Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

Κουνέλι στιφάδο


Είναι το τρίτο στιφάδο που αναρτάτε εδώ...
Το συγκεκριμένο όμως θεωρείται πως να το πω,δεν θέλω να χρησιμοποιήσω και ξένη λέξη.Θεωρείται λοιπόν λουκούλειο να πω,επίσημο να πω,το καλύτερο των καλυτέρων....
Ας δούμε όμως τα υλικά και ουχί δακρύβρεχτες οδηγίες.....


Υλικά 
1 κουνέλι (ήμερο)
1 κιλό κρεμμύδια ξερά σε μέγεθος μπουκιάς κατά προτίμηση
αλάτι,πιπέρι,2-3 δάφνη
3-4 ντομάτες φρέσκες η 1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
3-4 σκελίδες σκόρδο
1/2 κουτ. σούπας λευκό ξύδι
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
ελαιόλαδο
4-5 λιαστές ντομάτες εαν υπάρχουν
1-2 κουτ.σούπας τοματοπελτέ

Οδηγίες
Σε μια λεκάνη βάζουμε τα κρεμμυδάκια με κρύο νερό να μουλιάσουν.
Έτσι δεν συγκινούμαστε σχεδόν καθόλου όταν τα καθαρίζουμε.
Αφού καθαρίσουμε τα κρεμμύδια μας τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
Στην συνέχεια τεμαχίζουμε το κουνέλι το πλένουμε με ευλάβεια και το αφήνουμε να στραγγίξει.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι   και σοτάρουμε πολύ καλά τα κρεμμύδια μας.
Βγάζουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να περιμένουν.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κουνέλι μαζί με το σκόρδο.Όταν σοταριστεί "ελαφρώς" σβήνουμε με το ξύδι και το λευκό κρασί.Αφήνουμε για λίγο να φύγει η σπιρτάδα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα  υλικά και νερό μέχρι να σκεπαστεί το κουνέλι.Αφήνουμε να βράσει καλά σε χαμηλή φωτιά.


Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται  από το μέγεθος και το βάρος του.Στην διάρκεια του μαγειρέματος να προσέχετε να είναι επαρκές το νερό.
Αν χρησιμοποιήσετε χύτρα θέλει μόνο 15 λεπτά.
Αφού βράσει το κουνέλι προσθέτουμε και τα υπομονετικά κρεμμύδια .Συνεχίζουμε τον βρασμό μέχρι να σωθεί το νερό ,για 20 λεπτά περίπου χωρίς να ανακατεύουμε με κουτάλα αλλά κουνώντας την κατσαρόλα μας.

Μικρά tips
Για να ξέρετε αν το κουνέλι που αγοράσατε είναι καλής ποιότητας να κοιτάτε πριν το αγοράσετε το εσωτερικό του.Να υπάρχουν μέσα συκώτι και νεφρά.Έτσι αποδεικνύετε η φρεσκάδα και η υγεία του.Το συκώτι καθώς και τα νεφρά πρέπει να είναι σκούρα και χωρίς στίγματα.Τα στίγματα γενικά υποδηλώνουν ασθένειες.
Στο ήμερο κουνέλι δεν χρειάζεται μαρινάδα γιατί πολύ απλά δεν μυρίζει.Μόνο τα αγριοκούνελα και γενικότερα το κυνήγι.
Τέλος να πω ότι το κουνέλι συγκαταλέγεται στην ομάδα των λευκών κρεάτων (όπως το κοτόπουλο) και είναι ιδανικό για δίαιτες και για όσους έχουν προβλήματα υγείας.

