Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Μαγειρίτσα αναστάσιμη


Μεγάλη Εβδομάδα διανύουμε και η κορύφωση των ημερών αυτών είναι η Ανάσταση και η Κυριακή του Πάσχα.
Ο ρόλος του συγκεκριμένου πιάτου είναι να σερβιριστεί το βράδυ της Αναστάσεως για να μπορέσει το γαστρικό σύστημα του ανθρώπου μετά από την νηστεία να υποδεχτεί την επόμενη μέρα τον οβελία!
Η μαγειρίτσα είναι για μένα ένα αγαπημένο πιάτο που μου φέρνει στο νου πολλές αναμνήσεις.
Ακολουθούν τα υλικά ,οι οδηγίες και ενσωματωμένες οι αναμνήσεις μου....



Υλικά για 6 άτομα
1ματσάκι έντερα από το αρνί
1 συκωταριά αρνίσια
γλυκάδια από το αρνί
5-6  καρδιές μαρουλιού
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 κουταλιές ρύζι
ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι,μάραθο η άνηθο
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμό από 1-2 λεμόνια

Οδηγίες
Το μαγείρεμα της μαγειρίτσας στα παιδικά μου χρόνια ήταν οικογενειακή υπόθεση.
Εγώ και ο πατέρας μου καθαρίζαμε τα έντερα.Αυτή η διαδικασία δεν ξέρω αλλά μου άρεσε πολύ.Ανεβασμένη σε ένα σκαμνί με μολύβι στα χέρια,φορεμένη την ποδιά και να κάνουμε αγώνες γυρίσματος εντέρων. Ποιος θα τα γυρίσει γρήγορα και χωρίς να τα κόψει.Κάποιες φορές είχα κερδίσει και κορδωνόμουν ότι η μαγειρίτσα έγινε εκείνη την χρονιά λόγω της δικής μου επιτυχίας.Αργότερα βέβαια κατάλαβα ότι η επιτυχία της μαγειρίτσας οφειλόταν καθαρά στην ιεροτελεστία που γινόταν και στην τέχνη της μαμάς.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Φροντίζουμε ξεκινώντας το καθάρισμα των εντέρων να έχουμε αρκετό ξύδι,λεμόνι και λίγο αλάτι.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να καθαρίσουμε έντερα .Η   Tantekiki είχε κάνει μια πολύ ωραία σχετική ανάρτηση πέρυσι .Πατήστε ΕΔΩ  και θα δείτε 2 τρόπους.Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ τον δεύτερο τρόπο.
Αφού γυρίσουμε τα έντερα τα πλένουμε αρχικά με νερό.Στην συνέχεια βάζουμε μπόλικο ξύδι και λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε .Αυτά θα αρχίσουν να αφρίζουν.Ξεβγάζουμε πάλι με νερό.
Συνεχίζουμε πάλι με ξύδι και λίγο αλάτι.Την διαδικασία την κάνουμε 2-3 φορές.
Τέλος σε μια λεκάνη με λίγο νερό,αλάτι,χυμό από 2-3 λεμόνια και ξύδι αφήνουμε τα έντερα για 10 λεπτά περίπου.Συνήθως τα έντερα αλλάζουν το αρχικό τους χρώμα και γίνονται άσπρα τελείως.
Τότε είμαστε σίγουροι ότι είναι και καθαρά. Ξεβγάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν λίγο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει.Μόλις πάρει βράση το νερό ρίχνουμε λίγο αλάτι και βάζουμε τα έντερα να βράσουν για 10 λεπτά.Στην συνέχεια βγάζουμε τα έντερα σε σουρωτήρι και χύνουμε το νερό .Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε την συκωταριά να βράσει σε ελαφρώς αλατισμένο  νερό.Από την συκωταριά χρησιμοποιούμε το συκώτι,την καρδιά,την σπλήνα,τα γλυκάδια και τα νεφρά. Καλό θα είναι να μην βάλουμε τα πνευμόνια.
Όλα αυτά τα αφήνουμε να βράσουν ολόκληρα για 10-15 λεπτά.
Έπειτα βγάζουμε τα της συκωταριάς από το νερό και σουρώνουμε σε καθαρή κατσαρόλα το νερό.
Αφήνουμε τα έντερα και την συκωταριά να κρυώσουν για να μπορέσουμε να τα κόψουμε ψιλά κομματάκια.Τα έντερα με τα βοήθεια ενός ψαλιδιού έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.Την συκωταριά την κόβουμε σε μικρούς κύβους .


Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς  τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας τον  ζωμό που κρατήσαμε από την συκωταριά. Μετά προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα έντερα και την συκωταριά και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά περίπου.
Φροντίζουμε το νερό να είναι επαρκές και η φωτιά μας μέτρια.Αφού βράσουν αυτά προσθέτουμε και τις καρδιές μαρουλιού που επίσης έχουμε ψιλοκόψει.Οι καρδιές μαρουλιού ας είναι κάτι παραπάνω  σε ποσότητα...  αυτό εξαρτάται από τις δικές σας γευστικές προσδοκίες.Συμπληρώνουμε με το ρύζι αλάτι (αν χρειάζεται) πιπέρι  το μάραθο η άνηθο και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά ακόμη.
Αφήστε τώρα την μαγειρίτσα να ηρεμήσει.Αν την φτιάξετε νωρίς μην την αυγοκόψετε.
Όταν έρθει η ώρα για το σερβίρισμα ζεσταίνεται την μαγειρίτσα.Να μην καίει.Κάντε το αυγολέμονο και αφού το προσθέσετε αφήστε για 5 λεπτά περίπου να δέσει.
Σερβίρετε με τις καλύτερες των διαθέσεων σας και απολαύστε την.

Καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση!!!!!!!!!!!!!




26 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ peps!!!!!!!!!
      Καλό Πάσχα!!!!!

      Διαγραφή
  2. ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΛΙΑ ΣΚΟΤΑΔΙ!!!!ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θείε μου σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου...ανταποδίδω !!
      Καλό Πάσχα να έχουμε όλοι!!!!!

      Διαγραφή
  3. Καλό Πάσχα Μάρα μου, και εμένα μου φέρνει πολλές αναμνήσεις στο μυαλό η μαγειρίτσα. Αγαπημένη σουπίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eri μου ,καπετάνισσα μου είδες η άτιμη τι αναμνήσεις φέρνει;Καλό Πάσχα ...και φιλιάααααααααα

      Διαγραφή
  4. Μια υπέροχη σούπα!! Μια υπέροχη ημέρα....ένα τέλειο τραπέζι με το απόλυτο φαγητό!! Μπράβο βρε Μάρα!Καλή Μ.Εβδομάδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. KaPa...να είστε καλά όλοι....Φιλιάααααααααα

      Διαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. Barbi μου σε ευχαριστώ βρε φιλενάδα!!!!Καλό Πάσχα με υγεία!!!!!!

      Διαγραφή
  6. αχ τί μου κάνεις και κάνω νηστεία
    υπομονή' λίγες μερούλες έμειναν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Summertime Blues είναι συνταγή των ημερών....καλή συνέχεια στην νηστεία και καλή Ανάσταση!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  7. Μάρα μου μπράβο σου, πολύ ωραία σούπα μου φέρνει πολλέεεεες αναμνήσεις!!!
    Καλό Πάσχα να έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου έτσι είναι...πολλές και συνήθως γλυκές αναμνήσεις!!!!!!
      Καλό Πάσχα!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  8. Καλό Πάσχα να έχεις Μάρα μου! Πολύ όμορφη η σούπα σου!
    Και του χρόνου να είσαι καλά!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική μου ξενιτεμένη...Καλό Ελληνικό Πάσχα σου εύχομαι!!!Φιλιά πολλάαααααααα

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα, Μάρα μου!
    Λατρεύω αυτή την Πασχαλινή σουπίτσα! Χωρίς αυτή δεν είναι Πάσχα! Κι εδώ ακόμα στα ξένα τη μαγειρεύω, με ό τι βρω.
    Η δική έγινε πολύ ωραία και του χρόνου!
    Ωραία ανάρτηση και πολύ αναλυτική η περιγραφή της παρασκευής της μαγειρίτσας. Συμφωνώ μαζί σου απολύτως.
    Πολλά φιλιά και καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Helen μου γλυκιά σε ευχαριστώ πολύ!!!!!Σου εύχομαι ένα Καλό και Άγιο Πάσχα!!!!!!!!!Φιλιαααααααααααααα

      Διαγραφή
  10. Α πα πα πα πα !!
    Υπέροχο πιάτο, τι υπέροχο δηλαδή... μου αρέσουν όλα όσα περιέχουν εντόσθια. Την έχω φάει ορισμένες φορές στη ζωή μου, μα δεν το αντέχω το ριμάδι το καθάρισμα των εντέρων. Αυτή τη διαστροφή την αφήνω σε σένα Μάρα μου γλυκιά! Τα σιχαίνομαι τα έντερα. Δώστα μου μόνο να τα φάω... όχι να τα διαχειριστώ!

    Διάβασα τη συνταγή σου με προσοχή. Εύκολη σε διαδικασία είναι η μαγειρίτσα, αν εξαιρέσεις τα έντερα και την καθαριότητά τους.

    Και του χρόνου με υγεία εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχχαχαχαχχαχαχαχ Αχ βρε χρυσό κορίτσι τι θα κάνω με σένα; εεεεεεεε....πάρε 5-6 αρμαθιές έντερα και έλα εδώ ....η εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη... σου υπόσχομαι να αποκτήσεις την ίδια διαστροφή.
      Η μαγειρίτσα είναι σχετικά εύκολη (εκτός εντέρων)...Φιλια πολλάαααααα

      Διαγραφή
  11. Αν και δεν την τρώω... δείχνει εξαιρετική!!!
    πολλά φιλιά και καλό Πάσχα Μάρα μου!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου κακώς και θα σε μαλώξω...και ο άντρας μου δεν την έτρωγε μέχρι που την δοκίμασε από τα δικά μου χέρια.
      Νομίζω ότι φτιάχνω μια καλή και εύγευστη μαγειρίτσα...έτσι λένε οι κατά καιρούς δοκιμαστές.
      Σε φιλώ και σου εύχομαι καλό Πάσχα με υγεία!!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  12. Αγαπημένο φαγητό που έχει τον κόπο του, αλλά τον αξίζει....
    Να είσαι καλά Μάρα μου
    Καλό Πάσχα
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και του χρόνου με υγεία! Καλό Πάσχα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή Ανάσταση!!!
    Αμέτρητες ευχές για ένα αξέχαστο Πάσχα!!! (και όσο το δυνατόν, περισσότερο χαμογελαστό!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όσες κροτίδες πέφτουνε, του Πάσχα την ημέρα, τόσες χαρές σου εύχομαι, να έχεις κάθε μέρα!χρονια πολλα!filiaaaa

    ΑπάντησηΔιαγραφή