Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Πατατοκεφτέδες


Είναι από τα πλέον αγαπημένα μας.Μια φορά την εβδομάδα συνοδεύει τα ψάρια παρέα με το Κρεμμυδόψωμο


Υλικά


8 πατάτες ωμές τριμμένες στο μέτριο του τρίφτη
1 αυγό
2 κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
αλάτι, πιπέρι
100 γρ. φρυγανιά
και αρκετό ελαφρύ λάδι για το τηγάνισμα
Οδηγίες
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί
Eίναι σαν χυλός μην περιμένετε να σφίξει
Το παίρνουμε με το κουτάλι και βάζουμε κουταλιές- κουταλιές μέσα στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               
Μικρά tips  
 Αν δεν έχετε παξιμάδι τριμμένο βάλτε αλεύρι.
Τέλος αν θέλετε μπορείτε να βάλετε 4-5 κουταλιές κεφαλοτύρι σκληρό(τριμμένο)                                                                                                                                                   

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Μελομακάρονα


Υπέροχα μελομακάρονα δια υποδείξεων της γειτονισσάς μου Ελένης.
Εγώ; Λάτρης του κουραμπιέ δεκαετίες τώρα όμως αυτή η συνταγή με έκανε να δοκιμάσω.

Υλικά
1 κούπα αλυσίβα
2,5 κούπες ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 κουταλιά κανέλα
1/2 κουταλιά γαρύφαλο σκόνη
2 κουτ.γλυκού μπέικιν  πάουντερ
1κουτ.γλυκού σόδα
1 κρασοπότηρο σιμιγδάλι ψιλό
αλεύρι για όλες τις χρήσεις(όσο σηκώσει 2 κιλά περίπου)
Για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
1 κούπα ζάχαρη
1,1/2 κούπα νερό
ξύλο κανέλας λίγο χυμό μανταρινιού η πορτοκάλι
4-5 γαρύφαλλα
Γαρνίρισμα
Καρύδι τριμμένο.

Οδηγίες
Βράζουμε από την προηγούμενη μέρα 1-2 κουταλάκια του γλυκού στάχτη από ξύλο με 1,5 φλυτζάνι νερό ώστε να μείνει η ποσότητα που θέλουμε.Αφήνουμε όλο το βράδι την στάχτη να κάτσει.
Το πρωί αδειάζουμε προσεχτικά και με την βοήθεια ψιλής σίτας και βαμβάκι το υγρό.προσέχουμε να μην μας περάσει η στάχτη.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε την ζάχαρη με το λάδι.
Εχουμε διαλύσει την σόδα στον χυμό πορτοκάλι.Σε ένα μπώλ βάζουμε το 3 κούπες αλεύρι το σιμιγδάλι το μπέικιν και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Πρόσθέτουμε όλα  τα υλικά μας στην λεκάνη  και αρχίζουμε το ζύμωμα ρίχνοντας σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και όχι πολύ σκληρή.
Δίνουμε σχήμα στα μελομακάρονα μας και τα ψήνουμε στούς 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
Στην διάρκεια του ψησίματος φτιάχνουμε το σιρόπι βραζοντάς για 5 λεπτά .Αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε μια λαμαρίνα και τα περυχύνουμε με το σιρόπι.Αφήνουμε για 5-8 ώρες. Πριν τα βάλουμε στις πιατέλες μας  τα πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα..
Μικρά tips
 Αν θέλουμε μπορούμε να γεμίσουμε τα μελομακάρονα μας με καρύδι τριμμένο,ζάχαρη και λίγη κανέλα.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Κολοκυθοανθοί γεμιστά


 Ενα υπέροχο φαγητό με άρωμα καλοκαιριού

Υλικά
Οι ποσότητες εξαρτώνται από τους ανθούς που έχουμε.
1 ανθός μια κουταλιά ρύζι.
φρέσκο κρεμμυδάκι(περίπου 1 κρεμμύδι ανά 3 ανθούς)
Αν δεν έχουμε φρέσκο κρεμμύδι βάζουμε ξερό.
αλάτι,πιπέρι
δυόσμος,μάραθο η άνιθο
ελαιόλαδο
τριμμένη φέτα η κάποιο σκληρό τυρί

Οδηγίες

Πλένουμε καλά τους ανθούς και κόβουμε από μέσα τους στήμονες προσεχτικά μην τρυπήσουμε τους ανθούς.Τους γυρίζουμε ανάποδα ώστε να μείνουν ανοιχτοί.
Σε ένα μπώλ βάζω όλα τα υπόλοιπα  υλικά μου και ανακατεύω.
Αρχίζω να γεμίζω τους ανθούς μέχρι την μέση και κλείνω όχι σφιχτά .Γυρίζω τον ανθό και τον τοποθετώ με το "κλείσιμο "κάτω στο ταψί.

Αφού τοποθετήσουμε  τα γεμιστά μου στο ταψί προσθέτουμε νερό και λίγο ελαιόλαδο.Προσέχουμε το νερό α είναι η διπλάσια ποσότητα απο το ρύζι που βάλαμε.Ισως να χρειαστεί και λίγο παραπάνω στην πορεία του ψησίματος.
Ψήνουμε στους 180 περίπου βαθμούς για μία ώρα περίπου.

Μικρά tips
Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πρίν να σερβίρουμε για να μην μας διαλυθούν.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Χταπόδι στιφάδο με πορτοκάλι



Ένα υπέροχο πιάτο!Αρωματικό και νόστιμο!
Η λεπτομέρεια με το πορτοκάλι δίνει πολλά συν σε αυτή την συνταγή!
Ευχαριστώ την Χρύσα για αυτήν την συνταγή.

Υλικά


  • 1 κιλό χταπόδι
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 100 γραμ. κόκκινο κρασί
  • 50 γραμ. ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • λίγο κύμινο
  • 3-4 κόκκοι πιπέρι
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • το χυμό από 2 πορτοκάλια
  • λίγο αλάτι

    Οδηγίες


    1. Κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε σε κατσαρόλα μαζί με μισό φλιτζάνι νερό και το δαφνόφυλλο.
    2. Σιγοβράζουμε για περίπου 5 λεπτά και προσθέτουμε το κρασί και τα κρεμμυδάκια, που στο μεταξύ τα έχουμε περάσει από το τηγάνι και τα έχουμε σβήσει με τον χυμό πορτοκάλι
    3. Τα αφήνουμε να καραμελώσουν
    4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά.
    5. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοψήνουμε περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια
    6. Αν τα πλοκάμια του χταποδιού είναι χοντρά, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε ακόμη λίγο νερό.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Μπισκότα του "μπαμπά"


Μια συνταγή επαγγελματική για μπισκότα που τρώγονται μετά "μανίας"

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο super fresco ή βουτύρου
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 4 αυγά ( 2ασπραδια τα κρατάμε)
  • 1 1/2 πακέτο φαρίνα (750 γρ.)
  • 2 -3 βανίλιες
  • Λίγο κονιάκ ή άλλο αρωματικό ποτό (1 κουταλιά του γλυκού περίπου)
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού φουντούκι τριμμένο (όχι σκόνη)
  • Μαρμελάδα, μερέντα.
Οδηγίες


  1. Αρχικά έχουμε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου.
  2. Καλό είναι το βούτυρο να είναι μαλακό.
  3. Βάζουμε το βούτυρο στο μίξερ και το χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει περίπου 5 λεπτά.


Ρίχνουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  1. Προσθέτουμε 2 αυγά ολόκληρα και 2 κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  2. Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και την βανίλια.
  3. Καλό είναι να έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι
  4. Χτυπάμε και μετά αφού σκληρύνει η ζύμη μας ζυμώνουμε λίγο με το χέρι, μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.


    1. Τα δυο ασπράδια τα βάζουμε  σε βαθύ πιάτο και ρίχνουμε ελάχιστο νερό και τα χτυπάμε να ανακατευτούν λίγο.
    2. Σε άλλο πιάτο βάζουμε το φουντούκι μας.
    3. Αρχίζουμε και πλάθουμε τα μπισκότα μας σαν μικρά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού.
    4. Στην λαμαρίνα του φούρνου μας, έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα.
    5. Βάζουμε τα μπισκότα μας πρώτα στο ασπράδι να βραχούν και τα ρίχνουμε στο φουντούκι μέσα.
    6. Έπειτα τα τοποθετούμε στην λαμαρίνα μας σε κάποια απόσταση μεταξύ τους περίπου 3-5 πόντους.Έχουμε προθερμάνει το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.Βάζουμε τα μπισκότα μας να ψηθούν.
    7. Στα πρώτα 5-6 λεπτά, βγάζουμε την λαμαρίνα  και πατάμε τα μπισκότα τόσο ώστε να δημιουργηθεί μια μικρή λακκουβίτσα.Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-12 λεπτά ακόμη.
      1. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώνουν  και σε ένα πιάτο βάζουμε μαρμελάδα της αρεσκείας μας και την διαλύουμε με λίγο κονιάκ.
      2. Τοποθετούμε λίγη μαρμελάδα ή μερέντα στα μπισκότα μας και διακοσμούμε αν θέλουμε με τρούφα ,ξηρούς καρπούς ή κουβερτούρα.

  1. Μικρά tips
  2. Τα μπισκότα αυτά  μπορούμε να μην τα γεμίσουμε όλα με μαρμελάδα ή μερέντα και να τα φυλάξουμε έτσι καλά κλεισμένα σε σκεύος, ώστε να κρατήσουν την ξηρότητα τους.
  3. Απορροφούν την υγρασία της μαρμελάδας και μετά από 2-3 μέρες δεν είναι τραγανά.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Λουλουδένιο ψωμί


Μια εύκολη και εντυπωσιακή ιδέα για να σερβίρετε το ζυμωτό ψωμί!




Υλικά

  • Αλεύρι
  • μαγιά
  • νερό
  • σουσάμι
  • αλάτι
  • λάδι (προαιρετικά)
Οδηγίες

Φτιάξτε μια ζύμη για ψωμί της αρεσκείας σας.
  1. Ζυμώνουμε το ψωμί μας και απευθείας πλάθουμε σε σχήμα μπαστούνι μεσαίου μεγέθους.
  2. Τοποθετούμε το μπαστούνι πάνω σε μια λαμαρίνα, αφού έχουμε στρώσει πρώτα λαδόκολλα.

  3. Έπειτα αρχίζουμε και κόβουμε με το ψαλίδι το μπαστούνι μέχρι τα 3 / 4 του πάχους του σχηματίζοντας ένα φύλλο. (Βλέπε φωτογραφία).
 
  1. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι το κάτω μέρος του μπαστουνιού.
  2. Αφού ολοκληρώσουμε την διαδικασία, με ένα πινέλο αλείφουμε το ψωμί μας με νερό και αν θέλουμε βάζουμε σουσάμι.

  3. Έπειτα αφήνουμε να φουσκώσει το «λουλούδι» μας για μισή ώρα περίπου.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180-200 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για 30 -40 λεπτά περίπου.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Συκώτι αλα Βενετσάνα


Το πιο γευστικό συκώτι που έχω μαγειρέψει.
Μια συνταγή της φίλης Βησαρίας από τις Μαγειρικές διαδρομές

Υλικά

  • 1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
  • 3-4 κρεμμύδια
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπερια κίτρινη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ποτ.κρασιού ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη (ή δυνατόν καστανή)
  • αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
  1. Λέμε στο χασάπη να μας κόψει το συκώτι σε 3-4 κομμάτια και να μας το καθαρίσει απο την πέτσα του.
  2. Κόβουμε κάθε κομμάτι του συκωτιού σε πολύ λεπτές λωρίδες σαν βεντάλια, χωρίς να αποσπώνται απο το ολόκληρο κομμάτι να παραμένουν “ενωμένες” μεταξύ τους .
  3. Κόβουμε τα κρεμμύδια μας σε πολύ λεπτές ροδέλες και τις πιπεριές μας σε μακρόστενες λωρίδες (ζουλιέν).
  4. Ψιλοκόβουμε και τον μαϊντανό.
  5. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 3 (1-9 έχει το μάτι της κουζίνας μου).
  6. Ζεσταίνουμε το 1/4 του λαδιού σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι.
  7. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε κρεμμύδι και το αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει και τότε προσθέτουμε 2-3 κ.σ. βαλσάμικο με 1 κ.γλ. ζάχαρη και τα αφήνουμε να καραμελώσουν ανακατεύοντας συχνά και απαλά, για να μη διαλυθούν.
  8. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από το τηγάνι.
  9. Συνεχίζουμε το ίδιο πάντα τηγάνι με το άλλο ¼ του λαδιού και με την ίδια ένταση φωτιάς να μαράνουμε τις πιπεριές και να τις βγάλουμε και αυτές απο το τηγάνι.
  10. Αυξάνουμε το μάτι της κουζίνας στο 7, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και όταν και αυτό κάψει καλά , τότε ρίχνουμε τις λωρίδες του συκωτιού, ανακατεύοντας με αργές σιγανές κινήσεις για να μην κολλήσουν και διαλυθούν οι λωρίδες του συκωτιού, μέχρι να δούμε το συκώτι να παίρνει χρώμα, προσθέτοντας λίγο αλάτι, πιπέρι
  11. Ανακατεύουμε για λίγο ακόμη και ρίχνουμε απο πάνω τα κρεμμύδια τις πιπεριές και τα ¾ του μαϊντανού συνεχίζοντας το μαγείρεμα για 3-4 λεπτά ακόμη.
  12. Αδειάζουμε το τηγάνι σε μιά πιατέλα και τη διατηρούμε ζεστή.
  13. Οταν είναι να σερβιριστεί ρίχνουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο μπόλικο πιπέρι.