Υπέροχα μελομακάρονα δια υποδείξεων της γειτονισσάς μου Ελένης.
Εγώ; Λάτρης του κουραμπιέ δεκαετίες τώρα όμως αυτή η συνταγή με έκανε να δοκιμάσω.
Υλικά
1 κούπα αλυσίβα
2,5 κούπες ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
ξύσμα 2 πορτοκαλιών
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 κουταλιά κανέλα
1/2 κουταλιά γαρύφαλο σκόνη
2 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
1κουτ.γλυκού σόδα
1 κρασοπότηρο σιμιγδάλι ψιλό
αλεύρι για όλες τις χρήσεις(όσο σηκώσει 2 κιλά περίπου)
Για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
1 κούπα ζάχαρη
1,1/2 κούπα νερό
ξύλο κανέλας λίγο χυμό μανταρινιού η πορτοκάλι
4-5 γαρύφαλλα
Γαρνίρισμα
Καρύδι τριμμένο.
Οδηγίες
Βράζουμε από την προηγούμενη μέρα 1-2 κουταλάκια του γλυκού στάχτη από ξύλο με 1,5 φλυτζάνι νερό ώστε να μείνει η ποσότητα που θέλουμε.Αφήνουμε όλο το βράδι την στάχτη να κάτσει.
Το πρωί αδειάζουμε προσεχτικά και με την βοήθεια ψιλής σίτας και βαμβάκι το υγρό.προσέχουμε να μην μας περάσει η στάχτη.
Σε μια λεκάνη χτυπάμε την ζάχαρη με το λάδι.
Εχουμε διαλύσει την σόδα στον χυμό πορτοκάλι.Σε ένα μπώλ βάζουμε το 3 κούπες αλεύρι το σιμιγδάλι το μπέικιν και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Πρόσθέτουμε όλα τα υλικά μας στην λεκάνη και αρχίζουμε το ζύμωμα ρίχνοντας σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και όχι πολύ σκληρή.
Δίνουμε σχήμα στα μελομακάρονα μας και τα ψήνουμε στούς 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
Στην διάρκεια του ψησίματος φτιάχνουμε το σιρόπι βραζοντάς για 5 λεπτά .Αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσουν τα μελομακάρονα τα βάζουμε σε μια λαμαρίνα και τα περυχύνουμε με το σιρόπι.Αφήνουμε για 5-8 ώρες. Πριν τα βάλουμε στις πιατέλες μας τα πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα..
Μικρά tips
Αν θέλουμε μπορούμε να γεμίσουμε τα μελομακάρονα μας με καρύδι τριμμένο,ζάχαρη και λίγη κανέλα.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!