Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Ινδοκάρυδο της μαμάς



Το  αγαπημένο μου γλυκό απο τα παιδικά μου χρόνια!


Υλικά




  • 1 ποτήρι του κρασιού βούτυρο (λιωμένο)
  • 1 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι του κρασιού γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
  • 4 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 1  1/2 ποτήρι του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1  1/2 ποτήρι του νερού ινδική καρύδα
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι .
1 1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη,
1 1/2 ποτήρι του νερού νερό


Οδηγίες

  1. Λιώνουμε αρχικά σε 30αρι ταψί το βούτυρο και έτσι βουτυρώνουμε ταυτόχρονα το ταψί μας.
  2. Βάζουμε την ζάχαρη και το βούτυρο στο μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει το μίγμα
  3. Προσθέτουμε το γάλα και έπειτα τα αυγά
  4. Σε μια λεκανίτσα έχουμε ανακατέψει το αλεύρι ,την ινδική καρύδα,το μπέικιν και τις βανίλιες.
  5. Αφού ανακατευουτούν τα αυγά 1-2 λεπτά, προσθέτουμε σταδιακά τα στερεά υλικά σε 3-4 δόσεις.
  6. Μόλις προσθέσουμε όλο το στερεό μας υλικό χτυπάμε 1 λεπτό ακόμη και τοποθετούμε το μείγμα στο ταψί
  7. Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
  8. Στην διάρκεια του ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι σε σιγανή φωτιά.
  9. Όταν ψηθεί το γλυκό μας σιροπιάζουμε αμέσως και το κόβουμε σε κομμάτια.

Μικρά tips
Αν θέλουμε γαρνίρουμε με ινδική καρύδα !!Επίσης με σαντυγί που έχουμε χτυπήσει με άρωμα ινδικης καρύδας η έχουμε ρίξει μέσα στην σαντυγί 2 κουταλιές της σούπας ινδική καρύδα.Καλό θα είναι να μην ανοίξουμε τον φούρνο για 20 λεπτά στην αρχή.

Chocolate Crinkles



Μία  συνταγή που είδα στο διαδύκτιο και την λάτρεψα!

Υλικά



·   60γρ. βούτυρο
·  220 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
·  100 γρ. ζαχαρη
·  2 αυγά
·  βανίλια
·  αλάτι
·  1 1/2  φλυτζάνι του τσαγίου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·  1/2 κουταλάκι μπέικιν
·  . ζάχαρη άχνη


Οδηγίες

·  Λιώνουμε το βούτυρο  σε μπεν μαρί μαζί με την κουβερτούρα
·  Βγάζουμε την κουβερτούρα από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Επειτα χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη καλά, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.
·  Προσθέτουμε το μίγμα της σοκολάτας
·  Έχουμε ανακατεύσει σε άλλο μπωλ το αλεύρι με το αλάτι, τη βανίλια και το μπέικιν. Το μϊγμα αυτό το ρίχνουμε σιγά σιγά στο πρώτο μίγμα, ανακατεύοντας ίσα ίσα ώστε να ανακατευτούν. Το μίγμα πρεπει είναι μαλακό.
·  Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά 3-4 ώρες  η στην κατάψυξη για μια ώρα περίπου
·  Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες, σαν καρύδια  και τα τυλίγουμε με την ζάχαρη άχνη. Θα πρέπει η άχνη να τις καλύψει εντελώς.

·  Τις βάζουμε σε ταψάκι με λαδόχαρτο, αφήνωντας 5 εκ. απόσταση μεταξύ τους.
·  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
·  Τα ψήνουμε 8-10 λεπτά. σε φουρνο με αέρα.
·  Δεν πρέπει να ψηθούν πολύ για να μην ξεραθούν.

Μικρά tips

Επίσης καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε λαμαρίνα και όχι ταψί.
Είναι θαυμάσιο κέρασμα και ευπρόσδεκτο δώρο!
Καλή επιτυχία!



Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Η ιστορία του καφέ!



Ο καφές σίγουρα για πολλούς είναι ένα αγαπημένο ρόφημα.


Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πως ανακαλύφθηκε το μυστικό του καφέ και πως έγινε δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο;
Δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε ανακάλυψε ο άνθρωπος τις επιδράσεις του καφέ και παρασκεύασε το ρόφημα από κόκκινους καρπούς, αλλά υπάρχουν δύο εκδοχές σχετικά με την προέλευση του καφέ. Η πρώτη αναφέρεται σε έναν Άραβα γιατρό ονόματι Ραζές, ο οποίος τον αναφέρει σαν γιατρικό από το 900 μ.Χ. περίπου. Η δεύτερη ιστορία αφορά έναν Αιθίοπα γιδοβοσκό ονόματι Καλντί (περί το 300 μ.Χ.). Αν και κυκλοφορούν διαφορετικές εκδοχές, η ουσία παραμένει η ίδια.
Ο μύθος αφηγείται την ιστορία του Kaldi του γιδοβοσκού, ο οποίος έζησε στην Αιθιοπία περί το 300 μ.Χ. Ο Kaldi πρόσεξε ότι οι γίδες, αφού έφαγαν τους κόκκινους καρπούς ενός δέντρου, ήταν γεμάτες ζωντάνια και ενεργητικότητα μέχρι αργά το βράδυ.
Δοκίμασε λοιπόν και ο ίδιος τους κόκκινους καρπούς και βίωσε τις ίδιες επιδράσεις. Ανέφερε την εμπειρία του στους μοναχούς ενός κοντινού μοναστηριού, οι οποίοι από τότε έτρωγαν τους καρπούς για να παραμένουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια των νυκτερινών προσευχών τους. Τυχαία, ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να καβουρντίσουν τους κόκκους και να παρασκευάσουν από αυτούς ένα ρόφημα το οποίο όχι μόνο είχε τις ίδιες επιδράσεις, αλλά και καλύτερη γεύση.
Οι κόκκοι του καφέ και το ρόφημα που παρασκευάζεται από αυτούς, από τότε θεωρείτο τονωτικό πολυτελείας.

Η πρώτη συστηματική καλλιέργεια του καφέ απαντάται στους κήπους της Υεμένης όπου καλλιεργείτο σε πεζούλες, και με τη βοήθεια των Ισλαμιστών προσκυνητών που επισκέπτονταν την Μέκκα και την Μεδίνα, η χρήση του καφέ εξαπλώθηκε στην Εγγύς Ανατολή. Αργότερα η καλλιέργειά του εξαπλώθηκε στην Αραβία και την Αίγυπτο, όπου το να πίνουν καφέ (ή "Κάχουα") έγινε γρήγορα καθημερινή συνήθεια.
Από τις αρχές του 17ου αιώνα, ο καφές έγινε γνωστός στην Ευρώπη και η δημοτικότητά του αυξήθηκε πολύ γρήγορα. Καφενεία ξεπετάχτηκαν παντού, ειδικά στην Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στις αρχές του 18ου αιώνα, οι Ολλανδοί διέδωσαν την καλλιέργεια του καφέ στην Ινδονησία. Οι Γάλλοι μετέφεραν λίγα δενδρύλλια στην Μαρτινίκα, ενώ οι Ισπανοί δημιούργησαν φυτείες στην Καραϊβική, την Κεντρική Αμερική και τη Βραζιλία.


Ακολουθεί μια λίστα διαφόρων γνωστών, σε ολόκληρο τον κόσμο ή σε κάποιες χώρες, ροφημάτων καφέ αν και ο τρόπος παρασκευής τους διαφέρει κατά τόπους.

Αμερικάνο (Americano)
Εσπρέσο ο οποίος μοιάζει με το σουρωτό καφέ. Παρασκευάζεται με την προσθήκη καυτού νερού από το ειδικό στόμιο του μηχανήματος για να δημιουργηθεί το απόσταγμα του καφέ αλλά και να διατηρηθεί το άρωμα του εσπρέσο.

Café Crème (Καφέ Κρεμ)
Μέτριος καφές με μια στρώση κρέμα γάλακτος όπως ο εσπρέσο.

Café Frappé (Καφέ Φραπέ)
Δυνατός καφές (1/2) τον οποίο ανακατεύουμε με παγωτό (1/2) σε μπλέντερ.