22 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μάρα μου... μου έχουν πει πως το κρέας από το κουνέλι είναι το πιο νόστιμο... εγώ δεν έχω άποψη και ούτε νομίζω να αποκτήσω και ποτέ.. έχω ένα και περιφέρεται στα πόδια μου, οπότε....
    Με τι άλλο κρέας μπορώ να το κάνω;;; Δεν έχω κάνει ποτέ στιφάδο και ούτε έχω φάει...
    Πολλά φιλιά Μάρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη μου!!!Αστο να τριγυρίζει το κουνελάκι είναι φάτσες ειδικά τα οικόσιτα.Αν δεις στην εισαγωγή της ανάρτησης έχω δύο συνταγές.Πάτα πάνω στο όνομα και θα δεις άλλες δύο συνταγές στιφάδου!!!!Καλά μαγειρέματα....ααααα ναι δώστου λίγο μαρουλάκι από μένα...χαχαχα Φιλιαααααααααααα

      Διαγραφή
  2. Και ότι ετοιμαζόμουν να σε ρωτήσω αν το μαρινάρεις, είδα το tip σου.
    Εγώ να σου πω την αλήθεια και τα ήμερα και τα άγρια (αν τα πετύχω) τα μαρινάρω.
    Το κουνελάκι σου έγινε σούπερ, και η σαλτσούλα του όλα τα λεφτά!
    Φιλιά, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελενα!!!
      Με τα κουνέλια (ντρέπομαι που το λέω) έχω κάνει διατριβή.Με αυτά που αναπαράγονται σε κονικλοτροφεία.Για 8 χρόνια περίπου είχα κονικλοτροφείο στην Λήμνο.Μαζί με τα δημοσιογραφικά και τις υπόλοιπες ενασχολήσεις μου.Αυτά που λέω τα τα εντόσθια και τις ασθένειες τα έμαθα από κτηνιάτρους.Τα κουνέλια είναι πολύ ευαίσθητα ζώα.Να φανταστείς αν κάποιος ήταν κρυωμένος φορούσε μάσκα....τι θυμάμαι τώρα.
      Όπως καταλαβαίνεις το κουνέλι "έρεε" άφθονο στο σπίτι.Μέχρι και σούπα έχω φτιάξει.Σου συνιστώ τα κουνέλια που αγοράζεις από τον χασάπη η το σούπερ μάρκετ που προέρχονται φυσικά από σύγχρονα κονικλοτροφεία να μην τα μαρινάρεις.Αν είναι πάλι μεγαλωμένο σε μια αυλή ...εκεί ναι ίσως θέλει.Αυτό το λέω γιατί ο χρόνος ζωής ενός κουνελιού 1,5-2 κιλών δεν είναι παραπάνω από 2 μήνες.Είναι δηλαδή γάλακτος.Αν σου δωθεί η ευκαιρία λοιπόν να μαγειρέψεις σύντομα θυμήσου την συμβουλή μου.....ουφ...ολόκληρο "προίκα " απάντηση ...χαχχαχαχα Φιλιάαααααααα

      Διαγραφή
  3. αχ κουνελάκι
    αν και για Τετάρτη είναι κάπως "χέβυ μέταλ" φαγητάκι αλλά ταυτόχρονα κι ασυναγώνιστο.
    καλημερούλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι summertime Blues...Τετάρτη δίνω ιδέες για Σαββατοκύριακο...σε φιλώωωωωωωωω

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Κυρία μου!
    Ω! Μα τι έκπληξη ήταν αυτή σήμερα?
    Μας προσφέρεις λατρεμένο Κυριακάτικο φαγητό, μεσοβδόμαδα!

    Θα πάρω διπλή μερίδα και για το σπίτι.
    Τύλιξέ μου σε παρακαλώ και μια σκέτη κρεμμύδια, που γίνονται λουκούμι!

    Τι να σχολιάσω τώρα για το φαγητό αυτό? Το πόσο το αγαπώ δεν περιγράφεται!
    Η σάλτσα σου φαίνεται δεμένη και πεντανόστιμη με το ξυδάκι της να δίνει έντονη πικάντικη γεύση μαζί με το κρασί! Πω, πω.. σας ζηλεύω που το γευτήκατε.

    Το σημερινό σου φαγητό ήταν μια καλή υπενθύμιση! Κι επειδή κουνέλι δεν διαθέτω, θα το φτιάξω με κοτόπουλο!

    Φιλιά πολλά και καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι χρυσό μου!!΄΄Ολο surprises είμαι ...χαχαχαχαχα
      Μεσοβδομαδίατικο για να κάνετε κουμάντο για την Κυριακή...αμ πως.
      Κοτοπουπουλένιο :-) στιφάδο;δεν είναι κακό...δεν είναι κακό...
      Φιλώ 3 υπέροχες γυναίκες

      Διαγραφή
  5. καλησπέραααα..χαίρομαι που ήρθα γιατί το κουνέλι στιφάδο είναι απο τ αγαπημένα μου....φιλια πολλααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα tanyadmin!!!Καλώς όρισες και κάτσε να σε κεράσω κουνελάκι!!!!Φιλώ σε!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. απίθανο!!! και το κρεμμυδάκι τέλειο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. peps...όντως τα κρόμμια είναι γλύκισμα...φιλιάααααααααααααα

      Διαγραφή
  7. Αχ Μάρα μου...Εδώ κάνουν στιφάδο κουνέλι, αλλά εδώ, όταν λένε στιφάδο, εννοούν χωρίς κρεμμύδια! Πόνος μιλάμε! Μα τα κρεμμύδια είναι το πιο νόστιμο στο κουνέλι!
    Ομολογώ ότι μου αρέσει η δική σου εκδοχή, παρόλο που τα τελευταία χρόνια λυπάμαι τα κουνελάκια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ τα λυπάμαι αλλά ο κύκλος ζωής αυτά επιβάλει...δυστυχώς!!!!!
      Σου στέλνω τάπερ γιατί βλέπω ότι έχει μέγα σεβντά.φιλιααααααααααααα

      Διαγραφή
  8. Παπαπαπα Λιποθυμώ Μάρα μου, φαίνεται τόσο λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε παιδιάαααααα λίγο αιθέρα....μια Μυρτώ εν ανάγκη....Καπετάνισσα μου συνήλθες;Ουφ με τρόμαξες..Φιλιάααααααααααα

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα, Μάρα μου!
    Αυτό δεν έναι φαγητό, είναι ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ! Γευστικό, περιποιημένο, καλοσερβιρισμένο, ποίημα! Μας κακομαθαίνεις, καλή μου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα γλυκό μου κορίτσι....έτσι είμαι εγώ μπρε...να κακομαθαίνω γευστικά τους άλλους.Αν και αυτό έχει και τα κακά του.Δηλαδή αν ...αν λέω κάνεις κάτι μέτριο μουτρώνουν κιόλας...Αχ τι τραβάω η πτωχή κτλ...blogger...Φιλάκιααααααααααααααα

      Διαγραφή
  10. Το ΦΑΓΗΤΟ! Όπως γράφει και η Ελένη, αλλά βάλε και μια καλή μεριδούλα τραγανές τηγανιτές πατάτες (ότι σχήμα θέλεις και σου αρέσει) και εμείς ΟΧΙ δεν του πούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόσο μα ποσο αγαπω αυτο το φαγητο!!!
    Ποτε δεν μπορω να πω οχι και γιατι να πω αλλωστε!
    Γεια στα χερια σου!!
    Καλο Μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πού ήμουν τόσες μέρες;;;;
    από τα αγαπημένα μου φαγητά που σπάνια όμως φτιάχνω, και ας έχει ο μπαμπάς μου κουνελάκια...
    Πραγματικά λουκούλειο γεύμα, και για πολλές παπάρες...
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Mara, καλημέρα. Ίσως το πιο αγαπημένο μου στιφάδο, μαζί με το λαγό. Από τα καλύτερα πιάτα της ελληνικης κουζίνας και από τα πιο αντιπροσωπευτικά. Οι θείοι μου είχαν πολλά, πριν αρκετά χρόνια και έτσι γνωρίζω όλη τη διαδικασία εκτροφής του και πόσο ευαίσθητα ζώα είναι. Τα κρεμμυδάκια στο φαγητό αυτό τα προτιμώ κομμένα σε φέτες. Δένουν τη σάλτσα πολύ καλά.
    Στη φωτογραφία το πιάτο είναι σαν σε προκαλεί να βάλεις το χέρι στην οθόνη και να το πάρεις!!! Λαχταριστό!
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή