Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Σαμσάδες οι Λημνιοί


Ένα εξαιρετικό γλυκό από το λατρεμένο μου νησί!
Αν και κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη την μεγάλη φτωχομάνα (έχω και τις μικρασιάτικες μου ρίζες)  την Λήμνο την θεωρώ δεύτερη πατρίδα.
Δεν θα πω τίποτε άλλο,εμπρός μάρς για τα υλικά και την εκτέλεση.

Υλικά
500γρ φύλλο κρούστας η Βηρυτού

Για την γέμιση
500γρ σουσάμι
500 γρ καρυδόψυχα(ψιλοκομμένη)
1/3 ποτήρι του νερού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κοφτές κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
2 βανίλιες
 Για το άλειμμα των φύλλων
250γρ βούτυρο φρέσκο λιωμένο
Για το σιρόπι
700 γρ.ζάχαρη κρυσταλλική
2 1/2 ποτήρια νερό
 1 βανίλια
5-6 γαρύφαλλα (καρφάκια)
5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού(αυστηρά η δοσολογία αυτή)

Οδηγίες
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση.
Περνούμε 2 φύλλα  τα απλώνουμε στην επιφάνεια που δουλεύουμε το γλυκό μας και τα βουτυρώνουμε .Έπειτα ρίχνουμε από το υλικό της γέμισης να πάει παντού.Με προσεχτικές κινήσεις τυλίγουμε σε ρολό σφιχτό και το ζαρώνουμε ελαφρώς.Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.Βουτυρώνουμε τα ρολά μας και τα χαράζουμε έτσι ώστε να σχηματίζουν έναν "ρόμβο".Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για 40-50 λεπτά.Αφήνουμε του Σαμσάδες μας να κρυώσουν καλά και μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Η διάρκεια βρασμού του σιροπιού είναι 10 λεπτά. Σιροπιάζουμε τους  Σαμσάδες κρύους με ζεστό σιρόπι.

Μικρά tips
Αν δεν θέλουμε να βάλουμε βούτυρο η να τους κάνουμε νηστίσιμους μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με σησαμέλαιο (κατά προτίμηση) η κάποιο άλλο σπορέλαιο.
Για την διαδικασία του ζαρώματος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ψιλή βέργα όπου θα τυλίξουμε το ρολό και βγάζοντας την βέργα το ζαρώνουμε.Στο παρελθόν με έχει βοηθήσει για αυτή την διαδικασία μια βελόνα πλεξίματος.
Τέλος το φύλλο θα γίνει πιο τραγανό αν βουτυρώσουμε τα ζαρωμένα ρολά με ζεστό βούτυρο.
Καλή επιτυχία!


Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Πατάτες ακορντεόν




Πατάτες  που εύκολα γίνονται και τρώγονται .Συνοδεύουν κρέας  βραστό η ψητό!

Υλικά
Πατάτες
αλάτι
πιπέρι
θυμάρι η ρίγανη
βούτυρο


Οδηγίες
Καθαρίζουμε τις πατάτες μεσαίου κατά προτίμηση μεγέθους και τις πλένουμε.
Κόβουμε τις πατάτες έτσι ώστε να μην βγούν φέτες .Βάζουμε μια λαδόκολλα σε πύρεξ  και τοποθετούμε τις πατάτες.Πασπαλίζουμε με αλάτι,πιπέρι και το μυρωδικό της αρεσκείας μας.Τέλος σε κάθε πατάτα βάζουμε βούτυρο.Κλείνουμε την λαδόκολλα καλά και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.Ανοίγουμε την λαδόκολλα και αφήνουμε να συνεχιστεί το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες.
Καλή επιτυχία!

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Η Κυρά-Σαρακοστή

Σήμερα Καθαρά Δευτέρα και αρχή Σαρακοστής. Αρχικά Χρόνια πολλά σε όλους.

Φέτος είπαμε με τον «βενιαμίν» της οικογένειας να φτιάξουμε με ζυμάρι την Κυρά-Σαρακοστή!
Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι:
2 κούπες αλεύρι
1 κουτ.σούπας  αλάτι
1 κούπα νερό
Πλάστη
Λαδόκολλα
Λίγα γαρύφαλλα
Το προσχέδιο σε Α4 κόλλα που την έφτιαξε ο μπαμπάς μας.
Ζυμώσαμε το αλεύρι με το αλάτι και το νερό δημιουργώντας μια σκληρή ζύμη. Σε μια μεγάλη επιφάνεια ανοίξαμε με τον πλάστη ένα μεγάλο αλλά όχι λεπτό φύλλο. Στο ταψί βάλαμε την λαδόκολλα, με  την βοήθεια του προσχεδίου κόψαμε με μαχαίρι την ζύμη και σχηματίσαμε την Κυρά-Σαρακοστή.Διακοσμήσαμε με γαρύφαλλα. Ψήσαμε την Κυρά στους 180 βαθμούς για μία ώρα ώστε να είναι καλά ψημένη και να αντέξει τις 7 εβδομάδες. Αύριο λοιπόν ο μικρός θα βάλει μια κορδέλα στην τρυπούλα που ανοίξαμε πριν ψηθεί και θα την πάμε στο σχολείο. Μπορεί να μου πήρε αρκετή ώρα να την φτιάξουμε αλλά ένα μεγάλο ποσοστό εργασίας το έκαναν δύο εξάχρονα χεράκια, οπότε  είμαστε δικαιολογημένοι.
Προλαβαίνετε να φτιάξετε μια Κυρά Σαρακοστή με τα παιδιά σας .Αφήστε τα να δημιουργήσουν και εσείς δεν έχετε παρά να τους λέτε την ιστορία της  και να τα διορθώνετε όταν πρέπει.
Για ολόκληρο το άρθρο πατήστε στο λίνκ http://amplokaristes.blogspot.com/2011/03/blog-post_07.html
Και του χρόνου με υγεία …Καλή μας Σαρακοστή.


Χαλβάς της μαμάς


Ποιος μπορεί να αντισταθεί  στο χαλβά τον σιμιγδαλένιο της μαμάς;Κανείς!
Η κλασσική συνταγή του1,2,3,4 και κάποιες εναλλακτικές αν βαρεθήκατε και θέλετε να αλλάξετε την γεύση.

Υλικά
1 ποτήρι του νερού σπορέλαιο(θα πρότεινα το σησαμέλαιο)
2 ποτήρια του νερού σιμιγδάλι χοντρό
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
4 ποτήρια του νερού νερό
1 ξύλο κανέλας
1 βανίλια
1/2 καρύδια χοντροκομμένα

Οδηγίες
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με την ζάχαρη  και το ξύλο κανέλας να πάρουν μια βράση .και σβήνουμε την φωτιά.Αφαιρούμε και το ξύλο κανέλας η ότι άλλο έχουμε βάλει μέσα.
Ταυτόχρονα  σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει ελαφρώς και ρίχνουμε το σιμιγδάλι που έχουμε ανακατέψει με την βανίλια.Καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά το σιμιγδάλι μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε.Στην συνέχεια με προσοχή προσθέτουμε το υγρό μείγμα ,τα καρύδια και ανακατεύουμε συνεχώς.Όταν  πάρει βράση και αρχίζει να πήζει δοκιμάζουμε την κουτάλα(κατά προτίμηση ξύλινη) που το ανακατεύουμε αν στέκεται όρθια.Αν στέκεται τότε ο χαλβάς μας είναι έτοιμος.Αφήνουμε 5 λεπτά και έπειτα τον βάζουμε σε φόρμα η μικρά φορμάκια .Σερβίρουμε τον χαλβά πασπαλισμένο με κανέλα.

Μικρά tips
Η παραπάνω συνταγή είναι αυτή που προτιμώ εγώ.Θέμα καθαρά υποκειμενικό.Υπάρχουν όμως πολλές εναλλακτικές.
1)αφαιρείτε 1/2 ποτήρι ζάχαρη και βάζετε 1/2 σταφίδες.Οι σταφίδες είναι πολύ γλυκές γι αυτό αφαιρούμε την ζάχαρη.
2)Αντί να βάλετε 4 ποτήρια νερό βάλτε 3 ποτήρια νερό 1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκαλιού.Αυτόματα ο χαλβάς έχει άρωμα πορτοκάλι.Προσοχή εδώ στον χυμό.Αν είναι πολύ γλυκός αφαιρέστε λίγη ζάχαρη.
3)Μπορούμε μαζί με την κανέλα να ρίξουμε και λίγο γαρύφαλλο στο υγρό μείγμα.
4) Αντί για καρύδια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα ασπρισμένα και κουκουνάρια,με την διαφορά ότι θα τα βάλουμε να καβουρδιστούν μαζί με το σιμιγδάλι.
5)Μου αρέσει ο χαλβάς να έχει σκούρο χρώμα και να είναι καλά καβουρδισμένο το σιμιγδάλι.Προσθέτω λίγη κανέλα στο σιμιγδάλι και έχω το χρώμα που θέλω.
6) Τέλος μπορούμε να βάλουμε αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκο,δαμάσκηνα,ανανά ψιλοκομμένα.
7) Αντί για σκέτο λάδι μπορείτε να βάλετε μισό λάδι και μισό βούτυρο.

Καλή επιτυχία με όποια εναλλακτική το φτιάξετε.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Μυδοπίλαφο


Ένα αναμφισβήτητα πιάτο ονειρικά γευστικό.Τώρα ειδικά που υπάρχουν και κατεψυγμένα μύδια μπορούμε να το φτιάχνουμε όλο το χρόνο.