Caffe Latte, Café au lait, Koffie Verkeerd (Καφέ Λάτε ή Καφέ ω λαι)
Μέτριος καφές (1/2) με ζεστό γάλα (1/2)

Café Lungo (Καφέ Λούνγκο)
Σερβίρετε σε μεγάλο φλυτζάνι και παρασκευάζεται με περισσότερο νερό για να ποτίσει τον αλεσμένο καφέ αλλά χωρίς να αραιωθεί υπερβολικά το ρόφημα 100 ml - 120 ml

Café Ristreto (Καφέ Ριστρέτο)
Ένα μικρό φλυτζάνι ή 'βαρύς' εσπρέσο, όπου η παροχή νερού μέσα από το στόμιο από το οποίο βγαίνει το ρόφημα διακόπτεται στα 25 ml περίπου

Καπουτσίνο (Cappuccino)
Εσπρέσο (1/3) με αχνιστό γάλα (1/3) και αφρόγαλα (1/3)

Con Panna (Με κρέμα γάλακτος)
Σκέτο εσπρέσο με γαρνιτούρα κρέμα γάλακτος

Demi-tasse (Ντεμί τας)
Μια δόση εσπρέσο σε κανονικό φλυτζάνι

Εσπρέσο (Espresso)
Καφές παρασκευασμένος με την μέθοδο του εσπρέσο, από 40 ml έως 50 ml

Erlängerter (Ερλανγκέρτερ)
Καφές εσπρέσο με περισσότερο νερό (βλ. Café Lungo)

Espresso Doppio (Εσπρέσο Ντόπιο)
Διπλή δόση εσπρέσο

Flavoured Latte
12 oz. γάλα με 1 oz. αρωματικής ουσίας (τσέρι, βανίλια, κλπ.).Το μέγεθος του φλυτζανιού ποικίλλει

(Grosser) Brauner (Γκρόσσερ Μπράουνερ)
Ο καφές με γάλα σε μεγάλο φλυτζάνι ονομάζεται Γκρόσσερ

Kapuziner (Καπουτσίνερ)
Σκέτος καφές με λίγο αφρόγαλα

Latte macchiato (Λάτε μακιάτο)
Μια δόση εσπρέσο σε ποτήρι με αχνιστό γάλα

Latteccino (Λατετσίνο)
Κάτι μεταξύ καφέ με γάλα και καπουτσίνο

Macchiato (Μακιάτο)
Μια δόση εσπρέσο με ένα ή δύο κουταλιές της σούπας αφρόγαλα

Μόκα
Παρασκευάζεται όπως ο εσπρέσο αλλά προστίθεται γάλα αρωματισμένο με σοκολάτα. (1/3) εσπρέσο με (1/3) αφρόγαλα στο οποίο έχει διαλυθεί σκόνη κακάο (1/3)

Romano (Ρομάνο)
Μια δόση εσπρέσο ο οποίος σερβίρεται με μια φλούδα φρέσκου λεμονιού

Schlagobers (Σλαγκόμπερς)
Δυνατός καφές με κρέμα σαντιγί

Schwarzer (Σβάρτζερ)
Σκέτος καφές

Wiener melange (Βίνερ μελάνζ)
Μέτριος καφές (1/2) με ζεστό γάλα (1/2) και σοκολάτα


πηγή:http://www.douwe-egberts.gr

Σαρλότ σοκολάτας



Γρήγορη,εύκολη,νόστιμη

Υλικά

10 κουταλιές άνθος αραβοσίτου με γεύση σοκολάτα
 3 ½ φλιτζάνια του τσαγιού γάλα 
4-5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη 
1κουταλιά της σούπας βούτυρο 
75 γρ κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια
 40-45 σαβαγιάρ           
 Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι ζάχαρη 
1 φλιτζάνι νερό
 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ η μπέιλις 

Οδηγίες
Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε το σιρόπι μας για 5 λεπτά. Αφού αποσύρουμε το σιρόπι μας τότε ρίχνουμε το ηδύποτο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσει το γάλα.
 Από την ποσότητα έχουμε κρατήσει ½ φλιτζάνι, όπου θα διαλύσουμε το άνθος αραβοσίτου. Πριν πάρει βράση το γάλα μας ρίχνουμε την κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
 Στην συνέχεια ρίχνουμε το άνθος αραβοσίτου που έχουμε διαλύσει. Συνεχίζουμε την βράση αναδεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
 Τραβάμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί με την κρέμα.
 Σε μια φόρμα με τσέρκι μεγέθους 25 cm βάζουμε τα σαβαγιάρ που τα έχουμε κόψει στα 2/3 του ύψους τους και τα έχουμε βρέξει στο σιρόπι γύρω γύρω σαν στεφάνι.
 Βάζουμε επίσης και στο πάτο της φόρμας. Έπειτα ρίχνουμε το μισό μίγμα της κρέμας. Σκεπάζουμε με βρεγμένα σαβαγιάρ και το υπόλοιπο της κρέμας. Αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο για 3-4 ώρες! 

Μικρά tips
Εάν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε από πάνω σαντιγί με γεύση σοκολάτας και φυσικά να την διακοσμήσουμε με νιφάδες κουβερτούρας τρούφα και ότι άλλο προστάζει ο ουρανίσκος μας.
Καλή επιτυχία!

Παπουτσάκια με σως φέτας





Κλασσική συνταγή με μια γευστική πινελιά !

Υλικά

10-12 μελιτζάνες 
500γρ κιμάς μοσχαρίσιος 
2 κρεμμύδια 
2 σκελίδες σκόρδο 2-3 ντομάτες ώριμες
 2 κουταλιές τοματοπολτέ 
Αλάτι , πιπέρι , ελαιόλαδο 
1-2 δαφνόφυλλα ,λάδι για τηγάνισμα 

Για την σως
3-4 κουταλιές βούτυρο 
3-4 κουταλιές αλεύρι
 2,5 φλιτζάνια γάλα πιπέρι 250 γρ φέτα .

 Οδηγίες

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σαν να θέλουμε να σχηματίσουμε μια βαρκούλα .
 Έπειτα τις βάζουμε στο τηγάνι να σατιριστούν τόσο ώστε να μαλακώσουν και ελαφρώς να ροδίσουν . Εάν θέλουμε πριν τις τηγανίσουμε τις βάζουμε για μια ώρα σε αλατόνερο . 
Ετοιμάζουμε τον κιμά . Στην συνέχεια τοποθετούμε σε ένα ταψί τις μελιτζάνες και γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά . 
Βάζουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρώς το αλεύρι . Μετά ρίχνουμε το γάλα και αναδεύουμε γρήγορα .
 Πριν πάρει βράση το γάλα , ρίχνουμε και την φέτα που πριν έχουμε κόψει σε κύβους .
 Αποσύρουμε την κατσαρόλα μας από την φωτιά και ανακατεύουμε καλά . Ρίχνουμε την σως πάνω από τις γεμισμένες μελιτζάνες . Ψήνουμε στους 200-220 βαθμούς για 30-40 λεπτά . 

Ρεβύθια σούπα!



Απλά διαχρονίκο!

  • Μισο κιλο ρεβυθια
  • ενα κρεμμυδι μεγαλο
  • 1/2 ποτηρι του κρασιου ελαιολαδο(η οσο θελετε)
  • αλατι, πιπερι
  • λεμονι
Οδηγίες

  1. Μουσκεύουμε τα ρεβύθια 8-12 ώρες πριν την παρασκεύη τους.
  2. Αφού μουσκέψουν τα βάζουμε στην χύτρα  και τα αφήνουμε να πάρουν βράση και ξαφρίζουμε.
  3. Μόλις φύγει ο αφρός ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο,αλάτι πιπέρι και το λάδι.
  4. Κλείνουμε την χύτρα και αφήνουμε να βράσουν 20-30 απο την έναρξη βρασμού(μόλις αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα της χύτρας)
  5. Τέλος αφού ανοίξουμε την χύτρα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και βράζουμε ακόμα για 10 λεπτά η μέχρι να χυλώσουν.

Μικρά tips
Οταν σερβίρουμε στο πιάτο προσθέτουμε λεμόνι!

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Κοτόπουλο με κάρυ



Ενα ιδιαίτερο πιάτο με εξαιρετική γεύση και άρωμα!

Υλικά

1 κοτόπουλο(1500γρ περίπου)
3 κρεμμύδια μέτρια κομμένα σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας κάρυ
Λίγο τζίντζερ κομμένο σε λεπτές φέτες(όσο ένα καρύδι)
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
11/2 -2 φλυτζάνια νερό
αλάτι,πιπέρι
αλεύρι.

Οδηγίες

Πλένουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μερίδες.
Σε ένα μπώλ βάζουμε αλεύρι αλάτι, το 1/3 απο το κάρυ, το  πιπέρι,τα ανακατεύουμε ελαφρώς  και αλευρώνουμε το κοτόπουλο μας.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει ροδίσει.
Το βγάζουμε και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες,το σκόρδο και τα σωτάρουμε μέχρι να ξανθίνουν.Προσθέτουμε το υπόλοιπο κάρυ,το τζίντζερ και το νερό.
Μόλις παρει βράση το νερό βάζουμε και το κοτόπουλο.Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30-40 λεπτά.

Μικρά tips

Αν η σάλτσα μας είναι πολύ νερουλή,αφαιρούμε το κοτόπουλο και την αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει.
Σερβίρουμε με ρύζι η πουρέ