλή αρχή σε ότι κι αν κάνεις!Φιλιά,πολλά,πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου και σένα Φωτεινή μου!
      Έτσι είμαι εγώ συνοδεύομαι πάντα από κάτι νόστιμο!
      Και φυσικά το "άλικο κρασί" δίνει ένα πάθος στην γεύση!!!!!!!!!!!!

      Καλώς σας βρήκα και ελπίζω να μην ξαναλείψω!!!Φιλώ σε!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  3. καλησπέρα!πάρα πολύ ωραία συνταγή και ότι πρέπει για την εποχή!καλή συνέχεια. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σε σένα Παπαγάλε!!!!!!!!!!
      Καλή συνέχεια σε όλους!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  4. Τι ωραίο φαγητό!!!! Εχω να το φάω κάτι χρόνια μιας και ο άντρας μου δεν τρώει τις μελιτζάνες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Βάσω μου!!!
      Κακώς που δεν τις τρώει.Τέλος πάντων.Τα υλικά της συνταγής είναι για ένα μικρό πήλινο σαν αυτό που σερβίρουν στα εστιατόρια και βγάζει δύο χορταστικές μερίδες.
      Μπορείς να το φτιάξεις και σε αλουμινένιο σκεύος μια χρήσης στο ανάλογο μέγεθος.
      Εγώ την ημέρα που έφτιαξα αυτό το φαγητό έκανα και κοκκινιστό μοσχάρι με ζυμαρικά.Μπορείς να πάρεις και μοσχάρι κοκκινιστό μια δύο μερίδες και να φας αυτό που λαχταράς.

      Φιλιαααααααααααααα

      Διαγραφή
  5. Υπέροχο Μάρα μου το φαγάκι σου, καλό φθινόπωρο! Εγώ θα ήθελα να είχα εσένα γειτόνισσα! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Καπετάνισσα και καλό μας φθινόπωρο!!!!!!!!!!!!
      Σε κανα δύο μήνες θα ξενοικιαστεί ένα τριάρι εδώ δίπλα....είσαι;

      Φιλάκιααααααααααααααααααααααααα

      Διαγραφή
  6. ...Μμμμ! Μουσακάς χωρίς την κρέμα!
    Πολύ γευστικό και ιδιαίτερο πιάτο.

    Ευχαριστούμε Μάρα και καλώς μας ήρθες.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι με φετούλα ελληνικότατη Ζαμπία μου!!!!!!!!!!!!
      Γευστικό είναι και ιδιαίτερο επίσης....
      Καλώς σας βρήκα και μην σας ξαναχάσω.............

      Φιλί μελιτζανέ.....

      Διαγραφή
  7. Πραγματικα φαινεται καταπληκτικο!!! Αρκετα βαρυ, αλλα με τις αλλαγες που προτινεις κι εσυ μπορει να γινει και καπως πιο ελαφρυ!
    Γεια στα χερια της γειτονισσας και τα δικα σου βεβαιως βεβαιως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελπινίκη!!!!!!
      Είμαι οπαδός του "βαρύ και ασήκωτου" φαγητού...χαχχαχαχχαχαχ
      Υπάρχουν όμως πάντα και οι πιο ελαφριές εκδοχές.
      Αχ αυτή η γειτόνισσα να ξερες τι φωτιές μου ανάβει γενικώς ;-)
      Φιλιαααααααααααα

      Διαγραφή
  8. Welcome back... Bienvenue... Bentornato ... Καλώς ήρθατε και καλό φθινόπωρο να έχετε!
    Και πως να μην έχετε δηλαδή, με τέτοιες εξαιρετικές γευστικές προτάσεις!
    Το σκέφτομαι για το ΣΚ στην ελαφριά εκδοχή του καλη μου Mάρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ooooo mon amour Penelope ....im back ....again
      Καλό φθινόπωρο να έχουμε γενικώς και εξ αδιαιρέτως.
      Αν εξαιρέσεις το μοσχάρι που θέλει την ώρα του αν βράσει κατά τα άλλα είναι εύκολο!
      Φιλια κοκκινιστά ;-)

      Διαγραφή
  9. Είδα μοσχάρι,είδα μελιτζάνες και πήλινο και έτρεξα αχ τι ωραίο φαγητάκι.Μπράβο βρε Μάρα να είσαι καλά.Χορταίνεις και μόνο που το βλέπεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο να πεις nadia το πήλινο κάνει την δουλεία του.
      Και οπτικώς σε γεμίζει με συναισθήματα κορεσμού αλλά η όσφρηση που είναι και υπεύθυνη για την γεύση σου λέει φάε μεεεεεεεεε.
      Μέγα δίλημμα και εγώ υποκύπτω η κολασμένη!!!!!
      Φιλιαααααααααααααααααααααααα

      Διαγραφή
  10. Καλώς τη Μάρα!
    Γευστικό, καλοκαιρινό, ιδιαίτερο πιάτο με όλα τα θετικά του ψησίματος σε πήλινο! Εξαιρετική πρόταση και πολύ ευπαρουσίαστη.
    Θα το προτιμήσω στο πιο ελαφρύ, όπως προτείνεις.
    Φιλάκια, καλό φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλυκιά μου HelenGr!!!!!!!!!!!!
      Ναι το άτιμο είναι γευστικό και μέσα στο πήλινο γίνεται αμαρτωλό.
      Η περιπεσούσα στις γευστικές αμαρτίες το ομολογώ...υποκύπτω.
      Φθινοπωρινά φιλιααααααααααααααααα

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα Μάρα! Πολύ ορεκτικό το φαγητό σου, λαχταριστό και μερακλίδικο, μέσα στα αρώματα! Καλό φθινόπωρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υστερα απο αρκετη απουσια καλοκαιριου περνώ απο τους φιλους να μαθω νεα τους και να ευχηθω για το νεο μηνα.Μακάρι αυτός ο μήνας να είναι όμορφος , γεμάτος με τύχη και πολλά χαμόγελα γιατί χρειαζόμαστε κάθε σταγόνα θετικής ενέργειας!Καλό μας μήνα λοιπόν με υγεια πανω απ όλα και καλο φθινοπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εκανες το τέλειο φαγητό Μάρα.
    Είναι αγαπημενο μου.
    Συμφωνω με το αλάτι, λίγο και καλό.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή