Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Μπέζεδες οι "ενωμένοι"


Όχι ότι πρωτοτυπώ,όχι πως ξαφνικά ανακάλυψα ότι η γη γυρίζει αλλά είναι μικρά στολιδάκια αυτοί οι μπεζέδες.Ήθελα να φτιάξω ένα κέρασμα και το μυαλό είχε σταματήσει.Την λύση μου την έδωσε μια φίλη .Ονόματα δεν λέω  ούτε θα δείξω εκείνη ξέρει.
Η συζήτηση προχωρούσε στο τι και πως.Ρίξε μια ματιά στης "Θεάς"την συνταγή κάνει αυτό το κόλπο.
Και φυσικά το ρισκάρισα.....τι είχα να χάσω τις μετοχές στο χρημαστήριο;Το πολύ πολύ να τα έτρωγα μόνη μου.
Την τελική μου όμως απόφαση για χρώμα και γέμιση μου την επιβεβαίωσε η Νίκη γνώστη ως "ζουζουνέλ".
Η συνταγή αυτή είναι αφιερωμένη στο φιλαράκι που δεν αντέχει τα "πεσμένα ηθικά".

Υλικά
5 ασπράδια
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1/4 φλυτζάνι άχνη
μερικές σταγόνες λευκό ξύδι
1 βανίλια

Για το γαρνίρισμα
φουντούκια η φυστίκια αιγίνης τριμμένα
μερέντα η γκανάς.

Οδηγίες
Αρχικά έχω τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.Αφαιρούμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Στο μπώλ του μίξερ τοποθετώ τα υλικά και ξεκινώ την διαδικασία ανάδευσης στην μέτρια ταχύτητα.
Το κόλπο της "Θεάς" είναι ότι βάζω την ζάχαρη πάνω σε λαδόκολλα και την "στεγνώνω" στον φούρνο για 3 λεπτά στους 200 βαθμούς.Τράβηξε όλη την πιθανή υγρασίας της ζάχαρης και την έκανε πιο ανάλαφρη.Το αποτέλεσμα δε αφρός.
Η "Θεά" είχε φτιάξει Χιονισμένη πάβλοβα με ρόδι
Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 100 βαθμούς .Βάζουμε μια λαδόκολλα στην λαμαρίνα της κουζίνας και με ένα κορνέ δημιουργούμε μικρές ροζέτες.Στο μισό μείγμα έβαλα λίγο κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και έτσι γίνανε ρόζ.
Ψήνουμε για μια ώρα περίπου.Αφήνουμε μέσα στον φούρνο περίπου άλλο τόσο για να στεγνώσουν τελείως.

Στην συνέχεια με ένα μαχαιράκι βάζω μια μικρή ποσότητα μερέντας στον ένα μπεζέ και το βουτάω στα τριμμένα φουντούκια.Σε ένα άλλο μπεζέ βάζω μόνο λίγη μερέντα και τους ενώνω.
Συνεχίζω την διαδικασία μέχρι να φτιάξω την ποσότητα που θέλω.Η δοσολογία των υλικών βγάζει περίπου 80-85 μπεζεδάκια μικρά.
Τους διατήρουμε σε στεγνό περιβάλλον και όχι για πολλές ημέρες.

Μικρά tips
Το μεγάλο μυστικό για τους μπεζέδες είναι το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα στο μίξερ και η υπομονή στο ψήσιμο.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Μπαμπανέτζα της Ελένης



Η γειτόνισσα μου η Ελένη σήμερα μου τηλεφώνησε "θα φτιάξω μπαμπανέτζα θα έρθεις;"
Άλλο που δεν ήθελα.Και φυσικά είχα και τα τυχερά μου!Την απόλαυσα μόλις "τεμαχίστηκε".
Υπέροχη ,ξεροψημένη,μοσχοβολιστή...
Την ρώτησα πώς ακριβώς ονομάζεται.Η ίδια την λέει μπαμπανέτζα και στην περιοχή εδώ.Υπάρχουν και άλλες ονομασίες.Πλαστό στην Πελλοπόνησο,μπατζίνα στην Ηπειρο,μασόντρα στο χωριό της,την γνώστη για την οικολογική της ανάπτυξη Ανάβρα Μαγνησίας.
Φυσικά μέχρι να ψηθεί η πίτα είχαμε και άλλο θέμα συζήτησης...βλέπε φωτογραφία
Εδώ ο μικρός μας φίλος μαδάει ένα χαρτομάντηλο και το ετοιμάζει για να κλείσει την τρύπα της φωλιάς του.(υπόψιν το θηλυκο δεν το αφήνει να βγεί ....ο λιχούδης)
Την ευχαριστώ πολύ για το χρόνο της ,για τον κόπο της και την φιλοξενία της!

Υλικά
600 γρ χόρτα(σπανάκι,σέσκουλα κτλ)
2 πράσα
600-700 γρ. αλεύρι σκληρό(κίτρινο)
400 γρ φέτα
100 γρ ανθότυρο
1 ποτήρι ελαιόλαδο
βούτυρο
αλάτι (μια κουταλιά στα χόρτα)
νερό χλιαρό προς το ζεστό
Οδηγίες
Πλένουμε καλά τα χόρτα μας, τα ψιλοκόβουμε  και τα πράσα επίσης.
Τα βάζουμε σε μία βαθιά λεκάνη.
Ρίχνουμε μέσα στην λεκάνη  το αλάτι,το μισό ποτήρι λάδι ,το ανθότυροκαι  την μισή ποσότητα  φέτας.
Παίρνουμε  ένα μεγάλο ταψί  και βάζουμε 1,5 -2 κουταλιές βούτυρο και το βάζουμε να λιώσει.Καλύπτουμε καλά την επιφάνεια του ταψιού με το βούτυρο καθώς και τα τοιχώματα.
Συνεχίζουμε πασπαλίζοντας το ταψί καλά με αλεύρι(να καλυφθεί κάτω και να κολλήσει και λίγο στο τοίχωμα).


Επειτα καταβρέχουμε με το ζεστό νερό το αλεύρι να πάει παντού.
Προσέχουμε όταν έχουμε καταβρέξει το αλεύρι όπου χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο αλεύρι ακόμη.

Συνεχίζουμε ρίχνοντας τα χόρτα μας μέσα στο ταψί.Τα στρώνουμε ομοιόμορφα ώστε να απλωθούν παντού χωρίς να τα πιέζουμε πολύ.
Μετά ρίχνουμε τόση ποσότητα αλέυρι όση χρειάζεται να καλυφθούν τα χόρτα.
Ραντίζουμε πάλι με ζεστό νερό(αν έχεις κρυώσει το ξαναζεσταίνουμε) και τρίβουμε με το χέρι την υπόλοιπη φέτα και την σκορπίζουμε στην επιφάνεια.
Τέλος ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και βάζουμε εδώ και εκεί βούτυρο.

Ψήνουμε στούς 200 βαθμούς στην κάτω σχάρα,χωρίς αέρα για μια ώρα και δέκα λεπτά περίπου.
Όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού η πίτα μας είναι έτοιμη.



Μικρά tips
Κόβουμε όσο είναι ζεστή για να διατηρηθεί η κάτω πλευρά της πίτας τραγανή.
Πρίν την βάλουμε στον φούρνο με βρεγμένο χέρι καθαρίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι απο τα τοιχώματα.
Έτσι δεν θα καούν .
Στην διάρκεια του ψησίματος όπου φουσκώνει η πίτα την τρυπάμε με ένα πηρούνι,

Καλή επιτυχία!

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Ντολμαδάκια με σάλτσα αυγολέμονο


Ένα φαγητό που θεωρείτε μπελαλίδικο.
Ο μόνος μπελάς είναι το τύλιγμα(αν υπάρχουν έτοιμα αμπελόφυλλα).


Υλικά
60-70 αμπελόφυλλα (έτοιμα ζεματισμένα)
750 γρ κιμάς
2 μέτρια κρεμμύδια
1 κούπα ρύζι (κίτρινο)
αλάτι ,πιπέρι
1 αυγό
2-2 1/2 κουταλιές της σούπας μάραθο(αν δεν υπάρχει άνιθο)
1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
2,5 κούπες νερό
1/2 κούπα ελαιόλαδο

Για την σάλτσα αυγολέμονο
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
6-7 κουταλιές αλεύρι
ζωμός από το φαγητό
1,5 με 2,5 κούπες νερό χλιαρό(εξαρτάται από την πυκνότητα που θέλουμε)
χυμό από 1,5- 2 λεμόνια
λίγο αλάτι
 λίγο πιπέρι
2 κρόκους αυγού σε θερμοκρασία δωματίου.

Οδηγίες
Πολτοποιούμε στο μούλτι τα κρεμμύδια μαζί με το κρασί.
Βάζουμε τα υλικά μας εκτός του νερού,του λαδιού και τον χυμό λεμονιού σε μία λεκάνη και τα ζυμώνουμε.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε για βάση 3-4 αμπελόφυλλα.

Αρχίζουμε την διαδικασία του τυλίγματος .

Προσπαθούμε να τυλίξουμε τα ντολμαδάκια μας όχι πολύ σφιχτά,αλλά ούτε χαλαρά.


Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να αφήνουμε κενά.
Μόλις γεμίσει η κατσαρόλα βάζουμε πάλι σκέτα φύλλα σαν διαχωριστικό,και τοποθετούμε τα υπόλοιπα ντολμαδάκια.

Όταν τελειώσουμε τοποθετούμε ένα πιάτο,βαθύ κατά προτίμηση και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια.
Ρίχνουμε 2,5 κούπες  νερό , μισή κούπα ελαιόλαδο και μία κουταλιά χυμό λεμονιού.

Βράζουμε για 20 λεπτά από την στιγμή που θα πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά (η κατσαρόλα σκεπασμένη).
Αφού βράσουν αφαιρούμε το ζουμί που έμεινε.Το βάζουμε σε ένα φλυτζάνι
.Συνήθως βγαίνει περίπου 1 φλυτζάνι.
Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο μέχρι να λιώσει το δεύτερο.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας..Όλα αυτά σε μέτρια φωτιά.
Αποσύρουμε από την φωτιά  και προσθέτουμε αρχικά τον ζωμό από το φαγητό και στην συνέχεια το νερό και το λεμόνι.Η πυκνότητα της σάλτσας είναι θέμα υποκειμενικό.Φτιάξτε την όπως σας αρέσει.
Οταν αποκτήσει την υφή που θέλετε προσθέστε και τους κρόκους ανακατεύοντας καλά.

Μικρά tips
Χρησιμοποιώ κίτρινο ρύζι γιατί μένει σπυρωτό.
Οταν χρειαστεί να ζεστάνουμε την σάλτσα και τα ντολμαδάκια ,τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί.
Καλή επιτυχία!

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Κορμός κάστανο



Υπέροχο λατρεμένο γλυκό από την φίλη μας Ιωάννα!Γευστικό εύκολο και παράλληλα εντυπωσιακό.
Οτι πρέπει για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
Ιωάννα μου σε ευχαριστώ.

Υλικά
  • 1 κιλό κάστανα  ακαθάριστα
  • 1   κρέμα  σαντιγί  500 γραμμαρίων
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κανέλλα
  • 1 σφηνάκι ρούμι  ή κονιάκ
  • 250 γραμμάρια  σοκολάτα κουβερτούρα
  • Καραμέλα σιρόπι ( εάν δεν την φτιάξετε εσείς υπάρχει και έτοιμη)
Οδηγίες

  1. Βράζουμε τα κάστανα μέχρι να μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Χτυπάμε την σαντιγί με την ζάχαρη  και την βάζουμε στο ψυγείο.
  3. Καθαρίζουμε τα κάστανα και  τα πολτοποιούμε ώστε να γίνουν σαν πουρές. Ανακατεύουμε την σαντιγί με το κάστανο , ρίχνουμε  την κανέλλα λιώνουμε και την κουβερτούρα και την προσθέτουμε στο  μίγμα μας.
  4. Σε μια φόρμα αφού προηγουμένως έχουμε βάλει μεμβράνη, αδειάζουμε το μίγμα μέσα και το αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο 2-3 ώρες.
  5. Όταν  το σερβίρουμε στην πιατέλα μας  χύνουμε επάνω το σιρόπι καραμέλας και το γαρνίρουμε με κάστανα
  6.  
Μικρά tips
Eάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και τριμμένη κουβερτούρα μέσα.
Στην φωτογραφία αυτή είναι με κουβερτούρα μέσα και η διακόσμηση!

Πατατοκεφτέδες


Είναι από τα πλέον αγαπημένα μας.Μια φορά την εβδομάδα συνοδεύει τα ψάρια παρέα με το Κρεμμυδόψωμο


Υλικά


8 πατάτες ωμές τριμμένες στο μέτριο του τρίφτη
1 αυγό
2 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
αλάτι, πιπέρι
100 γρ. φρυγανιά
και αρκετό ελαφρύ λάδι για το τηγάνισμα
Οδηγίες
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί
Eίναι σαν χυλός μην περιμένετε να σφίξει
Το παίρνουμε με το κουτάλι και βάζουμε κουταλιές- κουταλιές μέσα στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Μικρά tips  
 Αν δεν έχετε παξιμάδι τριμμένο βάλτε αλεύρι.
Τέλος αν θέλετε μπορείτε να βάλετε 4-5 κουταλιές κεφαλοτύρι σκληρό(τριμμένο)                                                                                                                                                   

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Μελομακάρονα


Υπέροχα μελομακάρονα δια υποδείξεων της γειτονισσάς μου Ελένης.
Εγώ; Λάτρης του κουραμπιέ δεκαετίες τώρα όμως αυτή η συνταγή με έκανε να δοκιμάσω.

Υλικά
1 κούπα αλυσίβα
2,5 κούπες ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 κουταλιά κανέλα
1/2 κουταλιά γαρύφαλο σκόνη
2 κουτ.γλυκού μπέικιν  πάουντερ
1κουτ.γλυκού σόδα
1 κρασοπότηρο σιμιγδάλι ψιλό
αλεύρι για όλες τις χρήσεις(όσο σηκώσει 2 κιλά περίπου)
Για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
1 κούπα ζάχαρη
1,1/2 κούπα νερό
ξύλο κανέλας λίγο χυμό μανταρινιού η πορτοκάλι
4-5 γαρύφαλλα
Γαρνίρισμα
Καρύδι τριμμένο.

Οδηγίες
Βράζουμε από την προηγούμενη μέρα 1-2 κουταλάκια του γλυκού στάχτη από ξύλο με 1,5 φλυτζάνι νερό ώστε να μείνει η ποσότητα που θέλουμε.Αφήνουμε όλο το βράδι την στάχτη να κάτσει.
Το πρωί αδειάζουμε προσεχτικά και με την βοήθεια ψιλής σίτας και βαμβάκι το υγρό.προσέχουμε να μην μας περάσει η στάχτη.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε την ζάχαρη με το λάδι.
Εχουμε διαλύσει την σόδα στον χυμό πορτοκάλι.Σε ένα μπώλ βάζουμε το 3 κούπες αλεύρι το σιμιγδάλι το μπέικιν και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Πρόσθέτουμε όλα  τα υλικά μας στην λεκάνη  και αρχίζουμε το ζύμωμα ρίχνοντας σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και όχι πολύ σκληρή.
Δίνουμε σχήμα στα μελομακάρονα μας και τα ψήνουμε στούς 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
Στην διάρκεια του ψησίματος φτιάχνουμε το σιρόπι βραζοντάς για 5 λεπτά .Αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε μια λαμαρίνα και τα περυχύνουμε με το σιρόπι.Αφήνουμε για 5-8 ώρες. Πριν τα βάλουμε στις πιατέλες μας  τα πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα..
Μικρά tips
 Αν θέλουμε μπορούμε να γεμίσουμε τα μελομακάρονα μας με καρύδι τριμμένο,ζάχαρη και λίγη κανέλα.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Κολοκυθοανθοί γεμιστά


 Ενα υπέροχο φαγητό με άρωμα καλοκαιριού

Υλικά
Οι ποσότητες εξαρτώνται από τους ανθούς που έχουμε.
1 ανθός μια κουταλιά ρύζι.
φρέσκο κρεμμυδάκι(περίπου 1 κρεμμύδι ανά 3 ανθούς)
Αν δεν έχουμε φρέσκο κρεμμύδι βάζουμε ξερό.
αλάτι,πιπέρι
δυόσμος,μάραθο η άνιθο
ελαιόλαδο
τριμμένη φέτα η κάποιο σκληρό τυρί

Οδηγίες

Πλένουμε καλά τους ανθούς και κόβουμε από μέσα τους στήμονες προσεχτικά μην τρυπήσουμε τους ανθούς.Τους γυρίζουμε ανάποδα ώστε να μείνουν ανοιχτοί.
Σε ένα μπώλ βάζω όλα τα υπόλοιπα  υλικά μου και ανακατεύω.
Αρχίζω να γεμίζω τους ανθούς μέχρι την μέση και κλείνω όχι σφιχτά .Γυρίζω τον ανθό και τον τοποθετώ με το "κλείσιμο "κάτω στο ταψί.

Αφού τοποθετήσουμε  τα γεμιστά μου στο ταψί προσθέτουμε νερό και λίγο ελαιόλαδο.Προσέχουμε το νερό α είναι η διπλάσια ποσότητα απο το ρύζι που βάλαμε.Ισως να χρειαστεί και λίγο παραπάνω στην πορεία του ψησίματος.
Ψήνουμε στους 180 περίπου βαθμούς για μία ώρα περίπου.

Μικρά tips
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πρίν να σερβίρουμε για να μην μας διαλυθούν.