Υλικά 
1 κιλό μύδια
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 1/2 ποτήρι του νερού ρύζι
ντομάτα πολτοποιημένη
αλάτι πιπέρι
 μαϊντανό ψιλοκομμένο στο τέλος


  Οδηγίες
Ελέγχουμε τα μύδια να μην έχουν τα "μουστάκια"τους.Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι.Ρίχνουμε τα μύδια για σωτάρουμε ελαφρώς.
Προσθέτουμε και την ντομάτα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά να πάρουν βράση.
Ταυτόχρονα σε μία κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και το ρύζι να "λαδώσει"Σβήνουμε το ρύζι με το κρασί και προσθέτουμε σταδιακά ζουμί από το τηγάνι που είναι τα μύδια .Καλό θα είναι να έχουμε αφαιρέσει τα μύδια.Μετράμε πόσο ζουμί έχουμε βάλει.Το ρύζι μας θα χρειαστεί 2,5 ποτήρια ζωμό μαζί με  το κρασί.
Βάζουμε πιπέρι,αλάτι με φειδώ .
Όταν περάσουν 10 λεπτά προσθέτουμε και τα μύδια.Αφήνουμε άλλα 5 -7 λεπτά .
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαιτανό.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Χταπόδι στην λαδόκολλα


Τώρα που πλησιάζει η σαρακοστή ολοένα και ψάχνουμε κάτι διαφορετικό αλλά όχι και τόσο απόμακρο από τις παραδόσεις μας. Χταπόδι στην λαδόκολλα σαν λουκούμι.

Υλικά

1 χταπόδι 1 κιλό και κάτι.(και κατεψυγμένο καλό είναι)
3 κουτ. της σούπας  ξύδι
1 κουτ. της σούπας βαλσάμικο
1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1-2 φύλλα δάφνης
2 γαρύφαλλα
1-2 σκελίδες σκόρδο
πιπέρι

Οδηγίες
Καθαρίζουμε το χταπόδι και το τεμαχίζουμε πλοκάμι- πλοκάμι.
Σε ένα πυρέξ στρώνουμε τόσο αλουμινόχαρτο όσο να μπορέσουμε να τυλίξουμε το χταπόδι.Βάζουμε και την λαδόκολλα από πάνω προσθέτουμε το χταπόδι.Ανακατεύουμε το ξύδι με το βαλσάμικο και το λάδι.και περιχύνουμε το χταπόδι.Ρίχνουμε το σκόρδο,την δάφνη πιπέρι και τα γαρύφαλλα. Κλείνουμε καλά την λαδόκολλα και στην συνέχεια το αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στο φούρνο για 45-50 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα με προσοχή μην κάψουμε τα χέρια μας από τους ατμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλο 10 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως  το χταπόδι -λουκούμι.


Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Το ψωμί της Σαρακοστής






Το ψωμί είναι για μένα μια υπόθεση καθημερινή.1,5 δύο χρόνια τώρα δεν αγοράζω ψωμί.Πως είναι δυνατόν την Καθαρά Δευτέρα να αγοράσω λαγάνα.Την φτιάχνω μόνη μου και φυσικά η οικογένεια την απολαμβάνει!

Υλικά
1 κιλό αλεύρι χωριάτικο (κίτρινο)
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (το ανακατεύουμε με το κίτρινο)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2-3 ποτήρια ζεστό νερό (όχι καυτό, ούτε και πολύ χλιαρό)
σουσάμι για το πασπάλισμα
Οδηγίες
Βάζουμε σε μια γαβάθα 1-2 κούπες αλεύρι, την μαγιά και 1 φλιτζάνι νερό
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός
Αφήνουμε το μίγμα σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη για μιάμιση ώρα περίπου ή μέχρι να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες
Σε μια λεκάνη, βάζουμε το υπόλοιπο από ένα κιλό αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκουβίτσα.
Προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη, το λάδι και το μίγμα που έχουμε κάνει
Αρχίζουμε και ζυμώνουμε, προσθέτοντας αρχικά ακόμη ένα ποτήρι νερό

Αν η ζύμη μας είναι μαλακή και ελαστική είναι έτοιμη
Σε διαφορετική περίπτωση προσθέτουμε ή αλεύρι η νερό
Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί λίγο και μετά την τεμαχίζουμε σε 3-4 μπάλες
Τις αλευρώνουμε ελαφρώς και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο σκεπασμένες σε κάποιο ζεστό σημείο
Απλώνουμε σε μια λαμαρίνα μια λαδόκολλα
Παίρνουμε τις μπάλες και τις ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη, μέχρι να έχει πάχος 1-2 εκατοστών και δίνοντάς τους το σχήμα της λαγάνας
Τοποθετούμε στην λαμαρίνα και με ένα πιρούνι ανοίγουμε τρύπες
Έπειτα τις αλείφουμε με νερό και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι

Αφήνουμε τις λαγάνες μας μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου
Μικρά tips
Οι λαγάνες λόγω όγκου ψήνονται πολύ γρήγορα.Τέλος μπορούμε να τις ετοιμάσουμε μέρες πριν και να τις βάλουμε στην κατάψυξη σε πλαστικές σακούλες καλά κλεισμένες